:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 216
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

4700 пенсионирани военни са поискали по-високи пенсии

Бившите служители от сектор "Сигурност" могат да поискат преизчисляване до края на 2016 г.
Само за около месец близо 4700 военни, полицаи и други бивши служители на сектор "Сигурност" са поискали по-висока пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха за "Сега" от институцията. Това са пенсионери, родени след 1959 г., които има вноски в универсалните пенсионни фондове (УПФ). За целта те са подали заявление в НОИ сумите по индивидуалните им партиди да бъдат прехвърлени към държавния фонд "Пенсии" и така пенсията им да бъде преизчислена и съответно увеличена. Тази възможност бе дадена на излезлите в ранна пенсия служители от сектор "Сигурност" с промените в Кодекса за социално осигуряване от лятото. Възможността е само за тези, които ще се пенсионират до края на тази година. Те ще могат да прехвърлят парите си в НОИ до края на 2016 г. и да получават пълна държавна пенсия.

Досега парите на тези пенсионери стояха блокирани в универсалните пенсионни фондове, защото независимо от възрастта, на която са спрели да работят, втора пенсия се взема едва когато се навърши общата пенсионна възраст за третата масова категория. От НОИ обясниха, че все още не са преизчислили парите на подалите заявления, затова не може да се каже с колко средно се увеличават те. По данни на НОИ обаче средният размер на пенсията на военни и полицаи, осигурявали се в УПФ, е с около 20 лв. по-нисък от средния размер на пенсията на колегите им, които не са се осигурявали във втория стълб.

Според разчетите през първата година НОИ ще е на "печалба" от операцията - очаква се разходите за по-високите пенсии на хората с това право да са 25.3 млн. лв. за годината, а в НОИ да влязат 132 млн. лв. от универсалните фондове. След това обаче НОИ ще продължи да плаща по-високи пенсии, а сумите ще бъдат прехвърлени еднократно.



ВЪЗМОЖНОСТИ

Подобна възможност имат всички с ранна пенсия, които са се осигурявали за втора пенсия - например тези с инвалидна пенсия. Заявлението за преизчисление, заедно със заявлението за прехвърляне на средствата от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на ДОО, ще се подават в териториалното поделение на НОИ. Това ще става лично или с нотариално заверено пълномощно. Образците на документите са на сайта на осигурителния институт.
9
3280
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
11 Октомври 2015 20:47
"385 българи вече са избрали да се осигуряват само в НОИ" - заглавие в "Сега" в петък! А дайте да се уточним - 385 ли са, или 4 700? Аз преди 2 седмици отидох да си прехвърля вноските, освен мен на опашката чакаха още 5-6 човека, които си говореха "Бе по-добре врабче в ръката, отколкото патка ( в г*за)" и се зачудих може ли да сме само 385 човека в цялата страна! А сега " 4700 военни..." Абе май само датите са верни във вестниците!
11 Октомври 2015 20:59
Абе май само датите са верни във вестниците!


И те не са! Над този материал например, стои дата 12-ти Мониторът ми все още показва 11.10.2015

ПП По темата. И аз имам същото впечатление от опашките в НОИ.
12 Октомври 2015 06:48
По въпроса за неточностите - отнася се за родените след 1959 г.
12 Октомври 2015 08:34
При 4700 човека и обявени 25.3 милиона допълнителни годишни разходи за пенсиите им, излиза увеличение от около 448 лева месечно на калпак.
При 4700 човека и прехвърляне на 132 милиона от партидите им в УПФ към НОИ, средният размер на една партида излиза към 28 000 лева.
При натрупани средства осигуряващи определен размер на допълнителната пенсия, тя може да започне да се дава до 5 години преди навършване на възрастта за пенсия за трета категория.
Много интересно ще е къде в законодателството се определя, че допълнителна пенсия от УПФ започва да се получава при навършване на възраст за трета категория.
... ... ...
Доста си помислих преди да пиша, защото очевидно горното изглежда като заяждане с автора. Не е. Внимавайте като пишете подобни неща, вече и у нас започват да се събират купчини от адвокати-хиени. Ще се намерят много излъгани от пенсионната система камилчета, дето ще им повярват, ще кажат ама аз прочетох там и там и нататък хиената ще се опита да ви оглозга. Не е ясно дали ще успее (поне засега), но със сигурност може да ви скъса нервите.
12 Октомври 2015 08:42
Йовчо, тези 4 700 военни също са родени след 1959 г. - другите нямат "втори осигурителен стълб"..
12 Октомври 2015 12:38
????????????????
"По данни на НОИ обаче средният размер на пенсията на военни и полицаи, осигурявали се в УПФ, е с около 20 лв. по-нисък от средния размер на пенсията на колегите им, които не са се осигурявали във втория стълб"
Автора или не знае какво пише или ако НОИ са му дали такава информация, то НОИ за луди за връзване.
Аз имам над 10 000 лв. в Алианц, и ако си мисляt,че за 20 лв. увеличени на пенсията ще ги прехвърля, то или трябва да съм дрогиран или луд.
Елементарна сметка ако това е вярно - то натрупаните ми по фонда пари ще ми се върнат като увеличена пенсия след 41 години)))))
ЗАЩО НОИ НЕ ВЪВЕДЕ ПЛАТЕНА УСЛУГА - всеки който желае да си плати да му изчислят как ще му се промени пенсията ако прехвърли парите си от фонда в НОИ и тогава човека да прецени дали му е изгодно или не! Сега какво искат, да си дадем парите без да знаем какво ще случи!
Не знам НОИ на какво разчита за да излъже така нагло и гадно хората. Голяма част от тези пенсионери продължават да работят, 5 % им отива във фондовете,
след прехвърлянето тези 5 % ще отиват в НОИ, и какво ще се окаже, увеличението идва без пари на НОИ, ебати тaрикатите са нали!
Друг момент - една част от тези пенсионери, ако са били на по високи длъжности са доста близко до маскималната пенсия, ако продължават да работят на хубава заплата или доход, много скоро ще стигнат тавана, но за тях няма да има падане на тавана след 2018 година а само за новите тогава.И какво ще стане това - те си внасят осигуровките а дори и да искат преизчисляване както сега се прави то пенсията няма да се променя. Не ли по добре да си стоят във фондовете, поне едни 5% ще им се събират ако доживеят до 65 години.
12 Октомври 2015 12:39
Ако МОтбраната си е на място, сега трябва да одруса тази журналистка за подвеждащато и провокационно заглавие- 4 7000 военни....Защото полицаите най-малко половината от тези 4 700
12 Октомври 2015 13:48
ЗАЩО НОИ НЕ ВЪВЕДЕ ПЛАТЕНА УСЛУГА - всеки който желае да си плати да му изчислят как ще му се промени пенсията ако прехвърли парите си от фонда в НОИ и тогава човека да прецени дали му е изгодно или не!

Ами защото ще се окаже, че на много хора няма да им е изгодно. Дори и да получат малко увеличение (20-30-50 лв), то ще загубят безвъзвратно 5-7-10000 лв. в УПФ.
Сега какво искат, да си дадем парите без да знаем какво ще случи!

Точно това искат. Калфин многократно каза, че ИК, респективно пенсията ще се увеличи с 28%, но не уточнява, че ще е така само за пенсиониралите се тази година - с много преведени на УПФ пари, ерго с много намалена пенсия от НОИ. Колкото по-назад във времето е пенсиониран човек, толкова по няма да има файда да си даде натрупаните суми за няколко лева пенсия отгоре. Пък и през годините пенсията му е индексирана, а при преизчисление тези индексации няма как да се броят. А за визираните категории няколко лева или няколко десетки лева не са важни, те са с пенсии над 700 лв.
Та идеята на Калфин е да казва само половината истина, барем масово, без да мислят, както обикновено правят българите, да си хвърлят парите в кацата му, а после да се окаже, че има закони и наредби, в които е описана премълчаната половина от истината.
12 Октомври 2015 14:17
А дайте да се уточним - 385 ли са, или 4 700?
385 са! Това са започналите работа и не посочили УПФ за допълнително осигуряване. Дали са много или малко, във всеки случай интимната идея на Горанов да повиши фискалния резерв (чрез "сребърният фонд" ) удари на камък - от 30-40 хил. започнали работата, само на 385 НОИ е вдъхнало доверие.
4700 военни, полицаи и други бивши служители на сектор "Сигурност"
са част от тези, които се пенсионирват тази година и в следващите пет години (искането за прехвърляне на партиди трябва да бъде направено пет години преди датата на пенсиониране. Друг въпрос е, че датата на пенсиониране никой не я зная с тоя постоянен ръст на възрастта и реформите). Грубо казано, от очакваните около 15 хил. пенсионера "втора класа" една трета са избрали НОИ.
По данни на НОИ обаче средният размер на пенсията на военни и полицаи, осигурявали се в УПФ, е с около 20 лв. по-нисък от средния размер на пенсията на колегите им, които не са се осигурявали във втория стълб.
Няма логика в това твърдение! Във формирането на размера на пенсията не участва размера на осигуровката (освен че е променлива от 37%, до 28% и 41% от 2012 г.). Участва само размера на осигурителния доход - ако са вземали еднакви заплати и имат еднакъв стаж, пенсиите ще са им еднакви. А тия, които имат допълнително осигуряване, като доживеят пенсионна възраст (след 2023 г.) ще вземат допълнителна пенсия ...от 50-100 лв.
Много интересно ще е къде в законодателството се определя
Все по-интересно ще става! Особенно когато новопенсионирано "яко дупце" придобие сертификат за инвалидност и когато от НОИ започне да се плаща "допълнителната пенсия" на анюитетен принцип. Сиреч как ще бъде разблокиран "Сребърния фонд"!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД