:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обама пак се зае да закрива "Гуантанамо"

Белият дом планира да прехвърли задържаните в САЩ, но не е ясно в кой затвор
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В затвора "Гуантанамо" в момента има 116 затворници, като 52-ма от тях са подготвени за трансфер в други държави.
Белият дом подготвя нов план за закриването на затвора "Гуантанамо", предаде електронното издание Russia Today. Зловещото място за лишаване от свобода на лица, заподозрени в тероризъм, отново е на дневен ред за президента на САЩ Барак Обама, който в началото на първия си мандат обеща да затвори "Гуантанамо", но в края на втория му мандат в Белия дом затворът продължава да работи. В момента там има 116 души, според данни, с които разполагат в. "Ню Йорк таймс" и Американският съюз за граждански свободи. За 52-ма от тях се смята, че не са рискови и затова са подготвени за прехвърляне в други държави. Останалите задържани ще бъдат прехвърлени в места за лишаване на свобода на територията на САЩ според изготвения план. Ако Конгресът одобри плана на администрацията на Обама, това наистина ще доведе до затварянето на "Гуантанамо".

Според в. "Вашингтон пост" не е ясно къде в САЩ могат да бъдат изпратени лицата, заподозрени в тероризъм. Сред обсъжданите варианти бил затвор в щата Илинойс, но той отпаднал, след като стана ясно, че Министерството на правосъдието е поело ангажимент да не изпраща там задържани от "Гуантанамо". Според Фокс нюз Пентагонът е изпратил екип от следователи във военните бази във Форт Левънуърт, Канзас, и военноморската база в Чарлстън, Южна Каролина. Републиканските сенатори, които контролират Конгреса, остро са се противопоставили на идеята затворниците да бъдат преместени в Съединените щати, особено в близост до големите военни бази.

Правозащитни организации критикуват намеренията на Белия дом и настояват всички затворници без съд и присъда да бъдат освободени. От Американския съюз за граждански свободи припомнят, че има затворници, които повече от десетилетие са зад решетките, без официално да са осъдени за извършено от тях престъпление. Много от тези хора ще бъдат прехвърлени в затвори в САЩ. Според Крис Андерс от Американския съюз за граждански свободи единственото смислено решение е да се закрие "Гуантанамо", като се сложи край на задържането под стража без обвинения или процес.
4
986
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Август 2015 01:06
Аз пък си мислех, че ще върнат на Кубинците базата ...
"По-късно, през 1934 година, под натиска на общественото мнение позорната “поправка Плат” била отменена, но вместо нея в новия договор било посочено, че САЩ могат да се откажат от базата само по взаимно съгласие на двете страни. “Американците не дават съгласието си и до днес”, отбелязва Пласер.
17 Август 2015 18:58
"Гуантанамо" е черешката на тортата на прехвалените западни ценнисти. Отвличат се хора от различни страни, много често продадени на ЦРУ/пентагона за пари, за които няма никакви данни да са навредили с нещо на САЩ. Разбира се срещу тях не може да има законен процес, защото те няма в какво да ги обвинят. Ако ги пуснат - лошо. Хората ще кажат как са ги изтезавали и с това дошълнително ще развалят образа на американскта външна политика. Освен прочутото waterboarding, под вещото око на професионални психиатри са използвани и някои екзотоични мъчения. Например: мазане на вярващите мюсюлмани с нечиста (менстурална) кръв за да ги унижат; горене на корана, по същата причина; завиване на жертвата със знамето на Израел - това вече е върхът на изобретателността.
Знае се, че най-качественото уважение се постига когато те е страх от някого. "Гуантанамо" служи на тази цел. Всеки, който не люби Америка, трябва да знае, че никакъв закон не може да го опази от наказание за вината си. Никакви "човешки права", местни или международни закони няма да те спасят като те отвлекат в някои от техните black sites. Страхът поддържа жива неугасващата любов към Америка. Не случайно голяма част от олигарсите държат парите си в САЩ на безопасно място. Това, че си крал, убивал, няма значение, щом си държиш парите в американски банки и слушаш "правилният" посланник.
17 Август 2015 19:13
Да научим нещо за недостатъчно известната песен "Гуахира гуантанамера" по текст на Хосе Марти...

http://www.vivacuba.ru/songs/vivacuba/?tid=6

http://www.youtube.com/watch?v=6HQZLVVJkTo

17 Август 2015 20:18
Мерси , Дорис !
Песента си известна , поне на нас , невключените в ДЗПО . Гръцките набори кога ме поздравяха с "Калимера" , аз отговарях с "Гуантанамера".
Първо , че ми звучеше като "Добре съм ви намерил".
Второ , че не знаех дали на "калимера" се отговаря със същото . Боях се да не замязам на наши българи в Турция , дето влязат някъде , посрещнат ги с "Буйрун" и
и те отвърнат - Буйрун , буйрун.
Ама наборите я приемаха тази "гуантанамера" , може пък на гръцки да е значела нещо , любезно сигурно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД