:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ощетени ли са бащите при развод?

Адвокати и НПО настояват за промяна в съдебната практика
Снимка: Архив Сега
Поредният протест на бащи, състоял се пред брачното отделение на Софийски районен съд. Те настояват съвместно с майки за равни права за отглеждане на децата си.
При развод често най-важният спор между бащата и майката е при кого да останат децата. Когато родителите не могат да се разберат, въпросът се разрешава от съда, който е длъжен да отчете интересите на детето. Ако едни и същи критерии се изпълняват еднакво и от двамата родители, съдебната практика сочи, че в над 85% от случаите родителските права се предоставят на майката, а бащата бива осъден да плаща месечна издръжка и да вижда детето в почивните дни и през част от ваканциите.

Този тип решение се е превърнало в традиция в България. Съдът се ръководи от Постановление на Върховния съд от 70-те години на миналия век, което се основава предимно на специфичната биологична и



психо-физическа връзка между майката и детето,



казва адвокат Сокол Недков. Качеството "майка" само по себе си не е достатъчно за предоставяне упражняването на родителски права, то не винаги означава преследване и запазване интересите на детето, смята юристът. Според него съдът често подхожда предубедено, вместо да изследва внимателно условията, на които трябва да отговаря родителят, за да му бъде поверено отглеждането на детето. Става дума за преценка на способността на родителите да възпитават, полаганите до момента грижи и отношение към децата, желанието на родителите, привързаността на децата към тях, пола и възрастта на децата, възможността за помощ от близки, социалното обкръжение и материалните възможности. За целта се прави доклад от социални работници, неформално се изслушват родители, близки и деца, когато е възможно.

"За съжаление, бащите и майките в България нямат равни права - съдът е склонен да толерира майката като родител с предимство. Дори в случаи, в които бащата иска да отглежда децата си, а майката е склонна да има режим на виждане, съдът предоставя правата на майката. Това сочи моята практика", разказва и Веселин Николов, адвокат по бракоразводни дела. Според него почти винаги при еднакви критерии съдът присъжда родителските права на майката.

Николов даде пример от практиката си как дете е присъдено на майката, въпреки че това не е най-доброто за него. Момче на 7 години постоянно бяга от майка си, за да отиде при баща си. Причината била, че вторият мъж на майката не се разбирал с детето, то дори се оплаквало, че го бият. Въпреки това съдът присъдил детето на майката с мотива, че



твърденията на детето не са доказани



и средата на майката била по-полезна за отглеждане.

Според адвокати не са една и две майките, които прибягват до манипулации. Те подават жалба по Закона за домашното насилие и на бащата моментално се издава ограничителна заповед. Докато се докаже обратното, минава много време, през което той не може да вижда детето си. Зачестяват и случаите, в които майки сигнализират държавните органи за упражняване на сексуално насилие над децата им от страна на бащите, без това да е вярно. Тогава незабавно се прекратява контактът на пострадалото дете с родителя и това създава синдрома на родителското отчуждаване, обясняват адвокатите.

Бащите обаче не смятат да се примиряват - те искат промяна в съдебната практика. "Бащите и децата ни са жертва на съдебната система", обяснява Карло Луканов, председател на организацията "Бащи за отговорно родителство", която защитава интересите на мъже, считащи себе си за жертви на съдебната система. Карло, син на бившия български премиер Андрей Луканов, също е потърпевш. Той смята, че закони има, но те не се спазват. Твърди, че с ограничителните заповеди се злоупотребява и дори когато са изтекли, бащите нямат право да виждат децата си. Неговата организация е внесла през 2008 г. предложение във Върховния касационен съд за промяна на практиката по присъждане на родителските права в България. Тогава са се обсъждали промените в Семейния кодекс и е бил постигнат известен напредък. Например,



децата се дават на бащите вече от петък до неделя



а не само в събота и неделя. Удължен е срокът на режима на свиждане с детето. В момента бащите могат да вземат децата си в продължение на 20 дни в годината, които обаче да не съвпадат с годишния отпуск на майката. По време на действие на стария Семеен кодекс тези дни са били 14.

"Бащи за отговорно родителство" всъщност се борят за т. нар. споделено родителство, много разпространено на Запад. То е базирано на идеята, че детето има нужда и от двамата си родители и че това е възможно да се постигне дори при развод. Съществуват различни модели на споделената грижа, но обикновено то живее и при двамата родители в равни периоди от време. Ако те живеят близо един до друг, тези периоди могат да са от по една седмица например. При географска отдалеченост може една година да живее при единия, а една - при другия.

В страните, където тези практики се прилагат, резултатите са впечатляващо добри. Споделеното родителство е въведено за първи път в Калифорния през 70-те години на ХХ век и оттогава постепенно се разпространява във всички щати. В Европа започва да се възприема в началото на ХХI век. Първоначално е допуснато от съдебната практика, после от закона, но само при взаимно съгласие на родителите. Законът допуска този режим да се въведе и без съгласието на двамата родители, ако това е в интерес на детето. Това се налага, защото вече се смята за доказано, че детето се нуждае от всекидневното присъствие в живота си и на майка си, и на баща си. Връзката родител - дете е нещо, което се изгражда всеки ден, и законът е длъжен да намери начин да задоволи тази нужда.



Децата се чувстват много по-добре при споделено родителство,



отколкото ако живеят само с единия си родител, твърдят "Бащи за отговорно родителство". Те сочат за пример изследване, проведено в САЩ, което показва, че в периода 1986-2008 г. присъждането на родителските права на майката е намаляло драстично - от 80% през 1986 г. до 42% през 2008-а. За сметка на това споделените родителски права са се увеличили от 5 на 27% при споделено местоживеене и от 3 на 18 % при местоживеене основно при единия родител. Присъждането на родителски права на бащата даже е намаляло - 11% през 1986 и 9% през 2008 г.

"Семейният кодекс позволява, ако родителите са в добри отношения, да гледат детето заедно. Парадоксът е, че дори да се разберат и да отидат със споразумение в съда, голяма част от съдиите казват, че няма да допуснат подобно нещо, защото лично били против споделеното родителство. Това е нелепо", твърди Карло Луканов.

"Има случаи, при които родителят, неупражняващ родителските права, е с режим на лични отношения с детето почти еднакъв с този на майката. Осигурява се активното общуване на детето и с двамата родители, усещането му за подкрепа и закрила е по-силно. Съдебната власт е задължена във всеки конкретен случай да осигурява в максимална степен защитата на интересите на децата, а невъзможността на родителите да бъдат заедно не бива да размива това", казва адвокат Сокол Недков.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Карло Луканов бе сред протестиращите за равни права на родителите след развода.
20
6208
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
11 Август 2015 20:29
Крайно време е мъжете да започнат организирани действия за да излязат от положението си на единствена непривилегирована група.
11 Август 2015 20:40
*
11 Август 2015 21:46
Крив-ляв - принцип - хилядолетен!

Но вече невалиден в епохата на донорски яйцеклетки, сурогатни майки и т.н.
12 Август 2015 02:51
Хич не се оплаквайте - отидете от другата страна на Океана, където бащата при развод е бит, @бан, жив одран на тема мангизи и ако се добави и майката да е кучка, каквито повечето стават, особено като се видят с пари и се 'фанат за богат спонсор, пардон - новата лИбоФ в живота...
Единствения шанс е да си доказано сменил резбата - тогава имаш шанс да имаш поне свиждане.
Иначе според закона си длъжен да плащаш като поп, даже ако останеш безработен - запорират имущество и те оскубват до дупка. Издръжката е базирана на корав процент от брутния доход, няма значение дали имаш ново семейство и деца, дали имаш разходи и т.н. От 20-тина години издръжката вече се скубе и след данъците. Всичко "в интерес на детето".
Ако обаче бившата благоверна не ти дава детето извъобще - не можеш да направиш нищо. Ако не те пита за нищо и сама взема всички решения за детето (по закон е длъжна иначе) - пак нищо не можеш да направиш. И все "в интерес на детето". За мъжа все едно детето му е мъртво, само дато си плаща до навършване на 23 години на детето.
Изобщо - парица е царица.
То затова всичко мъжко зад океана или обръща резбата, или гледа никога да не направи грешката да се жени и особено да има деца. Впрочем, затова и измислиха и "съвместното съжителство" - ако над 2 години живееш с некое гадже - тя може да се хване с първия срещнат след това и има право на половината ти имущество. Ако се окаже и бременна - жална му майка на момчето следващите 24 години.
Та така с новите транс-сексуални, пардон - атлантически ценности и безценности...
12 Август 2015 12:42
Даваш ни за пример гейско-лезбийско общество?
А у нас - даже майката да е проститутка - пак дават детето на нея. В повечето случаи.
Според мен при развод вината и финансовите тежести трябва да се поемат от ВИНОВНИЯ родител. От този родител, дето е развалил семейството. Другото е полова дистриминация.
Относно детето - най-добре за него би било родителите да не се развеждат и да живеят заедно.
12 Август 2015 12:52
Бащите са абсолютно ощетени при развод.
Надявам се , наистина да има промени и да се разшири режима на контакти с децата,
те да прекарват много повече време с бащите си.
Да не говорим и за проклетията на част от майките, които гледат на децата си като на собственост и инструмент за наказване на бившите си, като пречат всячески на връзката баща-дете, без дори да си дават сметка, колко е важна тази връзка.
Наистина това е въпрос, по който са наложителни спешни промени в съдебната практика.
Законът е предоставил Съдът да решава режима на децата, но по инерция се кара по старата практика.
За обществото наистина това е много важен въпрос, става дума за израстването и възпитанието на децата, бъдещето ни.
12 Август 2015 13:03
Капитан Немо
12 Авг 2015 02:51

Така изложени фактите изглеждат ужасяващо, но имат една хубава страна - бившата съпруга има интерес кариерата на непрокопсаника й да се развива, независимо от вината за развода. /Вж. г-н Дянков/ Така че гледа да не му прави мръсно поне в служебен план.

Да, аз също смятам, че бащите са ощетени при развод.
12 Август 2015 13:16
Така. При развод ощетени са децата. Бащите и майките са пълнолетни лица, които сами вземат решенията за живота си, докато децата нямат нищо общо с това решение, а са само потърпевши.
Те тая организация няма ли давземе и д апишенаправо решенията на съда, хем да е по лесно...Истината е, че практиката на съда е най-разнообразна - дават родителски права и на майката и на бащата /вярно, много по-рядко се случва/. Да, има случаи, в които майките се възползват от правата си, но много често има случаи, в които бащите по същия начин се възползват от правата си и то против интересите на детето. Истината е, че ако родителите се стремят да решат проблемите на децата си, а не да докажат един на друг кой е по-по-най животът на децата ще е много по-лесен. И хайде сега си представете как едно дете едната година/седмица/месец ще живее при баща си, другата година при майка, си ако живеят в различни градове, различни държави и ще ходи една година в едно училище, другата година в друго. Колко полезно би било това за едно дете? В 90 процента от случаите единственото желание на родителите е да натрият носа на другия и да му докажат колко не струва, а не до помогнатна детето си да расте пълноценно.
12 Август 2015 15:14
Бащите са не само ощетени при развод но и при други случаи.в Закона за гражданското съдопроизводство от 1905 година изрично е казано, че е забранено диреното на бащата.Тоест, не може да се водят дела за разкриване на бащинството.През 1937, повлияна от италианското законодателство, някоя си Златарова предлага мъжете да бъдат привличани като ответници при извънбрачно раждане и това става норма.Започват процеси срещу мъже, с искания за признаване на интимна връзка и бащинство.След 09.09.44 г.тази фашистка норма е формално премахната, но практиката остава същата фашистка, както след 1937 г., прилежно прилагана от Втори адвокатски колектив.А какво казва СК-„Само гражданският брак,….поражда последиците, които законите свързват с брака” Тоест, няма ли наличен брак, не може да се предявява иск за дирене на бащата.Това още веднъж е заложено и по ГПК, който указва какви са видовите искове. МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДЯВИ ИСК ДА СЕ ДОКАЖЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО ИЛИ НЕСЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПРАВНИ ОТНОШЕНИЯ. Обикновено, исковите молби поддържат тезата, че ишцата била създала интимна връзка с еди кой си мъж и след време забременяла. Въпросът за обсъждане на първо заседание е, има ли ПРАВНА ВРЪЗКА между претендиращата жена и ответника мъж.Няма ли правни отношения, а има само интимни отношения, искът се явява НЕДОПУСТИМ!! Какво е положението в съдилищата сега-фашизъм на пълни обороти?!
12 Август 2015 15:28
Обикновено, исковите молби поддържат тезата, че ишцата била създала интимна връзка с еди кой си мъж и след време забременяла. Въпросът за обсъждане на първо заседание е, има ли ПРАВНА ВРЪЗКА между претендиращата жена и ответника мъж.Няма ли правни отношения, а има само интимни отношения, искът се явява НЕДОПУСТИМ!! Какво е положението в съдилищата сега-фашизъм на пълни обороти?!

Хайде де! Искът бил недопустим?! Всеки трябва да си носи отговорност за деянията, а не да създава деца, а после да не се интересува от тях.
Доколкото ми е известно както майката, така и предполагаемият баща имат право да заведат дело за установяване на бащинство. При съвременните технологии това е рутинен процес, като ДНК експертизата има много висока достоверност.
Вече все повече бащи, които не са женени за майките искат такъв тест за да могат да поддържат контакти с детето.
12 Август 2015 16:35
Феминисткото възпитание на децата върви ръка за ръка с развитието на социални служби, агенции за "закрила" на детето и свързаните с тях образования (специализирани семейни съдилища, специализирани адвокати, семейни съветници, приюти за жени, назначаване на психолози (психоложки) в образователни и всякакви други институции и т.н.).
.
Създава се мощна индустрия, чиито приходи и професионално израстване на дейците и зависят от ескалирането на малки семейни конфликти, влаченето им във времето и преодотвратяване на възможността страните да се разберат (чрез ограничителни заповеди и създаване на възможности за материална облага за една от страните).
.
Социалните работнички в момента изглеждат жалки лелки с жалки заплати, но това тепърва ще се променя до момент, в който ОФ кварталните отговорници да ни изглеждат като безобидни доброжелатели в сравнение с мръсотиите които ще са в състояние да правят социалните на жертвите си.
12 Август 2015 16:39
образувания
12 Август 2015 17:48
Горский,
Да не зачеваме пък темата за невероятния БИЗНЕС със фертилните манипулации, клиники, мед. застраховки и осиновяване.
Там не просто парица е царица. Процесът е сведен точно на принципа: "кажи колко ти е бюджета и действаме". Все едно не си на лекар и не става въпрос за продължаване на поколението, а си на сергия за пореден нов модел АйСиктир боклук....
Парализиращото овчедушие, с което Америка приема, че всичко е САМО пари е просто потресаващо....
12 Август 2015 18:32
Горскио, и от мен
12 Август 2015 18:32
Патагонец,
Май се повечето паткогонец„Чети и мисли!
Видове искове по ГПК
Чл. 124. (1) Всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено, или за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това.
(2) Може да се предяви иск за осъждане на ответника да изпълни повтарящи се задължения, дори тяхната изискуемост да настъпва след постановяване на решението.
(3) Иск за пораждане, изменение или прекратяване на граждански правоотношения може да се предяви само в предвидените в закон случаи.
(4) Може да се предяви иск за установяване истинността или неистинността на един документ. Иск за установяване съществуването или несъществуването на други факти с правно значение се допуска само в случаите, предвидени в закон.
(5) Иск за установяване на престъпно обстоятелство от значение за едно гражданско правоотношение или за отмяна на влязло в сила решение се допуска в случаите, когато наказателно преследване не може да бъде възбудено или е прекратено на някое от основанията по чл. 24, ал. 1, т. 2 - 5 или е спряно на някое от основанията по чл. 25, т. 2 или чл. 26 от Наказателно-процесуалния кодекс, и в случаите, когато извършителят на деянието е останал неоткрит.

Граждански брак-по семейния кодекс
Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
(2) Религиозният обред няма правно действие.

Произход от майката
Чл. 60. (1) Произходът от майката се определя от раждането.
(2) Майка на детето е жената, която го е родила, включително при асистирана репродукция.
(3) Произходът от майката, установен с акт за раждане, може да бъде оспорен с иск, предявен от детето, от жената, посочена в акта като майка, от нейния съпруг, от жената, която претендира, че е майка на детето, и от мъжа, който претендира, че детето е родено от неговата съпруга.
(4) Като страна по делото се призовават и съпругът на майката, съпругът на жената, която оспорва произхода, както и детето.
(5) Произходът от жената, родила детето при асистирана репродукция, не може да бъде оспорван на това основание.



Произход от бащата
Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак.
(3) В случай на обявено отсъствие на съпруга предположенията по ал. 1 и 2 не се прилагат, ако детето е родено след изтичането на триста дни от датата на последното известие за съпруга, а при обявена смърт - от датата на предполагаемата смърт.
(4) Алинеи 1 - 3 се прилагат и когато детето е родено при условията на асистирана репродукция по чл. 60, ал. 2.



Оспорване на бащинство
Чл. 62. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до една година от раждането.
(3) В случая по чл. 61, ал. 2, ако оспорването на бащинството на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се смята първият съпруг. Първият съпруг и майката могат да предявят иск за оспорване на бащинството до една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.
(4) Детето може да оспори бащинството до една година от навършването на пълнолетие.
(5) Не се допуска оспорване на бащинството, когато детето е родено при условията на асистирана репродукция, ако съпругът на майката е дал информиран писмено съгласие за извършването й.
12 Август 2015 18:36
ПАТАГОНЕЦ!
видя ли, само бащата може да предяви иск за бащинство, не и майката на дедето при липса на брак.
12 Август 2015 18:40
Патагонец службогонец от Втори адвокатски колектив, които надробиха тъпътии като законодателство.
19 Август 2015 00:08
Горски, системите за закрила на детето следват Конвенцията за защита на детето. Аз повече вервам на конвенцията и текстовете, отколкото на празни заплахи.

Некога имаше един адвокатин, платено НПО от САЩ. Той хортуваше такива страхотии, а после се оказа, че негова колежка снимала порно с дъщеря си. Затова конвенцията е крива
19 Август 2015 14:15
Mater semper certa est - Майката е достоверно известна - това са установили житейски, умозрително и логически Древните Римляни (и не само те!) и са го заложили в Правото.

Пълни глупости от човек, който не е наясно с функцията на принципа в древното Римско право и не е чувал за patria potestas. Калки
19 Август 2015 14:28
Горскио
12 Авг 2015 16:35

Разбира се, има я и другата страна на медала: семейства , които не полагат грижи за детето, напр. за неговото образование. Та нека не изпадаме в крайности.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД