:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Риалитито Филип Златанов" не беше забавно

Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси се прочу с глупостта си, но се размина със затвора
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Филип Златанов е престъпил закона само два пъти и нарушенията му са незначителни. Пострадал е единствено авторитетът на комисията за конфликт на интереси.
В края на юли 2013 г. прокуратурата даде пресконференция, която бе определена от самите участници в нея като "риалити". И като всеки подобен формат предлагаше забавление, тъга и разкриване на интимни тайни. Смешно и тъжно бе, че един висш държавен чиновник е бил дотолкова лишен от чувство за самосъхранение и опиянен от усещане за безнаказаност, че е записвал дословно инструкциите, давани от "шефовете", с имена, дати и всички компроментиращи подробности. Интимни разкрития също имаше. Оплескано с мръсотия се показа автентичното лице на една уж независима комисия, която уж трябваше да разследва и установява конфликт на интереси. А всъщност се бе превърнала в бухалка, с която се бият по главите политическите противници и неудобните. Инструмент, който "удря", "оправя" и т.н. И лицето й - Филип Златанов - предложен от ГЕРБ и избран от парламента с мнозинство на същата партия.

Днес Златанов е осъден окончателно и условно. Инициалите ИФ-ЦЦ-ББ, чиито лица са известни на цяла България, не понесоха никакви последствия.



Нямаше разследване за търговия с влияние



Прекрати се само една обещаваща политическа кариера - на бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова, която се върна в Монтана и си остана нотариус. Прокуратурата спести истината за едни други инициали - ДП - които бяха преправени на 10, но все пак с половин уста призна, че и ДП е бил в онези записки. Самите тефтери изчезнаха при мистериозни обстоятелства, а съвсем наскоро прокуратурата тихомълком спря разследването за това кой стои зад тях и дори още не иска да признае официално, че това разследване е умряло.

Изводите са до един неприятни. Дори признат за виновен, висш чиновник може да се отърве само с условна присъда. За целта трябва да е нарушил закона, но не съществено. Точно това е записано в окончателната присъда на Златанов, постановена от Върховния касационен съд (ВКС) преди месец. По това дело бившият шеф на комисията получи ефективно 4 години затвор на две инстанции, но в крайна сметка се отърва с условно наказание. Той бе обвиняем за това, че не е публикувал две решения на комисията в интернет. Едното е по сигнал срещу президента Росен Плевнелиев. Комисията не открива конфликт на интереси. Второто е срещу бившия съветник на държавния глава и бивш член на комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Конфликт е установен, а решението отново не е публикувано. Съдът приема, че в първия случай Златанов се е опитал да набави облага за Плевнелиев, а във втория, че е нанесъл вреда на Ранкова, като я е лишил от възможността да обжалва решението на комисията, заради което тя не можа да влезе в управата на БНБ.

Вината на Златанов по тези два случая е доказана. В мотивите си ВКС не спори с аргументите на първата и втората инстанция, които го осъдиха на 4 години затвор. Напротив, методично отхвърля всички възражения на защитата на Златанов като несъстоятелни. Обаче накрая съдиите решават, че Златанов не трябва да лежи в затвора. "Престъпното бездействие на подсъдимия в ръководно качество в посочената институция е реализирано само в два отделни случая, отнася се до не толкова съществени функции на ръководителя, като поведението му не е довело до настъпване на тежки последици, а само до поставяне в опасност на обществените отношения чрез намаляване на общественото доверие и като цяло авторитета на тази институция", пишат в решението и съдиите Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Галина Захарова. Казано на прост език, висшите чиновници у нас могат да



правят каквито си искат безобразия, но трябва да внимават



вината им да се изчерпва в смачкване на авторитета на институциите, които ръководят. И в някакви уж незначителни нарушения. Трябва и да са с чисто съдебно минало, което е изискване за назначаване на служба, тъй че всички са така. И сетне могат да се развихрят.

В унисон с липсата на последствия за вършилия безобразия чиновник още по-малко отговорност понася политическият началник. Нима у някого има съмнения кои хора стоят зад инициалите ИФ-ЦЦ-ББ или ДП? "Така



тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ



- символ на определен властови механизъм. Записките в него са водени може би защото за автора им е било трудно да запомни всички указания или защото е искал да бъде стриктен в изпълнението им. Липсата на такива записки (в бележници, в компютри или където си представите) у ръководители на други държавни органи или дори органи на съдебната власт означава ли, че точно този механизъм не е действал там? Има бележник - има манипулации и нарушения, няма бележник - няма "този да се удари, онзи да се забави"? Затова казвам, че тефтерът е символ - той е материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат. Подсъдимият не идентифицира никого от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки. Тогава наличието или липсата на инициали Д.П. ще реши ли проблема с това дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря?", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, когато стана ясно, че все пак и Д.П. фигурира в тефтера. И с това приключи каквото и да е съмнение, че прокуратурата има намерение да се занимава с тая история.

А тефтерите изчезнаха, след като експертът Стефан Бенчев ги взе, за да има прави графологична експертиза. Как точно потънаха в нищото, не се разбра, но и очевидно няма нужда. Важното е, че веществени доказателства по едно от най-скандалните дела, разкриващо ужасяващи властови схеми за натиск и търговия с влияние, се изпариха просто така. Бенчев веднъж обясняваше, че спрял да се облекчи някъде в района на Нов български университет (автобусна спирка "Бузема") и колата му била окрадена от неизвестни. После се оказа, че май сменял спукана гума или търсел вулканизатор, докато го обирали. И така. Но това наистина няма значение. "Риалитито Филип Златанов" приключи. И изобщо не беше забавно. Особено за наивниците, които все още смятат, че някой, назначен чрез политически протекции и с цел да изпълнява политически поръчки, може изобщо някога да понесе някаква отговорност за безобразията си.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Риалити" пресконференцията с разшифрованите записки на Златанов. Удобно бяха пропуснати инициалите ДП. По-късно главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че няма никакво значение дали те са в тефтера, или не. "Липсата на такива записки (в бележници, в компютри или където си представите) у ръководители на други държавни органи или дори органи на съдебната власт означава ли, че точно този механизъм не е действал там?", попита той.
5
2557
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
17 Ноември 2015 23:51
Сега модерният израз не е "да се удари", а "да се опраска".
18 Ноември 2015 01:01
Гнусничко...
18 Ноември 2015 01:33
А тефтерите изчезнаха, след като експертът Стефан Бенчев ги взе, за да има прави графологична експертиза. Как точно потънаха в нищото, не се разбра, но и очевидно няма нужда.


Имаше ли някакви последствия за Стефан Бенчев или за този който му е дал тефтерите?
18 Ноември 2015 08:13
Няма и няма да има последици - всичко е нагласено от кукловодите, нали не сте наивници да си мислите друго?
19 Ноември 2015 07:39
А кое риалити беше забавно-Костинброд ли, Кетчерите ли, преписката срещу президента ли, задържаните за опита за убийство на 10 ли, фарсовете срещу ЦЦ ли... да изброявам ли още? Автора не разбра ли,че Цацаров и компания скачат според тоягата, като същевременно осребряват това свое присъствие във власта.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД