:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 471
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пръстовият отпечатък ще се взема най-вече от личния лекар

Здравната каса няма представа кога ще бъде въведен той
Пръстовият отпечатък, който би трябвало да стане задължителен за вход в здравната система, ще се снема при първо посещение на здравноосигурения в системата. Обикновено пациентите първо трябва да посетят личния си лекар, за да се прегледат, да получат направление за изследвания, за специалист или за болница, затова и когато се въведе тази идентификация, при първото им посещение при общопрактикуващия, той ще ги регистрира в новата система, обясни вчера представителят на КТ "Подкрепа" в надзорния съвет на здравната каса Тома Томов.

Идентификацията ще става, като пациентът постави пръста си на четец, а съответният софтуер ще генерира уникален код. Пръстовият идентификатор ще се пази в системата, т.е. човекът няма да получава карта например. Томов обаче не можа да обясни кои изпълнители на медицинска помощ ще трябва първи и задължително да си купят четци, т.е. за кои медицински дейности ще се иска задължително пръстов идентификатор. Най-вероятно това ще са най-разходоемките дейности - болниците и лекарствата, т.е. аптеките, допълни все пак той.

От касата изобщо не можаха да се ангажират със срок, в който пръстовият отпечатък ще се въведе. "Не можем да коментираме срокове", каза Томов. "Всяка дата, която се дава, не е решение", обяви и представителят на работодателите в надзора Григор Димитров. Първоначално здравният министър Петър Москов обяви, че идентификаторът ще се въведе от началото на тази година, след това удължи срока до април. Според сроковете в обявената от НЗОК обществена поръчка за софтуера най-ранният и силно оптимистичен срок е май-юни, но реалистичният е няколко месеца по-късно. Поръчката е за 400 000 лв.

Още няма яснота и как точно касата ще финансира двата пакета за лечение, които трябва да са в сила от 1 април. Идеята на МЗ е, че заболяванията от основния пакет са приоритетни и приемът по тях трябва да е безотказен. За допълнителния пакет пък ще може да се чака до 2 месеца. До края на февруари трябва да има нов рамков договор между здравната каса и лекарския съюз, и в него ще са описани цените, по които НЗОК ще плаща, и обемите дейности, за които ще плати, обясни шефът на надзора и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. Тогава ще е ясно и финансирането на двата пакета. От касата обаче ще искат при евентуален преразход в бюджета да могат да договорят с лекарския съюз и намаление на цени или обеми дейност.



ЛИМИТИ

За първото тримесечие на годината има 2% намаление спрямо 2015 г. на направленията за изследвания и прегледи при специалисти, съобщиха от НЗОК. Причината е, че законът за бюджета не позволява да се правят промени по пера до края на март и са разпределени талони спрямо заложеното в бюджета. В края на миналата година обаче са отпуснати 16 млн. лв. над предвиденото за направления и затова сега има спад. От касата обещаха намалението да се компенсира през второто тримесечие на годината.
7
1576
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
18 Януари 2016 19:32
и?? на личните лекари пак среден пръст???
18 Януари 2016 22:14
тъпичко, много тъпичко - искам да знам на какво основание ОЛито замества полицията, взема пръстови отпечатъци, издава незнамсикакво и ги съхранява - епохално е това решение на и***та-министър - всяко ОЛи=администратор на лични данни, cooool
---
едно мнение по темата, от мрежата, на Митко Ганчев, съвсем на място - нека сета Mueller von Neumann да кометира


Резюме:

1. Пръстовият отпечатък в някаква степен върши работа, ако *аз* трябва да се уверя, че ти си ти. Но ако аз трябва да удостоверя, че ти си ти пред *трето* лице, т.е. ако аз съм аптекар, който трябва да те идентифицира пред НЗОК, мога лесно да ти фалшифицирам (копирам) отпечатъка и да излъжа скенера. Всички скенери се лъжат, някои по-лесно, други - по-трудно. Не се хаква, а се лъже, като му се подава копие на отпечатък. Нужно е човекът (човек, не машина!), който сваля отпечатъка, да е сигурен в източника, но в случая този човек е заинтересован да излъже. Трябва сам себе си да контролира, което е нелепо.

2. Читавите скенери са скъпи - към 2000 лв. Онези, които са по 75 лв, са детска играчка и ще отреагират дори на отпечатък, копиран с лазерен принтер. По-скъпите следят температура, пулс, електропроводимост, влажност, дори скоростта на движение на кръвта, но и те се лъжат.

Освен това, забележете, че операторът на скенера е заинтересован да излъже. Той може да манипулира скенера и да му неутрализира допълнителните датчици. Разполага с цялото време да го направи на спокойствие - скенерът в крайна сметка е при него, не е в полицията.

3. Базата данни наистина е еднопосочна - не може по кода от скенера да се възстанови отпечатъка. Но може по отпечатък да се провери на кого принадлежи (нарича се рейнбоу атака - ако имаш набор отпечатъци и набор лични данни, можеш да ги съпоставиш за съответствие).

Ако си поканил на гости съседката, но твърдиш, че е бил съседа, жена ти може да занесе чашата от вино в най-близката аптека и ако има личните данни (ЕГН-та) на съседите, с помощта на аптекаря ще провери чий е отпечатъка. Т.е. дупката в сигурността хич не е малка - всеки аптекар или доктор ще може да проверява с да или не дали даден отпечатък принадлежи на някого, макар и да не може да установява самоличност по отпечатък.

4. Какво правим, ако системата на НЗОК бъде подложена на DDoS атака и бъде държана изключена в продължение на 10 дни, например? Спираме здравеопазването за 10 дни и молим хората да ги преживеят по инерция? Ами за 30 дни? Тази система, търгът за която тези дни беше обявен, ще стане по-важна от системите за управление на ядрен реактор - реакторът все пак в повечето случаи може ръчно да бъде спрян, когато автоматиката откаже. Но как ще спреш болниците, лекарите и аптеките до отстраняване на проблема?

5. Различните типове скенери имат различен алгоритъм за проверка на отпечатъка. Един следи 3 точки, друг следи 5, трети следи ъгли, четвърти - нещо друго. Няма един алгортъм, по който от отпечатъка да се генерира цифрова сигнатура. Ако джипито ви е направил профил с помощта на скенер тип А, а в аптеката ползват скенер тип Б - шансът да ви бъде разпознат отпечатъка е минимален, да не кажа никакъв. Ще трябва да ви правят отделни профили за всеки отделен тип скенер.
18 Януари 2016 22:23
Пръстовият идентификатор ще се пази в системата, т.е. човекът няма да получава карта например.


Т.е. няма да може да следи дали някой не злоупотребява с данните му... С каквато цел обаче същите въведоха таксите.

19 Януари 2016 01:51
Престъпление е да се разболееш и да "точиш" пари от здравната Му каса - колко е удобна за запълване на дупки в държавния бюджет видяхме при миналия Му мандат. Затова виновните трябва да са под отчет, и като на всякакви дребни престъпници да им се взимат отпечатъци ... Престъпление е и да си пълнолетен гражданин на държавата де ...
19 Януари 2016 10:46
А от кой пръст ще ми трябва отпечатък за да си купя аспирин?
19 Януари 2016 11:04
Съзирам някаква дискриминация на дърводелците.

Егати кармата - да оживееш след ампутация на ръка и да умреш, щото не си имал среден пръст да си купиш аспирин.
19 Януари 2016 11:58
Тази "иновация" нещо издиша. По-добре ДНК или направо имплантиране на чип. Или бар код. Така се "маркира мат'риала" за да може да се разпознава от разстояние. Обидно е. Вместо да хванат нарушителите за гушата, превръщат невинните хора в "престъпници". Така си опасахме жилищата си с решетки за да се спасим от бандитите. Another brick in the wall.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД