:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България и Румъния договарят общи доставки на ваксини

Здравното министерство не се е отказало от авангардната идея две или повече държави от Балканите да договарят общи доставки на лекарства с производителите. Засега България ще има общ списък за медикаменти с Румъния, обяви наскоро министър Петър Москов. Става дума за ваксини от задължителния имунизационен календар и препарати за СПИН и туберкулоза, т.е. засега общите доставки ще са само за медикаменти, които се купуват и доставят от МЗ, но не и от листата на поетите от здравната каса лекарства.

Тези дни работни групи от двете държави трябва да обсъдят юридическите страни на общите доставки, а те трябва да станат факт до няколко месеца, обяви Москов. "Срещу себе си една държава има мултинационална компания. Време е държавите да се обединят и компанията да спре да действа от позицията на силата", коментира министърът. Той допълни, че е възможно към България и Румъния да се присъединят и други две страни от региона. Целта е да се постигат по-ниски цени, тъй като общо поръчаните количества от две или повече държави ще са по-големи.

От няколко години България има огромни проблеми с осигуряването на ваксини за бебетата и децата. Обявяваните от МЗ търгове пропадаха няколко пъти, тъй като нито един от двата производителя на ваксини не се яви, а Москов неколкократно ги обвини в рекет. Министерството успя да закрепи положението поне за имунизациите на бебетата, като договори дарение на шествалентна ваксина от Турция. Срещу това нашата страна осигури БЦЖ ваксина. В момента обаче са под въпрос имунизациите на 6-годишните деца.
991
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД