:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 161
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Геополитика

Рияд ще заиграе нова роля в Близкия изток

Ако САЩ не искат да бъдат хегемон в района, Саудитска Арабия ще се намеси
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Посещението на крал Салман във Вашингтон в началото на септември целеше да затопли отношенията между двете страни.
Скорошната трескава дипломатическа активност на Саудитска Арабия разпали клюките. Сондажите в Москва накараха много хора да вярват, че затоплянето на отношенията между краля и Путин е неизбежно. Въпреки това, докато всички очаквахме да бъде обявена официална държавна визита в Москва, кралството обяви друго пътуване - до Вашингтон.

Това изненадващо събитие е показателно за политиката на Рияд спрямо великите сили - ангажименти с възможно най-много актьори и търсене на подкрепа за приоритетите за сигурността във време на хронична регионална нестабилност.

Макар да изглежда, че връзките на кралството са доста непостоянни, това всъщност отразява начина, по който държавата се стреми към статута на издигаща се сила, както и начина да защитава интересите си в един несигурен свят. Важно е да се запомни едно нещо:



САЩ още са най-важният съюзник на Рияд,



независимо какво обещават руснаците или който и да е друг.

САЩ са единственият гарант на сигурността и стабилността в Залива, както и единствената глобална сила с достатъчно военна мощ и дипломатическо влияние, способна радикално да промени курса на глобалните събития, ако пожелае. Това е неоспоримо въпреки всички проблеми, изникнали между Рияд и Вашингтон. Фактът, че сегашният президент нито може, нито желае да използва цялата американска сила, е по-скоро отражение на променящите се приоритети, отколкото неспособност на държавата.

Всъщност саудитските притеснения се дължат именно на това, и то с основание. Рияд отдавна знае, че САЩ могат да направят повече за стабилизирането на Близкия изток, ако пожелаят. Вашингтон обаче заема слаби политически позиции по въпроси, които са критично важни за Саудитска Арабия, а това учудва саудитците.

Нещо повече - САЩ действат по начин, който противостои на саудитските интереси - от провала на израелско-палестинските преговори до провала да сдържи Иран в Сирия и Ирак. Според Рияд това не са действия, предприети от необходимост за САЩ, а просто избори, които дават сигнал на Саудитска Арабия, че на Вашингтон вече не може да се вярва безусловно.

Визитата на крал Салман обаче трябваше да покаже, че поддържането на стратегическото партньорство е важно и че то е главният ангажимент на Рияд извън Съвета за сътрудничество на страните от Залива.

Интересен е и контрастът между начина, по който Саудитска Арабия и Израел изразяват недоволството си. Саудитците предпазливо приветстваха инициативите, насочени към Иран, като пазеха негативните си мнения за личните разговори. Като изключим няколко редакторски статии в "Ню Йорк таймс" и други англоезични издания, Саудитска Арабия разбра, че е по-добре да подкрепи Вашингтон за ядреното споразумение и да поиска по-сериозна подкрепа по други теми. За разлика от Израел недоволството на Рияд бе показано като едновременно с това бе демонстрирано и



фундаментално уважение за президентството на САЩ





Между Рияд и Вашингтон може и да има трудности, но президентите идват и си отиват и след две години една по-различна администрация може да влезе в Белия дом. Последното нещо, което Саудитска Арабия иска, е перманентно разваляне на отношенията.

Сега е ключово Рияд да убеди американските държавници, че Саудитска Арабия повече ще действа, за да защити интересите си в региона, и няма да иска разрешение от Вашингтон. В замяна на мълчаливото съгласие на саудитците за Иран Вашингтон трябва мълчаливо да се съгласи на една по-изтъкваща се Саудитска Арабия. Това е сделката, която Рияд не просто иска, а очаква.

Новата посока в отношенията вече влияе върху региона. Подкрепата на САЩ за водената от Саудитска Арабия операция в Йемен дойде под формата на тиха логистична подкрепа и координация. Вашингтон абсолютно подкрепя войната и не казва почти нищо за увеличаващите се цивилни жертви и трагичната хуманитарна цена на шестмесечния конфликт.

Саудитците играят дори по-важна роля в Сирия като брокери на споразумения и посредници между различните столици. У дома си те държат на факта, че



Башар Асад е главният проблем



Решение, което не включва свалянето на Асад, за тях не е решение изобщо.

Западните изявления за премахването на Асад от власт също се засилиха в последните седмици. Западните държави бяха се фокусирали върху възхода на "Ислямска държава", но непрекъснатият натиск от Залива остави въпроса за сирийския президент на масата за преговори.

Важно е да отбележим, че Саудитска Арабия не иска картбланш да навлиза в други държави - кралството в крайна сметка е наясно с ограниченията на властта си. Ако не беше така, вероятно Ирак щеше да е по-нагоре в новия дневен ред. Но след 2003 г. Рияд знае, че това е битка, която не може да спечели. Това, което иска обаче, е отношения, в които американците разбират, че ако не играят ролята на хегемон в региона, Рияд ще го направи. И резултатите може да не са угодни на Вашингтон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кралят на Саудитска Арабия не отиде на срещата между президента Обама и лидерите на страните от Залива през май.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
САЩ дискретно подкрепят саудитските въздушни удари в Йемен.
18
3112
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
24 Септември 2015 20:49
СА са васали на САЩ и това е публична тайна. Свалянето на цените на петрола е съгласувано също със САЩ.
24 Септември 2015 21:15
Ал Джазира...

Производно на западните (предимно англо- медиите) за събитията в ориента (близък изток). Уж били някакви експерти от съответната област. Играят ролята на "достоверен източник от региона". Платени са отвъд океана. Откакто хората взеха да се съмняват в истинността на разни BBC, CNN, CBS и тем подобни, играта е: "Ама това не го казваме ние, това го казва "Ал Джазира". Демек, "независим източник". Нямали нищо общо с тях. Само по "случайно" съвпадение мненията на коментаторите на Ал Джазира се припокрива с това на тези от Вашингтон и Лондон.
24 Септември 2015 21:21
Свърши това с васалите. Сега вече всеки ръфа лъва, защото разбраха, че е стар, уморен и много болен.
САЩ изтърваха нашийника и ще става страшно. СА иска да разбере, колко е болен лъвът и кога ще е погребението... Сега амбициите им излизат наяве, ама няма средство, с което да ги постигнат. Затова отиват на разузнаване във Вашингтон.
24 Септември 2015 23:07
САЩ са единственият гарант на сигурността и стабилността в Залива, както и единствената глобална сила с достатъчно военна мощ и дипломатическо влияние, способна радикално да промени курса на глобалните събития, ако пожелае.

Човека си е заработил надницата само с това изречение.
25 Септември 2015 00:17
СА са васали на САЩ и това е публична тайна. Свалянето на цените на петрола е съгласувано също със САЩ.
Ахъм, я виж кво става с шистовата революция с това съгласуване - фалити, 80% от приходите отиват за погасяване на кредитите, акциите падат...

САЩ да ти приличат на самоубийци?



А в същото време глупавата Раша добива рекордни количества петрол и не фалира?

И финансовите резултати на Роснефт са като при цена на петрола 100 долара?

Теорията ти издиша...

25 Септември 2015 00:21
А в същото време глупавата Раша добива рекордни количества петрол и не фалира?

Те така и кучето си гони опашката. Колкото повече петрол добива, толкова повече му пада цената...
25 Септември 2015 00:24
Колкото повече петрол добива, толкова повече му пада цената...
И толкова повече финансови проблеми за шистите...

25 Септември 2015 01:10
Цена нефти может зафиксироваться на уровне 50-55 долларов за баррель в течение 10 лет, полагает глава Сбербанка Герман Греф. Об этом 24 сентября пишет "Интерфакс". "А если цена на нефть продержится в течение 10 лет на уровне 40-50 долларов? В 40 долларов я не верю, но 50-55 долларов — вполне реально.
Такой сценарий может быть", — сказал Греф.
25 Септември 2015 01:26
А в същото време глупавата Раша добива рекордни количества петрол и не фалира?

Засега.

"Раша" като държава износителка на петрол просто няма избор - или ще добива реордни количества за да запази пазарния си дял, или ще го загуби.
Ирак например, въпреки че в момента потушава сунтския бунт оглавен от "ислямска държава", успява да добива рекордни в историята количетсва петрол - повече от четири милиона барела на ден.

Шистовият петрол на САЩ не е за износ, да не говорим че не е критичен дял от американската икономика. А икономиката като цяло печели от ниските цени на петрла, не губи като руската.
25 Септември 2015 04:19
***
25 Септември 2015 04:43
Раша е корава страна с корав народ, тя може да понесе и бедност, но какво става със САЩ при дори само частично обедняване или дори само вдигане на цените на горивата 3-4 пъти? Вие като говорите давате ли си сметка за средната класа, която без кола има нужда да ходи по 30 мили на ден само до магазините? Не съм убеден, че СА е васал на САЩ, по-скоро отношенията са на камилар хванал топките на възседналия неговата камила, а Раша ... от много страх да не вземе да се намеси, тя взе че се намеси, а където Раша, там и Чайна. Най-важният дипломатически район за Раша сега е да придума или прилъже Китай да стане активна част от играта в Близкия Изток - ето тогава симбиозата САЩ - хипердемократична СА не може да продължи при абсолютно никакви условия.
25 Септември 2015 04:44
Колко много хора взнезапно се загрижиха за американския шистов бизнес...
Добре де, майната му на американския добив на шистов петрол, ами как се отразяват ниските цени на петрола на транспортния и земеделския бизнес, на производството на автомобили, самолети и кораби, на нефтопреработвателната индустрия, на туризма?
Какво е съотнощението на петролодобива към тези бизнеси в САЩ и в страните-износителки на петрол?
25 Септември 2015 04:54
Най-важният дипломатически район за Раша сега е да придума или прилъже Китай да стане активна част от играта в Близкия Изток - ето тогава симбиозата САЩ - хипердемократична СА не може да продължи при абсолютно никакви условия.


Интересите на Китай в случая се припокриват с интересите на САЩ - цените на петрола да са ниски. Даже за Китай това е по-важно, отколкото за САЩ.
Пък ако и това да не е добре за американската и за китайската шистова индустрия.
-
Прочее, средният годишен пробег на личните автомобили в САЩ е около 10-12 хиляди мили или по 30 мили на ден. Какви 30 мили само до магазините, какви пет лева? Че то в такъв случай с ходенето до работа и обратно, до училището на децата, с дългите пътувания по празници и ваканции, хората трябва да карат средно по 150-200 мили на ден. Реално толкова мили навъртат само хора на които често се налага да карат по работа.
25 Септември 2015 09:26
Западните изявления за премахването на Асад от власт също се засилиха в последните седмици. Западните държави бяха се фокусирали върху възхода на "Ислямска държава", но непрекъснатият натиск от Залива остави въпроса за сирийския президент на масата за преговори.



Този абзац също заслучава премиално заплащане.


25 Септември 2015 10:16
Според U.S. Department of Transportation Federal Highway Administration ( https://www.fhwa.dot.gov/ohim/onh00/bar8.htm ) средно годишно американците изминават 13476 мили, като това включва всички шофиращи от 16 до 65+. Дори и само два пъти да вдигнат цената на горивата - ще има сериозно недоволство. А те не са като нас, да псуват на масата пред ракийката.
25 Септември 2015 11:32
Han
25 Септември 2015 00:17

Не мисля, че теорията ми издиша. Просто американците, на държавно ниво, не искат вече да има шистова "революция" - и просто спихват балона сега преди да е станал прекалено голям. Отделно в много щати започнаха земетресения, суша.. и една от причините са точно шистовите сондажи. Та, вместо да обявяват - че тая технология е опасна.. и да я затворят.. те я затварят като отговор на ниската цена на петрола създадена от техния васал СА... като идеята е според мен с един куршум 2 заека да се уцелят - единия Русия, втория - шистовия добив, който им унищожава природата. Така както сега го спряха шистовия добив - печелят, че големите им корпорации, ще купят тия находища на безценица и ще си вдигат активите, макар и с опасни сондажи - но пък за пред борсата това е достатъчно/може пък след време да се измисли друга по-добра технология/. При втория вариант - директна забрана - никой няма да си вдига активи, ами ще трупат само загуби.

25 Септември 2015 12:22
мик, шистовата революция беше замислена за енергийно обезпечаване на САЩ по време на опита за рестарт на финансовата им система.

Те са нетен вносител на енергия и без такова обезпечаване не можеха да започнат операцията по разрушаване на конкурентите им.

Планът беше да има взривяване на основните маршрути за пренос на енергия, както и на основните производители на енергия. Това би хвърлило целия свят в ужасяващ хаос, в който ще има един остров на стабилност - САЩ.

Ударът срещу шистовия добив е една от мерките за предотвратяване на тия планове.

В тоя смисъл това е удар срещу плановете на САЩ, а не е съгласувано със СА. СА е протеже не на държавата САЩ, а на част от управляващитне кланове там, докато друга част от елита стои зад шистовия добив.

Затова теорията ти не е вярна, или е вярна само отчасти, доколкота са замесени и американци в спада на цените. Другата причина е в изсмукването на доларите по света след спирането на QE-тата.

25 Септември 2015 12:44
ок - засега две теории.. коя е вярната.. можем само да гадаем и да следим кой има изгода от сегашната ситуация - в средносрочен и дългосрочен план.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД