:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 580
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вузовете ще запазят слабите си звена само с платен прием

Държавата ще реже приема в слабите специалности на висшите училища, но ще им позволи да компенсират загубените студенти с платен прием в същия размер. Това решиха депутатите от просветната комисия, приемайки на второ четене текстове от законопроекта за промени в Закона за висшето образование, обединяващ предложенията на МС и на депутати от различни партии.

Според одобрените вчера текстове правителството ще определя направления и защитени специалности (с недостиг от кадри), които ще получават приоритетно финансиране. Приемът пък ще се определя не само според заявените бройки от университетите, но и според оценката на научната дейност във вуза, данните за реализацията на студентите и приоритетите за икономическото развитие на страната. Така направленията с ниски резултати ще бъдат лишени от финансиране. Очакванията са например половината от висшите училища, предлагащи обучение по икономика, да не получат държавна субсидия за това направление.

Първоначално идеята беше платеното обучение да бъде разрешено без ограничения. В момента университетите могат да обучават бакалаври и магистри в рамките на капацитета за съответното професионално направление, но не повече от 5% от него. Вчера обаче от МОН ревизираха позицията си и направиха ново предложение, което бе одобрено от депутатите. Според него университетите пак ще бъдат компенсирани за намаления прием с платено обучение, но само в рамките на това, което губят. Т.е. ако един университет е получавал държавна субсидия за 400 студенти, а след приемането на закона получи финансиране само за 300 студенти, то останалите 100 ще могат да бъдат приети в платена форма на обучение. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков се изказа срещу промяната, която според него означава, че държавата на практика ще разреши на слабите университети да си попълнят чрез платено обучение отрязаните бройки, а смисълът на промяната е именно да се ограничат слабите специалности.

КОНТРОЛ

Депутатите одобриха и предложение от Стефани Михайлова от ГЕРБ, според което МОН трябва да качва на сайта си данни за резултатите от извършените от ведомството проверки във висшите училища, както и за направените препоръки за отстраняване на нарушенията. Тази информация занапред ще трябва да се публикува и на сайтовете на университетите, за да се запознаят с тях и студентите.
1349
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД