:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,269,579
Активни 96
Страници 15,363
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Инцидент и прецедент

Калин Донков
Знам, че тази история е обидно слабо известна, но все пак длъжен бях да проверя. Препитах кръг от познати и приятели - писатели-автори на исторически четива, професори, учители (между тях и преподаващи история!), лекари, юристи, журналисти, ровичкащи в миналото, един депутат и един духовник. От всичките - няма да казвам колко, за да не ви натъжавам - само двама знаеха нещо за Петричкия инцидент от октомври 1925 г. Единият беше писателят Николай Стоянов, наследник на стар петрички род, и д-р Емил Шиваров, редовен читател на сп. "Български воин" до деня на неговото закриване. Впрочем, от това списание научих за "инцидента" и аз. Изкарвах си хляба в него, когато се навършиха 80 години от забравеното събитие. Редактирах и подписах за печат великолепен текст за сблъсъка в крайния български югозапад и заедно с това разпръснах своето естествено неведение. За свое оправдание и за извинение към всички приятели, които така непредпазливо "тествах", ще кажа, че точно това неглижиране в общественото съзнание днес стана причина да опитам да го припомня. "Инцидентът" е премълчаван и направо потулван през годините на нашия живот по ред причини, повечето от които остават в областта на догадките.

На 19 октомври преди деветдесет години граничната застава в планината Беласица става сцена за първо действие от това кърваво събитие. Българската и гръцката версии се разминават драстично. Различават се и сведенията на участници и очевидци. Тъй като целият "инцидент" е разследван от нарочна комисия на Обществото на народите (ОН), можем да приемем за най-меродавен нейния доклад за случая:

"На 19 октомври 1925 година, в района на граничния пост номер 1 при Демир-Капия, български граничари започнали да копаят кладенец за питейна вода. Гръцкият войник, който пазел отсреща, влиза в българска територия и остро обвинява българските войници, че копаят окоп, нещо, което е забранено на българските погранични власти според Ньойския договор.

Започналият спор завършва с престрелка. Гръцкият граничар е убит на българска територия. Дошлият с бяло знаме да изнесе трупа на убития часовой гръцки офицер Василиядис е спрян от българските граничари, които искат съвместна българо-гръцка комисия да разследва случая. Отново започва престрелка. Капитан Василиядис е ранен, връща се в Гърция и след един ден умира от смъртоносната си рана. Докато се очаква да се проучат съвместно от български и гръцки представители на граничните служби причините за инцидента, неочаквано от Атина министър-председателят Пангалос дава заповед за нападение над България. На 22 октомври 1925 г., без да е обявена война от страна на Гърция, гръцки войски нахлуват в Петрички окръг."

Резюмето на събитията е твърде лаконично. Спазени са съществуващите дипломатически стандарти. Резултатът от описаните тук действия е, че гръцката 6-а дивизия нахлува в България. Девет батальона с планинска артилерия, картечници и минохвъргачки преминават браздата. Срещу тях са само граничната стража и четите на ВМРО от околията, мобилизирани в последния час. Гръцките сили завземат десет села, плячкосват, палят, изнасилват, откарват добитък, унищожават прибраната реколта. След това се прегрупират за атака на Петрич...

Градът трескаво се готви за отбрана. Евакуирани са във вътрешността жени, деца и възрастни. Боеспособните мъже са въоръжени, избират се и се укрепват позиции. Щабът на войската изпраща подкрепления, на които е заповядано да не проявяват особена активност на бойното поле. Това предопределя характера на военните действия. Смята се, че гърците се опасяват да не би нахлуването да повлияе в полза на възможни искания за ревизия на мирния договор от Ньой, а България внимава боеспособността и въоръжението на нейната армия (ограничени от същия договор) да не правят впечатление на чуждите наблюдатели. На преден план остават действията на петричани и на милициите на ВМРО. Те заслужават да бъдат разказани подробно, но това надхвърля възможностите на една петъчна колонка. В края на краищата на 29 октомври войските на агресора изоставят полесражението и се изтеглят отвъд границата. Следва по-важният епизод от "инцидента", действителната причина за нашия текст.

Обществото на народите изслушва доклада на своята комисия и осъжда нахлуването на гръцките войски. Един автор нарича това "невиждан случай на справедливост в българската история от ХХ век". Израз на тази справедливост са и 30-те милиона обезщетение, присъдени на страната. Един милион и двеста хиляди лева от тях правителството разпределя за пострадалите от нашествието жители на Петрич. И тогава - внимание! - получателите на тези пари решават да се откажат от тях, като ги дадат за построяването на сграда за гимназията в града. (Дотогава градската гимназия се е намирала в частна къща.) Парите, оказва се, не стигат, но петричани прибягват до самооблагане, та довършват строежа. През 1929 г. първата сграда на гимназията в Петрич е открита.

Това е заключението на Петричкия инцидент, само по себе си инцидент и прецедент. Дори в онези романтични и патриотични времена чак такива изблици на щедрост и безкористие не са били особено чести. Да не говорим, че днес загърбването на личната щета и несгода в името на обществения интерес, на просветата и пробудата, на въздигането на съзнанието - това са подбуди непознати и непопулярни. И може би именно затова понякога миналото ни се спомня тъй красиво и героично, като че е бъдеще...
33
8193
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
22 Октомври 2015 19:32

Калин Донков
22 Октомври 2015 19:47
22 Октомври 2015 20:05
Доплака ми се.
Г-н Донков !
22 Октомври 2015 20:09
Това като че ли за друга държава, и друг Петрич е писано... но е факт!!!
22 Октомври 2015 20:20
След тази десет дневна война, министър-председателят ген. Пангалос е свален от власт, съден и разстрелян за позора, който е донесъл за гръчките авантюристи...
22 Октомври 2015 20:40
90 години по-късно нещата действително са коренно различни - и хората и междудържавните отношения.
Добре поне, че с гърците и Гърция сме в отлични отношения.
Това е ЕС.
22 Октомври 2015 21:07
Защото историята ни в много случаи е поставяна в чужди интереси, авторе. Моето лично мнение че винаги е било така и ние познаваме една не наша история, праиначена и нагодена към чужди интереси.
22 Октомври 2015 21:09
И от мен
22 Октомври 2015 21:19
Благодаря, Калине
Както се подразбира, държавата прибрала 30 милиона и от тях щедро възнаградила потърпевшите с 1,2 милиона.
Иначе нямала пари една гимназия да им построи..

22 Октомври 2015 23:02
Блестящо!
22 Октомври 2015 23:48
Сия колончица тежи повече от два вагона книги!
23 Октомври 2015 00:16
Враговете са изгорили родната хижа и в Петрич съградили училище, но това е преди сега ги затварят.
https://www.youtube.com/watch?v=K4PxyGsvW_8
23 Октомври 2015 05:36
И друг път съм отбелязвал че Калин Донков е най-добрият колумнист на Сега.
23 Октомври 2015 06:18
Колеги, в англоезичната Уикипедия инцидентът още е описван като "Война заради кривналото куче" (кучето на гръцкия граничар влязло в България, граничарят влязъл след него да си го прибере, гадните българи застреляли и двамата). Ако някой има време и намери текста на доклада от Обществото на народите, нека да редактира текста - аз ще мога чак през уикенда.
23 Октомври 2015 07:22
Рядко се случва да попадна на нещо което трябва да се прочете.
Калин Донков,
23 Октомври 2015 08:06
А сега малко фактология.
Като човек прекарал две години от живота си из ония планиняци мога да ви декларирам че по билото на Беласица ( където минава границата ) НИКЪДЕ няма кладенци и граничари тепърва да тръгнат да копаят , и то баш до браздата - АБСУРД !!!
Водата се носи в манерките или се налива от поточетата в деретата. Тва е.
Гръцките граничари нямат и никога не са имали кучета. И тази версия отпада.
Най-вероятно Е че нашите и гърците са играли комар на браздата. Много пъти. Било е нормална практика. И един път са се хванали за гушите. Нашите са били по-бързи.
После са превлекли тялото навътре в наша територия. Натам е история.
23 Октомври 2015 08:30
Благодаря Авторе!


Партньора воци се опитал да подобри пейзажа на Опуса тук с кафяво-миризливи запетайки наоколо. Трябва да работи още по-въпроса и задълбае в консистенцията на изразните средства, инак успеха е под въпрос. И за него поздравления:
23 Октомври 2015 08:51
Гръцките граничари нямат и никога не са имали кучета. И тази версия отпада.
Най-вероятно Е че нашите и гърците са играли комар на браздата. Много пъти. Било е нормална практика. И един път са се хванали за гушите. Нашите са били по-бързи.
После са превлекли тялото навътре в наша територия. Натам е история.
ВОЦКО, ти там ли си бил през 1925г., че ги знаеш тези работи за кучетата.
23 Октомври 2015 08:54
Като четях заглавието си мислех, че ИНЦИДЕНТ е Бойко Борисов, а ПРЕЦЕДЕНТ е Плевнелиевчето.
23 Октомври 2015 08:54
Израз на тази справедливост са и 30-те милиона обезщетение, присъдени на страната. Един милион и двеста хиляди лева от тях правителството разпределя за пострадалите от нашествието жители на Петрич.

Интересен материал ни поднася Калин Донков, но възникват и въпроси:
30 милиона лева, долари? Колко са в днешни пари?
1 200 000 за Петрич, а какво е станало с останалите милиони?
Колко са убити и ранени в този инцидент?
Съществува ли още гимназията, построена с тези пари? Колко ученици са получили образование в нея през изминалите години?...
23 Октомври 2015 09:08
Калин Донков
Значи, петричани от край време са си били милионери!
23 Октомври 2015 09:33
Не всички на територията са Бай Ганьо Балкански ... Наистина подобни събития карат да не се срамуваме от предците си, макар че в историята ни има немалко примери и за обратното (с Поп Кръстю като пример и нарицателно за българския Юда ).

За автора
23 Октомври 2015 09:42
VOCI 23 Октомври 2015 08:06 По билото на Беласица (или която и да е друга планина) - кладенци?! Абсурдише... За кучето - моля отговорете на следния въпрос: Натисни тук
23 Октомври 2015 09:44
Баща ми ми е разказвал, че всички околни села на петричка околия са се готвили за отбрана от гръцката войска...
23 Октомври 2015 09:50
Спомен на участника кап. Андреев: Натисни тук
23 Октомври 2015 10:40
За статията, ,

Хулиган,
23 Октомври 2015 11:01
Атанасов, много благодаря. Много интересни линкове.
Само дето не се отварят.
23 Октомври 2015 11:19
Тъй като Калин Донков успява да намери винаги много интересни и непознати за нас теми, бих го попитал не би ли могъл да разработи мълвата, че генерал Бирюзов щял да застреля бай Добри Терпешев, за това, че е изтеглил българските войници от Беломорска Тракия.
23 Октомври 2015 12:16
23 Октомври 2015 12:59
Dax - съжалявам за неудобството. Ето Ви и двете препратки във 2 версии: 1. Натисни тук и https://edinzavet.wordpress.com/2010/12/28/aandreev-1925/ , 2: Натисни тук и по чичо Гоогле: https://books.google.bg/books?id=VwfAiNwRpGIC&pg=PA255&dq=War+of+the+Stray+Dog&hl=bg&sa=X&ei=n7o9UpWYKoLStQbc9oCYAw&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=War%20of%20the%20Stray%20Dog&f=false. Отворете ги през форума, а не от статията и коментарите по нея. Дано да съм бил полезен...
23 Октомври 2015 14:27
Относно парите, толкова съдбовния въпрос - 1 200 000 са били за петричани, щети от обсадата. Останалото е било за селата, пряко пострадали от зулумите на гръцката армия. Материалните щети и човешките жертви са основно в селата по поречието на р. Струма. И аз съм чувал, че причината е застреляно българско куче. Но старшината на заставата се оказал мъж на място и с акъла си.
пп За спиране на гръцкото настъпление, основна роля има Турция. Изпраща остра нота на Гъция да спре настъплението, в противен случай турската армия ще навлезе в Гърция. А няколко години преди това гърците са яли здрав пердах. И спират Може би това е част от причината да не се говори толкова за този конфликт.
23 Октомври 2015 14:40
Инцидентът не е съвсем непознат. Особено за хората, които са го преживели. Но ако попитате някой от Тополница, Кулата, Чучулигово, Маринополе, Ходжово, Спанчово или от Лехово може и до не ви каже нищо. От обида.
23 Октомври 2015 16:10
Според оскъдната информация обезщетението платено от гърците се равнявало на тогавашни 45 000 паунда.
А съвременният гръцки политик Теодорос Пангалос е внучето, кръстено на дядо си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД