:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът не е съгласен с таксите за наемане на чужденци

Проектът на закона за трудовата миграция предвижда фирмите да плащат по 400 лв. за разрешение от АЗ
Работодателските организации не са съгласни с предлаганите от социалното министерство такси при наемането на чужденци със синя карта. В Народното събрание чака приемане законопроект за трудовата миграция и мобилност на социалното министерство, с който се предлагат редица облекчения за наемане на чужденци от трети страни. Запазва се обаче таксата от 400 лв., която работодателите трябва да платят за разрешението на Агенцията по заетостта да наемат висококвалифициран чужденец извън ЕС. При подновяване на разрешението или при загубване фирмата трябва да плаща по 200 лв. От стопанската камара и Българската търговско-промишлена палата предлагат на депутатите да променят таксите, като те се определят на разходо-покривен принцип. В мотивите към законопроекта социалният министър Ивайло Калфин не коментира размера на таксите.

Сред предложените облекчения е работодателите да не правят пазарен тест, с който досега трябваше да докажат, че за позицията няма български кандидат. Този тест отнемаше две седмици. Срокът за наемането на човек със синя карта остава една година, както и задължението за диплома от университет. До края на януари социалният министър трябва да определи списъка на професиите, за които ще важат по-облекчените условия. Гладът за ИТ специалисти е най-голям, признават фирмите, а според социалния министър облекчената процедура ще стимулира работодателите да наемат ИТ специалисти от чужбина.

Изискването за заплатите на чужденците също среща недоволството на бизнеса. Според правилата минималната заплата, която фирмите трябва да плащат на гражданите на трети страни със синя карта, е поне три пъти над средната за страната. От БСК смятат този праг за силно завишен и предлагат минималната заплата да е един път и половина над средната за страната. "Завишеният минимален праг не само натоварва работодателите, като блокира повече средства за възнаграждения и осигуровки, но поставя в неравностойно положение българските висококвалифицирани специалисти, заети в редица икономически дейности с относително ниски средни възнаграждения. В тази връзка предлагаме изискването да бъде съобразено с минималния праг от 1.5 пъти средната заплата", пишат от БСК. Според камарата така ще се изпълнят условията на европейската директива за трудовата мобилност и няма да се създава неравнопоставеност между чуждите и българските специалисти.

Бизнесът не е съгласен и с изискването в закона да се позволява наемането на чужденци само ако за последните 12 месеца те не са повече от 10 на сто от общия персонал.

НЕОБИЧАЙНО

Синята карта не е често срещан вариант за наемане на чужденци. По данни на МТСП към края на миналата година в страната работят едва 37 специалисти със сини карти от държави извън ЕС.
4
1466
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
10 Януари 2016 19:53
Сред предложените облекчения е работодателите да не правят пазарен тест, с който досега трябваше да докажат, че за позицията няма български кандидат. Този тест отнемаше две седмици


Що така, бе Миме?
10 Януари 2016 21:21
Бизнес, бизнесмени, това звучи гордо, не ли...що така само ги отстрелват...
10 Януари 2016 21:29
А каква изобщо е логиката.

Значи има българи, но те искат чужденци-неевропейци.

Освен това тарамбуката трябва задължително да взима по-голяма в пъти заплата от българина.

Да не е някаква европейска директива? Звучи адски самоубийствено.
11 Януари 2016 00:14
Като не могат да намерят българи да опитат в ЕС - огромен трудов пазар при население над 500 млн. Какви неевропейци какви специалисти. Дали това, което е добре за така нар. бизнесмени е добре и за България? Само питам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД