:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БИТОВИЗМИ

А кой ще плати сметката за вода?

Както и при електроенергията, схемата трябва да е: харчиш - плащаш. Останалото са празни приказки
Ще има ли неприятни изненади в сметките за вода? Зависи и от съседите ви.
"Топлофикация -София" вече пуска парното, но мнозина не са наясно, че изчисленията за сметките за гореща вода вече ще се правят по различен начин за тези от абонатите, които нямат водомер. Такава е ситуацията и при отчитането на студената вода, но там правилата са отдавна известни. И в двата случая става въпрос за проблемното отчитане на база. Проблемно - заради повечето пропуски и възможността някои от абонатите да "минават метър", без да плащат точно толкова колкото трябва, просто защото нямат водомер. А разликата отива в сметките на останалите хора от блока или от входа.

Така, ако имате огромна разлика между месечната и изравнителната фактура за студена вода например, която се прави на всеки три месеца, обяснението е просто и тъжно. Във входа на кооперацията ви най-вероятно има хора, които ползват вода "на база", т.е. нямат водомер и харчат повече от това, което им се отчита. Накрая обаче най-често плащате вие. А защо трябва да давате пари за басейни, вани и джакузита и защо солидарният принцип най-често "товари" коректните потребители? Защото такива са правилата у нас.

Проблемите в един вход или в една кооперация са много. Те тръгват от ремонтите, минават през тупането на покривки през прозореца, събирането на задължителната такса, почистването, силната музика и накрая стигат до плащането на сметките за вода. В много от сградите има абонати, които нямат индивидуални водомери. Изключение правят само новите кооперации, където поставянето на измервателен уред е задължително и те, за щастие, нямат подобни проблеми. За останалите обаче



поставянето на водомер е с пожелателен,



а не с категоричен и задължителен характер. Тоест можеш си монтираш уред, а може и да не го правиш - въпрос на гледна точка. Затова и част от хората предпочитат да не го правят, макар че изобщо не става дума за пари - монтирането на водомер не е скъпо. Става дума за нещо много по-различно.

Как се определя и начислява "общото потребление"? На всеки три месеца се отчитат показанията на водомерите във всяко отделно жилище и на общия водомер. Той обхваща цялото количество на изразходваната вода в сградата или във входа. Разликата между отчета на общия водомер и това, което са показали индивидуалните уреди, се начислява пропорционално на всеки отделен апартамент. Това количество "общо потребление" се включва във фактурите само веднъж на всеки три месеца, т.е. при извършване на реален отчет. Разлика няма как да липсва напълно - най-малкото защото в повечето случаи чистачката ползва вода от мазето или от чешмите между етажите.

Ако дадено жилище не разполага с уред за отчитане на студена вода, разходът му се изчислява на база. Така например в столицата "Софийска вода" начислява служебно по 6 куб. м месечно на човек при топлофицирано жилище и по 5 куб. м месечно при нетоплофицирано жилище. Всяко тримесечие начисляваното количество вода на база на един живущ е предвидено да се увеличава с един кубик.

В момента абонатите на "Софийска вода" са над 614 600, като 23 035 от тях са на база. Практиката при плащането на топлата вода за абонати без водомер е сходна, макар и не съвсем същата. Според последните промени в Наредбата за топлоснабдяването на абонатите без водомер ще се начисляват по



140 литра на човек на денонощие



По данни на "Топлофикация -София" това ще засегне около 65 000 жилища в столицата.

Къде е уловката? "Ами много просто. В нашия вход има няколко апартамента, в които живеят наематели. Декларирали са, че живеят двама души, а всъщност живеят поне 7 - 8", разказва Петър, който е домоуправител в панелка без централно топлоснабдяване в квартал Павлово. "Тези хора ползват студена вода, а после разликата се начислява на нас - на хората с водомер. На всяко тримесечие идват огромни фактури", възмущава се той. Собствениците на апартаментите обаче отказват да си монтират уреди, защото "ще ни излъжат със сметките" - нищо че това е единственият начин да видиш точно колко вода си изхарчил последния месец.

Липсата на водомер е една от основните причини за високите сметки за вода на всеки три месеца. Но съвсем не е единствената. Подробно разяснение дават от "Софийска вода", като отговор на въпроса, който звучи приблизително така: "каква е причината консумацията, въз основа на която е издадена фактурата за вода, да се различава с над 50% от средномесечното ми потребление за миналата година?" Освен на липсата на уреди у някой от съседите, това може да се дължи и на грешно подаден самоотчет, на неточност в подадените данни, на теч в инсталацията, от който логично следват големи загуби на вода, която трябва да се плати.

Причина може да бъде и повреден водомер или системно неосигуряване на достъп за отчет на водомера от служител на "Софийска вода" (в случая за столицата). Затова експертите съветват винаги, когато дойде инспектор за отчет на данните, да му осигурявате достъп до уреда си. Задължение на клиента е да осигурява



достъп в имота си



най-малко веднъж в една календарна година за отчитане на водомерите и веднъж на всеки пет години за метрологична проверка за годност на индивидуалните водомери.

Колкото до самите водомери - те трябва да са минали първоначална проверка за точност и да имат фабрична (оловна) пломба или стикер, залепен на корпуса му. Изправността им се установява, като се провери дали уредът отчита точно количеството вода, преминаващо през него. На пломбата е маркирана годината на последната проверка в зависимост от това дали е първоначална или текуща. Преди няколко години потребителите имаха задължение да подменят водомера си на всеки пет години, но впоследствие този срок бе удължен на 10 години.

Поставянето на водомери трябва да е задължително, а хората, които се отчитат на база и не са го направили, трябва да бъдат глобявани, смята и касиерът Тодор от топлофициран блок в друг столичен квартал - Дианабад. "Това не е толкова важно за фирмите, защото те така или иначе събират парите си - дали от тези с уреди, или от онези с отчет на база. Важно е за хората, защото това е криворазбран принцип на солидарност", казва той. Въпросът за събираемостта и задълженията на самите компании е съвсем различен. Както и качеството на услугата. Потребителите трябва да се научат, че всяка подобна услуга се плаща. А начин очевидно има - всеки бърза да плати сметката си за ток, за да не остане на тъмно. Но в повечето случаи е сигурен в собствения си харч на енергия. Същото трябва да бъде и с водата, а това се постига чрез индивидуално измерване, т.е. чрез водомери. Останалото са празни приказки.



СЪВЕТИ

Осигурете достъп за проверка на показанията на вашите водомери, съветват от "Активни потребители". Само така можете да сте сигурни, че сметките им ще се съставят въз основа на показанията на водомерите и няма да се налага служебно да се начислява месечното потребление въз основа на данни от предходни периоди.

Информация за периода на посещението на проверителите клиентите могат да получат от центровете за обслужване на клиентите, от интернет страниците на ВиК дружествата или по телефона. Точната дата и час на посещението на проверителя се обявяват на видно място чрез съобщение, оставено на входа на блока или в района на имотите. Самите проверители трябва да се легитимират със служебна карта. За клиентите, които са пропуснали възможността да осигурят достъп, някои ВиК дружества дават възможност сами да отчетат показанията на индивидуалните си водомери.
архив СЕГА
...
архив СЕГА
...
6
5402
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Октомври 2015 10:01
На нас пък за три месеца установиха 1 505 кубика в повече на общия водомер спрямо индивидуалните показания. И ни ги фактурираха. Течове няма, басейни наоколо също. Това са над 500 кубика на месец. Докато не стане следното няма да има оправия. А то е: разликата между общия водомер и индивидуалните да отива изцяло при хората "на база". Така ще имат стимул да си сложат водомери и те. Иначе да плащат. Другото са каламбури.
23 Октомври 2015 12:15
Защо електромерите са собственост на Енергото, а водомерите не са?!
23 Октомври 2015 12:16
Разликата е, че електромерите са на ЕРП- тата и те отговарят за мрежата до тях. В нашия блок дори нямаме ключове за етажните ел. табла. А апартаментните водомери са собственост на собственика на жилището.ВиК носи отговорност за мрежата до общия водомер и за него, не по- нататък. Обаче в наредбата пише че собствените водомери трябва да се проверяват на 10 години- за сметка на собственика. Така че инкасаторът има право да предпише проверка или смяна. И познайте какво: у наше село(Варна) монтаж на нов с частна фирма(ВиК са упълномощили 2 за града да доставят,монтират и слагат пломби) излиза по- ефтино от демонтаж, проверка и монтаж на стария, ако случайно се окаже изправен. И ако имате съмнения за показанията на водомера, съгласно промяната в наредбата от 2012г независимо кой се съмнява, плаща винаги собственикът ( преди беше плаща който се съмнява)
23 Октомври 2015 12:26
Нар4/14.04.2004г/ДВ88/2004, изм и попр:2004,2005,2012
23 Октомври 2015 21:54
А при на с в центъра на София нещата са трагично-комични. И ние имаме много голяма разлика между измереното количество вода от общия водомер и сумата от отчетеното при индивидуалните водомери. Става дума за сериозни разлики. Софийска вода си прави оглушки и измисля бюрократични хватки, но не си оправя бакиите. А те са прости от по-прости! От нашия общ вододмер се подава вода за загляване за абонатната ни станция на Топлофикация, от която се захранва с топла вода нашата кооперация и съседната сграда, в която има ресторант и десетина обитатели. Те си плащат топлата вода (както и студената) на Софийска вода, а ние плащаме освен нашата консумация на вода, още и това, което са ползували съседите като топла вода, защото тя е минала през нашия общ водомер преди загряването и Софийска вода ни я пишат като загуба. Т.е. Софийска вода събира на два пъти сумата за тази вода и се прави на разсеяна. И това е от години и претендират, че имат експерти по тези въпроси.
24 Октомври 2015 01:22
Panta rea, имахме аналогичен случай в нашия вход, София. Викахме няколко пъти техници, писахме до шефовете на С.в., но ефектът беше нулев. Накрая, благодарение, че домоуправителят е архитект, а жена му - инжинер, направихе подробен чертеж на ВиК инсталацията и показахме двойното отчитане и заплашихме С.в. със съд...
Тази епопея продължи година и повече. Не че се стреснаха, но сторнираха някаква сума от сметките ни (естествено, не цялата, според нашите изчисления), и месечните сметки паднаха от средно на апартамент по 100 лв. на 5 лв. - за около година. Сега вече са по-високи, но още имат нормални размери, да видим до кога...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД