:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На цар Кирил му се царува

Големият въпрос във Варна – дали моделът “Кирил Йорданов” ще съществува със или без Кирил Йорданов
Снимка: БГНЕС
Този път зад Кирил Йорданов не застава партия. За първи път няма армия, която вкупом да гласува за него. При втори тур със сигурност ще мотивира доста хора за вот срещу се себе си.
На 5 декември 2013 г., 9 месеца след оставката си като кмет на Варна, Кирил Йорданов свика пресконференция. "Иска да покаже кой кара влака, че още е той", възкликна мой познат. И наистина, "езикът на тялото", пък и самият език бяха в стил "свеждам ви някои неопровержими истини" - като началник, който в този град може винаги да постави всеки на мястото му.

Йорданов искаше да опровергае критиките за "батака, който е оставил в наследство". Мъчеше се наистина да покаже, че той кара влака. Но реално не бе така. Влакът се движеше по същия начин, само че без него. Същите фирми, които безоблачно печелеха общинските поръчки, продължиха да го правят. Същите общинари, които стояха в сивите точки между задкулисието и публичната сфера, продължиха да разпределят ресурсите. Разликата бе, че



на върха на пирамидата вече стои



Иван Портних (доста по-безличен; дали защото е безхарактерен, или защото не иска... но много по-слаб фактор). В тази история имаше и много лични предателства. Затова, когато в петък при второто си публично появяване Йорданов обяви кандидатура за пети мандат и каза: "Докато аз се оттеглих, други хора изкачиха нови стъпала в кариерното си израстване - депутати, министри, кметове и общински съветници", имаше предвид, че несправедливо само той е опрал пешкира.

Две са версиите за впускането му в новата битка. Първата, конспиративна - това е игра на статуквото, при която ГЕРБ и общинската администрация издигат удобен конкурент. Конкурентът може да иде на балотаж, но да спечели не може. По същия начин, гласи версията, бе вдигнат Веселин Марешки през 2011 г. в услуга на Йорданов (и на национално ниво се правят такива комбинации - "сблъсъкът" Първанов - Сидеров от 2006 г.). Мен ако питате, бившият кмет е в състояние да дръпне немалко гласове от гербера Портних, затова версията издиша.

Второто обяснение е от просто по-просто - на Йорданов просто му се управлява. За какво му бе на Борисов втори управленски мандат - ами заради същото, сърбят го ръцете за власт. "Ей, не се нацаруваха, бе!", възкликна друг мой познат при новото кандидатиране. Така е - всеки цар иска да царува, всеки, който може да носи корона, посяга към нея. А Йорданов може - има всички шансове ако не пак кмет, то да е водещ фактор в общинския съвет. Доста хора са заинтересовани да се върне - и бившата му администрация, и сателитните неправителствени организации, подобни партийки, икономически лобита. Има си политически и институционални приятели, избирателите, не се съмнявайте, също са налице. Общините и държавата все повече се управляват чрез сложни коалиционни формати, тематични мнозинства, партията мастодонт става отживелица. Дори личността на върха (кмет, премиер и т.н.) губи значение.



Важни стават групичките, които балансират,





принуждават, сменят цветове и партньори, преформатират, де факто държат мнозинства... Бившият кмет смята да води листа, да издига районни кметове - има всички шансове да бъде този фактор в общинския съвет и града.

Йорданов е много опитен и вещ в някои работи. На пресконференцията при издигането тънко очерта фронтовите линии - за Янко Станев (СДС) и Борислав Гуцанов (БСП) имал "негативно мнение", Иван Портних обаче не е толкова лош ("нормално е да е фаворит"). Осветени бяха и връзките с АБВ (не влизал в преговори, но бил масово издиган от редовите структури). Но всичко това са фронтовите линии към момента. Повтарям - към момента. Във Варна всички са и бивши приятели, и бивши врагове, и потенциални такива. Ето, някои от лидерите на протеста през 2013 г. вече са с Йорданов. Вчерашните му ортаци са срещу него. Сега почват пазарене, игри - кой с кого, как, с какъв "ресурс", за колко избиратели ще се хвърли... До оня ден не беше, но след включването на Йорданов изборната битка във Варна стана истински интересна и непредсказуема. Отвори се прекрасно поле за пазар, в който ще се включат доста щабове.

Но изборите във Варна стават интересни и за всеки, който непредубедено иска да проследи едно вълнуващо състезание. Така е - имаме кандидат за втори мандат от управляващата партия, зад когото стои Бойко Борисов, който в последните месеци поразкраси града и му предстоят още тържествени лентички; налице е "злодей", който също се има с Бойко Борисов и който бе натирен след протести, за мащаба на които обаче се пишеха откровени глупости ("злодеят" знае много неща за задкулисието, познайте какво назнайва за конкурентите); имаме десен претендент, който влезе нелошо в кампанията, но шансовете му не са големи (ако Чавдар Трифонов надвие Портних, то значи по-дясното да надвие дясното - такава битка още не се е състояла в България); имаме





двама министри от правителството на Орешарски





(Анелия Клисарова от БСП и независимият Даниел Папазов), един националист (Костадин Костадинов, "Атака"). Йорданов вероятно ще дръпне много гласове от Клисарова, част от вота за Портних, ще пощипне от Папазов и понеже го издигат Тракийските дружества, ще вземе и от Костадинов. Би трябвало най-спокоен да е Трифонов, защото електоратът му (ДСБ) не е засегнат от Йорданов. Но старият кмет за първи път няма партия зад гърба си. За първи път няма армия, която вкупом да гласува за него. При втори тур със сигурност ще мотивира доста хора за вот срещу се себе си.

Вече разбрахте, че някои от т.нар. лидери на протеста стоят зад Йорданов. Други от първия ден след протеста работеха за ГЕРБ и Портних. Сега се карат. В крайна сметка големият въпрос е дали моделът "Кирил Йорданов" ще продължи да съществува със или без Кирил Йорданов.

10
3138
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
01 Септември 2015 20:25
Големият въпрос е, че има такъв модел...
-----------------------
Сайтът на Генек
01 Септември 2015 20:26
Горката родна Гагаузландия....С какво ли предизвика така Божия гняв?
01 Септември 2015 21:34

И кой Бог се е разгневил?
01 Септември 2015 21:51
И кой Бог се е разгневил?
В приказката за Кай и Герда, в окото на Кай попада стъкълце от магическо огледало, превърнало се в лед. В очите на некои са попаднали стъкълца, превърнали се в ла*на.
02 Септември 2015 06:55
Дори личността на върха (кмет, премиер и т.н.) губи значение.

Дияне, имаш късмет, че ТОЙ не си пада много по четенето.
02 Септември 2015 08:26
Местните клиентелни пирамиди от мафиотски тип си пазаруват франчаиз марка. Марката ГЕРБ бе продадена на пирамидата с кукла на конци Йорданов, после на строителната мафия с кукла на конци Портних. Пирамидата с Я. Станев си купуваше СДС и ДПС, после пак СДС. Гуцанов реши че не е кукла и сложи Клисарова. И при другите е така. Има обаче един кандидат от партия Възраждане, на който се слага етикета Атака. Статията прави всичко за да отклони вниманието от него. Проблемите на Варна поставя само той. Само тий ще направи нещо за намаляването на гетата и неразпространяването им в другите квартали. Аз не искам гето в близост до дома ми. На сегашния кмет за това не може да се вярва. Строителната мафия на която той е параван има интерес да строи блокове на ромите. Не ги интересува че така прави нови гета.
02 Септември 2015 08:48
Без значение кой е кмета- Варна се управлява от едни и същи икономически групировки. И Портних изобщо не е разбутал общинската администрация- същите неграмотници си стоят. А пък във Варна нищо не е наред, но поне Господ със сигурност ни обича-минаваме леко през повечето природни бедствия, които разсипват други райони- няма сериозни наводнения, нто жеги, нито сняг, нито студ
02 Септември 2015 09:36
Не знам какъв е бил "езикът на тялото" му, но на публикуваната снимка прилича на заложник на ИД малко преди да отрежат главата му. А иначе си е велик наглец, който няма да се насити да папа.
02 Септември 2015 11:40
В помош на варненските избиратели
Колкото и да се контролира човек, който се опитва да ви излъже, можете да го хванете, ако се вгледате внимателно в езика на тялото му, твърдят френски психолози. Когато лъже, човек съвсем леко повдига веждите си, а дори да успее да овладее това, зениците му го издават.

Те се разширяват, когато някой лъже. Това е реакция на тялото, която няма как да бъде овладяна. От възбудата, че може да го хванат, зениците му стават големи. Погледът също издава лъжеца. Този, който лъже, гледа леко вляво.
02 Септември 2015 12:35
Дон, май те посъветваха да се разплачеш от умиление по Кирето.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД