:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Битката за касиране на вота не е приключила

"Зелените" обжалват резултата за общинари в София и пред ВАС
Два месеца и половина след приключването на кметските избори проблемът с исканията за касиране на вота в редица градове все още не е решен.

Партия "Зелените" ще обжалва на втора инстанция пред Върховния административен съд решението на Административния съд в София да остави в сила вече обявените от ОИК в столицата резултати за общински съветници. След вота на 25 октомври "Зелените" сезираха софийския съд, че заради нарушения при броенето и особено при отчитането на преференции са лишени минимум от още един представител в общинския съвет, където влезе само кандидатът им за кмет Иван Велков. Така "Зелените" станаха един от 22-та участника във вота, които оспориха резултатите заради допуснати множество нарушения. След преглед на 1557 протокола обаче Административният съд постанови, че "липсва несъответствие между отчетените от ОИК изборни резултати и предварително установените от съда", което доведе до нова жалба на "Зелените".

"Особено притеснително в становището на съдията по делото Николина Янчева е мнението, че протоколите на СИК и ОИК не подлежат на съдебен контрол за законосъобразност, което противоречи на конституцията и на Административно-процесуалния кодекс", се казва в жалбата. От партията смятат, че множеството фрапиращи поправки в протоколите на СИК съдът тълкува абсолютно неоснователно като поправка на очевидни фактически грешки въпреки констатацията си, че в нарушение на Изборния кодекс са извършени от членове на СИК при подаването на протоколите. "Съдия Янчева отхвърли и исканията за събиране на доказателства чрез разпит на свидетели. Остави без уважение и голяма част от останалите ни искания, като най-скандален бе отказът за допускане на съдебно-техническа експертиза", пишат "Зелените".

Въпреки че в хода на изборите хората сигнализираха за купуване на гласове, за преправяне на протоколи и за неотчитане на преференции, на първа инстанция делата за касиране претърпяха почти повсеместен крах. Освен в София окръжните съдилища вече потвърдиха резултатите за кмет във Варна, Пловдив, Добрич, Ямбол, Русе и във всички останали областни центрове. Така най-големият град, в който изборите са на път да бъдат анулирани, е Харманли. Там вотът бе оспорен от местна коалиция, която алармира съда в Хасково, че в част от секциите валидните и невалидните бюлетини са преброени погрешно. След назначаването на проверка съдията прецени, че протоколите наистина са сгрешени и че това е довело до неправилно разпределение на мандатите. В момента делото за Харманли също чака решение във ВАС. Предстои върховният съд да се произнесе и за резултатите от изборите в Пловдив, където победата на Иван Тотев (ГЕРБ) се оспорва от загубилия балотажа Славчо Атанасов (ПФ).



ЕКСПЕДИТИВНО

През седмицата стана ясно, че ЦИК е изпратила писмо до върховните съдии с молба да разгледат делата колкото се може по-бързо. ВАС е отговорил, че прави всичко възможно съобразно възможностите си. Засега е сигурно, че на 13 март нови или частични избори ще има в около 15 села на страната, за чието провеждане президентът Росен Плевнелиев вече издаде указ.
1213
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД