:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Употребата на допинг е намаляла през 2014 г.

В олимпийските спортове спадът е с 16%, в неолимпийските - с 6%
"Нежеланите аналитични констатации" в олимпийски спортове са намалели с близо 16% през миналата година - до 1440, или по 4 дневно. Това се твърди в доклада на световната антидопингова агенция (WADA) за 2014 г., като под нежелани констатации се има предвид положителни проби. Данните се базират на всички тестове в акредитираните от WADA лаборатории по света.

Въпросът, на който докладът не отговаря, е дали това намаление се дължи на това, че по-малко състезатели в олимпийски спортове са употребявали непозволени стимуланти, или е заради по-доброто им прикриване при използването на допинг. Факт е обаче, че спадът в неолимпийските спортове е едва 6%.

От доклада на WADA личи също така, че от взети над 6000 проби за наличие на човешки хормон на растежа е регистрирана само една положителна - в лабораторията във Варшава (Пол). Делът на "атипични находки" сред всички 186 723 проби в олимпийските спортове е 0.99%. Ако се прибавят и данните от нелицензирани лаборатории, а така също и от проби, взети в северноамериканските спортни лиги като бейзболната, баскетболната, хокейната и по американски футбол, "атипичните находки" нарастват до 1.36% от всички тестове.

Сред акредитираните във WADA лаборатории най-много позитивни случаи е констатирала тази в Мексико Сити - 3.26% от всички взети проби. Следват я лабораториите в Барселона (Исп, 2.22%), Ню Делхи (Инд, 2.13%), Гент (Бел, 2.08%), Блумфонтейн (ЮАР, 1.97) и Сочи (Рус, 1.96), като в последната се обработваха всички проби, взети на зимната олимпиада.

Оказва се също така, че колоезденето е най-активният в сферата на допинг контрола спорт от всички в олимпийската програма. 46% от всички проби, взети в летните олимпийски спортове през 2014 г., са били на колоездачи. Втора с 11% от общата маса тестове е международната федерация по ски, а скиорите от всички дисциплини са дали 53% от пробите на зимните олимпийски игри в Сочи.
571
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД