:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,694,731
Активни 308
Страници 13,349
За един ден 1,302,066

Конституционният съд изобщо не бърза със съдебната реформа

Въпреки очакванията за бързо тълкуване още няма произнасяне по допустимостта на делото
СНИМКА: БГНЕС
На 29 юли група народни представители внесоха питането в Конституционния съд.
Конституционният съд (КС) изобщо не бърза с произнасянето по делото за съдебната реформа - до момента висшите съдии дори не са се произнесли по допустимост. На 30 юли беше образувано конституционно дело №7. Това стана по искане на 144 народни представители депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ. Те искат задължително тълкуване на два текста от конституцията относно израза "промени във формата на държавно управление". За докладчик бе определен съдия Румен Ненков.

По конституция и закон, за да тръгне делото, първо конституционните съдии трябва да се произнесат дали е допустимо, или не питането. Ако приемат, че е допустимо, тогава се конституират заинтересовани страни, на които им се дава срок да дадат становища. В случая се очаква тези страни да са много. Със сигурност сред тях ще са парламентът, правителството, главният прокурор, президент, върховните съдилища, Висшият адвокатски съвет, Висшият съдебен съвет, неправителствени организации. Чак след като те дадат становища, би могло да започне гледането по същество на делото. Това също ще отнеме определено време. Такова ще е необходимо и за написването и приемането на решението, както и за написването на особени мнения. При тълкувателните решения това време обичайно е дори по-дълго, защото в тях има и много теория.

На практика Конституционният съд трябва да реши дали разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия ще е промяна на формата на държавно управление. Заедно с това се пита дали всяка от двете колегии може сама да решава кадровите въпроси на своята гилдия, а общите решения за магистратурата да се вземат от Пленума на ВСС. Другият въпрос е дали в някоя от колегиите може да има равен брой представители на магистратската и парламентарната квота, без това да е предпоставка за политически натиск. Според проекта за промени в конституцията в съдийската колегия трябва да има общо 13 членове, от които петима да се избират от Народното събрание. В прокурорската броят на членовете ще е 12, но представителите на парламента ще са шестима.

На два пъти досега - през 2003 и 2006 г., КС е блокирал по-дълбоки промени в съдебната власт, като в тълкувателни решения е обявявал, че те трябва да се правят от Велико народно събрание, тъй като единствено то може да прави изменения в държавното устройство и държавното управление.



ХИПОТЕЗИ

На практика КС не е обвързан от собствената си практика и винаги може да се произнесе по различен начин. Съдът не е обвързан и с каквито и да е срокове за произнасяне. Ако обаче се забави, очакванията, че може да има гласуване на първо четене на промени в конституцията в главата "Съдебна власт", няма да се сбъднат. Освен това е възможно КС да каже, че разделянето на ВСС или промените на квоти в него трябва да се направят от Велико народно събрание. Сегашният парламент може и да не се съобрази с подобно тълкуване, но тогава всички, които биха могли да искат отмяна на евентуални конституционни промени, може да атакуват промените пак в КС.





5
1467
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
16 Август 2015 17:59
айде сега- ще си равалят рахатя
16 Август 2015 21:01
Конституционният съд по тероия е извън съдебната власт.За него има отделна Глава по Констицията, което легализира това умопомрачително определение за неговото място.Съд, пък не е при съдилищата.Ама че висша степен на скотоумие.Но те, съдиите там хич не си дават зор да пораздвижат мозъчните си клетки, и да викнат с голям глас, че у нас правото е лакирани лайнями с говнями.Откъде накъде ще има нормативна база облечена в кодекс?Къде КРБ повелява тъждество на тези две понятия-кодекси и закон? Ще кажете, ами гледат си само платежните ведомости. И явно ще сте напълно прави, за да им рекнем-ВЪН от тази институция и референдум за нова Конституция
17 Август 2015 10:17

Ето как трябва да изглежда законодателството, след промяна на незаконната норма кодекс:
Основните закони са:
1.- Закон за Гражданската Процедура
2.- Закон за Наказателната Процедура
3.- Закон за Административната Процедура
4.- Закон за Защита от Престъпления
5.- Закон за Семейните Отношения
6.- Закон за Трудовите Отношения
7.- Закон за Изборите
8-. Закон за Застраховането
9.- Закон за Поведението на Републиканския Служител
10.- Закон за Социално Осигуряване
11.- Закон за Данъчно-Осигурителна Процедура
12.-Закон за Международно Частно Право
13.-Закон Търговското Корабоплаване
14.- Закон Политическите Организации и Обществения Форум
15.- Закон за Неправителствените Организации
16.- Закон за Отговорност на Републиканската и на Местната Администрация за Вреди
17 Август 2015 10:36
Не само трябва да се опита радикална съдебна реформа, дори под страх от нова отмяна, но и да се проведе реформа и на самия Конституционен съд. Последното ще е добре и очистващо за самия него, с новото си име Конституционен Форум.Така студентите ще могат вече да не се чудят що е това съд и що е то КС, а преподавателите им ще трябва да им се извинят за досегашното умопомрачение.Важен е дебатът по повдигнатия въпрос с респективно Искане.
17 Август 2015 10:44
КОНСТИТУЦИОНЕН ФОРУМ-Проект за реформа на КС.

Член 1
(1) Конституционният Форум се състои от 12 медиатори, избрани от Учредителното Народно Събрание съобразно с условията в закон.
(2) Конституционният Форум може да бъде подпомаган в соята дейност от 12 помощник-медиатори избрани при равен брой от общите събрания на съдиите от Върховния Касационен Трибунал или от Върховния Административен Трибунал.
(3) Медиаторите в Конституционния Форум имат пълномощия за един мандат от 12 години. Те не могат да бъдат избирани повторно.
(4)Конституционният Форум заседава в пълен състав, когато действа като коректив на законодателната дейност. Електоралният му състав включва пет медиатори подпомагани от седем помощник-съдии от ВКТ или от ВАТ. Дисциплинарният му състав включва седем медиатори подпомагани от пет помощник – съдии от ВКТ или от ВАТ.
(5) Електоралният му състав заседава в случаите на оспорване на избора за УНС, за Президент или за Вицепрезидент.
(6) Дисциплинарният му състав заседава в случаите на престъпления или дисциплинарни провинения на съдии, прокурори и следователи от всички съдилища.
(7) За медиатор в Конституционния Форум може да бъде избран всеки, завършил специалност „Право”, притежаващ високи професионални и нравствени качества при минимален трудов, осигурителен и юридически стаж от петнадесет години.
(8) Медиаторите от Конституционния Форум избират един измежду тях в качеството на Председател с тайно гласуване за срок от четири години.
(9) Положението на член на Конституционния Форум е несъвместимо с представителни пълномощия, със заемане на републиканска или обществена длъжност, с членство в политическа организация или в синдикат, както и с упражняването на свободна, стопанска или друга платена професионална дейност.
(10) Членовете на Конституционния Форум се ползват с имунитета на народен представител. В случаите на извършено престъпление, провинилия се медиатор отговаря наказателно пред ВКТ, заседаващ в
12-членен състав, като обвинението се поддържа от Главния Прокурор.

Член 2
(1) Мандатът на медиатор в Конституционния Форум се прекратява при:
1. - изтичане на мандата му;
2. -подаване на оставка пред Конституционния Форум;
3. -влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;
4. -фактическа невъзможност да изпълнява пълномощията си повече от една година;
5. -несъвместимост с длъжности или с дейности;
6. -смърт.
(2) Конституционният Форум има правото при тайно гласуване и мнозинство две трети от всички медиатори да снема имунитет или да установява фактическата невъзможност на медиатор или помощник-медиатор да изпълнява пълномощията си.
(3) В едномесечен срок от прекратяването на мандата на медиатор от Конституционния Форум, неговото място се заема от друг медиатор, избран от заседаващия състав на УНС.

Член 3
(1) Конституционният Форум има пълномощия да:
1.- дава задължителни за прилагане тълкувания на Конституцията и на законите след мотивирано Искане;
2.–се произнася по искане за установяване на противоконституционност на законите или на другите актове на Учредителното Народно Събрание или на неговите състави, както и на актовете на Президента или Вицепрезидента;
3.- решава спорове за компетентност между УНС и Републиканския Съвет;между Републиканския Съвет и Президента или вицепрезидента; както и спорове между органите на местното самоуправление и всичките републикански органи;
4. – се произнася относно съответствието с Конституцията на сключените от Република България международни договори преди ратификацията им, както и за съответствието с Конституцията след ратификацията, а така също и когато ратификационен закон противоречи на общопризнатите норми на международното право.
5. – се произнася по спорове за конституционността на политическите организации, а така също при спорове, породени от отказ на регистрация на неправителствена организация поради неконституционност;
6. – се произнася по поддържано от Главния Прокурор обвинение срещу Президента или Вицепрезидента.
(2) Отнемане или добавяне със закон на пълномощия за Конституционния Форум не се допуска, освен с Решение на УНС в случаите на крайна необходимост, извънредно положение или война.

Член 4
(1) Конституционният Форум образува конституционно дело по Искане за произнасяне, депозирано в писмен вид въз основа на инициатива на една пета от състав на УНС, от Президента, от Републиканския Съвет, от Върховния Касационен Трибунал, от Върховния Административен Трибунал и от Главния прокурор. Спорове за компетентност могат да се бъдат повдигани от общинските съвети във връзка с правата или задълженията им по закон.
(2) Когато установи несъответствие или противоречие между закон и Конституцията, Върховният Касационен Трибунал или Върховният Административен Трибунал спира процедурата по конкретното дело и внася Искане в Конституционния Форум.
(3) Омбудсманът може да сезира Конституционния Форум с Искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права или свободи на гражданите или на неправителствените организации.

Член 5
(1) Конституционният Форум приема решения с обикновеното мнозинство на всички негови медиатори в срок до шест месеца от постъпване на някакво Искане.
(2) Председателят на Конституционния Форум разпорежда обнародване в "Републикански Вестник" на всяко Решение не по-късно от 2 дни след гласуването. Обнародваното Решение влиза в сила веднага, след което акта, обявен за противоконституционен, не може да бъде повече прилаган.
(3) Част от закон, която не е обявена за противоконституционна, запазва действието си.
(4) Конституционният Форум може сам да се сезира в случаите на
необходимост от защита на обществени интереси.
(5) Конституционният Форум приема решенията си мотивирано, като особените становища на гласувалите против се публикуват в неговото специално печатно или електронно издание.
(6) Конституционният Форум е длъжен да уеднаквява своята практика чрез обзорна мотивировка от конкретни свои решения, без да допуска противоречия; може сам да отмени свое Решение, ако счете, че то е загубило значение или че е била допусната медиаторно-съдебна грешка.
(7) Решенията на Конституционния Форум се обнародват в електронен вариант чрез информационна програма и не могат да бъдат преотстъпвани за публикуване другаде.

Член 6
(1)Организацията и реда в дейността на Конституционния Форум се уреждат със закон.
(2) Конституционният Форум притежава собствен печат с който подпечатва Решенията си.

Член 7
(1)Решенията на Конституционния Форум имат висша юридическа сила, задължителна за всички републикански органи, политически и неправителствени организации, институции, граждани и стопански правосубекти.
(2) Неговите Решения имат действие за напред.Никой не може да се позовава на ретроактивното им действие.
(3) Изключение от горното правило се допуска само при избори.

Член 8
Резиденция „Арбанаси” е постоянното седалище на Конституционния Форум.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД