:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,362,226
Активни 74
Страници 19,812
За един ден 1,302,066
ПРЕДИ И СЕГА

Д-р Москов няма да влезе в историята с данък "Сол"

В основата на говоренето за данъци винаги стои или фискалният интерес за увеличаване на приходите, или груповият интерес на някакви лобита. Това не решава проблеми, а създава
Проф. Христина Вучева
Когато Петър Москов стана министър на здравеопазването и обяви намеренията си за реформи, мнозина си казаха: "Най-после случихме на министър, който ще работи за общественото здраве, а не за бързо богатеене на шмекерите". А когато д-р Москов заяви: "Няма да позволя да бият моите лекари, когато си вършат работата", спечели нови симпатии. Но ето, че преди дни министърът представи проектозакон за данък "Обществено здраве". Неточното наименование е най-малкият проблем. Големият е, че се пренебрегва знанието за съдържанието, характера и възможностите на данъците.

Опитите държавата да събира допълнителни приходи чрез данъци върху храни имат много дълга история. В далечни времена е облагана солта. Избрана е, защото се използва масово и се очаква да се събират сравнително лесно необходимите за хазната средства. Много скоро се разбира, ченито е лесно, нито е резултатноВъв Франция простолюдието било длъжно да плаща данък "Сол" върху предварително определена консумация, наречена конскрипция, а аристократите и духовенството били освободени. Много историци отбелязват пряка връзка между това облагане и яростта на тълпите при разрушаването на Бастилията.

В Прусия било определено, че за всеки човек над 9 години и за всяка глава добитък има задължително количество сол, което е основата за плащане на данъка. Тези практики били порицани, когато солта става индустриална стока.

В края на XVIII век някои страни облагат хляба, месото, мливото (основно в Прусия). В началото на XX век тази мода отшумява. Но по това време в някои страни се прилага акциз за произведената и внесена сол. Това е практика в Румъния, Чехия, Гърция, България, Сърбия, Турция, Италия и Австрия.

Подбудите за облагането винаги са били фискални и затова се търси стока, която масово се употребява. В България акцизът върху солта оцелява от 1909 г. до средата на века. След това акцизи има главно за стоки, които минават за луксозно потребление, или за продукти, свързани с т.нар. "фискални привилегии" за държавата, познати още като фискални монополи.

Поучителна е историята на захарта. Първоначално в Европа тя се е смятала за "лукс", защото се е внасяла от Индия и Америка. Става масова стока едва когато намират начин да я правят от цвекло. В началото на XX век в Българияшества идеята, че захарта е полезна хранаи помага да се намали консумацията на вино и ракия. Твърди се, че захарта играе важна роля за култивиране на трезвеност сред народа и затова трябва да се насърчава употребата й. Как? С намалени данъци. Не е трудно да се досетим, че по-ниското облагане на захарта през първите двадесет години на миналия век е свързано с натиска на производителите на захарно цвекло и развиващата се захарна индустрия. А приказките за захарта като противовес на пиенето са били просто залъгалки. Намирате ли прилика с днешната идея за данъка - в името на обществото здраве?

Историята от този период е интересна и с това, че практиката да се стимулира с данъци и държавни премии националната индустрия, а вносната захар да се товари с високи мита,е довела до разцвет на корупциятаА в експертните среди са спорили как работи насърчаването на местното производство и дали не води до това, че населението купува скъпа захар, а индустрията губи възможност да сравнява своите разходи с тези в другите държави и се самоизолира от модерните тенденции. (Това не ви ли напомня сегашната ситуация у нас с износа на електроенергия и продажбите на вътрешния пазар?)

В началото на XX век западните страни констатират, че приходите от акциза за захарта са по-малко от явните и скритите премии, които дават на индустрията за стимулиране на износа. През 1900 г. големите производителки на захар - Франция, Германия и Австро-Унгария, приемат Брюкселската конвенция, която забранява напълно всякакви форми на държавна помощ за бизнеса. Тъжно е, че стотина година по-късно никой не си спомня тази Брюкселска конвенция.Какви са поуките?Каквото и да слушаме за ролята на данъците, в основата на това говорене винаги стои или фискалният интерес - за увеличаване на приходите, или груповият интерес на някакви лобита. Историята показва, че такава употреба на данъците не решава, а създава проблеми. Данъците трябва да бъдат всеобщи, поносими и съразмерни. Всяко отдалечаване от тези определения, дадени от Адам Смит, води до проблеми.

Показателна е и дългата история на облагането на луксозното потребление, на алкохола и на горивата. Някогашните доводи за акциза върху чая, кафето, парфюмите са забравени отдавна. Днес никому не би хрумнало да иска тези стоки да се облагат,защото са луксозни или вредниОтдавна е ясно, че горивата и други стоки се облагат с акциз не защото се очаква това да влияе на потребителите, а защото все още никой не е измислил по-добър начин за набиране на средства в бюджета.

Защитниците на данъка, предложен от министрите на здравеопазването и на младежта и спорта, наблягат на това, че има вредни храни, че трябват повече пари за детски спорт и за превенция на заболяванията, причинени от лошо хранене. Никой не спори - здравословното хранене и спортуването в училище са важни. Аз лично дори съм благодарна на министър Москов, че припомни на всички, че съществува "обществено здраве". Неговите предшественици често обезсмисляха и объркваха съставните елементи на това понятие.

В развитите страни има ясно разделяне на разходите за общественото здраве от другите разходи за здравеопазване. Първата група се финансира от държавния бюджет, а втората - чрез здравно застраховане, здравно осигуряване или чрез преки държавни разходи. Общоприето е, че разходите за имунизации, борба с епидемии, програми срещу туберкулоза, борба с рака, заразни и паразитни заболявания и много други от подобен характер са в групата "обществено здраве", финансирано от държавата.

За спорта в училище средствата би трябвало да идват от спортния тотализатор. За съжаление, през последните десет години никой не се интересува как и за какво се изразходват тези средства. Министър Кралев лесно може да промени това, защото и двете дейности са под неговата "шапка".

На министър Москов препоръчвам горещо да насочи усилията си към най-тежките проблеми на общественото здраве и тяхната защита чрез бюджета на министерството, което ръководи. Предлаганият данък "Вредни храни" няма да осигури очакваните приходи, защото избягването му ще бъде постигнато бързо. Със сигурност обаче данъкът ще навреди, защото ще създаде идеална среда за административен натиск и подкупи. Тук ще припомня, че при първоначалното формиране на звеното, популярно като БОРКОР, ни беше обяснено, че основната му мисия е да следи законите и да открива в тях дефекти, които позволяват развихряне на корупция. Предлаганият закон създава много възможности да се търсят "услугите" на тези, които ще казват кое е вредно, как то се установява, как се проверява , дори как се изчислява самият данък.
Юлиян Савчев
Д-р Петър Москов, който е пушач, предложи допълнителен данък за вредните храни. Да се готвят ли цигарите?
архив СЕГА
Всеки яде сол и захар. Затова още в дълбока древност са решили да ги облагат с данъци, за да пълнят хазната.
38
4661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
22 Октомври 2015 19:31
Данъците трябва да бъдат всеобщи, поносими и съразмерни


И неизбегваеми. Като смъртта.


Москов, Лукарски, тоя военния - тая децка градина докога ще я гледаме в българската държава или се чака да минат изборите...

Първите двама са освен всичко друго и изключителни нищоправци.
22 Октомври 2015 19:38
Ще влезе в историята като поредното разочарование.
22 Октомври 2015 19:40

Аман от любители творци.
В случая - данъчни.

Дали подозират какво контра-творчество ще настане от другата страна на приходо-събирателната барикада, ако творческите пориви москови се реализират?!
22 Октомври 2015 19:41
Проф. Вучева

Много точно, сбито и ясно. Жалко, че тя няма колонка във вестника. А трябва. Малко доказани професионалисти пишат тук.
22 Октомври 2015 20:33
За професор Вучева ,
от нея винаги има какво да научи човек. Ако иска да се учи, де.
22 Октомври 2015 20:43
Проф. Вучева,

дайте (в друга статия - Главният редактор на СЕГА, сигурен съм, с радост ще Ви я поръча) мнението си по следния 2 въпрос (малко офф СОЛ-топика са, но пък е директно свързан с ПРЕДСТОЯЩИЯ в неделя референдум):

Добре ли ще е да приемем като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие за упражняване на правото по чл. 42 на Конституцията гражданинът да доказва (пред длъжностното лице по активната регистрация) с фискални бонове/касови бележки по НАП-стандартите, че като ФИЗИЧЕСКО лице е платил в страната определен обем ДДС, минимум в размер X/Y за предходната (или преди предходната) година ?

(ПОЯСНЕНИЕ за Х/Y: Х е общият размер ДДС-приход в Републиканския бюджет, а У - броят на избирателите по списъка на ГРАО, без фантомите...)

Като обосновка на горното смятам, че само гражданин, който има РЕАЛЕН принос за приходите в хазната от ДДС, само той/тя има моралното право да иска да има глас при избори, на които се решава кои негови съграждани да влязат в НС (а оттам, или чрез влезлите там) и в Правителството, които институции (инстанции) НС и Правителсво са ЕДИНСТВЕНИТЕ, имащи правото да решават как да бъде ПОХАРЧЕНО събраното ДДС!


Този наш сънародник, който е в чужбина задълго, който е зарязал Родината си, и се изнесъл на Запад (за да си уреди живота, своя, евентуално и на децата си и на жената си, балдъзата си и пр.), и там, на Западу а не тук прави БВП, там а не тук плаща ДДС, там а не тук плаща такса /данък/ смет, там а не тук си кара аутото по дупките, ХИЧ да не ми ги приказва, че й той/тя имал/а бил/а право да участва в управлението на страната! Като си искал да участваш в управлението, да си бе седял тука, и с активни действия (вкл. създаване на МАСОВА политпартия, способна да формира огромно мнозинство в Парламента) да беше уредил и в България да се живее като на Запад, да има работни места като на Запад, да има здравеопазване и образование като на Запад! Като се изнесохте на Запад така вкупом (милион, милион и половина ли), НЕ остана КОЙ тук да го направи, по-точно да поправи всичко онова, дето не ви харесваше, и заради, което емигрирахте ! Немощните вече ваши родители ли да го направят (поправят) или пък дацата, едните невръстни още, другите изоглавени пубери, дето живеят от днес за утре, и за пет пари не щат да свършат! Докато не си дойдете тука България НЯМА да се оправи!!!
22 Октомври 2015 20:50
22 Октомври 2015 21:10
Логично е стоки дето са вредни за здравето изобщо да не се допущат до пазаря, а не да се облагат с високи данъци...
22 Октомври 2015 21:33
ПлесNick,Много сложно бре! Кво ся,всички трябва да си събираме касовите бележки и фактури за да доказваме кой е с повече принос за държавата
Предполагам с поста си визираш турското "малцинство" Ами решението е много просто.Маха се двойното гражданство и готово.От там на сетне никви ядове.А аз лично съм от над 20 години в чужбина и не съм си сменял гражданството. ДДС-то за дето говориш го плащат роднините на които пращам пари всеки месец от чужбина да не умрат от глад в БГ.
22 Октомври 2015 21:52
Сори,
на роднините твои не съм им отнел правото да избират ...(прочети си го сам чл. 42 на Конституцията)! Ела тук плащай ДДС-то и гласувай как да го харчим! Айде много ти здраве!

PS: даже и да не послужат за активна регистрация фискалните бонове/касови бележки трябва да де събират - идва времето като излизаме от магазина да ги държим във високо вдигната ръка (така било в Турция, казват), та едни специални хора да отбележат факта! Добре ще е да поръчаш на роднините си да ги събират! Може само на тебе да ти ги показват, когато сколасаш да си дойдеш - да си увериш, че не са ги проиграли на безбройните тото-лотерии дето се нароиха през последната година!!!
22 Октомври 2015 22:19
Явно не се разбираме Имам само и единствено българско гражданство.Можех през годините да приема друго,но не искам.Защо сега ще ме лишаваш от право на глас(не,че съм гласувал през последните 20 години, де ) Аз съм в чужбина,но си ми е мила България и мисля някой ден да се върна.За вота пак ще се повторя: много е лесно, или си българин или не си.Кви са тия двойни гражданства и гласувания в 2 страни и т.н. и за местния вот минимум 5 години регистрация в даденото населено място за да имаш право на глас.Тия две неща могат да се направят в рамките на година време и ще намалят купените гласове поне с 50%,ама явно няма мъже с топки в парламента да решат бъдещето на държавата.
23 Октомври 2015 01:45
Хубава статия на Проф. Христина Вучева.

Това, което деликатно премълчала е явното отсъствие на психиатричната помощ и несъразмерно пълната интеграция на психично болни, като заместник-председатили на крещящо човекомразки партиики и дори и министри.

Това вероятно е, защото не само от идеите на главния виновник за темата, но и от погледът му си личи, че мястото му е някъде другаде, под специални грижи, а не там където абсурдността на държавата го е поставила.
23 Октомври 2015 02:16
Въвеждането на все нови и нови данъци най-малкото е наподходящо за десен министър, отдлено че конкретно в България реализацията на подобни данъчни политики като правило не носи дори и минимални позитиви.

На всичкото отгоре изследванията че солта допринася за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания се оказват съмнителни и в момента се ревизират.

Като изключим това обаче, маргарините действително са много вредни и трябва да се търси начин не просто да се обалгат с данъци, а изобщо да не се използват за приготвяне на храни.
23 Октомври 2015 02:27
Показателна е и дългата история на облагането на луксозното потребление, на алкохола и на горивата. Някогашните доводи за акциза върху чая, кафето, парфюмите са забравени отдавна. Днес никому не би хрумнало да иска тези стоки да се облагат, защото са луксозни или вредни


Професорката се прави на луда, сякакш не знае, че алкохолните и тютюневите изделия са във високия клас акцизни групи. Аналогията със средновековния данъкк върху солта е налудничева, защото не иде реч за данък върху луксозни стоки. И понеже съм далеч от мисълта, че професорката е полудяла, смятам, че в случая защитава корпоративни интереси.
23 Октомври 2015 05:36
И понеже съм далеч от мисълта, че професорката е полудяла, смятам, че в случая защитава корпоративни интереси.

Вредните храни не могат да съборят генетично здрав човек поне до 40-50 годишна възраст. Но са смъртоносни за пенсионерите.
Спорно е кое е по изгодно за държавата. Дали с помоща на вредните храни да се съкрати вземането на пенсия от пенсионерите чрез съкращаване на живота им.
Или да им осигурим по здравословна храна за да не натоварват здравната система с болестите си придобити от вредните храни. Но така ще живеят по дълго и ще източат пенсионната система. Затова професорката е решила че и в двата случая държавата се минава. И понеже не може да помогне на държавата , поне да удари едно рамо на корпоративните интереси.
23 Октомври 2015 08:26
Всички храни са вредни в различна степен. Когато се установи вреда повече от някакъв праг смятан за приемлив, просто се забранява съответната храна или друго някакво вещество което се използва за нещо. За установяване какъв е риска има практически общоприети методики. Когато фактите за "вредни" или "здравословни" храни се поставят на масата, тогава може да се води смислен разговор.
И леко несъгласие с проф. Вучева. Москов не твори тези дивотии за да събира допълнителни пари, а просто защото не знае какво да прави в областта където е министър, но е обещал да реализира някакви "смели реформи". Също като рязането на част от клиничните пътеки от обществено финансиране, което леко започва да заглъхва. И като пръстовите отпечатъци за влизане в болница и аптека, което също май започва да се запътва към небитието. Ако след изборите Москов остане министър, ще предлага следващата дивотия - да се боядисат линейките оранжеви за да се виждат по-лесно, белите престилки в болниците да се заменят с жълти за по-лесно разпознаване, писане на рецепти само със зелен химикал за да не се фалшифицират....А може и нещо полезно да направи, макар и не от вселенски мащаб. Например просто да осигури ваксини по нормален начин за децата, което не успява да направи вече една година, а му е служебно задължение.
23 Октомври 2015 08:56
Професор Вучева
Ясно, поучително и полезно!
Ама московци не четат!
23 Октомври 2015 08:58
И неизбегваеми

Тук, на плочките, викаме "неизбежни".
23 Октомври 2015 09:21
Имам само и единствено българско гражданство.Можех през годините да приема друго,но не искам.Защо сега ще ме лишаваш от право на глас(не,че съм гласувал през последните 20 години, де
Най сигурният начин да откажат българите в чужбина да гласуват е да въведат електронното гласуване. За него всеки трябва да си купи една джаджа, със съответния софтуер на която да си чете картата за гласуване. По-нататък може да се мине и на пръстов отпечатък, т.е., нова джаджа Като знам как българите там цепят всеки цент на две едва ли мнозинството от тях ще се засили да си купят тези джаджи.
23 Октомври 2015 09:26
Москов не твори тези дивотии за да събира допълнителни пари, а просто защото не знае какво да прави в областта където е министър, но е обещал да реализира някакви "смели реформи".


Добра мотивация за министър на здравеопазването?!?!?

Те и другите министри не знаят за какво са там.
В този ред на мисли.....?!?
23 Октомври 2015 09:30
Каквото и да слушаме за ролята на данъците, в основата на това говорене винаги стои или фискалният интерес - за увеличаване на приходите, или груповият интерес на някакви лобита.


Точно и ясно!
23 Октомври 2015 10:17
Дежурния

Лично според мен Москов, цялата деформаторска клика и ГЕРБ, много добре знаят какво всъщност искат от този данък. И е съвсем просто пари, с които до голяма степен да разполагат и раздават те. Цялата идея със средствата за здравословно хранене и салони позволява именно това.
23 Октомври 2015 10:31
За статията, ,
Дай Боже Москов и Кралев/или техни помощници/ да я прочетат.

Какво става със семейното подоходно облагане?..
23 Октомври 2015 11:49
Статията- ясна, компетентна и подредена. За разлика от производите на разни министри
23 Октомври 2015 12:01
За 2-3 полусмислени изречения беше ли нужно да се бълва цяла статия?

Относно текста под втората картинка - човек може съвсем добре да си живее и без да се тъпче и със сладко и със солено..
23 Октомври 2015 12:20
Москов, ако му е останал малко здрав разум, ще оттегли законопроекта си за облагане на вредните храни. Защото наистина рискува да остане в историята с тази глупост и да заличи всичко останало в кариерата си. Добре е да осъзнае, че е използван от финансовия министър за лице и инициатор на непопулярни мерки, а самият Горанов, който е най-заинтересуван от въвеждането на нов данък, се крие зад Москов и министъра на спорта.
23 Октомври 2015 12:20
А най-добре се живее , ако всяко година ти вкарват по някой нов данък , предполагам следващият данък ще е "слънце" да удари по научилите се да оцеляват чрез фотосинтеза .
За статията
23 Октомври 2015 12:26
Спанополски, човек може да живее без да се тъпче, но не може да живее без сол!
23 Октомври 2015 12:52
KaraKoliu
23 Окт 2015 12:20
Защото наистина рискува да остане в историята с тази глупост и да заличи всичко останало в кариерата си

Бихте ли ми помогнали като развиете мисълта си? За кариерата? Коя кариера? Като доктор? Като политик? Нещо значимо за обществото? Нещо въобще за обществото? Благодаря предварително!
23 Октомври 2015 14:06
Моля. Няма да развивам или завивам никакви мисли.
23 Октомври 2015 14:21
Моля. Няма да развивам или завивам никакви мисли.


23 Октомври 2015 14:25
Д-р Москов може да влезе само в историята на психиатрията с историята на душевното си заболяване.

Възможно е - и/или в съдебните анали.
23 Октомври 2015 14:31
Спанополски, човек може да живее без да се тъпче, но не може да живее без сол!


По-точно без NaCl. Имах такъв дефицит поради системна употреба на калиева сол, и в болницата щяха да ме бият заради глупостта и ме натъпкаха с проста готварска сол. Е, и със системи.
23 Октомври 2015 14:37
KaraKoliu, а има нужда. Защото, освен въпиющо човекомразие, луд поглед и идеи, дребни опити за далавери и прякора "доктор Менгеле", май друго няма.

Абе винаги съм се питал - от де тва човекомразие у Костов и костовистите ? И де им е акъла на тези, дето въобще могат да гласуват за такива ?
23 Октомври 2015 14:55
Всъщност има нещо доста важно което се пропуска. Законите се гласуват в парламента. Ако това творение на Москов изобщо стигне до там, интересното ще е от кои парламентарни групи закон вдигащ рязко цените на евтините а и на останалите храни ще получи 121 гласа? Обзалагам се, че даже и голямата част от РБ ще са против.
23 Октомври 2015 15:16
Дежурния
23 Окт 2015 14:55
Всъщност има нещо доста важно което се пропуска. Законите се гласуват в парламента. Ако това творение на Москов изобщо стигне до там, интересното ще е от кои парламентарни групи закон вдигащ рязко цените на евтините а и на останалите храни ще получи 121 гласа?

121 гласа? По-малко са: трябва да има минимум толкова регистрирани в залата; за успешно гласуване трябват 50% + 1. Излиза, че този закон (а и не само) може да се гласува от 61 "народни" представителя (закръглено грубо това са една четвърт от всичките)...

23 Октомври 2015 15:40
Види се бат'Бойко не чете СЕГА, или пък напук удря рамо на Москов/Кралев:
'Москов има подкрепата от Борисов за ”данък вредни храни ” '
http://dnes.dir.bg/news/izbori2013-vredni-hrani-danak-vredni-hrani-20373160?nt=4
23 Октомври 2015 18:17
алкохолните и тютюневите изделия са във високия клас акцизни групи. Аналогията със средновековния данък върху солта е налудничева, защото не иде реч за данък върху луксозни стоки.
Алкохолът и тютюна спрямо кои групи са във "високия клас"? Защото навремето парфюмите имаха 80%, а акцизът на алкохола беше колкото на шоколода - 40%.
А сравнението със данъка върху солта си е тройно показателно:
- един път заради вярата - тогава в нейната полезност, сега в нейната вредност;
- втори път, че с акциз се облагат "монополните вноски стоки" (стока, която не може да бъде заместена с местно производство; доставя се от внос от едно място или ограничен брой производители) с цел ефективна употреба на внасяната стока;
-трети път, не може да се разчита на стабилни приходи, ако данъкът избирателно се прилага върху отделни слоеве - или всички стават аристократи (тогава), или всички се пишат инвалиди/диабетици (сега).

Апропо, "средновековен" данък по какво се различава от "демократичен"/модерен/сегашен данък?
И да, г-н Москов като какъв данък разглежда "данък-вредни храни" - като акциз (точно определени стоки - не всички "чипсове", а само два-три вида), като ДДС (върху всички картофи, минали през някаква мазнина), като пряк данък (минава се през фирмата, теглят се картофите и се събира данък) или само рекет, опс "средновековен данък" - всеки търговски обект, де пържат картофки, се визитира (с похапване, опс дегустация) и се глобява, опс начислява някакъв данък според платеното "под масата"?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД