:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разделяне

Започна голямата битка за електората на ДПС

„Колективното тяло“ на турско-мюсюлманската общност ще бъде разкъсано между партиите на Ахмед Доган, Касим Дал и Лютви Местан
СНИМКА: "СЕГА"
На следващите избори Ахмед Доган, Касим Дал и Лютви Местан ще трябва да се борят за все по-отъняващия електорат на ДПС.
В страна като България, в която делът на активните избиратели се топи почти толкова бързо, колкото и населението, политиците нямат друг вариант да наберат бързо електорат, освен като привлекат/откраднат нечий друг. Сплотените гласоподаватели на ДПС доскоро го правеха най-слабо уязвимата за такива посегателства партия. Но нещата се променят след изгонването на знакови фигури, последният от които е Лютви Местан. Почетният председател на движението Ахмед Доган буквално смачка и изхвърли на боклука политическата кариера на доскорошния си любимец. Всяка криза обаче представлява и възможност. И Местан вчера даде заявка, че е готов да оползотвори своята, като



откъсне по-големичко парче от "колективното тяло"



(по терминологията на Доган) на турско-мюсюлманската общност, която ДПС си заплю през последните 25 години. " Аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си", рече Местан и така даде заявка за част от електоралната подкрепа на ДПС.

А доскоро бившият вече лидер усърдно копаеше нивата на ДПС така, както бащицата в сараите му беше заръчал. На последната си публична поява на националната конференция през януари 2013 г. Доган демонстративно обърна гръб на Турция и обяви, че партията трябва да гледа към Брюксел, за да подсигури бъдещето си. Само евроинституциите могат да защитят малцинствата в Югоизточна Европа, обяви тогава вождът. За да онагледи ползите от европеизацията на ДПС, пространно обясни как местната власт (подразбира се, държана от неговата партия) може да спечели от десетките милиарди евро, които ЕС заделя за развитие на общините и регионите. След като очерта партийната линия, Доган си уреди трайно присъствие в ДПС чрез устава - в него беше записано, че той в качеството си на почетен председател "олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията". И остави на Местан да поведе ДПС към Европа.

Новият водач усърдно заработи по зададените от вожда параметри. Най-напред доведе до край съвместната операция с БСП по отстраняването на ГЕРБ от властта и замяната му с кабинета "Орешарски". А после се захвана да гради нов имидж на ДПС като най-европейската, най-пронатовската, най-евроатлантическата партия в България. Но междувременно започна полека да затопля отношенията с Анкара. И да търси близост с ГЕРБ след завръщането им на власт.

Тук някъде



Местан изглежда е кривнал в посока,



която не се е харесала на вожда в сараите. Конкретната причина не може да се търси в сближаването с Бойко Борисов - ДПС на практика подаде ръка на ГЕРБ още след предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г., когато им предложи подкрепа за правителство на малцинството. Нито пък в помирението с Анкара - срещата на Местан с настоящия турски президент Ердоган беше през септември същата година. Ако се беше почувствал уязвен от тези ходове на наследника си, Доган можеше да се задейства много отдавна. Всичко, което е правил вече бившият водач на ДПС, не може да е ставало без благословията на почетния председател.

Каквито и да са причините, Местан вече даде заявка, че няма да се предаде без бой и най-вероятно ще поеме по пътя на един друг изгнаник от ДПС - Касим Дал. Бившият зам.-шеф на партията напусна доброволно след смазваща критика към Доган още през 2011 г. Основа собствена партия НПСД, която успя да се закачи за Реформаторския блок и сега е в управлението.

Местан пък си тръгва от ДПС с петима депутати. И нещо по-важно - отнася със себе си онази пронатовска и проевропейска реторика, върху която вече две години партията гради новия си образ пред Европа. Местан даде да се разбере, че ще ползва именно това като лозунг на собствената си политическа идентичност пред избирателите. "Това е сблъсък на противоположни позиции по отношение на мястото на България в геополитиката и респективно позициите на ДПС. За нас е много важно да видим какво е отношението преди всичко на избирателите на ДПС към този казус", обясни той задочните обвинения на Доган към себе си, докато останалата част от партийното ръководство го уволняваше. Не случайно триумвиратът, който колективно управлява ДПС, стреснато заобяснява, че



"посланието" на Доган е било подменено"



и че партията твърдо върви по "евроатлантическия път". А срещу Местан се разгърна широка медийна кампания, която вече осъжда неродената му формация като ислямистка и "клон на партията на Ердоган".

Очевиден е опитът да се смаже в зародиш един нов политически проект, който може допълнително да подрони и без това вече рушащия се политически монопол на ДПС върху гласовете на българските турци. Самият факт, че Местан повлече със себе си петима депутати (а тепърва ще има разцепления заради ежби и чистки на местно ниво), показва, че организационна основа за нова партия има. Както и идеологическа реторика, на която да се опре - Местан ще си говори за своите демократични, либерални и евроатлантически позиции и ще обвинява Доган в проруски настроения и авторитаризъм. И хоп - това ще е поредната партия, която ще се бори за някога монолитния електорат на ДПС.
14
2771
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
07 Януари 2016 19:24
Очевиден е опитът да се смаже в зародиш един нов политически проект, който може допълнително да подрони и без това вече рушащия се политически монопол на ДПС върху гласовете на българските турци.

Да, но какво ново и различно може да предложи този "нов проект" на електората, освен откровено протурски курс ?
07 Януари 2016 20:51
Малко се подрани с приказките за нова партия на Местан. Дали депутатите на Касим Дал няма да нараснат с 4?
07 Януари 2016 21:09
Калки
07 Януари 2016 19:24
.........
Да, но какво ново и различно може да предложи този "нов проект" на електората, освен откровено протурски курс ?

И преди не им е предлагано нещо по-различно : "Пътя на България към Европа минава през Босфора !"
Да не би в Кърджали и селищата с преобладаващ електорат на ДПС да се развяват знамена на Евросъюза , а не на Турция ?
За последните 5-7 години в България се заселиха много турци или по-скоро се върнаха част от "екскурзиантите" зааедно с децата си - те са новия електорат на ДПС - на какво са носители , на "европейски ценности" или на неоосманизъм/пантюркизъм ? Имах "удоволствието" това лято да си подменям личната карта и международният паспорт в МВР- Русе , ПОЛОВИНАТА от чакащите за оформяне на документи бяха турци , някои от тях не знаеха български и бяха дошли с близък- български турчин за преводач ! За 46 години в Русе само веднъж са ме заговаряли на турски(заради мустаците изглеждам като турчин) , сега за 20 дена докато си бях България/Русе , 7-8 пъти саме заговорили на улицата !
Приказките и игрите на Доган са приспивна песен за наивници и както и да се делят и роят партиите на Доган ,на Касим Дал , а сега евентуално и на Местан , те вървят в една посока , макар и по "различни пътища" и тя не е в интерес на България ! Не се ли спре тази инвазия - загубени сме !
07 Януари 2016 21:14
То един електорат
07 Януари 2016 21:45
Електорато на дуписето е основно ромски.
Без кинти от държавната софра, ептен го закъсаха, както се видя на общинските избори, есенес...
07 Януари 2016 22:36
Време е електоратът на дПс да се раздели с партията си, която е с явно руски уклон! Това няма как да преглътнат. Или може би идеята е да дойдат братята им руси да ги спасят от поробилите ги българи???
07 Януари 2016 23:26
На наш Андрешко и пет въдици да му връчиш, рибата му няма да я видиш - той е голям Хдържавотворец ...
Докато днешните ни самозабравили се политически Настрадинчовци и буквално тикат националното ни общество, към мирен и демократичен, нов Възродителен процес ...
ДПС е очевадна спирачка на общото ни развитие в национално Общество и никакъв Наш Амет не може да убеди населението на България в обратното !!! ...
Това ли, у нас не разбираме и до кога ???... Русия им била виновна, евроатлантизма те го носели, либерали били - жалко за хората им ...
08 Януари 2016 10:00
Време е електоратът на дПс да се раздели с партията си, която е с явно руски уклон!

Защо повтаряте откровените глупости на Радан К. ?
08 Януари 2016 10:32
ЧОКИ:
Да не би в Кърджали и селищата с преобладаващ електорат на ДПС да се развяват знамена на Евросъюза , а не на Турция ?
Ти тия байряци чак от Русе ли ги видя?
А че "нашите" партии се обвиняват едни-други в русофилство е тривиално клепане пред Големия бял/черен Вожд.
08 Януари 2016 10:39
То пък един електорат?!?
Последно си харесаха циганите!
Халал да са им!
08 Януари 2016 10:54
Ммм даа,
Голяма работа е конкуренцията. Догановото парче баница ще се дели на 3.
Баце държи ножа.
За някоя и друга година , пак ще спечелят циганите някоя 50-тачка за избори. .
08 Януари 2016 11:04
Неверния Тома
08 Яну 2016 10:32
Мнения: 8,063
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Ти тия байряци чак от Русе ли ги видя?

Не , от Израел . Приятелка ми прати снимки от Хасково . Ето и в Интернет : Натисни тук Натисни тук
08 Януари 2016 14:09
За 46 години в Русе само веднъж са ме заговаряли на турски(заради мустаците

Ти си лесен!Като не знаеш турски обръсни ги тия мустаци.за да си и по-красив българин.
Ама няма да ги обръснеш,за да приличаш на "кадър",като дойдеш в БГ да си вадиш паспорт.

ПС.
То пък един електорат?!?
И той кат нашто!

Баце държи ножа
Кадърът си е кадър,даже и без мустаци.Сигурно е от думата кадърен с еднакъв корен .А бе,Комарницки требва да го нарисува,да го видиме.
08 Януари 2016 16:47
Чочку,следващийот път кат си сменяш пашапорти и карти,препаши там некоя сабя-франгия,метни на рамо пушка-бойлия,усукни ги тез мустаци кат на Раковски и да видим дъл тез мръсници ке посмеят да та заговорват.
И ако ке манипулирваш за байряците ... недей да го правиш толкоз левашката - само дигаш кръвното на войводата Метю и брат ми Стайни.
Що се отнася до голямата битка за иликтората на нащо ДеПиСе... битката наистина ще е голяма.
По-голяма от тез за Сталинград,Ленинград,Будапеща и Варшава,взети заедно.
Само дето след година-две иликтората ке си спомня за наш Местан толкоз,колкото сега помни за Октай,Дал,Дикме...







Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД