:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Гражданите мразят политиците, а тях това напълно ги устройва

Ако в миналото хората бяха поставили под съмнение самолета, както сега поставят електронното гласуване, още да не сме летели, смята кандидатът за кмет на партия ДЕОС Виктор Лилов
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Виктор Лилов
Виктор Лилов е роден през 1966 г. По образование е арабист, а по професия - музикален продуцент и издател. Фирма на Лилов е продуцент на известния български музикант Иво Папазов - Ибряма. Лилов е член на партия ДЕОС и е неин кандидат за кмет на София и водач на листата за общински съветници.

-------

- Г-н Лилов, има ли реален шанс емблематичната Къща с ягодите на ул. "Сан Стефано" да бъде спасена в резултат от подетата кампания от вас, от партия ДЕОС и на откритото писмо до СОС и до министъра на културата?

- Преди време една класация постави тази сграда на второ място в списъка на най-красивите софийски къщи след тази на Цанко Яблански, известна и като бившето китайско посолство. Казвам това, защото тя също бе спасена с граждански натиск, макар че и за нея имаше проекти да се събаря, във фасадата й да се вграждат някакви елементи и т.н. В ДЕОС сме хора на делата и цялата ни кампания е насочена към практически решения, а не само да представим идеите си за София на хората. Собствениците на Къщата с ягодите са поставени под натиск от нас, защото те очевидно са изключително влиятелни хора (през седмицата Лилов съобщи, че по негова информация Къщата с ягодите се притежава от бизнесмена Валентин Златев - б. р.). Те назначават министри, един от които е министърът на културата. Ако нашият натиск продължи, на протежетата на тези влиятелни хора може би все пак ще им се наложи да се съобразят с общественото мнение. Жителите на София искат да помнят града си такъв, какъвто той се е развил исторически, а не такъв, какъвто определени хора искат да го направят.

- Може би собственикът на сградата няма възможност да се грижи за нея?

- Къщата е регистрирана още през 1978 г. като паметник на културата. Реституирана е на наследниците през 2004 г. Когато днешният й собственик я е купувал, той много добре е знаел, че купува сграда със специален статут. Като собственик на такъв имот той има законово задължение да го съхрани и да го стопанисва. С този закон законодателят е потърсил някакъв баланс между частния и обществения интерес. Ако бизнесменът искаше да купи сграда, която после ще събаря или преустройва, можеше да се насочи към друга в района, а не точно към Къщата с ягодите. Уверявам ви, собственикът на този имот е в състояние да го поддържа, дори е в състояние да го реставрира в максимално близък до първоначалния вид. Фактът, че в продължение на десетина години не го прави, говори, че той изобщо не е имал намерение да спазва закона. Най-вероятно на мястото на тази къща е предвидено да се появи нещо друго. В случая и общината има своята отговорност, както и инструменти за въздействие. Предвидени са глоби, а законът дори предвижда възможност общината да ипотекира имота за сметка на собственика му и да извърши възстановителни и ремонтни дейности. На практика през последните два кметски мандата общината е можела да приложи целия спектър от законодателни мерки по отношение на Къщата с ягодите, но не го е направила. Същото наблюдаваме и от страна на Министерството на културата. Днес сме свидетели на тяхното користно поведение и бездействие, мотивирани от частния интерес.

- Кои са другите най-сериозни проблеми на София и какви решения предлагате?

- На първо място бих извел прозрачното управление. За съжаление гражданите на столицата нямат систематизирана информация как се изразходва най-големият градски бюджет в България - 1.5 млрд. лв. Още по-непрозрачно е управлението на общинските фирми. Някои от тях дори не публикуват отчетите си. За нас това е един от ключовите приоритети, може би най-важният. Той е свързан с нашето желание да има прозрачна електронна община, в която гражданите получават много услуги онлайн, имат поглед върху публичните разходи и получават обратна връзка от общинските структури. Вторият проблем е средата, в която живеем, и преди всичко изключително мръсният въздух, който дишаме. В момента общината тенденциозно спестява на гражданите тази информация и затова хората не я посочват като притеснителна. В световната класация София е на 11-о място по замърсеност на въздуха, а в европейската е №1. В Европа №2 е Букурещ, който е след 50-о място в света. Казвам това, за да стане ясно колко драматично е положението в София. Наравно сме с доста градове в Китай, където, както знаем, индустрията е изключително замърсяваща. Нещата ще се променят, като се направи по-ефективна организация на градския транспорт и се изгради цялостна система от зелени паркове, които са свързани с добре изградени велоалеи. Третият проблем са гетата. В тях в момента живеят над 50 000 човека. "Факултета" е напълно изключен от социалния и от културния живот на града. "Факултета" е друг град. Съответно не можем да очакваме живеещите в този квартал да са отговорни граждани, които имат отношение към чистотата, към създаването на удобства в столицата. За да се спре процесът на изключване, общината трябва да разработи политики. Където е възможно, жилищата трябва да се легализират и да се приобщят към комунално-битовата инфраструктура. След това е необходима политика на децентрализиране на социалните услуги и на културния живот. Така постепенно тези квартали ще се включат в структурата на града. На първо място ми хрумва да се създадат нормални условия за живот и изграждане на културен център, образователни центрове, не само училища, и т.н.

- В листата на ДЕОС за общински съветници има двама роми, арменец, евреин. Мислите ли, че софиянци ще разчетат правилно посланието, което им давате с включването на хора от различни етноси?

- В листата ни наистина има послание и ние сме го адресирали към тези хора, които разбират, че е изключително важно в Столичния общински съвет да има представители на различни общности, както по-скоро бих ги нарекъл. Нашето послание не е към ромите, не сме сложили в листата роми, за да гласуват те за ДЕОС, както твърде повърхностно доста наши политически опоненти оценяват решението ни. Нашето послание е към хора, които мислят като нас, че правенето на политика на приобщаване минава през реални действия. С тази листа ние казваме, че сме готови да вършим такива действия, за да получават тези общности свое политическо представителство. Защото промяната в мисленето и в отношението на хората към политиката ще тръгне именно от това.

- С кои партии ДЕОС може да си партнира в един следващ общински съвет?

- Първата ни задача в новия СОС ще бъде да преразгледаме приоритетите на София с оглед повишаване на качеството на живот. Много се надявам в новия общински съвет да има разумно и смислено мнозинство, което да каже, че приоритетите, свързани с качеството на живот, са важни и че това налага преразглеждане на концепцията, по която досега столицата е управлявана. Трудно мога да си представя, че няма да имаме конструктивно партньорство с която и да е партия по темите, за които вече говорих.

- ДЕОС е и "за" електронното гласуване. Какво полезно би донесло то на избирателите?

- Електронното гласуване е бъдещето. Не може да ограничаваме демократичните механизми със средства и мерки от ХIX век. Механизмите на демокрацията трябва да се усъвършенстват и електронният вот е част от прогреса. Тази възможност не трябва да се пропуска. Представете си, че хората някога бяха подложили на референдум изобретения от братята Райт самолет, вместо да му дадат възможност да се усъвършенства и наложи като транспортно средства. И до днес нямаше да сме се качили на самолет. Той и досега не е абсолютно сигурно средство за придвижване, но е много по-безопасен от автомобила. Същото важи и за електронното гласуване. Не е перфектният инструмент, но дава значително по-големи шансове на гласуващите да направят демокрацията по-ефективна.

- Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъска ДЕОС в първата си предизборна кампания?

- Основният проблем е един. Става дума за нулевото доверие на гражданите към политиците. Нулево. Гражданите не само нямат доверие на политиците, те ги мразят. Този проблем е ключов за оценката на политическата среда в България и най-голямото предизвикателство за ДЕОС е да преодолеем това недоверие. За гражданите е трудно да си представят, а камо ли да повярват, че има политическа организация, която не смята да извлича лични или групови изгоди от участието си в политиката, а смята да защити обществения интерес. Твърдо съм убеден, че политическата класа досега съвсем съзнателно е посадила и отгледала у гражданите усещането, че от тях нищо не зависи, че политиците са само мошеници, бандити, изнудвачи и мръсници и че който и да дойде на власт, неминуемо ще е такъв. По този начин те отказаха страшно много хора да участват в демократичния процес и осигуриха своето репродуциране. Нашето желание е да променим това. Оттук ще тръгне и решаването на всички останали проблеми.
9
2448
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
21 Октомври 2015 20:04

Гриф "Платена публикация" не заслужаваме ли?
Вторият проблем е средата, в която живеем, и преди всичко изключително мръсният въздух, който дишаме. ... Нещата ще се променят, като се направи по-ефективна организация на градския транспорт и се изгради цялостна система от зелени паркове, които са свързани с добре изградени велоалеи.

Нещата ще се променят, когато концесията на чистотата в София започне да включва не само сметоизвозване, но и почистване на улиците.
С миене не само по Великден.
И без почистване в стил Айшето минава с метлата и осигурява непрестанната циркулация на прахоляка във въздуха.

И когато на техническите прегледи почнат да спират откровените таралясници - поне сред товарните автомобили.

И сто хиляди километра велоалеи да има, и пет интегрирани транспорта, хората ще продължат да карат колите си, фирмите ще продължат да ползват баничарките и камионите стотна ръка внос на старо и така нататък, щото стоки с градски транспорт не се носят.

Без миене няма да мине.
Знам, че не звучи арт и граждански активно, ама тава е палажението.
21 Октомври 2015 20:10
Представете си, че хората някога бяха подложили на референдум изобретения от братята Райт самолет, вместо да му дадат възможност да се усъвършенства и наложи като транспортно средства. И до днес нямаше да сме се качили на самолет.
Усъвършенстването на самолета е станало преди да започне широкото му използване. За електронното гласуване се предлага обратното.
21 Октомври 2015 20:26
Виктор Лилов е роден през 1966 г. По образование е арабист, а по професия - музикален продуцент и издател.
А по произход? Да не забравяме къде живеем, де.
21 Октомври 2015 21:35
Гражданите мразят политиците, а тях това напълно ги устройва
***
Да очаквам ли че като ги заобичат ша ги разстроят?!
21 Октомври 2015 21:46
Вестник мили,
Автора на това интервю да беше ни превел хабревиатурата поне - аман от ДЕОС, та ДЕОС ...
21 Октомври 2015 22:04
Същото важи и за електронното гласуване. Не е перфектният инструмент, но дава значително по-големи шансове на гласуващите да направят демокрацията по-ефективна.

А в сравнение с аналоговата ера Интернет дава значително по-големи шансове на пишещите и говорещите глупости да направят продукцията си ако не по-ефективна, то поне по-достъпна.
22 Октомври 2015 10:43
Както и да се преорганизира градският транспорт, само от опитмизация могат да се извлекат може би 10% повече капацитет, може би 15% и дотам сме. София е шампион не само по мръсен въздух, но и по брой автомобили на човек. Неразделна част от градската култура са тюфлеците, които висят сами в колите из задръстванията и паркират навсякъде, където забележат равна площ 2 х 5 метра. По-добре е да се почне от заграждане на градинките и тротоарите срещу невъзпитани шофьори. Като няма къде да си оставят колите, няма и да се качват в тях.
22 Октомври 2015 12:20
Forza NATO, belchev

Само да вметна - виждали ли сте конкретна програма? Например на един квартал в София. Еди кое си каре - правим това и това. Другото каре - онова. По месеци и години. Не забравяйте, че по списък всички улици се мият. Има документи и разходи. А мислите ли, че всички се мият? Тротоари, улици без дупки навсякъде. А не кален и прашен сезон. Не да станем Швейцария от един път, но нашата улица да речем е с кратери. Шахтите за отводняване са на най-високите места. Не се мие и един път годишно. А то се иска не миене, а измиване. Дори лятото да е 2-3 три пъти само. Но не - по документи може и повече да е измивана. Но реално не е. Как се контролира това? Хора сами в колите си и които паркират неправилно кой ги санкционира? Не може всеки пред входа си да спре. И бум в градинките. Трева не остана пред нас. Сигнали давам и ......... нищо. Това е положението. Пълни безхаберници. Апропо - каква е мотивацията да си районен кмет освен някоя далаверка? Много ми е интересно това...
22 Октомври 2015 19:05
Ами устройва ги, щото с едно голо мразене нищо става - политикът, особено този дето се е наредил сред 240 депутата, или пък сред няколко хилядите общински съветници, си знае, че колкото и да го мразят ЦЕЛИ 4 годинки НИКОЙ не може да го ИЗРИТА, ИЗРИНЕ от топлото му местенце! Я да имаше още една алинея в чл. 42 на Конституцията, която да ни дава и правото не само да ги "избираме в органите на централна и местна власт" (това го пише в първата алинея на въпросний чл. 42), но и да изРиТваме, изРиВаме, от властта, след един изпитателен срок (от 9 до 12 месеца), така както босът на фирмата изритва след пробния период неудачно подбран нов служител, или така, както изритваме джипито си щом то нещо ни разочарова!!! И всичкото това изритване, изриване, да го правим не с майдани и рутене на достолепната сграда на Народното събрание, а чрез едно елементарно простичко посещение в кметството/посолството, където да си напишем на едно листо А4 трите имена, ЕГН и думичките ОСТАВКА! ПРЕДсрочни избори!; длъжностното лице да ни направи поне 3 заверени ф. копия от това наше изявление-"червен картон", и да го изпрати по служебен път в ЦИК-а! Там да ги броят (и всеки 2 седмици да казват колко са получили в ЦИК), и когато камарата "червени картони", натрупала се в ЦИК, мине определена бройка (да речем 50% + 1 от броя гласували със "ЗА" съответното управляващо парламентарно мнозинство) то ЦИК-ът, а не Президентът, АВТОМАТИЧЕСКИ да насрочва предсрочни избори! Просто като фасул! 100 пъти писах в този Форум за тази простичка технология, наречена от мен Кч1 - картон червен еднократно! Няма значение по каква система ги избираме, ако у избраниците наши няма страх от евентуалното им ПРЕДсрочно ИЗРИТВАНЕ, ИЗРИВАНЕ, от властта! А и олигархията ще престане да "инвестира" в покупка на марионетки за НС и ОС ако знае, че въпросните марионетки още на 9 до 12 месец могат да бъдат изхвърлени от местата им! Ще престане защото за такъв къс срок "инвестицията" няма как да се откупи!!!

Кч1 (произнася се КЪЧ) му е майката! Не само да ги мразим, ами трябва да можем и къч в гъ***за им, а по-добре - в таша***ците им, да им хвърлим, веднага щом ги видим, че не работят в полза на Народа-техен работодател, а в своя, и на Олигархия, изгода! 6-9-12 месеца се предостатъчно време да ги гледаме и да видим, че не стават!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД