:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,702,761
Активни 96
Страници 10,023
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Законът защитава определени групи от "бързо" уволнение

Красимир Добрев
Има ли категории работници и служители, които не могат да бъдат уволнявани?

К.Ч., СофияАко има популярни текстове в Кодекса на труда, то един от тях със сигурност е чл.333. Той се намира в специална част ""Закрила от уволнение". Точно там са определени правилата, както и категориите от работници или служители, които не могат да бъдат уволнени от работодателя по обикновения, бърз, обичаен начин. Тези групи хора също могат да бъдат освободени, но единствено с предварителното разрешение на инспекцията по труда, дадено за всеки конкретен случай. При това става дума за поискано писмено и писмено дадено позволение.

Това означава, че ако такова разрешение не е поискано или след като е било поискано, изобщо не е било дадено или не е било дадено преди уволнението, то извършеното уволнение само на това основание е незаконно. И всеки съд изобщо няма да се занимава да търси каквито и да е други основания и директно ще обяви за незаконно дадено уволнение, ако то е атакувано пред него.

От въпросната разпоредба става ясно, че закрила може да се търси, ако става дума за прекратяване на правоотношения при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване на обема на работата, при спиране на работа за повече от 15 работни дни, при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата. Тя се прилага и за уволненията при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях, както и ако работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен.

Именно в тези случаи работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда например работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст. Същото се отнася и до трудоустроен работник или служител, който е болен. Тази болест обаче трябва да е изрично посочена и определена в наредба. Работниците, които страдат от тези болести, са длъжни при поискване да представят в предприятието медицински документи - епикриза, медицинско удостоверение от лечебно- профилактичните заведения, където се лекуват или се водят на диспансерен отчет. Предприятието представя получените медицински документи пред съответната трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) за мнение.

Работодателят трябва да иска разрешение от инспекцията по труда и ако иска да уволни работник или служител, който ползва към момента разрешения му отпуск. Това означава, че ако примерно работник е пуснат в отпуск от 10 дни, то не може да бъде извикан по средата, за да бъде уволнен.

Същата закрила има и човек, който е избран за представител на работниците и служителите по специалния ред на КТ. Под закрила е и работник или служител, който е член на специален орган за преговори, на европейски работнически съвет или на представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество за времето, докато изпълнява функциите си.

Самото искане не само трябва да е писмено, но и да отговоря на определени условия. То трябва да се отправи към съответното областно звено на Инспекцията. То трябва да е индивидуализирано за всеки работник, да посочва основанието, на което ще бъде извършено уволнението, както и по кой текст се ползва закрила при уволнение. Необходимо е да има и мотиви защо се иска уволнението.

Има и още няколко вида закрила от уволнения. При едни от тях се иска разрешение не от Инспекцията, а от синдикатите. Например, ако се уволнява работник или служител, който е член на синдикално ръководство в предприятието, на териториален, отраслов или национален ръководен изборен синдикален орган. При това става дума за времето, докато заема съответната синдикална длъжност и до 6 месеца след освобождаването му. В тези случаи съгласието трябва да е предварително от синдикален орган, определен с решение на централното ръководство на съответната синдикална организация. Когато това е предвидено в колективния трудов договор, работодателят може да уволни работник или служител поради съкращаване на щата или при намаляване на обема на работата само след предварителното съгласие на съответния синдикален орган в предприятието.

Има закрила и защита и за бременна работничка или служителка, както и за работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин витро. Всяка една от тях може да бъде уволнена с предизвестие само при закриване на предприятието, както и при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато се премества в друго населено място или местност. Другото основание е, когато заеманата от работника длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност. Във всички останали случаи работодателят не може да уволни такава жена, дори и с предизвестие.

Бременните и жените, подложени на ин витро процедури, са защитени и при уволнения без предизвестие. Има само две изключения. Едното е, ако работничката или служителката е задържана за изпълнение на присъда. Другото - когато е дисциплинарно уволнена. В този втори случай обаче работодателят трябва също да има изричното писмено съгласие на инспекцията по труда.

2610
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД