:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,883,586
Активни 95
Страници 872
За един ден 1,302,066
Тренд

Кабинетът "Борисов" стана абсолютен шампион в производството на държавни фирми

ГЕРБ все повече засенчва социалистите на собствения им терен - разширяване на ролята на държавата като некадърен и ненаситен "бизнесмен"
снимка: Юлиян Савчев
Петър Димитров, икономически министър в кабинета "Станишев", вярваше, че за 10 години могат да поникнат 100 държавни индустриални зони.
Управлението на ГЕРБ постига неочаквани шампионски резултати в сфера, в която по-логично би било да блестят партии като БСП. Става дума за производството на държавни фирми (ДФ).

Факт е, че при всяко попадане във властта социалистите се отчитат със създаване на нови държавни предприятия. Така се появи БЕХ - диспечер на кредитите за държавната енергетика. Така се появи НКИЗ - компанията за индустриални зони, която според червени министри щеше да направи сто зони за 10 години. Така в началото на миналата година се пръкна и недоразумението на кабинета "Орешарски" - "Енергийна инвестиционна компания" - която уж щеше да връща към живот фалирали заводи като "Химко". С бюджетни милиони, разбира се. Но правителствата на Станишев и Орешарски вече изглеждат жалки и страхливи дилетанти, сравнени с размаха на "Борисов" 1 и 2, особено с второто, сегашното издание.

Социалистите измислиха държавната НКИЗ, обаче ГЕРБ отцепи от НКИЗ дъщерна държавна фирма - "София тех парк". Май им става навик за всеки по-голям проект и с цел по-масирано усвояване на европари да правят поредна ДФ. Като че ли няма премного инженерингови компании, които могат да построят не един, а 101 техпарка.

Модерно е роенето на държавни фирми,за да станат "бенефициенти", т.е. ползватели,за да усвояват еврофондове. През 2011 г. кабинетът "Борисов 1" произведе Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) с цел "успешно и ефективно финансиране, проектиране, изграждане, управление, поддържане и ремонт на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Обаче със същите неща се занимава Агенция "Пътна инфраструктура". НКСИП не върши сама изброените дейности, а ги възлага на други фирми изпълнители с обществени поръчки. Точно както прави и АПИ. В НКСИП сигурно работят големи експерти, но въпросът е защо трябва да дублира АПИ. И е странно да се прави цяла държавна компания за две или три магистрали. Още по-странно е, че има премного други фирми - и частни, и държавни, специализирани в същото, като поне три от тях носят в името си "автомагистрала". От 1994 г. съществува държавното ЕАД "Автомагистрали" с предмет на дейност изграждане и поддържане на автомагистралите в страната и експлоатация на пътните обекти, бази и съоръжения. Има и фирма "Автомагистрали Черно море" - Шумен, произлязла от някогашното държавно предприятие "Пътни строежи", сега частна компания, за "проектиране, строителство и рехабилитация на пътища, текущо и зимно поддържане на пътища и т.н". Накратко, още един дубльор на СИП. Има и "Автомагистрали Хемус".

Често нови държавни фирми се създават с някаква тарикатска цел - зазаобикаляне на закон или на някоя забрана от страна на Европейската комисияТака кабинетът "Борисов 1" направи ДКК - Държавна консолидационна компания, в която влязоха по-дребни пакети акции на държавата във вече приватизирани предприятия. Създаването на ДКК се оказа просто маневра за заобикаляне на Сребърния фонд. При продажбата на остатъчните акции на държавата в ЕРП-тата например парите не отидоха в пенсионния фонд, както е по закон, а останаха в самата фирма продавач - ДКК, която пък после ги внесе в бездънната каца на бюджета.

Актуалното правителството на ГЕРБ бабува на нови ДФ. В името електронното управление ще се прави ЕСИ - "Единен системен интегратор", държавно предприятие, което да гради мрежата. Това се случва, при положение че в България е пълно с фирми - факири в тази област, признати и ползвани в целия свят. Да не говорим, че известната държавна фирма "Информационно обслужване" съществува и спокойно може да изиграе ролята на ЕСИ.

И бъдещият Фонд на фондовете ще бъде управляван от държавно ЕАД. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че занапред част от парите по европрограмите няма да се дават безвъзмездно, а ще се отпускат като оборотни кредити, гаранции и др. форми. Става дума за777 млн. евро, които ще бъдат събрани в мегафонд,а той ще се командва от държавна фирма мениджър.

Дори МВР прихвана от манията и реши да прави поредното държавно предприятие - ЦПУ, Център за услуги, който ще отговаря за издаването на лични карти и шофьорски книжки, както и за изработването и монтирането на регистрационни номера на автомобилите.

Сегашното правителство възнамерява да прави и държавна фирма - събирач на пътните такси. Това стана ясно покрай решението за поскъпване на винетките и плановете за въвеждане на тол такси.

Всичко това се случва пред благия поглед на дясната формация РБ, която все повече заприличва на трите маймуни - не чух, не видях, не зная. Докато реформаторите се разсейват и немеят, ГЕРБ все повече засенчва социалистите на собствения им терен - разширяване на ролята на държавата като некадърен и ненаситен "бизнесмен".

Държавен бизнес е понятие оксиморон, защото не е работа на държавата да конкурира частните фирми и да раздава обществените поръчки сама на себе си, а точно това се получава. Защо е тогава тази мания по роене на държавни фирми, при това монополисти, дубльори и конкуренти на други фирми?

Вероятно защотоповече държавни фирми означава повече черни каси,обществени поръчки и шефски постове за наши хора.

Държавните фирми са главен виновник за убийствената междуфирмена задлъжнялост и за забавените разплащания. Те са носители на огромен дълг - над 9 млрд. лева. Зад тази колосална сума в масовия случай стои не бурна икономическа дейност, изискваща повече кредити, а нуждата от нови заеми за покриване на загуби и плащане на стари заеми. За справка - НЕК, която се очаква да приключи годината с 400 млн. лева загуба.

Данните за 9-те милиарда впрочем са стари, от 2013 г. Тогава вицепремиерката Даниела Бобева даде последната честна статистика. Днес сумата сигурно е още по-стряскаща. Пак тогава Бобева съобщи, че в България има прекалено много държавни предприятия - 250, и че 147 от тях са губещи. Това са фирми, управляващи активи за много милиарди левове, а държавата собственик е получила едва 54 млн. лева дивиденти за 2013 г. И става все по-зле - догодина бюджетът очаква мизерните 22 млн. лева дивиденти.

Има много държавни фирми, за чието съществуване сме забравили, и други, за които дори не сме и чували. Мнозина ще се изненадат, че Българският институт по метрология също е държавно предприятие от 2014 г. Дружество по Търговския закон е и БАЕЗ въпреки подвеждащото име Българска агенция за експортно застраховане. "Фонд Затворно дело" също е държавна фирма. Трябва да признаем, че тя е от полезните - осигурява на затворниците работа, а те допринасят, макар и скромно, за икономиката - плетат ратанови мебели, произвеждат мед и сирене, а отскоро даже правят слънчеви бойлери. ФЛАГ - фондът, който подпомага общините, също е държавно ЕАД. Спортният тотализатор е държавна фирма, както и РВД, "Радиоактивни отпадъци", горските предприятия. Повечето ВиК и болници са със статут на държавни дружества. Изобщо държавата е посяла свои бизнес изтърсаци навсякъде. И продължава да ги размножава.

Всяка година т.нар. държавен бизнес получава от бюджета стотици милиони субсидии, за да оцелява. За догодина са около 871 млн. лева. Отделно са прикритите субсидии - като парите, които потъват в т.нар. проектни компании от сорта на "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Тези държавни фирми всъщност най-вероятно никога няма да стигнат до приходи и до печалба, но си имат персонал, който получава будещи завист заплати. В началото на 2015 г. се разбра, че средната заплата в "Южен поток" е 7696 лева. Не е чудно, че назначените директори в такива фирми - най-често бизнесмени, близки до управляващите, или просто трудоустроени партийни активисти, не бързат с ликвидирането на хранилката. И политиците не бързат - нали сметката я плащат обикновените данъкоплатци, същите, на чийто гръб се пишат и партийните субсидии.

снимка: Михаела Катеринска
Кабинетът "Орешарски" беше готов да излива десетки милиони в държавна фирма, която да възкресява умрели заводи.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Божидар Лукарски. Уж десен кабинет, а надмина левите правителства по производство на държавни фирми.

Енергетиката е в крехките ръце на министър Теменужка Петкова. Тя е финансов експерт, но дали това ще й помогне да се справи с милиардните дългове и загуби на държавните предриятия и с мощните лобита в сектора?

 Енергетиката е в крехките ръце на министър Теменужка Петкова. Тя е финансов експерт, но дали това ще й помогне да се справи с милиардните дългове и загуби на държавните предриятия и с мощните лобита в сектора?


6
3934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Ноември 2015 20:04

Статията
23 Ноември 2015 21:03
Отделно са прикритите субсидии - като парите, които потъват в т.нар. проектни компании от сорта на "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Тези държавни фирми всъщност най-вероятно никога няма да стигнат до приходи и до печалба, но си имат персонал, който получава будещи завист заплати. В началото на 2015 г. се разбра, че средната заплата в "Южен поток" е 7696 лева.


Мечтата на седесарина - да работи на държавна заплата, като директор на водопад. Или поне като зам-директор, ако връзките му не стигат. Напаст от скакалци.
24 Ноември 2015 06:45
Държавен бизнес е понятие оксиморон, защото не е работа на държавата да конкурира частните фирми и да раздава обществените поръчки сама на себе си, а точно това се получава. Защо е тогава тази мания по роене на държавни фирми, при това монополисти, дубльори и конкуренти на други фирми?
Вероятно защотоповече държавни фирми означава повече черни каси,обществени поръчки и шефски постове за наши хора.
Така е, скакалци са. В контекст - ние нямаме производствена икономика ( и не само ние). Има емисионна и грантово-кредитна икономика. Преди 50-на одини, на Запад и на Изток( последното може а разлеждаме като държава-корпорация) бизнес модела предполага прпизводство с разходи и приходи от реализацията на производството. Който има повече приходи от разходи, оцелява. Койо няма - умира или се разпада. В сегашната емисионна икономика производсвото и реализацията нямат значение. Вземаш кредити, дори и само за да обслужваш старите, пари се печатат и преразпределят - и продължаваш така. В този смисъл Боко - и той като другите. Отделен е въпросът, че този модел явно няма дълъг живот - работи, докъто работи печатницата за долари. Печатницата работи, докъто САЩ могат силово да налагат долара на целия свят. Това време свършва. Но за Боко и компания това няма особено значение - те не обвързват своето бъдеще с България.
24 Ноември 2015 09:04
Държавен бизнес е понятие оксиморон!
24 Ноември 2015 13:39
и държавен дълг!
18 Декември 2015 19:17
"Дай мнение по статията".Давам мнение.Юлиана Бончева пише за неща,които в повечето случаи са известни на специалистите.Колко са тези специалисти ? Стоти - двеста.Има още 4-5 хиляди форумници,които следят и познават проблема.От избирателите на БСП също вземат отношение много граждани.Това са хора,които са работили и изграждали,но те са възрастни и не могат да привлекат общественото мнение.Атака на Волен Сидеров,макар и малка върши доста по-добра работа-при нея млади хора говорят с разбиране-познават нещата.Малката партийка на Татяна Дончева е също добре представена.Толкова ! Това означава,че в България гражданите,които знаят за какво става дума са малко.Сравнете ги с избирателите на ГЕРБ - един милион ! Сравнете ги с избирателите на ДСП-400 000.Движението за права и свободи е партия на бедняци,каквато и БСП.Но тя е партия оградена с обръч от фирми - тя е партия,която участвува в разпределянто на държавните пари.В т.н.обръч от фирми няма нито една,която да не е собственост на назначен собственик.Казвам,че в обръчите на фирми на Ахмед Доган няма нито една кооперативна фирма.От какво печелят фирмите на Доган ? Печелят от т.н публично-частно партньорство.Когато сравните парите които бюджета дава за една година на фирми.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД