:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,694,873
Активни 291
Страници 13,491
За един ден 1,302,066

Прокуратурата бави топката за следователския опит на Пеевски

"Предметът на исканата информация е формулиран твърде общо, поради което сме затруднени да ви я предоставим без уточнение за кой период се отнася запитването за това по колко и по кои дела е работил като следовател Делян Пеевски."

Това пише и.ф.градски прокурор Николай Русинов в отговор на заявление на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация за следователската работа на неуспелия шеф на ДАНС, медиен магнат и депутат от ДПС. Дори и да получат уточнението, единственото, което от прокуратурата могат да отговорят, е, че за над 9-годишния следователски стаж, който Пеевски има на хартия, той не е работил по нито едно дело. Поне това бяха отговорите на държавното обвинение, дадени неотдавна на в. "Капитал" след спечелено дело за достъп до информация.

Запитването на "Сега" също стигна до прокуратурата след близо 2-годишна съдебна битка с Висшия съдебен съвет (ВСС) за информация за магистратския статут и работата на Пеевски като следовател. Едва след като загуби делата, ВСС призна, че Пеевски никога не е атестиран, т.е. работата му като следовател не е проверявана. Въпросите за дейността му пък препрати към националното следствие, а от там - към Софийската градска прокуратура. Тъй като и от ВСС искаха специални уточнения, преди да отговорят; още в писмото до тях беше конкретизирано, че се търси "информация за целия период от назначението му през април 2005 г. до отказа му да се върне в системата през август 2014 г."

По документи депутатът от ДПС натрупа над 9-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието, а членове на редица съдебни съвети направиха всичко възможно мястото му в системата да се пази. През 2014 г. въпреки усилията на мнозинството във ВСС да му гарантира позицията в следствието, депутатът сам отказа да се върне в съдебната власт, в която влезе през 2005 г. без нужния стаж и с протекциите на тогавашния шеф на националното следствие Ангел Александров.



ЧАДЪР

С поведението си да крие информация за атестацията на Пеевски ВСС демонстрира специално отношение към него, написа в решението си съдия от Софийския административен съд. "Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" и "отказът на съвета на даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", пишеше в мотивите.
2
1405
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Август 2015 18:42
Две години битка!!! Ето такива журналисти обичаме! Браво за постоянството! за "Сега" и "Капитал"!
16 Август 2015 20:58
Проблемата на Прокурор Русинов е, че липсват данни от пропуска и за разхода на тоалетна хартия от разследвания ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД