:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Е-вотът няма да изчисти големия дефект на политическия процес

Липсата на политика и на решения все така се подменя с внушението за вездесъщите възможности на технологията и процедурата
Борис Попиванов
Електронното гласуване бавно, но сигурно се придвижва към дневния ред на Народното събрание. Повече бавно, отколкото сигурно. Все пак тече тримесечният срок, даден от закона, и през януари, освободени от тегобите на бюджети и други важни дела, ще трябва да насочим внимание към поредните промени в Изборния кодекс.

Това именно е и централното питане - какво точно ще променяме в изборното законодателство. Организационното фиаско от изминалия местен вот изведе напред много възмутени гласове, настояващи за ревизия на кодекса, и то далече не по посока на електронното гласуване. Кое от тях ще влезе в предложенията на партиите още не знаем, но отсега виждаме, че първо, въпросът от референдума ще попадне в шарена компания от идеи, които ще бъдат предмет на разнообразни договорки, и второ, не един, а няколко проекта са на път да бъдат изнесени пред парламента.

Отдавна беше коментирано, че смисълът на провелия се референдум е президентът



Плевнелиев да напомни за себе си,



да сърфира върху вълната на масовите положителни нагласи към електронно, мажоритарно и задължително гласуване и да се открои като политическа фигура, навлизаща в последната година от мандата си със силен актив от обществена подкрепа. Още с отпадането на два от въпросите мнозинството не му позволи да играе тази роля. По всичко личи, тя ще му бъде отказана и в парламентарната фаза на процедурата. Схемата изглежда изключително проста и примамлива: президентът предлага - народът подкрепя - парламентът гласува. Въодушевление сред властта от тази схема обаче не се забелязва. Вместо него за пореден път влизаме в една сложна игра от идеи и контраидеи, заблатяващи първоначалния замисъл.

Най-твърдо зад Плевнелиев, както може да се очаква, стои част от реформаторите. Те напомнят за електронното гласуване, те организират дискусии, те търсят преговори с ГЕРБ и АБВ, те създават впечатлението, че движат нещата, така че през януари да направим и тази реформа и в 6-месечен срок да я въведем практически - готова да функционира за президентския вот. На ГЕРБ се наложи да се намесят, за да не изпуснат инициативата. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов формулира новата оферта: електронното гласуване да важи само за българите зад граница. Те ще трябва да се регистрират на сайта на ЦИК, да получат 14-цифрен код и с него и ЕГН-то си да гласуват. Засега реформаторите не са изразили резерви, макар инициативата да им се изплъзна.

Техническата страна на нещата отново ще стане обект на разгорещени спорове. Съвсем наскоро първопроходникът на електронното гласуване, самият президент, почти пряко обвини от страниците на "Индипендънт" Русия в организиране на хакерските атаки срещу сайтове на български институции, в т.ч. на ЦИК. След като упражнението веднъж е направено,



защо да не бъде повторено



И какво ще излезе - че цялата суматоха си я създаваме, за да може хакерът Путин да ни избере президент. Казвам го в рамките на шегата, но всичките реални и хипотетични недомислия на електронното гласуване, от което не случайно бягат големите ни европейски партньори, ще ни се стоварят на нова сметка през януари и допълнително ще изтощят притегателната сила на предложението.

На една от наскоро провелите се дискусии съветник на вицепремиера Бъчварова подхвърли многозначителна реплика: "Ако някой желае съзнателно да си продаде гласа, няма технология, която да го спре". Той подкрепя електронното гласуване. Патосът му е срещу критиките, че номерът с кодовете и ЕГН-тата ще улесни контролирания вот. Смисълът е, че това няма особено значение, защото контролираният вот така и така ще си остане, щом има желаещи да го практикуват. Защо обаче електронното гласуване да има значение тогава и какво помага? Известни са основните публични мотиви, че ние сме в дълг спрямо сънародниците ни зад граница и следва да насърчим тяхното ангажиране с нашия политически живот. Известни са и непубличните - смята се, че по различни причини въпросните сънародници ще натискат най-масово бутоните на ГЕРБ и РБ.

Може и да е така. Централният дефект на българския политически процес ще се запази непокътнат. Липсата на политика и на решения все така се подменя с внушението за вездесъщите възможности на технологията и процедурата. Не знаем как ще се подобри работата на съдебната система, но спокойно ще променим квотите, ще разделим нещо на колегии, после може и пак да го обединим, ще създадем инспекторат или комисия, които да следят, пък след това, защо не и нова комисия, която да следи първата. Качество и ефективност, ефективност и качество. В нашия случай не можем да убедим хората, че има смисъл да гласуват за точно тези политически оферти, които им се предлагат, но спокойно, какво като няма за кого, ще могат да го правят и електронно. Щеше да бъде хубаво, ако властта освен бюлетината разработеше и ясни



мерки за активизация на политиката си към общностите



ни зад граница - нещо, което правят всички наши съседи.

Технологията е последното средство за заблуда, че нещата подлежат на промяна, стига да сменим механизма. Вечерята за наивници. И това средство е доста убедително. ГЕРБ не са големи ентусиасти за електронното гласуване, макар да им нашепват, че ще работи за тях. Но пък и те започват да разбират, че ако този път се измъкнат, всекидневно срещу тях ще бъде издиган аргументът, че се страхуват от народа, че отчаяно бранят статукво. Трудно е да преценим дали през януари електронното гласуване ще се приеме и под каква форма. Любопитни за интригата все пак са две теми: ще успее ли Плевнелиев да извлече позитиви от предстоящата парламентарна дискусия и какви други ревизии на Изборния кодекс ще бъдат лансирани наред с електронната.
Снимка: Сега
Резултатът от референдума за електронното гласуване задължава парламента да разгледа въпроса през януари и да приеме или отхвърли промени в Изборния кодекс.
22
1819
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
03 Декември 2015 21:36
Е-вотът ще промени всичко..
Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - в Русия са, в Русия са - и от там са си пуснали гласа електронно - ей я, системата така казва ..

Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
И тогава предвиждам такъв живот ..
03 Декември 2015 21:38
е, то не му е и целта да изчиства каквото и да е.
03 Декември 2015 21:43
А дали, спонсорите ще са готови да купят лаптоп или смартфон, ако им се каже "батеее .. ама аз искам на мое електронно устройство да гласувам .. пред тебе бе, пред тебе ще е - ако лъжа- да пукна ! Ша ми купуваш ! И 100 лева дай и ша фърлам, на където кажеш .."
Ще купят-къде ще идат - а пичагите, могат да фърлат на ДПС-то, да речем или на АБВ .. що не??
И всичко ще е електронно!!

Къде ти, при Путин да е така .. при нас ще е прогрес, прогрес!
03 Декември 2015 21:47
Целта на е-вота е сигурност на инвеститорите ..
Направил си , да речем , по 100 лева вложение на глас- и искаш да си сигурен, че е разумно похарчено и си контролираш процеса ..
Ромските махали, помни ми думата, ще гласуват 100% електронно!
Поздрави
03 Декември 2015 21:50
влакът нема да полети никога, ама от това не следва, че влаковете трябва да се закрият
03 Декември 2015 21:56
АФтора:
.. .. Плевнелиев да напомни за себе си, да сърфира върху вълната на масовите положителни нагласи към електронно, мажоритарно и задължително гласуване и да се открои като политическа фигура, навлизаща в последната година от мандата си със силен актив от обществена подкрепа.

Плевнелиев силно се откроява!
И сърфира! Напомня ми герой от един от любимите ми филми "Всички на сърф" на Аш Бранън ... ... сещате се кой, нали - Чикън Джо, разбира се!
И има много силен актив от гражданска и обществена подкрепа ! моя милост, не веднъж е напомнял за Плевнелиев ...
"Дневник” пише, че според експерти от "Дондуков" 2, ако съпругата на Плевнелиев – Юлияна, реши да остане в сянка през целия мандат, протоколът на новия президент спешно трябвало да потърси служебна първа дама. Щото при работни визити Плевнелиев можел и сам, но при официални това било неприемливо.
... А, като му дадат служебна, той дали ще я пази? Щото като съдя как се джаскат служебните коли…
Да не стане като в народната приказка „служебна жена кокали нема”. Просто ми хрумна…"


... „Президентът без първа дама, но с Аню в САЩ”, съобщава „Стандарт.
Дано да е същото, ама като го гледам Аню, не вярвам.
Нали щяха да му дават служебна жена, какво стана? "
..
А дано да използва, тоя силен актив от обществена подкрепа - а дано още един мандат .. и през него - вече със служебна жена !
И да победи в хибридната война-и това му желая ...

Поздрави
03 Декември 2015 22:42
Може би г-н Борис Попиванов е фен на гласуването с чувалите.
Или с бел и црън боб...
03 Декември 2015 22:51
щурчо
03 Дек 2015 22:42
Може би г-н Борис Попиванов е фен на гласуването с чувалите.
Или с бел и црън боб...
Е то само това ли са алтернативите бе, приятелю? Или мощен електронен вот на ромските махали, или с чувалите в ЦИК , или с црън боб, или гасят свещите ??
Иново не дано? .. ех, клета наша съдба?
03 Декември 2015 22:59
Начи, ромските и турските маали не ме интересуват.
Язе сакам да гласувам като бел човек.
А големио дефект е регистрацията на мъртвите души по сегашната система с чувалите...
04 Декември 2015 02:06
Kойто дефект, на регистрация на мъртвите души, и евентуалното гласуване от тяхно име електронният вот го премахва .. как???
Какво ли питам. Много ясно - по чудодеен компютърен начин !

А че ромските и другите махали и разни други неща те не интересуват си е ясно..!
Да гласуват електронно, ромските махали .. и ти барабар с тях - електронно! .. и ще сте бели хора!

П.П.
Те наистина са си бели хора, макар и възмургави , генетично и лингвистично преобладаващо са си европеиди - много правилно си решил, да се присъединиш, към техният електронен тертип на гласуване ..

Поздрави
04 Декември 2015 08:42
сим4о -
04 Декември 2015 09:43
Може и да е така. Централният дефект на българския политически процес ще се запази непокътнат. Липсата на политика и на решения все така се подменя с внушението за вездесъщите възможности на технологията и процедурата. Не знаем как ще се подобри работата на съдебната система, но спокойно ще променим квотите, ще разделим нещо на колегии, после може и пак да го обединим, ще създадем инспекторат или комисия, които да следят, пък след това, защо не и нова комисия, която да следи първата. Качество и ефективност, ефективност и качество. В нашия случай не можем да убедим хората, че има смисъл да гласуват за точно тези политически оферти, които им се предлагат, но спокойно, какво като няма за кого, ще могат да го правят и електронно. Щеше да бъде хубаво, ако властта освен бюлетината разработеше и ясни


Целта на ел. вот не е да бори този "централен дефект". И авторът е прав, че механизми/процедури не могат да решат базисни проблеми. Но не е прав , че това е целта им. Целта на механизмите да улеснят, да спестят време и усилие. Те не решават проблеми проблеми, които са в същината. Естествено, ел. вот ще бъде изправен пред същите предизвикателства , пред които и традиционния, може би и пред някои нови. И е работа на онези, които организират изборите , да ги решат.
04 Декември 2015 10:39
За пореден път задавам въпроса - в коя европейска страна е въведено повсеместно електронно дистанционно гласуване?

И тъй като няма такава страна, освен Естония, където президент е гражданин на САЩ (ние чак дотам не сме паднали още), то остават два варианта:

1. Ние сме по-умни от всички останали в Европа
2. Ние с естонците сме по-глупави от всички останали в Европа

04 Декември 2015 10:51
Естествено, ел. вот ще бъде изправен пред същите предизвикателства , пред които и традиционния, може би и пред някои нови. И е работа на онези, които организират изборите , да ги решат

А можеби трябва първо да се прецени какво печелим/губим, как да се решат предизвикателствата и на тази основа да се въведе/отхвърли е-вот. Подходът "проба - грешка" не е за препоръчване.
04 Декември 2015 11:06
1.Печели се сигурност.Дал си,да речем 100 000 за избори.И вече не разчиташ на случайни фактори,а контролираш процеса-твои хора са в стаята и гледат как се гласува електронно.
2.Губим досегашния начин на гласуване"като бели хора"-със пръчица.
04 Декември 2015 11:11
Е-вотът се очертава да стане като Е-тата в храните - муаш к'вот' дадът и си затваряш очите за етикетчето.
04 Декември 2015 14:50
Е-вотът мааалко заобикаля кварталните изборни комисии... Там стяга чепикът...
А защо при нас?
Ами защото само при нас стандартното гласуване е тотална измама.
Което след последните избори никой не оспорва.
А иначе, страхът от включването на емигрантите в гласуването е разбираем.
Псевдолевият вот ще стане хептен маргинален.
04 Декември 2015 15:30
Централният дефект на българския политически процес ще се запази непокътнат.


Попиванов, може ли да изартикулираш КАКЪВ точно е ЦЕНТРАЛНИЯТ дефект на българския политически процес, а след това да кажеш - като си такъв умник (непрекъснато пишеш, по телевизора и радио приказваш...) - как точно дефекта да го ПОКЪТНЕМ!!!

Междувременно аз да ти кажа кой е централният дефект, според мен - отнето ни е от олигархията (и агентите в партиите, които съставят листи за изборите) правото, фиксирано в първата алинея на чл. 42 на Конституцията!

И начинът за справяне с този дефект НЕ е М2, а НОВА алинея в чл. 42, която да гласи, че имаме право ние, избирателите, да канцелираме избора си (след определен изпитателен период за депутатите и съветниците от мнозинството, управляващо в НС и в общинския съвет, и така НИЕ, а не ДПС, да предизвикваме ПРЕДсрочни избори!!!!

Избирането да става по каквато щат система (М2, сегашната пропорционална, смесица някаква от първите две...) - като ЗНАЯТ, че след 6-12 месеца МОЖЕ да бъдат изритани от топлите местенца в НС, в общинския съвет, ще си помислят дали да се продават на олигархията! А тя пък ще се замисли дали да "инвестира" в пазаруване на продажни т.нар. народни представители! Просто няма да има достатъчно време за "откупуване" на направената "инвестиция"!!!!

Това е Попиванов - още Дъглас Адамс ви каза, че универсалният отговор на ВСИЧКИ проблеми (дефекти) е 42 !!!!!
04 Декември 2015 16:06
ПлесNick, много ..


Какъв е смисъла да оптимизираме и електронизираме дефекта?

Смисълът на изборите е доверието!
04 Декември 2015 16:45
А можеби трябва първо да се прецени какво печелим/губим, как да се решат предизвикателствата и на тази основа да се въведе/отхвърли е-вот. Подходът "проба - грешка" не е за препоръчване.


Ами не. Корпоративният и купеният вот са централен, които са изведени в статията като централен пробем, са проблем на изборния процес и политическата система, а не на начина на гласуване.
04 Декември 2015 18:14
бонго-бонго
04 Дек 2015 16:45 Ами не. Корпоративният и купеният вот са централен, които са изведени в статията като централен пробем, са проблем на изборния процес

Aбсолютно е наболял този проблем! ..
.. ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

А електронно !? ..
Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
.. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
Ще има и мнооооого силен емигрантски вот .. " В Русия съм, в Русия съм.." ..
.. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..

Въобще-време е! ..
Нека Плевнелиев да сърфира, на вълната на идеите - като сърфиста Чикън Джо!
Хората ще го подкрепят!
05 Декември 2015 01:27
Безспорно е :

-колкото и да е старомодно, гласуването в кабинка, то е изразител на мисълта на Чърчил : " Демокрацията е силата на малкото. Един малък човек, влиза в една малка кабинка, пуска едно малко листче в малка кутийка " .. неоценимо е и друго, СЕГА съществуващата технология, гарантира свободата на избора, липсата на влияние при вземането на решение, анонимността .. Човек е САМ, никой не му казва, как да гласува, никой не знае, как е гласувал, никой не може да го насилва или заплашва .. Знам .. има и отклонения, но принципът е по-горния ..

-колкото и да е модерно,и да е "за бели хора" електронното дистанционно гласуване, то има огромен недостатък. Нямаме комисия и застъпници, нямаме полицай отпред и никой не гарантира, че не са гласували примерно момичета, не по своя воля от бардак в Бремен , никой не гарантира, че тайната е абсолютно спазена , никой и никак не гарантира, че с електронното дистанционно гласуване, всъщност няма да се легитимират най-грубите нарушения на демократичните принципи ..

ТОЕСТ:
-единият начин, има принципни предимства-спазва демократичните постулати за гласуване, човек , при този начин ,би трябвало да има възможност, да мисли отговорно, да е защитен от натрапчиви влияния при гласуването, да е таен и анонимен вотът му, да е сам и да упражнява правото си без натиск и насилие..

-вторият начин-на дистанционното електронно гласуване .. не е ясно, как ще осъществи по-горе описаните принципи.
Иначе-вярно .. по-удобно е.
Като измислите и КАК ДА Е АНОНИМНО, И да е запазена тайната на вота , да има тайна от всички, от децата, от тъщата, от жената, от шефа, от кредиторът ти .. и гарантирате ненасилието и честността ЗА ВСЕКИ подаден ГЛАС - опишете ми го подробно тоя метод на гласуване - тогава и АЗ ще съм за дистанционно електронно гласуване...

П.П.
Стана дума за сърфиране и за Чикън Джо - не всички са запознати и сигурно недоумяват, любезно предоставям линк :
http://ru.wikifur.com/wiki/%D0%A6%D1%8B%D0%BF%D0%B0_%D0%94%D0%B6%D0%BE
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД