:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тигър и дракон

Как Китай печели от международните санкции?

Пекин успя да договори по-ниски цени за доставката на руски газ и спокойно прави бизнес с Техеран
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американските и европейските финансови наказания дават допълнителен стимул на Китай да се опитва да лансира юана като световна валута.
В последните няколко години всеобхватни санкции бяха наложени на режими, които заплашват глобалната сигурност - от Русия през Северна Корея до Иран. Китай не е нито идеолог, нито обект на тези санкции. Азиатската страна дори често с нежелание се превръща в партньор на САЩ и ЕС. Пекин обаче неволно извлича значителни ползи от тези санкции, а и в близко бъдеще ще продължава да се възползва от тях.

Миналата години заради териториалната агресия на Москва в източната част на Украйна, санкциите ограничиха достъпа на руските банки и енергийни компании до капиталовите пазари в САЩ и ЕС. Това се случи в момент, когато цените на енергоизточниците рязко тръгнаха надолу. Русия се обърна към Китай за помощ и установи, че



Пекин също иска да играе с твърда ръка,



принуждавайки Москва да приеме сравнително лоши условия, за да приключат преговорите по две големи газови сделки. Договорената цена на газа, който ще доставян до Китай по газопровода "Силата на Сибир" е 10-11 долара за кубичен фут (1 кубичен фут се равнява на около 0.0283 кубични метра - бел.ред.), въпреки че "Газпром" посочи като нерентабилна цена под 12 долара за кубичен фут.

На фона на днешните ниски цени на енергийните ресурси и намаляващото китайско търсене Пекин възобнови преговорите по двете газови сделки. И заради продължаващия натиск върху Русия в резултат на наложените й санкции от Запада се оказва в позиция да се договори за изключително добри условия.

Американските и европейските финансови наказания дават допълнителен стимул на Китай да се опитва да лансира юана като световна валута, както и да създаде алтернативна международна финансова система на настоящата, в която доминират долара и еврото. Мултинационалните компании, които се опитват да избегнат санкциите на САЩ и ЕС, могат да намерят убежище в юана и в китайските финансови платформи.

Една от новите платформи е Международна разплащателна система на Китай (CIPS), която може да функционира и извън юрисдикцията на западните санкции. Това е нововъзникваща алтернатива на базираната в Брюксел международна система за междубанкови разплащания Swift, чрез която се прилагат наложените от ЕС санкции. Използването на системата CIPS позволява осъществяването на плащания през Китай, като се избягват американските и европейските санкции.

Докато напредва изпълнението на сключеното ядрено споразумение с Иран и някои от наложените санкции постепенно отпадат, Пекин търси нови възможности за инвестиции и търговски възможности с Техеран. Китай може да не разполага с технологичните предимства, които имат западните компании и които са ценени от Иран, но пък има капитали и нереализиран потенциал. Големите



западни банки и енергийни компании все още не са склонни да поемат рискове,



като инвестират в Иран, но китайските компании не са толкова предпазливи. Те не са обременени от това да се съобразяват с наложените санкции, проявяват голяма толерантност и поемат риск, когато става въпрос за чуждестранни инвестиции. Освен това фирмите не се притесняват, че ще има последствия за репутацията им при евентуално партньорство с Техеран.

Дори и след като ядрената сделка с Иран бъде окончателно финализирана, някои санкции няма да бъдат премахнати и сред тях е забраната за използването на американски долари в търговията с Техеран. Това дава на Китай още едно финансово предимство пред международните конкуренти, тъй като единственото място, където може да се осъществяват клирингови разплащания с долари извън юрисдикцията на американските санкции, е Хонконг. Това означава, че банки в Хонконг могат да осъществяват сделки с иранци в най-желаната и конвертируема валута без да стават обект на юрисдикцията на САЩ. Нито една друга банка в света не може да прави това, без да наруши американските санкции.

Ефектът от наложените финансови санкции няма да изстреля Китай начело на глобалната финансова система. Широко разпространената корупция,



недостатъчната прозрачност на китайските финансови пазари,



съмненията за прилагането на върховенството на закона и липсата на плавен преход при ребалансирането на икономиката принуждават опитните инвеститори да бъдат внимателни с Китай. Значението, надеждността и авторитета на американския долара не са сериозно заплашени. Няма опасност Китай скоро да заеме позицията на САЩ на най-голямата, стабилна и ликвидна финансова система в света.

Санкциите обаче се превръщат в изключително силен стимул за амбициите на Китай. Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин не очакваха това да се случи, а докато санкциите са в сила, Пекин ще продължава да увеличава възможностите за финансовите предприемачи и институции извън Запада.

Американските и европейските политици трябва да помислят за нежеланите последствия от западните санкции. По-мъдро за тях, а и за западните финансови институции като Международния валутен фонд, е да направят Китай повече от партньор в глобалната структура на сигурността. Това ще покаже на Пекин предимствата да е част от международната финансова система и ще лиши от ентусиазъм играчите, които се опитват да заобикалят санкциите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Западните сили и Иран постигнаха споразумение за ядрената програма на Техеран и в резултат на това започнаха да отпадат санкциите, наложени на страната. Американски и европейски компании засега се притесняват да правят бизнес с ирански партньори, Китай обаче е готов да поеме риск.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китай се оказа неочаквано голям печеливш от санкциите, налагани от САЩ и Европа на държави, за които те смятат, че заплашват глобалната сигурност.
6
2180
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
03 Декември 2015 20:34

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американските и европейските финансови наказания дават допълнителен стимул на Китай да се опитва да лансира юана като световна валута.
В последните няколко години всеобхватни санкции бяха наложени на режими, които заплашват глобалната сигурност - от Русия през Северна Корея до Иран
Данък пропаганда.
Не си правете труда.
03 Декември 2015 20:40
принуждавайки Москва да приеме сравнително лоши условия, за да приключат преговорите по две големи газови сделки. Договорената цена на газа, който ще доставян до Китай по газопровода "Силата на Сибир" е 10-11 долара за кубичен фут (1 кубичен фут се равнява на около 0.0283 кубични метра - бел.ред.), въпреки че "Газпром" посочи като нерентабилна цена под 12 долара за кубичен фут.

Чисти глупости.
Цената от 389 долара за 1000 м3 - не за 1 м3, както пише
е близо два пъти по-висока от тази, по която всички в ЕС купуваме от Русия в момента
03 Декември 2015 20:47
А хленчовете по темата "заобикаляне на санкции" са трогателно-смешни.
Ние да не би през Китай да си плащаме за газа?
03 Декември 2015 20:55
Значението, надеждността и авторитета на американския долара не са сериозно заплашени. Няма опасност Китай скоро да заеме позицията на САЩ на най-голямата, стабилна и ликвидна финансова система в света.


Как го приспиват реднека. Изобщо не става дума за изместването на долара от юана, а за заместването му със SDR в който долара ще е с дял малко по-голям от юана в близко бъдеще.
03 Декември 2015 22:53
Е, Батюшката е велик.
Може да продава газ на братскио китайски народ и на безценица. Прочее, да живей РусКит или там, каквото беше...
03 Декември 2015 23:09
Един случаен инцидент по Китайско-руската граница и ще може да отметнем и този клиент на бензинджията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД