:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,503,785
Активни 122
Страници 2,510
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Плюс-минус три

Калин Донков
Известен лекар обяснява нови открития на медицината. Заблуди, натрупвани и разпространявани със столетия, падат една по една. Даже е чудно колко много от тях падат и колко много остават, за да бъдат опровергавани и занапред. Болшинството от неговите разкрития посрещам с облекчение: научавам, че повечето от разпространените ограничения, които и така не съм спазвал, се оказват заблуди. Нямат значение за човешкото здраве, и най-вече за продължителността на живота. Изпуснал съм почти половината предаване и се ядосвам: хубаво беше да го видя цялото и да се освободя от всички тегоби на разумното съществуване. Ядосвам се и дори не се сещам, че това, ядосването, също е нездравословно, но мъжът от екрана има нещо и за такъв случай. Ядовете, грижите и отрицателните емоции, казва той, са просто набедени, че съкращават живота. Всъщност ако човек ги избягва, игнорира ги и съумее да не се вживява в проблемите и неприятностите и въобще "не слага нищо на сърце", ще си продължи дните с... не повече от три месеца. "Не повече" - значи може и по-малко. А в повечето случаи и никак.Как това са го изчислили, докторът не обясняваНе са ми нужни доказателства, за да повярвам. Достатъчно ми е да го чуя. Всъщност отдавна съм се надявал да го чуя. Мисълта, че веселяците изкарват на земята до три месеца повече от нас, ме окриля. Значи не е било фатално, че съм се родил мрачен! Три месеца - и с тях, и без тях. (От друга страна, ще кажете вие, три месеца - това са си три месеца!) Но пък не ти се налага да разтягаш усмивки, да помпаш бузи и да се бориш за шести разряд лакировка на действителността. Това може да си има други хубави страни, но не и продължителността на живота. Отнюд! Невърмор!

Погребах вуйчо си Нейко. Белязан от нещастно стечение на съдбата, той имаше дълъг и мъчителен път, без семейство, а в много особено важни моменти и без късмет. Разпилян, нехаен в личните дела, а в същото време устремен и концентриран в професията и в обществения си труд, дълбоко в себе си той бе пропит от разяждаща безнадеждност, но и от тъжно доверие в предопределението - каквото има да става, ще стане. Свидетелствам, че бе дълбоко обиден на своя жребий и че въпросът "Защо?" го изгаряше до края. Иначе изглеждаше лек за приятелство, приказлив, остроумен, незлоблив, щедър. Не само изглеждаше, а и беше такъв. Каква беше мъката под този видим пласт знаеха само най-близките. Тази мъка носеше така, както носеше и гърбицата си - без драми и без протест, тъй, че околните да престанат да я забелязват.Беше прочут в Плевенско учител по история,учениците му приемаха от него мъдрост, родолюбие и кръгозор, които после ги отличаваха от другите и ги правеха свързани помежду си. До смъртта му неговата "даскалска" библиотека в опустялата къща също раздаваше мъдрост, родолюбие и кръгозор на неколцината читатели от селото. Когато го слагали в ковчега, той му бил дълбок и подложили две дебели книги под възглавето. Като пристигнах, ми показаха третата, която бе останала. Втрещих се: том от подвързани годишнини (1897-1898) на едно от най-стойностните български списания. Двата тома вече бяха под главата му. Реших, че е справедливо да са с него Там, Отвъд. Реших също да не споменавам кое е списанието. Страхувам се, че някой алчен или пристрастен може да разкопае гроба заради него...

Последните му години бяха несправедливо тежки, страдалчески. Обида от зъл и неблагодарен човек го покруси, разболя го. Надмогваше страданието, като го автоматизираше, отделяше го от измъченото си същество, връщаше се в миналото, в което бе заобиколен от скъпи, разбиращи, обичащи образи. Много от случките, които си припомняше, му изглеждаха като предсказания. Случайни, незначителни слова, възстановени в паметта, му звучаха пророчески. Опитваше се да ги разтълкува и гадаеше какво би станало с живота му, ако би успял да ги забележи и осъзнае навреме. Директните знаци не го занимаваха, беше ги пропускал нехайно. Смяташе, че скритите са били от значение и се упрекваше, че ги е проспал. Разказваше ми понякога за това, срещите ни бяха редки или поне по-редки, отколкото сега ми се иска да са били.

Веднъж, във влака от Варна,в купето влязъл продавач на късмети

(Когато бил дете, всяко лято го водели на морето, дано слънцето спаси натрошените му кости.) Тези странни хора със странен бизнес ги помня и аз: с кутия със сгънати листчета и с папагал или с морско свинче на ръката, които по знак от продавача ти избират "късмета". В случая с вуйчо ми животинката била морско свинче. Издърпала листчето и малкият го разтворил. В късмета имало предупреждение, че след осемдесет и петата си година ще има неприятности със здравето. Вуйчо ми се смял тогава, смял се... "Видя ми се невероятно, че ще доживея тази възраст - каза ми той, - с моята болест, с моята орисница. А ето, че я прескочих, и като я прескочих, се разболях. От детството лекарства не бях пил, един аспирин не бях глътнал, а сега този удар ме скова."

След "този удар" човекът, който всичко "слагаше на сърцето", живя още и почина на деветдесет и една години. Пропусна шанса да добави онези три месеца, за които говореха по телевизията. А и това го обявиха на другия ден след смъртта му. Късно. Късно за него, късно за нас. Пък и новите хора едва ли ще се възползват охотно. Да промениш себе си най-често е трудно и неизгодно. Понякога - и позорно. Загубата със сигурност ще е повече от три месеца...
 "Случайни, незначителни слова, възстановени в паметта, му звучаха пророчески. Опитваше се да ги разтълкува и гадаеше какво би станало с живота му, ако би успял да ги забележи и осъзнае навреме. Директните знаци не го занимаваха, беше ги пропускал нехайно. Смяташе, че скритите са били от значение, и се упрекваше, че ги е проспал."
14
6447
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Декември 2015 09:45
И нито един коментар под най-хубавото нещо, което съм чел през последните години...
04 Декември 2015 10:56
Няма нужда от коментар. Всичко е казано.
04 Декември 2015 11:18
Майсторе
04 Декември 2015 11:51
Да, от коментар няма нужда, има нужда от размисъл за такива хора, дето май вече не се раждат. Ако са се родили, или не оцеляват или се променят, не щото е изгодно, просто е по-лесно човек да е безгръбначен. Няма размисли посред нощ, няма търпене на тежки погледи на опашките или събранията, няма до болка осъзнавана неправда ...
Г-н Донков (Чичо Калине) - дано четете коментарите - дълъг живот Ви пожелавам за да продължавате да ни напомняте, че сме Човеци и да не се предаваме да бъдем такива.
04 Декември 2015 12:09
Коментарите под Димитри. Тук само се чете. Г-н Донков, благодаря.
04 Декември 2015 13:23
Калин Донков е добър разказвач. От скромна тема прави хубав разказ. Разбира се някога прекалява със спомените и идеализиране на миналото (особено се подразних за оная локва). Няма да вървим напред, като постоянно гледаме назад.
04 Декември 2015 13:26
Един житейски път на който можем само да се поклоним.
04 Декември 2015 14:38
Хубавото си е хубаво и е грехота да не се почете някак си. Дори и с една две "ръчички".
04 Декември 2015 15:17
От разказаното от Калин Донков лъха доброта, разбиране, човечност!
Е, и доста тъга!
04 Декември 2015 19:13

Но все пак да споделя нещо. Стринка ми от 3 години не й се живее, защото я болят костите. Падна и си счупи крака. Не искаше да се оперира, но другата племенница- доктор настоя. Реши, че ще мре с глад, вследствие на което изхвърли хапчетата, защото кръвното й се нормализира.
Здравословният начин на живот е по- важен и от личния живот. Ако имаш дразнител го изхвърляш от живота си, а си такъв какъвто, Господ те е създал.
Един прост трик да си здрав. ТЕС https://www.youtube.com/watch?v=YyADd97zcLQ&feature=share
Има и други методи, но трябва да си вярващ. Тук това не е задължително.
05 Декември 2015 05:05
Няма нужда да хвалим майстора - работата му говори достатъчно.Докато четях, една съпоставка се загнезди в ума ми. Имам двама приятели, които са стари ергени и двамата се пристрастиха към конспиративната същност на света, когато направиха достолепни години, над 60 имам предвид.Има нещо в това, може би късния ергенски живот предполага по-голямо самовлгъбяване, или пък липсата на грижа за някого друг, за съпътстваш човек или наследник, отваря врати в съзнанието на човека.Пролуки, в които обгърнатия с грижи човек няма време да надникне...
06 Декември 2015 21:29
.
06 Декември 2015 21:34
06 Декември 2015 23:21
аоууу
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД