:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРЕЛОМ

Гърция направи квантов скок към е-икономика само за 10 седмици

Използването на банкови карти за покупка на храни е скочило с 234%
Никос Кабанопулос
Парите в брой винаги са били предпочитан метод за разплащане в Гърция. Така например през изминалата година в страната едно от всеки 33 евро е изхарчено с карти Visa, докато средното ниво за Европа е едно от всеки 6 евро. По време на банковата ваканция, когато гръцкото правителство наложи капиталов контрол, за да ограничи тегленето на пари в брой, системата за електронни разплащания продължи да приема картови разплащания в точките на продажба (POS) - магазини, ресторанти и т.н. Равносметката - две седмици след въвеждането на мерките (29 юни - 12 юли) има огромен ръст в картовите трансакции в Гърция. Това е нагледен пример как електронните разплащания носят значителни ползи за потребителите, бизнеса и правителството.

Капиталовият контрол установи лимит, който и в момента ограничавагърците да теглят до 420 евро наведнъж на седмица,или по 60 евро на ден. Това, което хората направиха в тази ситуация, е просто да използват своите банкови карти, за да купуват най-необходимите им продукти - храна, лекарства и бензин. В период от две седмици след въвеждането на капиталовия контрол Visa Европа отбелязва 135% увеличение в броя на трансакциите, сравнено с двуседмичния период преди това. Това се измерва в допълнителен потребителски разход в размер на 50 млн. евро. Данните се отнасят за покупки, осъществени лице в лице на POS терминал в периода 15 юни - 12 юли 2015. Използван е броят на трансакциите вместо общата им стойност, за да се избегнат грешки заради ценови колебания. Увеличението при покупките за хранителни стоки е най-високо - 234%, за лекарства - 206%, докато трансакциите за бензин нарастват със 193%.

Интересното е, че промяната в поведението при разплащане на гърците през посочения период се влияе в голяма степен от съпътстващите политически събития - в критичните моменти, Visa Европа измери най-значителните ръстове в употребата на електронните разплащания. Най-големият е на 4 юли - деня преди референдума, когато гърците правят над 163 000 трансакции, или 235% повече отколкото на същия ден година по-рано. Подобна активност има и в дните на финалните преговори около спасителния план за страната - 9, 10 и 11 юли. После - на 14 юли, деня преди гръцкото правителство да гласува ревизирания спасителен план. В неделя, 19 юли, преди гръцките банки отново да отворят и също работен ден за магазините, гръцките потребители направиха двойно повече трансакции, почти двойно повече от предходните две недели, когато магазините са били затворени.

Около 500 000 карти бяха издадени в седмиците след въвеждането на капиталовия контрол според Асоциацията на гръцките банки, цитирана от в. "Катимерини". Същевременно самите банки отчитат значително увеличение в заявленията за издаване на карти. Предполага се, че това се дължи на многото пенсионери, които до този момент са разчитали само на своите банкови книжки, а сега им се налага да използват карти на банкомати и POS терминали. Според наскоро проведено проучване на Атинския университет по икономика върху електронната търговия плащанията чрез наложен платеж намаляват от 38% до едва 10% преди капиталовия контрол, докато разплащанията с дебитни и кредитни карти нарастват до 75% от всички плащания.Реакциите на бизнесаВ отговор на повишената употреба гръцкият бизнес реагира бързо и започна да внедрява POS терминали за приемане на карти. Така например голяма марка ресторанти за бързо хранене и кафенета, която не приема карти, иска да внедри технологията за безконтактни разплащания. Търсенето от страна на застрахователния сектор също нараства - брокерите ще бъдат оборудвани с мобилни POS терминали (mPOS), за да приемат картови разплащания чрез смартфони. Няколко таксиметрови организации искат да оборудват шофьорите си с mPOS, като става дума за няколко хиляди таксита.

Безспорно най-голямата и важна полза е за гръцката икономика. Широката употреба на дебитни и кредитни карти е ефективно средство за борба със сивата икономика и укриването на данъци. Консултантската компания A.T. Kearney изчислява в свое проучване от 2013 г., че размерът на гръцката сива икономика надхвърля 43 млрд. евро, които съставляват 24% от БВП на страната. Гръцките медии съобщават, че разплащанията с карта могат да допринесат за допълнителни приходи към хазната в размер на повече от 5 млрд. евро. (в. "Катимерини")Какви са поукитеВ нормални условия процесът, при който държавите преминават от икономика на разплащанията в брой към система на електронни разплащания, отнема много време. Във Великобритания например периодът на навлизане на безконтактните разплащания в масова употреба отне близо десет години. Гърция, от друга страна, е нагледен пример как такъв тип трансформация може да се случи само за 10 седмици.

Електронните разплащания позволяват на потребителите да купуват, от каквото се нуждаят, когато пожелаят. Помагат на бизнеса и банките да увеличат приходите си и да намалят разходите си. Тяхното значение за правителството е по-малко укриване на данъци, повече приходи от събирането на задължения и намаляване на размера на сивата икономика.

В Гърция наблюдаваме началото на благоприятен процес. Потребителите се обръщат към картовите разплащания, което принуждава банките и бизнеса да направят същото. Веднъж започнал, този процес набира скорост и инерция. Той разсейва мита, че потребителите, бизнесът и обществото разчитат на парите в брой, за да функционират. Урокът е, че преминаването от икономика на разплащанията в брой към електронните разплащания не е трудна или болезнена промяна. Всъщност гръцкият случай подчертава ползите за обществото, когато това се случва по бързия начин.

Потребителите печелят, бизнесът и банките печелят, държавата печели. Десет процента от сивата икономика може да бъде отстранена чрез употребата на електронните разплащания. Ясното послание към политиците е да се действа решително и бързо, за да се възползват от възможностите, които електронните разплащания дават.СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Опашките пред банкомат в Гърция са честа гледка, затова по-добре си носете пари от България.
11
3143
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
11 Август 2015 20:53
Щом са направили квантов скок, дайте им още пари!
11 Август 2015 21:07
Аз не мога да разбера ината на някои хора да използват кеш.
Толкова е неудобно.
Може да си загубиш парите, да ти ги откраднат в градския транспорт, трябва да броиш стотинки...
С карта е ТОЛКОВА лесно.
В последните 10-15 години в портмонето си нося 7-8 долара - ако събират на работата за някой колега за картичка за рожден ден, да речем. Или да дам долар на някой просяк на улицата.
Иначе - дебитна карта с достъп до всичките ми пари в банката, и 3-4 кредитни карти - Виза, Мастър, Американ Експрес. Всяка с по 10-15 бона лимит.
Ако ми ги откраднат - нищо особено не се случва. Дебитната не могат да използват, нямат ми ПИН-а. А кредитните са защитени от не-оторизирано използване.
Обаждам се на банките, и на следващата сутрин в 10 часа Федерал Експрес ми доставя новите карти.
11 Август 2015 21:56
Boev, в БГ всяко теглене от сметката ти пиеш студена вода. До 400 ти си ги поемаш. Нататък се бори с банката. Може и да си вземеш парите някога. Отделно крадат данни и кодове по магазините. Елрктронните пари да си ги... Някъде....
11 Август 2015 22:09
Признавам, четох само началото...

Една от основните цели на Банкеро-сатанинския интернационал е тоталния контрол над гоите. Кредитната карта може да е удобна или не, но е най-доброто средство, заедно със Сурат-тефтеря, да имат прозрачен роб-консуматор...

Следва чипосването, впрочем - вече е започнало. Доброволно.
11 Август 2015 22:39
Perseus, друг свят...
12 Август 2015 08:40
Бла, бла...Тази статия ако беше отпреди двайсетина година иди-дойди, ама сега...Мазният византиец открил топлата вода
12 Август 2015 09:36
Аз мисля, че отхвърлянето на плащането с карти е заради укриването на обороти и данъци! В България това ще е още поне десет години, а в Гърция не си спомням в хотел да са ми дали касова бележка, а като си поисках, администраторката ми разпечата на цял лист един ред текст, в който ставаше ясно , че не дължа нищо на хотела! А той беше 4 звезди, представете си какво е в малките хотели.
12 Август 2015 11:24
Наистина, плащането с карта и по сметка са големо удобства, НО:
Преди 10-15 години, поддържането на банкови сметки беше безплатно - дори носеше лихви.
Оттогава насам няма година без увеличаване на банковите такси. Месечни такси - за поддържане на сметка и такси при платежни операции.
Какво налага вдигането им? Какво става с тези такси при ограничаване на кешовото плащане?
Видяхме малка демонстрация при смяната на касовите апарати с връзка с НАП - много малки фирми решиха да работят само по сметка. Това незабавно доведе до масово вдигане на таксите за фирмени сметки.

Разбира се, Е-икономиката е мечтата на банкерите - рекламират я с аргументация, точно обратна на действителността, показваща непрекъснато увеличаване на цената на услугите им.
12 Август 2015 14:31
И още много други неща ще научат гърците.
Например: Как се борави с касов апарат.
12 Август 2015 18:37
Извинете, някой знае ли колко се плаща на VIZA или друга картова система за всяка издадена карта, отделно 3-5% от стойност на стоката или услугата отива за банката, такса обслужване, лихви, такси тегления на кеш ....всичко отива при ГОЛЕМИЯ ФИНАНСОВ БРАТ, не се бойте колкото повече толкова повече
12 Август 2015 19:27
И каква е тая картова система VIZA?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД