:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 165
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежавю

Все процедурата е виновна, че крадецът не е в затвора

Най-абсурдното е, че никой няма да понесе отговорност за правния батак, благодарение на който престъпници се измъкват с финт
СНИМКА: БГНЕС
Заслугата за този арест всъщност е на гражданите - те заснеха кражбата на колите, те дадоха гласност на скандалния случай в социалните мрежи.
Най-лесният начин да се оправдае бездействието на институция е процедурата. Това е много удобно, защото винаги може да се каже, че държавните органи са безгрешни - те изпълняват стриктно закона, но той е лош и бандитите се промушват през вратичките благодарение на ловки адвокати.

Такъв е и последният нашумял случай с автокрадеца Ярослав Димитров, който стана известен само защото премиерът Бойко Борисов изригна по негов адрес пред министрите. Едно на ръка е огромният проблем, че съд, прокуратура или полиция започват да действат едва когато лично министър-председателят се възмути от мудността им. Когато се оплакват гражданите, няма кой да ги чуе. Друг проблем е, че



Борисов, както обикновено, сбърка обекта на своя гняв -



погрешно насочи тирадата си срещу Министерството на правосъдието, което нито налага арести, нито ги отменя, нито има право да ги контролира.

Слава богу, живеем в дигитални времена - кадрите с Димитров и още един мъж, които крадат две коли от подземен гараж в столичния кв. "Манастирски ливади", бяха разпространени в интернет от един от потърпевшите собственици. Крадците бяха хванати за няколко дни, намериха се дори колите, което с оглед на ужасяващата статистика за разкриваемост на тези престъпления е истинско постижение. На практика половината работа по това разследване е свършена от гражданите, които са си монтирали камера в гаража, а за разкриването помогна и самоувереността на крадците, които не носеха маски.

Разгадаването на процедурния хаос, съпътстващ този случай, обаче е истинско ходене по мъките. Димитров хем е с мярка домашен арест, хем не е. Хем трябва да е в ареста, хем не е.



Хем трябва да е в затвора, хем е на свобода



Как става това? С процедури.

Срещу 32-годишния мъж има три разследвания в България. На 18 март е задържан за 72 часа след преследване с полицията заради откраднат автомобил, като успява да повреди и две от полицейските коли. Софийската районна прокуратура го освобождава с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Отделно от това има условна присъда, влязла в сила. Има и международен елемент - Словения и Италия са пратили искания за екстрадицията му. Словения иска Димитров да й бъде предаден, за да излежи десетмесечна, влязла в сила присъда от 2013 г. за опит да прекара през границата й крадена кола. В Италия срещу него има разследване за източване на кредитни карти.

В края на март Софийският градски съд решава, че мъжът ще бъде предаден на Италия, а словенската присъда ще я излежи - според молбата му, в България. Прословутият домашен арест, който толкова ядоса премиера, е наложен като предварителна обезпечителна мярка в производството по европейските заповеди за арест, един вид съдът се подсигурява, че Димитров няма да избяга, докато реши дали да бъде екстрадиран. След като взема решение да бъде пратен в Италия, съдът му налага постоянен арест, но под условие - когато българските дела срещу него приключат, обвиняемият трябва да бъде задържан, за да бъде екстрадиран. Те са три на брой и ще се точат с години. В същото решение не се посочва изрично каква е съдбата на мярката домашен арест, но от съда твърдят, че тя е отпаднала и е влязла в сила новата, макар и с отложено действие. В този правен вакуум



решението е било прокуратурата да поиска нова мярка за неотклонение,



все пак става дума за обвиняем с богато криминално досие, който е бягал от полицията, блъскал е патрулки и има да излежава ефективна присъда. Това обаче не се е случило. От държавното обвинение се оправдават, че изпълнението на наказанието, наложено в Словения, е нямало как да започне заради процедура - чакала се присъдата от словенските власти, след това трябвало да се преведе и да мине през специално производство, за да влезе в сила. Дотогава тази ефективна присъда не съществувала в българския правен мир.

Най-абсурдното е, че никой няма да понесе отговорност за този правен батак, благодарение на който престъпници се измъкват с финт през широките врати на закона. Всички длъжностни лица имат алиби - процедурата им позволява да стоят със скръстени ръце. Прокуратурата смята, че си е свършила своето, съдът също, даже и МВР, което контролирало мярката домашен арест само до 22 ч., защото за толкова му стигали силите.

Всъщност от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова стана ясно, че и наблюдението до 22 ч. е огромно постижение - МВР едва смогвало и на това. За първи път се разбра и интересната статистика, че 166 души в момента са с мярка домашен арест, а около 1200 са с подписка, което разхвърляно между 28 областни дирекции никак не е много. Голямата част от тях със сигурност са съсредоточени в по-населените дирекции като София, Пловдив, Варна и Бургас. Чудно е как не излиза сметката - явно



десетки хиляди полицаи не могат да опазят 166 души



и да контролират още над хиляда.

Защитната теза на МВР още от времето, когато Борисов му беше главен секретар, е, че МВР е невинно, а всички останали са виновни. Затова и този вътрешен министър настоява за нов ред, по който мерките да се контролират. Ами редът е променен в проект - въвеждат се електронни гривни, остава парламентът да гласува изменение в Закона за изпълнение на наказанията. Нищо не пречеше това да е факт. Но не е. Остава и да се осигури финансиране за гривните. Но и това не е факт.

Впрочем оправданията на МВР изглеждат жалки, ако си припомним неговите геройства по случая със сгазения човек на пешеходна пътека в Пловдив. Там беше направено нагледно как през пръсти се разследва смъртта на пешеходци - със затваряне на очите спрямо хванатия на място шофьор, освобождаването му, записването му като свидетел, вместо като извършител и прочие безобразия. И този път ли лошият закон е виновен?

Оправданието със закона наистина стана традиция, когато по веригата са наредени няколко органа, всички са сгафили по нещо, но пък обстоятелствата им помагат да си прехвърлят взаимно топката. И особено когато имаме премиер, чийто номер е популисткото говорене. С поредната си тирада той успя отново да обезцени и предлаганата от Министерството на правосъдието съдебна реформа, както и да оневини МВР, което явно държи на ръчно управление. С един куршум - два заека. А уж предизборната кампания не била започнала...

СНИМКА: архив "Сега"
Електронните гривни можеше вече да се ползват масово при домашен арест, ако депутатите бяха изменили закона преди ваканцията си и ако беше осигурено финансиране.
11
2457
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
23 Август 2015 19:46
Не е ясно какво точно атакува статията. Ако е насочена срещу полицаите, то не виждам за какво ги обвиняват. Подписката означава, че даден човек следва да се яви в определено време в определа служба и да се подпише. Ако не се подпише се предприемат мерки. някакви проблеми? Не виждам. Домашен арест означава, че даден човек следва да си стои у дома. Ежедневно патрулка минава да го провери. В нашия град има 5-6 патрулки и не виждам защо трябва да висят при осъдени 24 часа в денонощието, при условие че са малко за голям град. Та какъв е проблема!? Ако целта е да се поръчат гривни - поръчайте ги!
Толкова много завъртяни процедури, в които все работещите в някоя система са виновни, а никой не търси отговорност на хората които гласуват промени и променят правилата всеки месец. Защо не обърнете внимание що наредбу има в МВР? Колко пъти е кърпен НК и НПК? А ЗДвП? Полицаите ли носят вина за това?!
24 Август 2015 00:02
Да се процедира както в Грузия - пълно разформироване на пародийното и поръчковото полисс и изграждане на структурата отново, с напълно нови хора. То и без това не работи "на ползу роду", така че за няколко месеца нещата ще се канализират в съвършено нова насока. Паралелно с това трябва над 1500 келеша да влязат в заквора, както стана в Румъния, да се сложи дееспособен Главен прокурор и т.н. Иначе все ще слушаме размазани тиквени приказки от рода "Ние ги хващаме, а ТЕ (злодеите, демек) ги пущат".
24 Август 2015 08:34
Не е ясно какво точно атакува статията.
Да бе всичко е наред и ти не виждаш защо е статията. А тя много ясно показва батака в държавата. Навремето голям вой се вдигна срещу Ловеч и Скравена. Там е имало издевателств, затова и ги закриха. Но те бяха основно за криминални елементи. С един удар беше ликвидирана криминалната обстановка в страната. Имаше страх от милицията. По селата хората си живееха спокойно. Хванат ли някого имаше прокуратура, съд действаха бързо. Сега нищо не се прави. Това започна още през 1990г. , когато едни демократеци зареваха "Не пречете на хората да забогатяват". И масово започна да се забогатява кой как може. Бяха разформировани милиция и ДС, които имаха информация за всеки какво преставляваше. Желю пусна всички криминални от затвора. Тогавашният главен съдия каза, "че трябва да се следва буквата на закона", а то никога не може да има толкова букви, колкото ситуации криминалните измислят. И сега виждаме резултатите. Пълен хаос. И статията много правдиво потразява този хаос.
24 Август 2015 10:07
С една дума "долу процедурата!". Чакам юристите във форума да обосноват това твърдение. Аз, некомпетентно, смятам че процедурата осигурява казусите да се решават законосъобразно а не целесъобразно. Все пак, поне по Конституция, България е правова държава. "Закон лош, но закон". Противното е беззаконие! А ако законът е лош има конкретен отговарящ - законодателят, НС.
И нещо конкретно. Многоуважаемият Маркс+++ ни дава пример лагерите, където по целесъобразност били пратени предимно криминални типове и с това ликвидирали престъпността. Ама верно ли през първата вълна (44- до към 50година) на лагер бяха криминалци и почти нямаше политически? А втората - срещу "хулиганите"? За нея поне имам ясни спомени - милицията заварди Раковска и прибра всички които носеха тесни панталони, къси поли, "ямурлуци". И ако отговорите "покрай сухото гори и суровото", отговорете кое е сухото и кое суровото.
А целта е ясна - респект към Народната Милиция - единствената опора на Народната власт (не само по вица).
24 Август 2015 10:16
Навремето голям вой се вдигна срещу Ловеч и Скравена. Там е имало издевателств, затова и ги закриха. Но те бяха основно за криминални елементи.

Познавам доста хора, чиито родители и близки са били в лагери след 44-а. Някои са се върнали, други - не. Но нито един измежду познатите ми не е бил криминален. Само братовчедка ми Лили бе прибрана в Белене, защото беше "зоза" - не работеше и киснеше в "Бамбука".
24 Август 2015 11:08
Още преди да сме член ние и Румъния на ЕС се запознах с един човек на х. Иван Вазов в Рила. Някъде 2003 - 2004 година. Имал бизнес в Румъния. И при едно ходене в Букурещ му откраднали панела на аудио системата в колата. При следващото влизане в Румъния полицията го спряла и го извикали. Върнали му панела. Та този човек тогава ми разказа, че под 5 години затвор за откраднат автомобил там нямало. И това е още преди да почнат тези по върховете. А тук скрил се от дъжда, взел да се повози. Трябвало да се доказва, че го е взел умишлено да го открадне и т.н. Та толкоз за процедурите тук и там. Жалка работа.
24 Август 2015 12:37
Самуил Димитров
Ами лабава си е процедурата. Да вземем например съдиите: идват на делата, когато си искат. Преди известно време, приятел бе на дело с адвокат и след като почакали един час след насроченият, приятелят попитал адвоката, какво става и получил отговор от информирания юрист, че този съдия обичал да си поспива сутрин! Чудя се и на това чудо, как може да се произнесе присъда, без да се обявят мотивите за нея, като това необявяване може да трае и над две години!
Ами следователите? Който е ходил при такива за някоя справка или документ, знае, че все ги няма! На терен били. Пък какво "следват" - не ти е работа, т.е. никакъв резултат. А полицаите на терен? Виждали ли сте ги на групички, как си говорят или компетентно си ровят в смартфоните? Технически прогрес!
24 Август 2015 12:40
Процедурата ли е виновна за нарушение на процедурата?
24 Август 2015 12:48
Непроцедурствайтенепроцедурно!
24 Август 2015 15:19
Та този човек тогава ми разказа, че под 5 години затвор за откраднат автомобил там нямало.

Сигурно е така. Само че в България такова животно като "кражба на автомобил" няма.
Има "противозаконно отнемане", каквото и да значи това
24 Август 2015 16:59
правния батак, благодарение на който престъпници се измъкват с финт

Тоя батак е наследство от ЦК на БКП.
За да не затварят техните синковци, когато гепат коли , за да си правят кушии - спомнете си синът на Филип Боков.
А сега автоджамбазлъкът стана доходен бизнес, от който захлебват яко полицаи и правници.
Накратко - няма управия !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД