:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,933,281
Активни 123
Страници 938
За един ден 1,302,066
Тенденции

Новата ера на устойчиво развитие в енергетиката предстои

Германски експерти залагат на природния газ като най-чист алтернативен енергоизточник
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Възобновяемите енергийни източници имат нужда от по-сигурна екологична алтернатива поради технологичното непостоянство в произвежданата от тях енергия.
Човечеството е изправено пред енергийните предизвикателства на бъдещето и трябва да свери часовника си. ООН си постави за цел в следващите 15 години да подобри управлението на водните ресурси и енергетиката и да започне битка с промените в климата.

Повече ефективна енергия за повече хора и намаляване на въглеродния двуокис - това е сложното уравнение, което модерният свят трябва да реши, за да отговори на задълбочаващите се климатични промени.

Със сигурност в бъдеще енергийната карта ще бъде далеч по-различна от това, което е днес. Именно затова задоволяването на потребностите на населението през следващите десетилетия е задача, за чието решение трябва да се мисли в аванс. Не случайно все по-усилено се работи в посока да използваме енергия с минимално негативно влияние върху околната среда. Заради нарастващите нужди общото предлагане на енергия от първични източници до 2050 г. ще се увеличи между 27% и 61%, сочат резултатите от изследване на енергийните нужди на Световния енергиен съвет (СЕС). Експертите на съвета призоваха политиците и световните лидери да се изправят пред реалността и да гарантират енергийното бъдеще на света още през 2013 г. Те представиха идва енергийни сценария за бъдещето до 2050 г.,вдъхновени от музиката, за да илюстрират как светът трябва да се опита да постигне хармония в енергийната система. Те са резултат от тригодишен труд. Тяхната цел бе да дадат "неутрален инструмент, основан на фактите", на политиците и държавниците, с който те да се справят пред трилемата - екологична устойчивост, енергийна сигурност и енергийно равенство.

Според СЕС първият сценарий, при който политиката се води от потреблението, може да се сравни с джаз музиката. "В джаза музикантите имат свободата да водят и да импровизират, а останалите в групата ги следват", обясняват специалистите от СЕС. Сценарият "Симфония" пък се фокусира върху постигането на устойчивост чрез международно координирана политика и действия. Сравнението е с музикално произведение на симфоничен оркестър, при което голям брой музиканти изпълняват специфична роля за постигане на крайния резултат. В първия сценарий е заложено предположението, че населението на Земята ще се увеличи до 8.7 млрд. души през 2050 г., докато при втория прогнозиран ръст на населението е още по-внушителен - до 9.4 милиарда души. Подобен развой на събитията предполага по-голямо потребление на енергия, но и засилено напрежение между задоволяването на потребностите и опазването на околната среда.

И при двата сценария енергийните доставки се увеличават до 2050 г. - поне с 27% при сценария "Симфония" и до 61% при сценария "Джаз", като се очаква фосилните горива да останат доминиращ източник, осигуряващ 59% (при "Симфония") и 77% (при "Джаз") в сравнение с дела си от 79% днес.

"Често гледаме на света като на едно цяло и търсим глобални решения, но реалността е напълно различна и трябва да го признаем", коментира при представянето на сценариите директорът от СЕС Карл Роуз. Той отбеляза, че до 2030 г. около 800 млн. души, предимно в Субсахарска Африка,все още няма да имат електричество.Нисковъглеродните източници като ядрена енергетика, технологии за улавяне на въглеродните емисии, използване на газ и биомаса съставляват 80% от цялото производство на енергия според сценария "Симфония" и 40% според "Джаз". Очакванията са електричеството от възобновяеми източници да се увеличи почти двойно спрямо сегашните равнища.

Прогнозите на големите енергийни компании стигат до приблизително едно и също заключение - бъдещето залага на възобновяемите енергийни източници. Те обаче имат нужда от по-сигурна, също толкова екологична алтернатива поради технологичното непостоянство в произвежданата от тях енергия.

Германия, която е сред лидерите в използването на възобновяеми енергийни източници, си е поставила за цел да намали отделяните в атмосферата вредни емисии с 40% до 2020 г. Днес около 45% от енергията в страната се генерират от въглища, а природният газ е включен само с 10% в енергийния микс. Според проучване, поръчано от Statoil и Wintershall,преминаването от въглища към газе единствената възможност за така желаната "декарбонизация" на Германия. Немските експерти се обединяват около решението, че природният газ е възможно най-екологично чистият енергоизточник, чието потребление не въздейства отрицателно на околната среда. При използването му се отделя 50% по-малко въглероден двуокис в сравнение с въглищата. Оказва се, че именно природният газ може да компенсира липсата на сигурност в доставките на енергия от възобновяемите източници.

Доказаните залежи на природен газ в световен мащаб се увеличават непрекъснато, а сегашните налични количества са достатъчни за задоволяване на глобалните енергийни потребности за поне 100 години напред, сочи проучване на "Бритиш петролиъм" (BP). През 1994 г. известните количества са били в размер на 119.1 трилиона кубически метра, докато през 2014 г. тази цифра вече е над 187 трилиона кубически метра. Освен това търсенето на нови находища дава резултат и откритите залежи се увеличават.

Реализирането на амбициозните цели за намаляване на вредните емисии в атмосферата и подобряване на състоянието на околната среда ясно очертава необходимостта от по-широко използване на природен газ - без значение дали ще влезем в "джазовия" или в "симфоничния" сценарий.

Решимостта да бъде "излекувана" планетата и да бъдат "победени" причините за измененията в климата минава през предприемането на незабавни мерки по съкращаване на обемите на изхвърляните в атмосферата парникови газове. Така "новата ера на устойчиво развитие", за която призовава генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, става все по-достижима.
СНИМКА Пресслужба на ЕК
Заради нарастващите нужди общото предлагане на енергия от първични източници до 2050 година ще се увеличи между 27% и 61%, сочи изследване на енергийните нужди на Световния енергиен съвет
3516
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД