:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Бюрокрация и корупция съсипват Варна

Градът не се управлява от добър екип, заявява кандидат-кметът Данаил Папазов
Снимка: Авторът
Данаил Папазов
Данаил Папазов е роден на 23 февруари 1959 г. Завършил е ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" със специалност "Корабоводене", защитава магистърска степен за "инженер корабоводител". Магистър и по "Стопанско управление", специализирал е в Лондон и Хамбург, говори свободно английски и руски език. Професионалната му кариера започва в БМФ като помощник капитан. От 2001 г. до 2013 г. е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД. В периода 2013 г. - 2014 г. е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Женен, има две деца и трима внуци. Кандидат за кмет на Варна сега.

-------

- Г-н Папазов, как се развива Варна според вас напоследък?

- Варна беше един прекрасен град, който в последните 25 години непрекъснато затъва. Стана безперспективен, почти няма промишленост. Индустрията е в много тежка ситуация. Останаха единствено девненските заводи, в рамките на града няма голямо промишлено предприятие освен пристанището.

- Как един кмет може да съживи индустрията, при положение че това е отрасъл, който затъва 25 години в цялата страна?

- Кметът и администрацията му имат една основна задача - чрез бързи и прозрачни действия да привличат инвестиции, не да ги отблъскват. Натам е насочена и нашата програма. Варна е с огромен потенциал, кметската управа е тази, която трябва да срещне бизнеса с науката, да даде простор за развитие на идеите. Нашата цел е да стимулираме инвеститорите чрез прозрачност и бързина на администрацията. Всеизвестен факт е, че бюрокрацията в община Варна е огромна, не се предоставят електронни услуги. Целта е да направим града привлекателно място за инвестиции, да задържим младите хора. Без тях през 2017 г. Варна ще бъде младежка столица на Европа, но няма да има кой да празнува.

- Бюрокрацията ли е най-големият проблем на община Варна?

- Заедно с корупцията. Статистиките сочат, че във Варна един подробен устройствен план се изкарва няколко пъти по-бавно, отколкото в другите градове - над 160 дни. И това са добрите случаи. За големите проекти срокът е години. При интермодалния терминал на пристанището, с който и аз съм се занимавал, продължава повече от 13 г. Започнахме най-напред през 1992 г. с проекта за нов контейнерен терминал на острова под Аспаруховия мост. После обаче територията бе приватизирана почти изцяло. След това започнахме да работим в района на старата гара, в продължение на 8 години действахме по проекти и на острова, и на "Максуда". Стигнахме до японския заем, но той бе прекъснат. Сега, след като станах министър, започнахме да работим за интермодалния терминал, който до момента не се споменаваше в инфраструктурните стратегии. Сами разбирате, че всичко това е огромен период, който даде предимство на конкурентите, най-вече на пристанището в Констанца. Затова казвам, че е нeобходимо Варна да придобие нова визия, която да разреши проблемите в града и да даде тласък на индустрията. Около интермодалния терминал би се развила бъдещата модерна индустриална зона - корабостроене, кораборемонт, обслужващите сфери като агенции, митници, КПП, фирми за корабно оборудване, машини...

- Възстановяване на индустрията, интермодален терминал... малко утопично звучи.

- Когато отидох в София, бях с убеждението, че централната власт пречи на проектите във Варна. А спънките реално винаги са били на местна почва. Една от пречките е работата на общината. Напомням ви и за Общия устройствен план. Варна бе един от областните центрове, които го създадоха най-накрая.

- При вашето правителство бяха отпуснати пари за ремонт на Двореца на културата и спорта (ДКС), след това бяха предоставяни още няколко пъти с мотив, че не стигат. Какво всъщност се случва?

- Още след като влязох в правителството на Пламен Орешарски, започнах много активно да работя за старта на ремонта. Първите отпуснати средства бяха в размер на 500 000 лв. - икономисани главно от Министерството на транспорта, целеви. После по програмата за развитие на регионите дадохме още 4.5 млн. лв. Смея да твърдя, че бях основната причина за това, тъй като дълги години се занимавахме с баскетболния отбор на "Черно море", наясно бях с проблемите на волейбола покрай залата... Ръководството на ДКС направи обществена поръчка, спряна обаче после от общината. Разчетите за целия ремонт бяха за около 7 млн. лв. Колко е достигнал сега не знам, но съм убеден, че сумата е няколко пъти повече. Това е фрапиращо - изцяло нова зала в Ботевград беше построена с почти същите средства, а тя е идентична с варненската, със съвсем по-малък капацитет на трибуните. Прави ми впечатление, че около малката тренировъчна зала сега нищо не е направено, дори дограмата не е сменена. Явно предстои още да се влага. Затова при успех в кампанията първата ни задача ще е да се направи много сериозна ревизия на всички обществени поръчки.

- Докато бяхте министър, се случи бедствието в "Аспарухово". Кметът Иван Портних каза тогава, че държавата я няма. Нямаше ли я?

- Никога досега не си бях позволявал да коментирам този случай. Бях един от хората, първи на мястото на трагедията - просто се намирах в Русе и бях министърът, който бе най-близо. Получих информация лично от премиера Орешарски и след около час и половина бях във Варна. Заедно с всички държавни институции бяхме на най-тежкото място - ул. "Горна Студена". Там се бяха натрупали много автомобили - бент, затлачен с дървета, скална маса, кал. Водата зад бента се покачваше. Задачата бе сложна, опасна - да освободим тази част. Заедно с командващия на флота бяхме там, непрекъснато поддържахме връзка с премиера, с вътрешния министър. Тогава г-н кметът непрекъснато твърдеше, че я няма държавата. Но аз питам - какво са пристанището, "Гражданска защита", флотът на армията... всички ние бяхме там. До 11.30 ч. вечерта не видях кмета на тази улица. Това е абсолютната истина. Появи се зад бента някъде тогава. Сутринта в 6.30 на щаба при областния управител получих задача да почистим частта на "Аспарухово" между канала и централната улица. Смея да твърдя, че със силите на пристанището и на БДЖ се справихме. При всичките тези изключително тежки условия някъде около 16-17 часа беше пуснат ток, градският транспорт тръгна в навечерието на следващия ден. Няма да задълбавам повече, правителството си свърши великолепно работата, аз бях там до решаването на главните проблеми.

- Оценката ви за работата на Иван Портних като кмет?

- Не съм бил в кухнята на решенията, ще коментирам, след като се извърши проверка дали обществените поръчки и процедури по проектите в града са били направени по законен начин. Според мен много кампанийно се случиха някои проекти. Още от времето на социализма не обичам лъскането преди посещението на партийни и държавни величия. Не за друго, а защото при кампанийността и бързането се правеха грешки при ремонтите. Ако днес се вгледате в свършеното, ще видите много неудачи. Разбира се, не искам да съм черноглед и не отричам всичко свършено.

- Говорихте много за общинската администрация. Тя като всяка администрация, при това многочислена, е черна кутия. Как точно ще промените към по-добро такава огромна структура - ще уволнявате ли?

- В Министерството на транспорта от цялата администрация не уволних един човек, а в "Пристанище Варна" преди това - един. Но и на двете места създадохме добър колектив, инициативен. Човек никога не може да свърши сам работата, нужен е екип. В община Варна няма такъв. Смея да твърдя, че съм добър в изграждането на добри екипи. А резултатите от един такъв екип са видими. За първи път при нас в министерството например започна електронна продажба на билети за БДЖ. Години преди това се твърдеше, че е невъзможно. В пристанище Варна променихме тотално организацията на контейнерния терминал чрез компютърен център, който обслужва всички граждани и товародатели. Не случайно говоря непрекъснато за електронни услуги - те са акцент в моята програма. Ще ги увеличим многократно, ще направим така, че обслужването в община Варна да става бързо и лесно.

- Ще водите ли листа, ще ползвате ли партийна подкрепа?

- Тръгнахме като гражданската инициатива "Живот за Варна" със знакови фигури от града - учени, преподаватели, бизнесмени, спортисти, културни дейци, адвокати... След дискусия решихме да издигнем и листа. Знаете, че гражданска инициатива не може да издигне листа, трябва да е чрез коалиция. Затова от доста време работим за такава с няколко по-малки партии, които възприемат нашата програма и позиции. Пред финализиране сме на коалиционно споразумение, което също ще се казва "Живот за Варна". До момента сме се договорили с Единна народна партия, БНД, "Нова алтернатива", "Българска социалдемократическа партия". Не е решено дали ще водя листа, или ще бъда само кандидат-кмет - още не знам дали искам да ставам съветник, за мен не е самоцел. Обсъждаме много варианти, ще видите, че в листата ще влязат много нови хора.
4
2818
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
10 Септември 2015 20:43
Не познавам икономиката на Варна. Но външно града изглежда зле.....Въпреки огромните пари които се изсипват за благоустрояването и застрояването му.....
10 Септември 2015 21:52
Наистина е много зле. В началото на март,когато започнаха да полагат новите павета на площада пред окръжният съд,попитах едно ромейче,което нивелирашеше пясъка,колко му е надника ми стана ясно,защо беше изтеглен този огромен заем.40лв.надник на общ работник?Ако бяха купили една машина за полагане на павета,има ги,немски са,щеше да излезе многократно по-евтино.Така,че изборният резултат е предрешен.
10 Септември 2015 23:54

Папазов е качествен и почтен човек, бегло го познавам, много енергичен.
Правилни констатации, но аз мисля, че е изпуснат момента за рестарт. При тази убийствена комбинация Борисов - Цветанов - Портних колапсът на града е неминуем.
11 Септември 2015 10:43
Всичките ни кандидат кметове констатират едно и също: градът стремително запада. И всичките обещават промени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД