:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Моето прасе

Димитри Иванов


Въведение



Предколедната суетня и "Джингъл белз" додяват человеку. И той що да чини? Скрива се вкъщи, угася телевизора и радиото, ако ги има (аз се отървах и от двете), рови книгите, намира добрите стари консерватори Жозеф дьо Местр и Едмърд Бърк. Чете: "Ако Френската революция от 1789 е целяла да осъществи идеите на Просвещението, касапницата, която тя отприщи, говори зле за Просвещението." Човек си казва: Ако българският преврат през 1989-а е целял демокрация, неговите последици говорят зле за демокрацията. Додея ми да чувам мантрата "Сега България е демократична страна". Всяка промяна е към по-лошо. Затова китайците и японците имали една и съща идеограма за криза и промяна. За грозно и за мръсно. Оръжията се усъвършенствали хилядолетия; каменните брадви са по-малко зло от атомните бомби, чисти или мръсни. US president Томас Джеферсън спял с робинята си и бил велик мъж за разлика от негъра Обама. Детство, юношество, зрелост, старост - все по-лошо. Ерго - който дойде след Бойко Борисов, ще бъде по-лош от него.



Изложение



Най-хубаво е детството. На село аз обичах моето прасе и моето прасе ме обичаше. Тогава бях малък, прасенцето беше по-малко от мен, но то растеше по-бързо от мен. Преди 75 години нямаше тамагочи, но моето прасе вървеше след мен, а тамагочите не вървят след сегашните деца. И в София беше хубаво, по-феерично от всякаква глупава заря с фойерверки. През бомбардировките прожекторите опипват облаците, ти събираш шрапнелите, които падат от небето, докато баща ти и майка ти си скубят косите - къде ни е детето. И в Катуница беше хубаво, понеже имах река и прасе, и бойна прашка с чатал, и дебели колкото пръста ми ластици. Тя е оръжие. Наплаших всички злонравни псета. С оловно топче ги уцелвах от 150 крачки. Вселих страхопочитание в кучешките глутници. После никога в живота си не завоювах такова уважение. Сега не мога така с лаещите форумни хейтъри.

Имахме течаща топла и студена вода и разните домакински уреди, но нямахме хладилник, понеже притоплена манджа беше табу за майка ми и за Бобон, баба ми. Каквото не се изяде, занасях го на кокошките, патките, пуйките и на моето прасе. Аз и гъските обичах, щото ме чуваха от реката чак при Крумовското летище, вдигаха се в небето и цопваха в моя вир, където им бях наловил мренки и попови лъжички. За прасето кроях специални планове. Ще го науча да изравя трюфели; те са много скъпи и ще имаме много пари. Сутрин го изкъпвах с маркуча, после тръгвахме двамата към брястовата горичка до жп моста над Чая. Пътьом берях коприва, лапад и мокриш (кресон) от вадата да ги забъркам с ярма и вряла вода да закуси. То се валяше във вадата, кално и щастливо припкаше към мен. За да не ме окаля, аз го спирах с шут в зурлата и то не се обиждаше; ходех бос, като всички селски деца, не със сандали с дървени подметки като в София и Брюксел преди. То схвана, че може да играем едва след като съм го измил с маркуча. Вие можете ли така да възпитавате вашето тамагочи? Моето прасе много старателно ровеше в корените на брястовете, но нито веднъж не намери трюфел, понеже трюфелите, после научих, растели в корените на дъбовете, а не на брястовете. След утринната разходка се прибирахме, прасето само влизаше в "Коридора Данциг".

Хитлер говореше против коридора. В интервала между двете световни войни (1919-1939) имаше полски коридор до Данциг (Гданск). Той разделяше Източна Прусия от Германия. Баща ми беше построил фабриката си на няколко метра от червената тухлена ограда на наследствения си имот, трябвало да има разстояние между фабриката и оградата. Това беше нашият "Коридор Данциг", където прасето тичаше на воля. Само да яде влизаше в кокетната си кочинка, която също миех с маркуч.

Но ходех без него в зеленчуковата градина на Северняка - да не рови лехите. Там семейството вече пладнуваше под навеса. Казваха ми "Седни, никой не е по-голям от масата". Отпивах от павурчето на Северняка, замезвах резенче сланинка, после тръгвах между лехите подир красивата му внучка с дългите руси плитки и тя ставаше още по-красива поради павурчето. Набираше и ми пъхаше в кошницата каквото ми бяха заръчали за деня - моркови, целина, марули и пр. Веднъж месечно оставях пред Северняка плик, той кимваше в знак, че го е видял, беше под достойнството му да брои парите.

Напук на хорските одумки, че съм аджамия, не държа прасето затворено да направи сланина, но то наддаде, стана бойко шопарче. Макар че нямаше глигански бивни, взе да налита на злите кучета. Подражаваше ми. Натежа като Бойко Борисов, но се държеше по-възпитано от него. И от кучетата на Томски, които налитат да ядат от чиниите на гостите. Влизахме двамата в хола, въпреки че нашите се смееха, а Бобон казваше "Не е редно". Защо да не е? Защо кучета пускат, а моето прасе - не? Ние слушахме музика. То харесваше Моцарт. Беше музикално и възпитано.

Казах, че нямахме хладилник. Забравих да кажа, че обичам сладолед. Нашите ми казаха да взема две кофи и да взема лед от хладилника на жп перона, където в хладилни вагони ягодите тръгваха към Европа, да занеса леда в чифлика на Иван Каблешков. Там ме посрещна управителят Пушкар. Белогвардеец, някогашен мажордом в имението на граф не знам кой си. Поради революцията дошъл в България, станал мажордом на царя, само че в българския дворец нямало звание мажордом и сега - управител в чифлика на Иван Каблешков и на Фроса Каблешкова, гаджето на моя кръстник Спайч. Пушкар сложи в едно калайдисано казанче яйца, сметана, мед, разбихме ги с дълга телена бъркалка, пъхнахме казанчето във ведрото с леда, Пушкар хвана казанчето за ушите, започна да го върти наляво-надясно - така на смени въртяхме. От време на време отивах до гаровия хладилник за още лед и така часове. Пушкар ми разправи разни истории, които не ме интересуваха - как бил мажордом на онзи граф, как после, докато той въртял сладолед, в българската царска кухня влезли двамата синове на царя и той казал, че сладоледът още не е готов, но единият син бръкнал с черпака да опита, а другият син му казал "Шваба", само че не запомних кой на кого - малкият ли на големия или обратното.

Зимният ден е къс, свечеряваше се, когато сладоледът беше готов, хванахме казанчето, аз за едното ухо, Пушкар за другото, и се запътихме вкъщи. Преди да влезем, разминахме се с двете Донита, селските касапи и колачи с ножове, втъкнати в червените пояси. Пътната врата на фабриката на баща ми беше желязна и широка, за да влизат камиони. Дървеният вратник вляво към "Коридора Данциг" зееше, поклащаше се със свинска опашчица, извита като въпросителна... сама по себе си отговор. Селските кучета виеха.



Епилог



Отяде ми се сладоледът. Останах на двора до дългата баварска маса, която сега ми е работна маса. Тя беше и продължава да е за 12 души. Досами масата имаше черно харманче с недогоряла слама; там бяха пърлили моето прасе. Снегът до масата червенееше - преди да го опърлят, бяха му източили кръвта. Излязоха да приберат масата обратно в хола с камината. Питаха ме добре ли съм и аз казах "Да". После Бобон излезе и ме попита: "Плачеш ли?" - "Не" - излъгах я аз, и се прибрах с нея. Там всички бяха около масата. Старият мажордом, подмладен с 30 години, дирижираше: кръвта за бахур и кървавица. Това бомбар, това осмянка. Рибици, бутове да опушите. Сланина - с морска сол в каче. Черва да обърнете като чорапи, да почистите с нож, да станат прозрачни. Обирайте месомелачка, с нож на ситни парченца - пълнеж на сосиски, наденици. Да, ето пипер, а где бахар. Включих се и аз, понеже беше моето прасе.



P.S. Вл. Высоцкий: Молчит наука почему аборигены съели Кука, но есть, однако же, еще предположенье, что Кука съели из большого уваженья.



DI copyright



 Бойко Борисов каза да не ядем сланина, да не пушим цигари и да не пием ракия.
 И се похвалил на британския премиер Камерън, че са го галили по главата "три папи".
Колажи: Фейсбук творчество
И след него ще стане по-тежко, защо той е Capo di tutti capi...
138
48184
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
138
 Видими 
08 Декември 2015 19:13
Благодаря ти Човеко, за чудесната писаница!
08 Декември 2015 19:14
Ух, че хубава сланина
08 Декември 2015 19:19
Ееееееех!Хвала,майсторе!
08 Декември 2015 19:20
Бачи Мити
хейтърите
всичките прасета - на мезета
08 Декември 2015 19:30
Прочетох го. Защо ли ?!


08 Декември 2015 19:41
08 Декември 2015 19:44
08 Декември 2015 19:46
. Маестро... уважение... за човещината ти...
Жив и здрав!
08 Декември 2015 19:46
Браво, Джеймс !
За пръв път от много време без повторения !
08 Декември 2015 19:52
Ниво... Високо... Та плюнките не го стигат и падат обратно върху задниците на задниците...

-----------------
Сайтът на Генек
08 Декември 2015 20:00
Това беше хубаво - страхотна атмосфера. От ягодите заминаващи за Европа до фабриката
Единствено очаквах накрая американците да са заклали прасенцето
08 Декември 2015 20:02
Майсторе това е един от върховете ти.
08 Декември 2015 20:09
Изключително добра Писаница днес, изключителна!

Не ми се анализира, тя трябва да се възприеме цялостно. Този път дори шумоленето на хлебарките под масата в тази тук одая не пречи.

Благодаря г-н Иванов!

PS Дори няма да слагам емотикони - ще стоят нескопосано тук в Храма на Димитри Иванов!
08 Декември 2015 20:15
08 Декември 2015 20:19
Ако българският преврат през 1989-а е целял демокрация, неговите последици говорят зле за демокрацията.

Първо това не е преврат и второ ти няма как да ни кажеш какво е.
И най-сетне нищо не може да говори зле за демокрацията. Не може да говори зле за свободата. Не може да говори зле за хората които имат човешки мечти и стремежи.
Спирам се, че не ми се занимава направо.
08 Декември 2015 20:20
добро попадение, явно детството е най- доброто от нас
08 Декември 2015 20:21
Рогатия, вие естествено не сте хейтър! Вие рогатите сте специални....
08 Декември 2015 20:28
papo di tutti papi
08 Декември 2015 20:29
И най-сетне нищо не може да говори зле за демокрацията. Не може да говори зле за свободата.
... и за Аллах...
08 Декември 2015 20:30
Бардакът в България говори не срещу демокрацията, а колко хубаво би било, ако имаше демокрация.
ПП
и ако нямаше международно положение.
08 Декември 2015 20:32
Българските преврати беха през 23-та и 34-та годин.
И благодарение на професор Александър Цанков и цар Борис Трети Обединител, България отново си стъпи на краката...
08 Декември 2015 20:35
Както винаги, щурчо е в десетката!
08 Декември 2015 20:36
... и за липсата на морал и комунетата.
08 Декември 2015 20:41
Автора ся ще го налазят организации от защита на животните, че е стрелял по с прашка.
08 Декември 2015 20:44
Прасенцето на Баба Меца
Имало едно време в гората една Баба Меца. Бизнесмоделът и бил да покрадва от близките дворове каквото сколаса и снагата и растяла. Но най-големият и мерак било имотчето на пуйката със златното рогче, която и била южна съседка. По пътя към пуйката имало едно прасенце. Баба Меца много си го обичала, даже му викала братче. Е, посритвала го в муцунката когато то почвало да се оглежда много настрани, но прасенцето пак си я обичало. Било и вечноблагодарно, че Баба Меца го е освободила от пуешки гнет. И така докато дошло време Баба Меца да му тегли ножа за да не и пречи по славния път към пуешкия двор. Така за Коледа имало хем свинско хем пуешко.
08 Декември 2015 20:51
И благодарение на професор Александър Цанков и цар Борис Трети Обединител, България отново си стъпи на краката..

Цар Борис Трети Обединител в комплект с Хитлер...щото без него е едно голямо нищо.
08 Декември 2015 20:54
С оловно топче ги уцелвах от 150 крачки
Бачо,кхъ-кхъ.посмали.
Иначе
08 Декември 2015 20:55
Не е баш така.
Думата на цар Борис се е слушала у цела Европа. От Бъкингам до Кремль...
08 Декември 2015 20:57
"Натежа като Бойко Борисов, но се държеше по-възпитано от него"
Майсторът си е майстор,евала ДИ!!
08 Декември 2015 20:57
цар Борис Трети Обединител, България отново си стъпи на краката...


Обединител, колко да е бил обединител? По негово време сме били във война с част от великите сили. Дори сме се изхитрили за кратко да бъдем във война с всички велики.
Та по - скромно.
А писанката на Д.Иванов е чудесна.
08 Декември 2015 20:59
Всяка промяна е към по-лошо. Затова китайците и японците имали една и съща идеограма за криза и промяна.


Обаче, всъщност ... не е така. Многократно ми се е налагало да го пояснявам на любителите на клишетата. Китайците, оказва се, са доста по-умни.

Какво казва Уикито по въпроса ...


American linguist Benjamin Zimmer has traced mentions in English of the Chinese term for "crisis" as far as an anonymous editorial in a 1938 journal for missionaries in China.[3][1] But its use probably gained momentum in the United States after John F. Kennedy employed this trope in speeches in 1959 and 1960:[1]

In the Chinese language, the word "crisis" is composed of two characters,
one representing danger and the other, opportunity.[4]

Its meaning was further reinforced when Richard M. Nixon and others employed its use in their own public oratory.[citation needed]

Referencing the word has since become a staple meme for American business consultants and motivational speakers, as well as gaining popularity in educational institutions, politics and in the popular press. For example, in 2007, Secretary of State Condoleezza Rice applied it during Middle East peace talks.[5] Former Vice President Al Gore did so both in testimony before the U.S. House of Representatives Energy and Commerce Committee, in the introduction of An Inconvenient Truth, and in his Nobel Peace Prize acceptance lecture.[6][7]

Benjamin Zimmer attributes the appeal of this anecdote to its "handiness" as a rhetorical device and optimistic "call to action",[8] as well as to "wishful thinking".[9]

Public mistranslation[edit]
Chinese philologist Victor H. Mair of the University of Pennsylvania states the popular interpretation of wēijī as "danger" plus "opportunity" is a "widespread public misperception" in the English-speaking world.[9] While wēi (危 does mean "dangerous" or "precarious", the element jī (机 is highly polysemous. The basic theme common to its meaning is something like "critical point".[9] "Opportunity" in Chinese is instead a compound noun that contains jī, jīhuì (机会, literally "meeting a critical point".


Има един йероглиф, за който се сещам - китайски и японски. Луан. Ран. Ран като филма на Куросава. Смута по нашему. Смутно време.

А рекох, че китайците са по-умни от клишето криза-възможност, защото релацията криза-възможност е една ... фикция. Просто и ... невярно. Математически. Поне според академик Арнолд и "Теория на катастрофите". С приближаване на катастрофата скоростта на приближаване неограничено расте. Възможностите се "свиват", "свива" се и времето. Не можете да се възползвате от намаляващите възможности, защото времето ви за оценка критично намалява. Дотолкова, че спирате да ги различавате като алтернативни. И така, кризата ви води към опасната критична точка. В тази точка възможности много, само дето не ви вършат работа - много са, заради обективно високата неопределеност. Пътища много, но кой път ще хванете вече не е във ваши ръце. Вече сте в ... Божиите ръце.

Как да си спестим катастрофите ли? Според акад. Арнолд, "Управление без обратна връзка винаги води до катастрофа: важно е лицата и организациите, взимащи отговорни решения, лично и материално да зависят от последствията от тези решения". Такава една ... регулация.
08 Декември 2015 21:03
И понеже видяхме че нямат понятие за примерно катарзис - знаем нали, имаме хабер какво мислят и как се отнасят и какво ни сервираха - нямат и понятие за милост, състрадание, нямат никакво понятие за човешки ценности, а да не говорим за смирение. Атеизмът им и измислените идеали ги погребват ден подир ден, но те упорито не си признават. Алчноста и егоизмът им вземат връх.
08 Декември 2015 21:06
Обединител, колко да е бил обединител?

Ми, достатъчно.
По негово време България е с площ по-голема от Сан-Стефанска България. И то без да гръмне нито една пушка...
08 Декември 2015 21:08
Майстор си на перото , Бачо !
Ама, що не те харесват тези на козя-НПО ярма, бе ?
08 Декември 2015 21:09
"US president Томас Джеферсън спял с робинята си и бил велик мъж"

Това, че е спял с робините си е разбираемо, но това че децата си ги е третирал като роби не мога да го разбера. Та затова се съмнявам да е бил толкова велик.
Ама кой съм аз та да се съмнявам?
08 Декември 2015 21:10
И то без да гръмне нито една пушка...

Затова ли имаше репарации до към шестдесетте години към Гърция.
Кой знае защо се забравя, че БГ е обект на бомбандировки. Над хиляда загиват. Без да гръмне една пушка... Кого лъжеш?
08 Декември 2015 21:16
Чудесна вторник вечер както винаги ! Сполай ти Бачи !
п.п. Бъч, какъв е този "репарациЙ"? Сигур нещо като патриций ?
08 Декември 2015 21:18
По негово време България е с площ по-голема от Сан-Стефанска България. И то без да гръмне нито една пушка...


с чужда пита направил помен за 3 г. и после тоя дет му дал питата малко го самоубил. И ти си един историчар, кат македонските.
08 Декември 2015 21:19
***
08 Декември 2015 21:19
Димитри,да му стане на човек мъка за село!
08 Декември 2015 21:21
Приятел4е
08 Дек 2015 21:16

Благодаря. Поправих се.
08 Декември 2015 21:23
с чужда пита направил помен за 3 г

Е, дорде е бил жив, това е можал, това е направил. Обединил е България.
Ми тези цървуланкувци и каскетаджии след него...
08 Декември 2015 21:24
08 Декември 2015 21:27
Ми тези цървуланкувци и каскетаджии след него...


Ой на батя бомбето, ой на батя трандафоркюто
08 Декември 2015 21:32
Бат Джимо
08 Декември 2015 21:43
Хубаво! Мило! Истинско! г-н Иванов

--------------------------
Бойко Борисов каза да не ядем сланина,
да не пушим цигари и да не пием ракия.
----------------------------------------

.... щото науката казва, че
всички са вредни за здравето.... примерно.


Проблемът обаче е, че "аборигените на демокрацията"
много яко са ни заръфали, живо месо късат от всички нас
българи, българки и малки българчета!
Изяждат ни бавно и упорито.
08 Декември 2015 21:44
Този Бойко, колко е лош. Един такъв с народен език, изстрелва ги бързо не цепи басма. Друго си е да беше един такъв потаен другар. Да пише едни писма, дето почват със "От един приател разбрах, че др. Х. У. има отрицатлено мнение за социалистическата власт". Та ако беше такъв, щеше да подпише руските проекти, да ни направи горди "Члены БРИКС". Защото както знаем, младите българи искат в азиатския рай на големият лидер, и бъдещ "човек" на Time. Да ама не е така, ние българите сме странни. Имаме една Рафинаерия и едни тръби, по които ни продават най-скъпите горива, а ние искаме още и още Азия. За по-недосетливите, тези тръби са руски. Лош, ама David Cameron дойде при него, а не при московският gentleman. Сега се стих за един цитат от Cameron, той често казва на opposition's front frontbenchers прав текст, че са 'muttering idiots'. Аз искам един български негов вариант, да каже същото на доносниците, а те на веки да замлъкнат с тяхните душевни излияния. Иначе не е хубаво да се пуска прасето, по-малко качва и ако се наяде с нещо, може да хвае паразити и за свиневъдство не става.

По случай спомените за соца, един поздрав, актуален и днес

Мне скулы от досады сводит :
Мне кажется который год,
Что там, где я, - там жизнь проходит,
А там, где нет меня, - идет.

И малко нарезка острот от Cameron, ако не друго да послушате малко posh (not spice),

https://www.youtube.com/watch?v=W3YjCudUpIk
https://www.youtube.com/watch?v=2U5R6ka4nlc


Хайде аз отивам в Москва да продавам зарзават, че чух имало дефицит, а само на гречневая каша е плохо.

На всички именяци, на патерица честито!

08 Декември 2015 21:55
На всички именяци, на патерица честито!

...и да не забравиш да почистиш купчинката !
08 Декември 2015 22:01
За 'ристиените КОЛЕДАТА е Happy Holiday, но за прасетата им bloody коли-day!

Бай Димитри, бъди жив и здрав!
08 Декември 2015 22:17
За Фирмин,

Китайският йероглиф за smart се чете така [ hui ]!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД