:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Гърция се превръща в бездънна яма

Най-малко 87 милиарда евро ще загуби Германия, ако гърците не си върнат дълговете. Но германците не са най-големите губещи в тази игра
Гръцкият премиер Алексис Ципрас постоянно води разговори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска наскоро Международният валутен фонд(МВФ) да остане извън третия спасителен пакет за Гърция, разкри в. "Файненшъл таймс". В интервю за изданието Ципрас заяви, че има проблем с неконструктивното поведение на МВФ по отношение на икономическите въпроси, свързани с Гърция. "Файненшъл таймс" коментира, че с позицията си гръцкият премиер иска да прехвърли на еврозоната пълната отговорност за реализирането на исканите от Атина реформи в замяна на третата финансова помощ в размер на 86 милиарда евро. "Смятаме, че след шест години на управление на тази извънредна кризисна ситуация Европа вече има институционалната способност да се справи успешно с вътрешноевропейски въпроси", смята гръцкият премиер. Изданието коментира, че твърденията му по всяка вероятност ще разгневят германското правителство, което винаги е настоявало МВФ да остане в спасителната програма за Гърция. В интервюто Ципрас потвърждава намерението на гръцкото правителство да спази поетите ангажименти към кредиторите с "цел възвръщане на националния суверенитет в икономическата политика". "Смятаме, че колкото по-бързо излезем от програмата, толкова по-добре за страната", посочва гръцкият премиер и допълва, че до януари страната ще реализира над 70 на сто от икономическите мерки, заложени в споразумението с кредиторите. Алексис Ципрас е оптимист, че страната ще може да получава заеми на международните капиталови пазари "преди края на 2016 г.". По думите му реализирането на споразумението с кредиторите е "труден, но по-добър от всеки друг избор". МВФ настоява за орязвания на пенсиите - нещо, което правителството в Атина се опитва да избегне. От фонда са скептични и за обявените от Гърция прогнози за увеличаване на доходите през 2016 г.

Малко преди това гръцките депутати



приеха нов ключов закон за икономии,



за да си осигурят следващия спасителен транш. В сила влизат нови, по-ниски заплати в държавния сектор, а на чуждестранните фондове се дава възможност да изкупуват просрочени дългове на предприятия. Определени са и условията за работа на нов фонд, в който ще се събират приходите от приватизацията на държавната собственост. Законът бе подкрепен от всички депутати от управляващата коалиция между СИРИЗА и крайнодясната партия "Независими гърци". Опозиционните партии гласуваха против. След приемането на текстовете Еврогрупата вече може да одобри следващия транш от 1 млрд. евро финансова помощ за Атина. По-рано стана ясно, че Гърция е продала 14 регионални летища на германски оператор - първият голям приватизационен ход на лявото правителство на Алексис Ципрас. Гръцката агенция по приватизацията съобщи, че продава обектите на компанията "Фрапорт" за 1.2 млрд. евро. Сделката включва летището във втория по големина гръцки град Солун, както и тези на островите Миконос, Санторини и Корфу - едни от основните туристически дестинации в страната, се казва в съобщение на агенцията. Според нейния ръководител Стергиос Пициорлас решението за продажба показва, че Гърция "си възвръща доверието в пазара стъпка по стъпка и поема по пътя на растежа". През юли Атина прие трети спасителен план от европейските си кредитори на стойност 86 млрд. евро, който я спаси от излизане от еврозоната, но при някои условия, сред които и програма за приватизация, която включва продажба на пристанища, летища и други държавни активи.

В същото време не е ясно дали гърците някога ще са в състояние да върнат получената сега финансова помощ. Дори самият финансов министър на Гърция не вярва, че германските данъкоплатци някога ще видят парите си. "Германците ни отпуснаха много пари, но те са загубени - потънаха в черна дупка", заяви Янис Варуфакис в интервю за германския в."Тагесшпигел". Остава да видим колко пари са потънали дотук в тази черна дупка и какво ще струва тази авантюра на германските данъкоплатци. Германските банки почти са се оттеглили от ангажиментите към Гърция. Те участват в спасителните помощи за Атина с общо 23.5 милиарда евро (по данни от септември 2014 г.). От тях обаче само 4.6 милиарда евро са задължения към германски банки, а други 3.6 милиарда са отпуснати от отделни компании и частни лица. Лъвският пай от германските помощи за Гърция, в размер на 15.2 милиарда евро, са обществени средства - почти изцяло на държавната насърчителна банка KfW. В случая става дума за кредити от първия пакет спасителни помощи за Гърция, гарантирани на 100%от германската държава.

Дойче Банк твърди, че участва в помощите за Гърция с 300 милиона евро, а Комерцбанк - с 400 милиона евро. Според данни на американската банка "Джей Пи Морган" германските и



френските банки са най-големите донори



на Гърция. И въпреки това експертите бият отбой: ако се стигне до излизане на Гърция от еврозоната, това няма да се отрази сериозно на германските кредитни институти - именно поради ограниченото им участие в спасителните помощи за Атина. "Основният риск е друг и е свързан с опасността от заразяване на други държави - например Италия", обяснява финансовият анализатор Киан Абухосеин, цитиран от "Дойче веле". За германската държава обаче рискът е тя никога да не си получи обратно парите, отпуснати на Гърция. Мюнхенският институт ИФО е изчислил възможните загуби за страната на 87 милиарда евро - ако Гърция банкрутира и едновременно с това напусне еврозоната. Тази сума включва и въпросните 15.2 милиарда евро кредити от държавната банка KfW.

Томас Щраубхар, професор по международни икономически отношения от университета в Хамбург, също не вярва, че Германия ще си получи обратно парите. Гърците така или иначе не са в състояние да върнат тези пари - независимо дали ще останат в еврозоната или не, допълва експертът и предупреждава, че гръцката сага ще причини на Германия гигантски загуби. Ако обаче вземем предвид икономическата мощ на страната, сметките показват, че Германия не е сред най-големите губещи в тази игра. Агенция Блумбърг е изчислила кредитната тежест за отделните донори на Гърция като процент от техния БВП. От тези пресмятания излиза, че най-много ще загубят Словения, Малта, Испания, Италия и Естония - между 2.8% и 3% от БВП. Германия и Франция заемат чак седмо и осмо място в тази класация. Експертите на Блумбърг изчисляват загубите за Германия на 2.37 процента от БВП на страната.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Гърци се редят пред банкомат в столицата Атина. Пътят, по който Гърция вървеше в продължение на десетилетия, доведе до тежка финансова криза.
 Гърци минават покрай бездомен човек, който спи пред банка в центъра на Атина.
22
3358
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
07 Януари 2016 20:27
Германският орел грабна тлъстите фанариотски дробчета в ноктите си.
Банките, туристическата инфраструктура и енергетиката са едно добро начало...
07 Януари 2016 20:40
германския орел викаш ... а мигрантите го оскубаха и опекоха за закуска още...
07 Януари 2016 20:44
Они минават първом през гръчко. А в Германия ша им изпият соковете, преди да ги изплюят...
07 Януари 2016 21:37
Отдавна е ясно, че Гърците нямат намерение да връщат дълговете си изцяло и че GREXIT си остава една голяма вероятност. А колкото до Германия и бежанците, там тепърва ще става ясно "КОЙ КОГО".
07 Януари 2016 22:42
На немската пропаганда може да се вярва колкото на немския дизел!
А Гърция е типичен пример за съвременна колонизация (всички летища вече в немски ръце).
Само дето са объркали колонията... Временно е! Както преди 70 години.

И да поправим някои фактологични грешки: Ципрас увеличи заплатите на някои държавни служители... Вярно с малко (мисля около 100млн.), но не ги намали, а днес организациите на работодателите се съгласиха за увеличаване на осигуровките, за да не се намалят пенсиите.
Против са разбира се МВФ, а предполагам и немците - нали последното означава по малки печалби за международните картели!
07 Януари 2016 23:16
Скоро не са ни плашили с "Гърция" - и наште цоцкат от "кризата" при йорговците...
08 Януари 2016 10:42
Дори самият финансов министър на Гърция не вярва, че германските данъкоплатци някога ще видят парите си. "Германците ни отпуснаха много пари, но те са загубени - потънаха в черна дупка", заяви Янис Варуфакис в интервю за германския в."Тагесшпигел".


Не знаех, че Варуфакис пак и финансов министър, ама чуждестранните джурналя по-добре знаят.
08 Януари 2016 10:59
След като Меркел и Оланд направиха огромната грешка да оставят Гърция в Еврозоната, сега всички държави в еврозоната ще сърбат попарата на това решение.

08 Януари 2016 12:03
Патагонец
08 Януари 2016 10:59
След като Меркел и Оланд направиха огромната грешка да оставят Гърция в Еврозоната, сега всички държави в еврозоната ще сърбат попарата на това решение.


Пак си се объркал.
Какво ще рече да "оставят"?
Да не им е бащиния?
Гърция е от съучредителите на еврозоната!
Или още вярваш на дизел-пропагандата, как влязла с измама?

Меркелица и след нея Оландреу са най-печеливши от еврозоната и разбира се най-големите виновници за сегашната криза и продължаването и! Но посредствения ум може да го разбере само когато започнат да вършат откровени дивотии - като тази с емигрантите!
08 Януари 2016 12:28
Пак си се объркал.
Какво ще рече да "оставят"?
Да не им е бащиния?
Гърция е от съучредителите на еврозоната!
Или още вярваш на дизел-пропагандата, как влязла с измама?

Ако бяха врътнали кранчето и не наливаха ликвидност на банките Гърция сама щеше да напусне еврозоната и да обяви фалит.
Ето, това трябваше да направят.
Вместо това те съставиха нов спасителен план и продължиха да наливат пари в бездънната яма Гърция.
За което !
Меркел още тогава ми падна в очите с това решение. След като пусна навлеците в Европа още повече.
08 Януари 2016 12:36
Патагонец
08 Януари 2016 12:28
Ако бяха врътнали кранчето и не наливаха ликвидност на банките Гърция сама щеше да напусне еврозоната и да обяви фалит.


Пак си се объркал!
Ако не бяха заплашвали непрекъснато гърците, че ще ги изгонят, те нямаше да изтеглят над 160 млд. от банките!
И да ти кажа: продължават да теглят и не се хващат на увещанията да ги върнат! Умен народ!

А ликвидност Драги налива на цяла Европа в момента всеки месец!
Далеч по-евтино отколкото на Гърция! Как ще го обясниш?

п.п.
Е... може да се каже, че пфенингаджиите успяха да ограбят гърците трети пъти за има няма 15 години. Тоя път обаче прекалиха и да си сигурен че няма да се размине.
08 Януари 2016 13:49
Няма какво повече да ти обяснявам. Заглавието на статията е красноречиво: Гърция е бездънна финансова яма, в която се погребват парите на европейските данъкоплатци.
Агенция Блумбърг е изчислила кредитната тежест за отделните донори на Гърция като процент от техния БВП. От тези пресмятания излиза, че най-много ще загубят Словения, Малта, Испания, Италия и Естония - между 2.8% и 3% от БВП.

Така, че всички от еврозоната плащат дълговете на Гърция.
Ако искаш да спориш заради самия спор, обърни се към авторите на статията.
п.п.
Е... може да се каже, че пфенингаджиите успяха да ограбят гърците трети пъти за има няма 15 години. Тоя път обаче прекалиха и да си сигурен че няма да се размине.

П.П. Като си направил дългове, които не можеш да си платиш хем ще си свиеш разходите, хем ще си продадеш и къщата.
08 Януари 2016 14:13
Като си направил дългове, които не можеш да си платиш хем ще си свиеш разходите, хем ще си продадеш и къщата.


Кой точно е направил дългове?
Аз казвам, че са ги правили едни немски мошеници с едни гръцки мошеници!
За да купува гръцката оръжия или два пъти повече от нужните противогрипни ваксини.... Ми да ги платят те!
Откъде накъде ще ги плащат обикновените гърци?
Я кажи, ти ще плащаш ли дълговете на боко? И вдигат ли ти стандарта?

08 Януари 2016 14:27
Ааа, това гърците да не си върнат заемите не може да се допусне. Парите ще трябват за приемане на още джихадисти.
08 Януари 2016 15:12
Кой точно е направил дългове?
Аз казвам, че са ги правили едни немски мошеници с едни гръцки мошеници!

Казах ти вече: можеш да спориш с авторите на статията.
След огромната грешка на лидерите на държавите от еврозоната да оставят Гърция, гръцкият камък ще виси на шията на всички останали. Несправедливо за останалите, но след като са си избрали такива страхливи лидери ще търпят последствията.
08 Януари 2016 15:27
Патагонец
08 Януари 2016 15:12
Казах ти вече: можеш да спориш с авторите на статията.
След огромната грешка на лидерите на държавите от еврозоната да оставят Гърция


Ε...
Ама колко пъти да ти се обяснява че не са я оставили
Гърция е един от брачните партньори в зоната (с топки!)


А разводите са скъпи неща!
Иначе досега да се бяха развели по взаимно съгласие!
08 Януари 2016 17:14
Патагонец
08 Януари 2016 16:54
Хем с топки, хем ги оноди..., пардон ограбили три пъти! Въпреки топките.


Да. Обраха ги три пъти! Въпреки топките! Все пак успяха да запазят средната си пенсия над 800Е!
Тези, дето нямат топки ги ошушкват като България! (Макар, че в нашия случай не точно топките бяха причината, а огромната ни наивност и непознаване на света. В по-ново време - безродниците ни и продажниците ни и съпътстващия хор от промити мозъци дето си въобразяват, че щом нещо е по на-запад от Балканите, то е непременно по-честно, по-хуманно, по-Убаво...)
08 Януари 2016 17:29
Не може да се превръщат в нещо, което отдавна са маляките
08 Януари 2016 17:38
Ндааа... всеки път, коато прочета, че някой имал "топки", а другите му се възхищават, скръбно въздъхвам - горките, не знаят, че най-сигурно е (и най-боли) да те държат за "топките"
08 Януари 2016 17:46
горките, не знаят, че най-сигурно е (и най-боли) да те държат за "топките"

Един виц - извън темата е, но не се сдържам:

Зъболекар успокоява притеснен пациент, че докато му вади зъб няма да го боли...
Пациентът /както седи на зъболекарския стол/ се пресяга го хваща за "топките" и казва:
- Докторе, надявам се и двамата няма да ни боли...
08 Януари 2016 18:33
Все пак успяха да запазят средната си пенсия над 800Е!

В статията са написали за чия сметка са пенсиите. За сметка на другите държави в еврозоната.
Така, че ми се вижда доста нагло гърците да се хвалят с пенсиите си, когато в Словакия са по-ниски.
08 Януари 2016 19:21
Патагонец
08 Януари 2016 18:33
В статията са написали за чия сметка са пенсиите. За сметка на другите държави в еврозоната.


Значи викаш, другите са толкова глупави, че им ги плащат, а?

Пък аз да ти кажа какво чух. Че ако гърците бъдет включени в програмата на Драги ще спестят няколко милиарда от лихви?
Та, да ги включват по бързо, за да им плащат другите по малко?
Какво ще кажеш?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД