:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Престъпно

Ние им плащаме да ни пазят, но трябва да се пазим и от тях

Нашумелите случаи на полицейско насилие вече са гарнирани и с откровено бандитски прояви на полицаи
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
"Ръководството на МВР" в пълен състав. То има още много да доказва, че се справя с полицейското насилие и бандитизъм.
Няколко драстични случая на полицейско насилие, както и случай на истински бандитизъм в рамките на МВР вкараха вътрешния министър Румяна Бъчварова в трудна ситуация. Раздвоена между необходимостта да се защити от публичните критики и признанието, че МВР не може да бъде самоцелно репресивна институция, а трябва да е на страната на гражданите, тя обяви, че ще вземе мерки. Туширането на последните скандали обаче няма да е толкова лесно.

Преди дни МВР съобщи, че са задържани полицейски служители изнудвачи. В Перник бе разкрита банда, а двама от служителите й се оказаха столични полицаи. У тях били намерени 2 служебни полицейски карти и 3 радиостанции, настроени на честотата на областната дирекция на МВР в Перник. Жертвата им - мъж от същия град, подал жалба, че от бандата изкупили негов дълг в размер на 84 000 лв. към друг човек и го заплашили, че ако не им предаде още същия ден 42 000 лв., "ще настъпят неблагоприятни събития за здравето му". Изнудвачите са били заловени с елементарен полицейски номер с бутафорни пачки, разказаха от прокуратурата.

Тази мутренска история ни върна към 90-те години, когато



полицаите видимо се движеха и от двете страни на барикадата



Резонансът й беше подсилен от друга драматична история малко преди това - публичното разпространение на клип, на който се вижда, че служители на МВР "респектират" млада жена и приятеля й в София. Този случай стана повод премиерът Бойко Борисов да дръпне драматична реч на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Като бивш главен секретар той винаги приема полицейските издънки много лично, затова и речта му беше доста остра. Пред всички министри Бъчварова чу, че е недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Премиерът директно й нареди в такива случаи, в които се посяга на човек, който няма възможност да се съпротивлява, да няма оправдания и да уволнява моментално.

И Борисов, и Бъчварова веднага извадиха дежурното обещание в такива случаи - как във всички дирекции ще се проведат изпити, ще се атестират служителите, ще има обучения как професионално се задържат нарушители на обществения ред. Дори премиерът нарежда да се въведат спортно-технически критерии - едновремешните оперативно джудо и карате. Не желаейки сама да "вади кестените от огъня", Бъчварова заподозря, че клиповете с полицейско насилие странно съвпадали с различни други атаки срещу нейната дейност, от която вероятно мнозина били недоволни, понеже не била от системата.

Но въпросът трябва ли да се пазим от тези, на които плащаме да ни пазят, стои все така остро.

Практиката показва, че



осъдените полицаи бандити се броят на пръсти



Обясненията обикновено са, че никой не иска да разследва и съди полицаите по криворазбрани колегиални съображения. Има и друго - възможността да се изнудват едни други с информация и да се подслушват не само е хипотетична, а се е случвала на практика. И тогава, и сега професионалната омерта в тези среди е много, много силна. И това ражда безнаказаност на цяла недосегаема каста. Така корупцията и полицейското насилие минават между капките.

Знае се, че за да се направи услуга някому, не се завежда заявителски материал, не се санкционират шофьори нарушители, осуетяват се оперативно-издирвателни мероприятия и т. н. Дори преди време в доклад на военната прокуратура бе записано, че една от причините за голяма част от противозаконните деяния е "неоправдано високото самочувствие на служители от МВР, породено от заеманите длъжности и от чувството за безнаказаност".

Преди няколко месеца бе обещано, че ще има ефективен инспекторат и отдел за вътрешна сигурност. И че ще бъде изпълнено очакването на обществото да бъде ударена корупцията по високите етажи в системата, а не само катаджии, взели дребни рушвети. Това е единственият начин да се докаже, че в МВР не съществува омерта.

Така и обаче



не се случи редовното проверяване на имуществените декларации,



които всяка година се подават от служителите на МВР. Продължава да е съществен проблем и обстоятелството, че съдилищата връщат уволнени по съмнения за корупция хора обратно в системата. Така се губи и малкият ефект от изгонването им. Има и абсурдни случаи, в които уволнявани, наказвани, разследвани се връщат с поредното ново правителство, ръководство на МВР и на РДВР. И излиза, че е без значение какви грехове имаш, все едно - един ден политическата "палачинка ще се обърне" и пак влизаш в играта. А това е условие да оцелява организираният престъпен синдикат в самата система.

В крайна сметка обществото и отделните граждани очакват системата да покаже, че по никакъв начин не търпи свои служители, които искат подкуп на пътя, които опъват чадър над контрабандните канали, крият веществени доказателства, продават дрога, вземат тлъсти рушвети, охраняват или прикриват бандити, продават безбандеролни цигари, живеят два живота - един беден и друг скрит и охолен, прекратяват преписки за престъпления, изнудват хора, участват в мутренски бригади.
7
3764
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Юли 2015 20:17
***
27 Юли 2015 21:24
***
Нормално е съд да връща уволнени за "съмнения" в корупция. Ама като не стига капацитет да се изработят както трябва... Действитено не е нормално да се водят някакви статистики за проценти разкриваемост. Навремето имаше една стратегия за работа на полицията в близост да обществото, където основен показател трябваше да е степента на удовлетвореност на същото това общество. Какво стана с нея? Въвеждането и не зависи от редовите полицаи... Някак не е нормално въз основа на два-три случая, един от които силно преекспониран и със спестени кадри, да се говори за полицейско насилие. Гражданското общество трява да знае, че полицейско разпореждане следва да се изпълнява безпрекословно. Но българинът е мислител - тоя знак бил не на място, онова разпореждане не важало за него, а на две ракии въобще си прави оглушки. Щот е смел.
Някой си прави смели експерименти с МВР, тъй като реално работещите на улицата са с изключително орязани правомощия, да не говорим за ежедневните публикации и тенденциозни твърдения, по които веднага следват проверки и уволнения. В такава ситуация който не работи, той не греши. Ако това е целта - дали наистина това искаме като общество? Ако някой иска да разбере що за работа е полицейската - убеден съм, че едно дежурство в кое да е районно ще обогати знанията му. Добре би било и експериментаторите да го направят, тъй като голяма част от експериментите изглеждат меко казано абсурдно.
27 Юли 2015 23:15
Разбрах. Това с "газта" е прескочило "прага". Спокойна вечер.
27 Юли 2015 23:18
Хем полицейска, хем мафиотска държава. Наистина сериозно постижение...
28 Юли 2015 00:24
Присъединявам се към Кардозо:
*******...***!
28 Юли 2015 11:59
Кардозо и здран цензурирани, следователно трябва да вярваме на полицайчето! Не ли?
28 Юли 2015 12:47
Полицаи - бандити има в абсолютно всяка страна. Българинът, както обикновено, си мисли, че той е голямото изключение.
Срещу полицаите - бандити трябва да действат службите за вътрешно разследване на самата полиция. Ако не го правят, или го правят про-форма, трябва да бъдат незабавно вкарани в правия път. С всички законни средства.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД