:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Харамийският свят

Бойко Ламбовски
Във Вроцлав поляци националисти изгориха т. нар. "кукла жида", това у нас може да се преведе като "чучело на чифут". Между другото, смятам за главна опасност пред света не евентуалното поглъщане на богатите му части от милионни орди фанатизирани ислямски бежанци, а друго. Опасявам се от тия, които могат да вземат властта с лозунга "Германия над всичко", респективно "Русия над всичко", "САЩ над всичко", "Китай над всичко", "Халифатът над всичко" и прочее... Нашите, разбира се, ще викат в такива случаи "България над всичко", въпреки че видян от други места на глобуса, този лозунг изглежда неприлично неадекватен.

Знам добре, че моите страхове няма да намерят отклик в масовите настроения днес, но ще ги кажа, задължение ми е дори. Мюсюлманите могат да станат заплаха за останалия свят само ако останалият свят си изгуби ума и реши да стигматизира идейно цяла конфесия със съответните репресии. Така обаче заплаха за света могат да станат и чернокожите, и жълтокожите, и белокожите, и бахайците, и евангелистите, и православните, и кои ли още не. (Някои са били вече такава заплаха в историята - ако не за света, то за мира със сигурност.)



Национализмът е сериозната заплаха пред света,



защото може да мобилизира огромни енергии и сили. Тъкмо възможността на отделните национализми за взаимна индукция, за зареждане един от друг ги прави трудни за овладяване отвъд един предел. Когато примерно съседът ти показва мускул и вика "Аз над всичко!", то трябва да си пълен глупак, за да мислиш, че това не е предназначено да впечатли тъкмо теб. Тоест, че той ти нахвърля картина на бъдеще, в което ти отрежда роля на част от всичкото. А на себе си готви място отгоре, тоест седнал върху тебе. Е, как няма в този момент и ти да не започнеш да помпаш своя мускул и да размахаш бицепс от балкона с посланието - Не ти, а Аз! Аз над всичко!

Ако спреше дотук, щеше да е мила анимация - па дори полезно за физкултурата. За съжаление национализмът е винаги много, много близо до войната - ще кажа по каква причина. Тя най-често е вътрешна. Стига се до тупаник не защото тия с мускулите копнеят да си пуснат кръвчица, а защото мускулът иска хранене, гледане и рахат, пък у семейството лека-полека се наслоява ропот:

- Ау, почти всичкият ресурс отива за тебе.

- Ама нали Аз ви пазя, ма!

- Пазиш-пазиш; само се дуеш... И онзи само се дуе - нали ви гледам сеира толкоз време вече...

Та ако искаш трон и занапред, трябва враг и поне лека схватка - и то бърже.

Това е общото за всички национализми, откак има нации. Всеки е за сметка на другите, иначе не може да съществува. Трудността пред нас е дефинирането на понятията ксенофобия, национализъм, патриотизъм... Ние сме възпитани така, че приемаме патриотизма като едно от най-светите чувства на земята. То си е така, но само ако успеем да го спрем в границите на обичта, а не да нахлуем в мрачните, често опиващи дебри на омразата. Обичам песните си, обичам града се, обичам отбора си, обичам планините си... Онзи другият, чуждият, пък обича своите, което е също нормално. Нормално е дори да си ги мерим с него, както борци мерят силата си на селски сбор. В момента обаче, когато започнеш да го мразиш, защото те е бил на мач, бил те е с по-висока планина или с по-ефективна хватка, или започнеш да го мразиш, защото ти си го бил, но си бил прекалено трудно или прекалено нечестно, то патриотизмът ти става грозен като икона, рисувана от пиян и зъл зограф.

Нашият издател и писател Николай Табаков, който беше близък с покойния ни класик Николай Хайтов, е разказвал как Хайтов размишлява над едно наблюдение на Лев Толстой. Наблюдението на Толстой е от "Възкресение". "Хората са като реки: водата във всички е еднаква и навсякъде е една и съща, но всяка река е ту тясна, ту бърза, ту широка, ту тиха, ту чиста, ту студена, ту мътна, ту топла. И с хората е така. Всеки човек носи в себе си зачатъците на всички човешки качества и понякога проявява едни, понякога други и се случва често съвсем да не прилича даже на себе си, като все пак си остава винаги същият."



Не е така, възразявал Хайтов,



не е прав графът. Човекът е един и същ. Ако някой те е предал веднъж, пак ще те предаде.

Аз обаче не намирам противоречие. Първият е разсъждавал за свят, който вижда като диалог на човек и всичко останало, на човек и Бог дори. Вторият разсъждава за свят, в който има ясна поляризация на "ваши и наши", "свои и чужди", "акрани и душмани". Такъв е харамийският свят. Светът е повече харамийски, отколкото Божи, видяно от всяка историческа вишка, по всяко време на съществованието ни, няма защо да се лъжем. Харамийският свят има ясни закони, аз ги знам. Знам освен това колко е лесно духом, ако не телом, да хванеш пушката, щом войводата укаже - онези насреща са враговете, тука сме нашите. Огън!

Само че светът няма как да е завинаги харамийски, защото харамиите са като динозаврите. И милиони години да владеят земята, в един момент изчезват. Нашето задължение, за което споменах по-горе, е да забързваме еволюцията. С минута макар да е, все от полза за следващите хора ще дойде.
23
5014
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
23 Ноември 2015 19:51
Мюсюлманите могат да станат заплаха за останалия свят само ако останалият свят си изгуби ума и реши да стигматизира идейно цяла конфесия със съответните репресии

Ти чоджум нещо искаш да речеш явно?
23 Ноември 2015 19:54
Та ако искаш трон и занапред, трябва враг и поне лека схватка - и то бърже.
23 Ноември 2015 19:58
Авторът
------------
Между другото, конструкцията "Х/Y/Z над фсичко" е безсмислица.
23 Ноември 2015 20:00

Доста неадекватен текст.

Неслучайно още второто му изречение започва с "между другото" и така, между другото, следва цялото #хорабдете.
23 Ноември 2015 20:23
Корекция: на полски думата żyd е неутралното определение за народност, за разлика от "жид" на руски. Става дума за "чучело на евреин".
23 Ноември 2015 20:27
Няма никаква база за сравнение между сегашните националистически партии в Европа и нацистите на Хитлер.
Авторът би ли посочил коя партия призовава за изпращането на определени групи от обществото в концлагери или физическото им унищожаване? Европейските народи са твърде цивилизовани за да подкрепят масово такива идеи и повечето европейците проявяват здрав политически разум без залитане в прекален либерализъм или национализъм.
Само един самотен луд Брейвик не може да служи като пример за масово разпространена расова омраза от страна на коренните европейци към пришълците. Като сложи на кантар него срещу хилядите ислямисти, отглеждани и ежедневно пристигащи в Европа по различни канали, накъде ще натежат везните? Колко са националистите-терористи и колко ислямистите? Изключвам ИРА и ЕТА, там причините и обстоятелствата са други.
Вече започвам да си мисля, че либералите губят напълно всякаква връзка с реалността.
23 Ноември 2015 20:33
Че какво им е на харамиите. Мера според мера...
23 Ноември 2015 20:47
На таквизе ентелектуалце само ятагана кога свисти да им отрезе толераските тикви ке усетат ке се у голема грешка!
23 Ноември 2015 21:07
"ваши и наши", "свои и чужди", "акрани и душмани

Ако авторът е целил противопоставяне - а той очевидно това е целил - да го светна, че " акрани" означава връстници, набори.
Сигурно е имал предвид "авери" или "аркадаши", знам ли ?
23 Ноември 2015 21:15
И най-отявленият национализъм е дребосък в сравнение с ислямския фанатизъм! И шопа от Кривина е националист когато си го мери с шопа от Подгумер, но това не ги прави заплаха за последователите на исляма, нъл тъй?!
23 Ноември 2015 21:49
Не разбрах кой и къде днес вдига лозунг "еди какво си над всичко". Не съм го видял и чул в нито един репортаж. Може ли некой да помогне?
24 Ноември 2015 08:10
В идеологически план нацизма е сополиво детенце пред идеологията на ИД !

Това че е убил милиони е просто заради елементарния факт, че е бил стъпил върху немския технический гений и организираност.

Само си представете за миг че организации, като ИД имат ресурса на една Германия да кажем? Еми те буквално без да мислят ще унищожат не 70 милиона, ако може 7 милиарда ще затрият.

Нацистите крадяха произведения на изкуството, ИД ги унищожава. Защо просто не ги краде?

Затова човечеството трябва да разбере пред каква опасност седи. Какво би станало ако на власт в Пакистан дойде партия с такава идеология? 120 ядрени заряда, какво става с тях......?

24 Ноември 2015 08:48
ЗИП - !

Авторът малко милозливо подканя към НЕ-национализъм, вероятно в нормални условия би имал право, но с оглед постинга на ЗИП-а, не е моментът за ш
подобни меки китки. Злото се побеждава само със сила, няма друга алтернатива !
24 Ноември 2015 09:16
Както казват познавачите СЕГА няма леви и десни има глобалисти и националисти. Очевидно авторът е от първите и лае (макар и доста несвързано) по вторите. Нека да коментира Камерън, който увеличи с 12 милиарда лири военните разходите на UK.
24 Ноември 2015 09:29
В идеологически план нацизма е сополиво детенце пред идеологията на ИД !

Да го наречем с истинското мо име? А? Сиреч Национал-социализъм
А Ламбовски е прав - An eye for an eye makes the whole world blind... - както е казал Ганди
24 Ноември 2015 09:29
Е то и исляма казва горе долу същото като автора - само ислямският национализъм има право на съществуване. Другите са заплаха за човечеството.
24 Ноември 2015 09:36
Светът е повече харамийски, отколкото Божи, видяно от всяка историческа вишка, по всяко време на съществованието ни, няма защо да се лъжем. Харамийският свят има ясни закони, аз ги знам. Знам освен това колко е лесно духом, ако не телом, да хванеш пушката, щом войводата укаже - онези насреща са враговете, тука сме нашите. Огън!


С риска да стана банален ...

Божият свят е харамийски. Точка. Старозаветният Бог, Бог на Авраам, на Мойсей, на Давид е Бог на бойците и водачите им. В него няма милост. Освен по изключение и за избраните. Законите му са ясни. Корави закони. Онзи ден тук някой спомена стария анекдот как един, спрян от патрул на ислямисти, им цитирал Стария завет вместо Корана, пък те не разбрали, та го пуснали. Иронията в цялата тази работа е, че вицът, уви, е доста по-дълбок, отколкото изглежда. Доктрината на избрания народ, комуто Бог полага вразите за подножие, както е според обета Му, колко да е различна от доктираната на Мохамед на път за Медина? Или пък на онзи другия, Шикелгрубер.

Та, казвам, войводата указва, щото Бог му говори - вече барем ... 5000 години е така.

Няма да сме живи да видим как народите оставят мечовете, и внуците на внуците ни няма да са живи да го видят. Единственото, което можем да направим, е да вкараме малко човещина и милост в цялата тази работа. Което си е риск, да знаете. Поне откак малкият Темуджин бе премерен на колелото и обявен невръстен.
24 Ноември 2015 09:57
Да го наречем с истинското мо име? А? Сиреч Национал-социализъм

Къде го този национал-социализъм от времето на Хитлер в съвременна Европа?
Крайно некоректно е да се сравняват политически процеси в Европа от преди 80 години със сегашния ислямски тероризъм.
24 Ноември 2015 10:01
Онзи ден тук някой спомена стария анекдот как един, спрян от патрул на ислямисти, им цитирал Стария завет вместо Корана, пък те не разбрали, та го пуснали.


Ами че те тачат Вехтия завет, какво смешно има тук?
24 Ноември 2015 10:36
Къде го този национал-социализъм от времето на Хитлер в съвременна Европа?

В прибалтийските племена и в Украйна. Само там. Там празнуват есесовски юбилеи и открито тачат хитлеризма, за срам на ЕС, който си затваря очите.
Но притесненията на автора са по друг повод - антиислямските настроения след поредния ислямски терор. Затова размахва плашилото. Затова пише за "над всичко". Но никой не скандира "над всичко". Днес немци, чехи, французи, англичани, датчани, шведи, унгарци, словаци и др. излизат на улиците да протестират, което МsМ само бегло споменават. Когато протестират, те не викат "над всичко", а казват "спрете ислямизацията". Искат да живеят в собствен дом. Това нацизъм ли е? НЕ!
24 Ноември 2015 11:32
И аз да допринеса към дискусията с един анекдот: Ама прочетете Глава 6 Националният въпрос от произведението "За основите на ленинизма".
24 Ноември 2015 11:54
В прибалтийските племена и в Украйна. Само там.

И‌ къде по-точно в Прибалтийските републики има концлагери и избиване на етнически малцинства?
24 Ноември 2015 12:48
"...на полски думата żyd е неутралното определение за народност..."
- елементарно незнание или непеошна провокация?
Żyd
перевод и определение "Żyd", польский-русский Словарь
Перевод на русский:

еврей
(Noun m) (noun )

członek narodu najliczniej zamieszkującego państwo Izrael;


жид
(Noun m) (noun ) [now abusive]


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД