:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В цялата страна има дефицит на лекари и учители

В електронната борса на Агенцията по заетостта свободните позиции са под 5500, или поне наполовина от търсенето през лятото. Това са само обявите в сайта на АЗ, които не изчерпват свободните позиции в бюрата по труда. Въпреки слабото търсене в началото на годината сред обявите се открояват тези за лекари, медицински сестри и помощен персонал, както и за учители. Почти във всички области има недостиг на тези специалисти. Масовите обяви обаче са за продавачи, машинни оператори, търговски представители.

В повечето обяви не е посочена заплатата, а там, където има заплащане, то обикновено е за 420 лв. - колкото е минималната заплата от началото на годината. Пазарът на труда е замръзнал в редица области - според справката от е-борсата в област Видин са заявени само 32 позиции. Търсят се леяри и машинни оператори за по 420 лв. В Силистра според сайта на АЗ се търсят 29 работници, като най-високото възнаграждение се предлага за учител - 680 лв. В Разград обявите са 27. В област Враца има заявени 33 места, от които пет са за учители насред учебната година. В Габрово търсенето на фирмите е най-слабо - там има нужда от 16 работници - основно продавачи, бояджии, монтажисти и шивачи.

Най-високата заплата се предлага за шофьори на тирове за Испания, Холандия и Белгия - 3300 лв. Фирма от столицата търси 60 шофьори. В Бургас търсят лекари със заплата от 1020 лв. и медицински сестри за 615 лв. Търсят се и сервитьори и бармани. В Ловеч заявените позиции са 54, като в Ябланица например търсят лекар за 1000 лв. В Стара Загора свободните места са 161, а най-високата заплата от обявените се предлага за търговски сътрудник - 1500 лв. В област Кърджали има обявени 54 места, като в Джебел също търсят лекар за 800 лв.

Близо 343 хил. са профилите на търсещите работа в сайта на АЗ.

БЕЗРАБОТИЦА

Агенцията по заетостта все още не е обявила данните за безработицата към края на миналата година. За ноември нивото й бе 9.9% (с 0.4% по-високо от октомври) и най-вероятно ще надхвърли 10 на сто към края на 2015 г.
1353
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД