:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България"1

Съчинение или есе; Робство или присъствие

Димитри Иванов
Добре дошли в тъжната кръчма. Тук е весело, щото навън се запролетява. Гледаме зимата на видеозапис. Сняг и хапещ студ. Нахапал ми ябълката емблема компютъра iMAC. Чухте ли какво казаха? От 1869-та година нямало такъв сняг и хапещ студ в Ню Йорк. Казваха му Голямата ябълка, The Big Apple. Гледайте, гледайте! Виждал съм лицата на горките негри да лъщят от пот, а не пепеляви от студ. Записът превключва на "Русская зима". Минувачите с ушанки както преди, но не им се виждат лицата. Дишат през бели антибактериални маски. Грип. Там един студ ми счупи шушляка. Едно време имаше едни шлифери от някаква шумяща синтетика, викахме им шушляци. Във фоайето на хотела едни русначета ми предлагаха двеста рубли за шушляка, но аз интервюирах минувачи на студа на улицата и шушлякът ми се счупи.

Тук обяснявам на компанията защо наричам моите съчинения писаници. Есета писал Монтен.

- Това вече сме го чували, Джимо.

- Вярно. Не бива едно и също да повтарям. Добре. Ето защо казвам писаница: Българите сме измислили читалищата, първите на света светилници на просвета, а пък сме невежествени роби. Черна робия. Робуваме на англоамериканската профанация на думата "есе". Българските ученици вече не пишат съчинения, а есета. "Творческото писане", the creative writing, го измисли Малкълм Бредбъри. Английски писател и университетски преподавател. Не го бъркайте с Рей Бредбъри от САЩ, когото аз много харесвам. Малкълм Бредбъри пишеше романи, скучни като лекции. И измисли creative writing. Видя, че в СССР има литературен институт "Максим Горки". Не видя, че големите руски писатели не се научили да пишат в този развъдник на писатели. И че големите англоезични писатели не са се излюпили в инкубатор за писатели.

- Защо?

- Защото можеш да помогнеш на будните момчетата и момичета да станат математици, химици, физици, биолози, но не можеш да ги направиш писатели и поети. Правиш ги графомани. Ама нали сме подражатели, и у нас се навъдиха преподаватели по creative writing. Да се засрамят! Срамота е да правиш графомани момчета и момичета, които могат да станат полезни за обществото не като графомани, а като дърводелци, строители, предприемачи, инженери, лекари. Чехов бил лекар. Книгите за "Хари Потър" се продаваха хиляда пъти повече от разказите на Чехов, но това не значи, че Ролингс е хиляда пъти по-добра писателка от Чехов. Пфу! Есета ще ми пишат! Ако се интересуват от литература, да четат литература. От института "Максим Горки" остана лафът "Чукча не читатель, чукча писатель". А пък в Англия историйката за един учебен час по creative writing. Но тя е стара. Брадата. Даже белобрада.

- Кажи я.

- Нали ти ми каза да не повтарям едно и също?!

- Кажи я.

- Е добре, от мен да мине. Учителката по creative writing казала: "Ние сме протестанти, набожни, във вашето есе, споменете Бог. Второ, ние сме монархия, споменете кралицата. Трето - да става нещо, което ставало и преди, ние англичаните сме по традициите. Четвърто - да има загадка. Жанрът Mystery сме го измислили ние англичаните, Конан Дойл измислил Шерлок Холмс, Агата Кристи измислила Еркюл Поаро. Пето. Ние не сме вече пуритани, нито викторианци. Ние сме мултикултурно permissive society. Разкрепостени от сексуалните табута". След нула време малкият Иванчо, пардон, малкият Джони бил готов с есето си. То било само едно изречение, но отговаряло на всичките пет изисквания: - "Боже мой, въздъхна кралицата, пак съм бременна и пак не зная от кого".

- Лъжеш.

- Лъжец.

- Вие двамцата сте лъжец и лъжица. Мъж, който лъже, е лъжец, жена, която лъже, е лъжица.

- Неприлично е така за възрастна жена. Ти, Джимо, знаеш ли, че тя стана най-дълго царувалият монарх?

- Знам. А ти, лъжичке, да знаеш, че всяка бабичка е била млада. Сега кажете: "Ача, ача Джимо."

- Какво значи?

- От Карачи през Исламабад и Лархор чак до Кабул това значи: "Тъй, тъй Джимо." На урду ли е, не зная. Какво знаете вие бе, бройлери, не учете стария боен петел. I traveled each and every highway аnd more than this, I did it my way. Soldier of Fortuene. В Ланди Котъл, това е свободна от закони територия между Пакистан и Афганистан, аз живях при едни трафиканти. В тяхното племе гостът е свещен.

- Свещений, Джимо. Ще приемеш ли един безплатен съвет?

- Да, щом е безплатен. Шамар да е, аванта да е.

- Пуши и пий по-малко.

- Ама закога? Чукнах 84 лазарника, подкарах 85.

- Тогава разкажи още за creative writing и за есеистиката. Но без Монтен.

- Ача, ача. На младини освен плуване тренирах бокс. Към треньорите се обръщахме уважително - "тренер" или бате Замора, бате Бояне (Гаврилов), бате Карло (Георгиев), бате Стояне (Ацев). После чух за български "спортен деятел", че бил "доцент по бокс". Можете ли да си представите да обявят така: "На ринга излиза академикът по бокс Кличко"? Че тогава Боян Радев е трижди академик по борба. Робуваме на званията. Титломания. Спортът не е наука. Преводът е изкуство, не е наука. Журналистиката е призвание, не е наука.

Не мразя турците, напротив. Но "гяури" и "рая" са турски думи и турското робство си е робство, не е нито владичество, нито съжителство. Свиня в джамия да влезе, няма да ми се обърне езикът да кажа османско владичество.

Есеистиката не е наука. Не само Монтен писал есета. За границите на изкуствата е писал Лесинг - Laokoon oder uber die Grenzen der Mahlerei und Poesie.

Пропагандните лъжи не са наука, а залъгалките на лъжци и лъжици като залъгалките на оная дърта лъжица Нуланд, дето раздаваше бисквитки на площада в Киев и сега дойде в България.

Вий помните ли генерал Колин Пауъл? The four-star general Colin Powell. Отличен офицер. Потомък на негри от Ямайка. Стана държавен секретар на САЩ. През Войната в Залива (The Gulf war) беше главнокомандващ. Войната беше представена на света чрез embedded journalists. Те подписаха декларации, че репортажите им няма да бъдат detrimental to the image of the US Army and Airforce. Само ще ги героизират. Внедрените (the embedded) журналисти документираха от кокпита с камера и микрофон през рамото на военните пилоти. По-късно в мемоарите на Колин Пауъл прочетох, че фонограмата от кокпита била изчистена от пърденето на US пилотите. Героите не пърдят. Естетизиране на войната.

После по телевизора показаха Буш-син като герой. Предрешен като военен пилот под светлината на прожекторите на палубата на боен USS (United States Ship) той рапортува Mission accomplished - мисията в Ирак е изпълнена. Смешко! Вижте какво е сега в Ирак. Естетизирана беше лъжата, че в Ирак има оръжия за масово унищожение - САЩ били искали да занесат демокрация. Естетизирано беше предателството на САЩ към техния съюзник Саддам Хюсеин. Осем години те го въоръжаваха да воюва с ислямския режим в Иран, който дойде на власт, след като САЩ извършиха предателство към шаха на Иран и в Иран дойдоха аятоласите.

А неестетичното лице на смъртта го прикриват. Смъртта е занимание самотно, написа Рей Бредбъри. Майкъл Крайтън естетизира ужаса в "Щамът Андромеда" и в романа "Юрски парк" ("Джурасик парк" в българския превод). В "Лаокоон" на Лесинг естетизирането на страха и ужаса е изкуство. Фобос и Деймос - Страх и Ужас - са двата естествени спътника на планетата Марс, наречена на бога на войната. Една от военните операции на САЩ беше Shock and awe. Потрес и ... сами си го преведете. Не чакайте все на мен.



DI copyright



 "Смъртта е занимание самотно", написа Рей Бредбъри след "Марсиански хроники", където ги няма Фобос и Деймос - Страх и Ужас - двата естествени спътника на планетата Марс, наречена на бога на войната. Една от военните операции на САЩ беше Shock and awe.
 Майкъл Крайтън естетизира ужаса в "Щамът Андромеда" и в романа "Юрски парк" ("Джурасик парк" в българския превод).
 ------------
 В "Лаокоон" Лесинг пише за естетизирането на страха и ужаса в изкуството. САЩ назоваха една от техните военни операции Shock and awe.
555
84944
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
555
 Видими 
02 Февруари 2016 19:45
Не мразя турците, напротив. Но "гяури" и "рая" са турски думи и турското робство си е робство, не е нито владичество, нито съжителство.

Не е съжителство. Иго е. Дядо Вазов е знаел по-добре от всички нас.
02 Февруари 2016 19:48
Майсторе-Хвала!
02 Февруари 2016 19:58
Наслада на мисълта и словото... За съжаление - всяка събота се дърпаме от лъжата и некадърността...

------------------
Сайтът на Генек
02 Февруари 2016 19:59
Думите са излишни!
02 Февруари 2016 20:02
Натисни тук
http://www.youtube.com/watch?v=9SXWX6qg0y4
"I did it my way..."
02 Февруари 2016 20:03
Е добре, от мен да мине.



Демек - Ийи бе . Бенден гитсин .


У'стаа Чок ,чок яшасън !!!
02 Февруари 2016 20:04
И пресолихме и прекиселихме гозбата вече.
Доколкото видях цитираното беше от рода покажете или дайте примери за съжителство.
Е , и аз си пих кафето вчера с хънъмката в кръчмата.Утре ще черпи с торта. .
02 Февруари 2016 20:12
I'm so sorry, but I always believed farting is a lonely business. Unless you do it in your own spectacular way in the faces of unware people.
02 Февруари 2016 20:19
Хубавото в цялата история е че недоволството от подмяната бе заявено ясно .
Харесвам опитите на Монтен , нищо че съм чел само половин том .
Сещам се вица за лисицата дето седнала на една специфична част на Пинокио и му зашепнала "Лъжи ме , лъжи ме"
Разказах го за да напомня , че някой харесват лъжите стига да има изгода .
ДИ
02 Февруари 2016 20:28

С удоволствие го чета всеки път.
02 Февруари 2016 20:39
farting is a lonely business

Не е. Културните народи като китайци и японци и досега пърдят навсякъде. Обичаят е бил разпространен в елинския свят, Рим, Османската империя и другаде, докато префърцунените сноби не са лишили хората - е, тези, дето им се връзват - от здраве
02 Февруари 2016 20:40
I'm so sorry, but I always believed farting is a lonely business. Unless you do it in your own spectacular way in the faces of unware people.

....................
Миль пардон . Помислих ся , че отговаряте на рорикови поеждания , кисялявие , чо потом процние .
02 Февруари 2016 20:40
Окупация с всички 'екстри', ето какво е било.
02 Февруари 2016 20:43
Не мразя турците, напротив. Но "гяури" и "рая" са турски думи и турското робство си е робство, не е нито владичество, нито съжителство.
.....
Каквито и илюзии да съм имал за турците те се изпариха някъде в началото на деветдесетте, когато с очите си видя и с ушите си чух жена на възраст около 40 години и още една по-млада, туркини, наши туркини де, да се карат на продавачка в градските хали и понеже не се разбраха, едната дръпна другата да си вървят и на висок глас и със злоба изтърси: гяури!!!
Имам и други примери, но този стига.
02 Февруари 2016 21:00
Че тогава Боян Радев е трижди академик по борба.
....
Мнозина станаха професори поне подир спортните си кариери, примери ли искаш?!
Колкото до радев - негова работа, плати си достатъчно...
02 Февруари 2016 21:13
Пропагандните лъжи не са наука, а залъгалките на лъжци и лъжици като залъгалките на оная дърта лъжица Нуланд, дето раздаваше бисквитки на площада в Киев и сега дойде в България.
За кое по-точно излъга? Че руският агент Янукович се кани през главата на народа си да присъедини Украйна към Русия, ли? Те украинците чакаха тя да им го каже. Опа пропуснал съм доказателството по-долу - щом САЩ са излъгали за атомните бомби на Ирак, това дава право на Русия да си вземе Украйна, или каквото там успее. Писателството било призвание. Така е. Иска се честност и морал. Останалото може да се научи докато дисидентстваш в почивната станция на сп. Журналист
02 Февруари 2016 21:24
докато префърцунените сноби не са лишили хората - е, тези, дето им се връзват - от здраве


Това да ти е здравето. Не намирам табуто за префърцунено, просто актът е звуково и обонятелно неетичен. У пишещите удоволственото споменаване на думата /и други от сорта/ оценявам като примамлив gag за публиката. Кукичка със стръв. Това е. Дотук съм.

В самото начало на първия постинг се извиних за предстоящото мнение. Миль пардон и сега. Лека нощ и ефектен f=====g.
02 Февруари 2016 21:31
02 Февруари 2016 21:38
С шушляк посред зима ... аджамийска работа. Мириканците ахкаха ли?
02 Февруари 2016 21:40
ttanchev

Виж - и аз се чудех... По едно време дори си мислех, че ДИ е обзет от носталгията по едно време, когато единици като него можеха да пътуват по света и да обясняват на аборигените тук кое е добро и кое - лошо. Не споря - има култура човекът, има ерудиция. Но все пак се получава малко кофти - българи сме все пак - око да види, ръка да пипне... Едно е да ти разказват за Лувъра, друго е сам да го разгледаш.
Тоест, аз мислех, че ДИ носталгира по времената, когато хората бяха ДЛЪЖНИ да приемат неговото мнение, понеже нямаше как да си изградят собствено. Това не е негова вина, но да бъдеш пророк на световната култура очевидно е приятно.

Сега обаче не мисля така. Във всяка статия, освен постоянно увеличаващата се претенциозност (аз поне оставам с подобно впечатление), има задължително по една антиамериканска/ проруска кръпка. Абзац, който не е свързан органично с останалия текст. Това много силно ми напомня едно друго време, в което дори учебник по борба започваше с думите " В духа на решенията на последния конгрес на БКП за духовно и физическо развитие на младежта - и както лично другарят Тодор Живков отбеляза...", а после почва да се обяснява какво е "суплес".
Тогава беше дан на времето - без подобни думи учебникът можеше и да не излезе. Сега обаче е откровен опит да се харесаш на публиката.

И на децата е ясно, че форумът е силно доминиран от русофили. Може би 5:1, може би повече. Да погъделичкаш егото им (а много от тях са разочаровани и не получаващи признание от сегашното общество хора) е суперпечеливша тактика да те признаят за ненадминат майстор и т.н. Може би ДИ го заслужава - вероятно - да, но не и по този начин. Но ако за проба напише една русофобска статия, ела гледай къде ще отидат хвалбите.

И това е жалкото - подобно политическо "презастраховане". Не съм забелязал друг автор тук да го практикува и се надявам, че ДИ няма да се обиди, а ще ме разбере правилно. Ако човек има талант - а той има - не е необходимо да се навежда пред публиката.
Желая му здраве и много успехи!

(подчертавам, че не обсъждам личността на автора, а само статиите му тук)
02 Февруари 2016 21:47
ttanchev
02 Фев 2016 21:13
Пропагандните лъжи не са наука, а залъгалките на лъжци и лъжици като залъгалките на оная дърта лъжица Нуланд, дето раздаваше бисквитки на площада в Киев и сега дойде в България.

За кое по-точно. Че руският агент Янукович се кани през главата на народа си да присъедини Украйна към Русия, ли?

ttanchev абсолютно правилно мнение, във връзка с написаното от ДИ .. ТОВА е пропагандна лъжа, при това - тъпа!
Поздрави!
02 Февруари 2016 21:47
ttanchev
02 Фев 2016 21:13
Пропагандните лъжи не са наука, а залъгалките на лъжци и лъжици като залъгалките на оная дърта лъжица Нуланд, дето раздаваше бисквитки на площада в Киев и сега дойде в България.

За кое по-точно. Че руският агент Янукович се кани през главата на народа си да присъедини Украйна към Русия, ли?

ttanchev абсолютно правилно мнение, във връзка с написаното от ДИ .. ТОВА е пропагандна лъжа, при това - тъпа!
Поздрави!
02 Февруари 2016 21:51
Поздравления г-н Иванов, и се радваме,
че сте с нас и дай Боже още 85 години напред.
И защо не - животът ни е заложен до 150 години,
ама не го живеем, както е заложено,
щото ни е дадена свободна воля и право на избор,
които пък зависят от степента на Съ-знанието ни и т.н., и т.н.

...Радваме се, че отново имаме възможност
за размишления относно нравствеността.
---------------------
Но какво е лъжата - главен герой на писаницата.
Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение,
с цел въвеждане в заблуда на адресата й, или обществото.
И с още по-исканата цел – постигане на облага!
Но за лъжата, трябват две страни – един лъжец,
и един, който да слуша, и да вярва....

--------------
Ето едно наистина „високо” размишление за Лъжата,
по-добро не бихме направили.
---------------

Няма живо Същество в света,
което да не познава Лъжата и да не си служи с нея.
И паякът, колкото и да е малък,
прави мрежа, да заблуждава мушиците, да ги яде.
Това е Лъжа.
Някой заградил едно място, сложил ключ на вратата
и казва, че това място е негово.
И това е Лъжа.
Собствените неща са само онези,
които човек може да занесе със себе си на онзи свят.
Кой човек досега е взел със себе си
на онзи свят къщата, мястото, нивите си?
Единствените неща, които човек може да занесе
със себе си и на онзи свят,
това са Истината, Любовта и Знанието.
Всичко друго, което след смъртта му остава на Земята,
е Лъжа.

Учителя Петър Дънов
02 Февруари 2016 21:58
"Ача, ача Джимо."

Хубаво е, че пак е вторник!
Дори и когато е през седмица...
Благодарен съм ти за писаниците ДИ
02 Февруари 2016 22:12
Какъв петел?!Ти си истински дизайнер-преводач.
02 Февруари 2016 22:23
Здравейте

Вчера беше ден, в който се отбелязва паметта на избитите от комунистите жертви. На този ден България загуби своят елит, а в последващите две години бяха избити още 30000 българи! На мястото на избития елит, на власт дойдоха кондурджиите.

Турско робство или османско присъствие. Това е един стар въпрос, тъй любим на московските стипендианти. Гърци и Сърби, които някакси са били в същата тази империя не си казват гордо роби, ние обаче искаме да сме роби. Да сме жалки. à propos, и Сърби и Гърци се освободиха след руско-турски войни (to be precise Гърците след Турско-Руско-Френска et.al.), но не можаха да се освободят от фашизмът, както се освободихме ние, red army full scale! В документите, които великият СССР извози с вагони и не ни даваше да чтем, пише "Да се възпита у българите любов и синовна признателност към Русия". Тези документи по вермето на Боря Елцин бяха достъпни for a short time window, някои нашенци ги четоха, а когато руснаците се усетиха каво пише там ги забраниха. Да не се развали синовната обич. Това до голяма степен обяснява и спора, турско робство ли е. Правилният термин е владичество, но нали ние искаме да сме роби ... Като се замисля, с една партия, един начин на мислене, донсоници, страна пълна с концлагери и опасана от бодлива тел, руското облаготворяване на България по ми бие на Робство. Ах сакън, синовната обич!
Та българите, като не четат документи и не си знаят историята, си патят. Така се оказахме в ситуация жулиците и халуите на кацапите да станат морален съдник. Те са като луд с картешница, но в писателския, creative aspect. Аз имам един приятел, който въпреки, че партията му даде апартемент в центъра и обиколи света перз соца, се оказа дисидент. Та така и той си има една папка с документи, ама нали никой не чете. За неговите дела знаят само колегите, които той включваше в неговите похвални слова. После ги пращаше в шесто главно и зимаше заплата. Пито платено.
А и Викотрия Нюланд е тъдява. Тя раздаваше бисквити, това е по ineffective от метода на кацапския цар Путин. Той прати танковите бригади и спецназа. После заваляха фоерверките с бял фосфор! Ама, нали синовната обич го диктува, да громим капитализма. Като се замисля, живял си е като цар, дали му апартемент на центъра... Синовна обич....

Понеже стана въпрос за документи искам да дам един кратък цитат, за сътбата на първото българско опълчение, и н българите след руско-турската война от 1829 година. Понеже не четем, а слушаме кацапските стипендианти, смятам, че е важно да се прочете. От wikipedia e


Веднага след сключването на договора руснаците разформироват и обезоръжават българските доброволци в своята армия, които са обвинявани в неподчинение, кражби и дезертьорство. На руските военни и цивилни на Балканите е наредено да избягват всякакви контакти с местното население, които са смятани за „източник на сериозни затруднение в политическо отношение“. Окуражени от руската политика, турците започват погроми над християните на много места в източна Тракия.


А пък след нишкото възстание от 1841 е написано следното

От башибозука са оплячкосани и изгорени 225 села, разграбени са църкви и манастири, а в Княжество Сърбия преминават 7 - 10 хил. бежанци.
Докато в западноевропейския печат започва шумна кампания в защита на българите, руската преса почти не отразява събитията, а руската дипломация не оказва никакъв натиск върху османските власти за извършване на някакви промени


Ако се чудите защо братята руси не правят нищо, въпреки че тогава руската армия е в Румъния. Ами защото не им влиза в интереса!

Ето ви и какво е писал Христо Ботев, по темата синовна обич и турско робство

Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано.


В тон на казаното искам да ви поздравя с един откъс от песен. Той идва от една страна която отказа да бъде кацапска колония.

Солодше нам у бою умирати,
Як жити в путах, мов німі раби.


Хайде поздрави от село, аз не бях едно време дисидент и партията не ми даде апартемент в центъра!

Със здраве и четете, даже си ги принтнете тез неща!

02 Февруари 2016 22:26
Sim4o,
Що само два пъти бе чоджум ? Можеш повече, мооожеш !
02 Февруари 2016 22:28
Абе, невъзможно е всеки път да се ронят бисери - за това са класиците. И Димитри понякога пише блудкаво!
02 Февруари 2016 22:34
Айде и от този амвон екна :
- Ливадата е стрижена!
Отстрани някой от дяконите изръмжа:
-Друг път! Косена е!
- Стрижена!
- Косена!
Нине, присно и вовеки веков,амин!
02 Февруари 2016 22:44
Стефчо 26 ,
Тая работа с "елита" от охранени шкембелии забогатели от спекула и от труда на гладните си и охтичави работници, тези наперени офицерчета с дрънчащи по паважа шашки и оцапани с кръв униформи, от джобовете на които се подават пачки пари, платени им за отрязани глави и т.н. и т.н. да не ставам отегчителен, та тая работа с тоя твой "елит" сме я дъвкали тук много пъти, дъвкахме я и вчера. Набийте си го в тъпите глави - няма да има прошка за този "елит" в народната памет.
Колкото и да се пенят такива като теб. И помирение няма да има. Докато народецът не започне да диша спокойно, без да го тормозят разни "елити". И периодически ще се събира все някакъв Народен съд, и всеки ще си получи заслуженото.
Амин.
02 Февруари 2016 23:00
When I fart you'll be the second to know.
02 Февруари 2016 23:01
Ако се чудите защо братята руси не правят нищо, въпреки че тогава руската армия е в Румъния. Ами защото не им влиза в интереса!
За 1829 - правилно, имаме въоръжени и обучени българи, дадени са ни униформи и пушки - да подчертаем - Англия, Сардиния, Австрия, Франция ДАВАТ УНИФОРМИ И ОРЪЖИЕ НА турците .. даже и се сражават, за турските интереси в Севастопол - Франция, например губи, помагайки на Османската империя 20 240 убити и 75 375 умрели от болести.
За 1841 - ми хубаво .. ама нали уж - истината - в сравнението .. По това време в Мексико-на власт-Генерал Санта Ана - прави ли нещо-не .. що? Щото така..
Прусия - прави ли нещо? Не, нали .. нищо не прави и през Априлското въстание, Франция - какви войски праща? Ами никакви, и през Априлското въстание- никакви.. Бразилия- намесва ли се? Не .. и през Април-не, нали? Португалия? и тя? Испания? .. Япония , Щатите ? ...
Англия-нещо намесва ли се? Да, през Освободителната война се намесват британците - доставят на бойното поле корпуса на Сюлейман, та той избива почти 20 000 българи ... ТОВА ИМ Е ИНТЕРЕСА!
Иначе - да .. хубаво щеше да се намеси Царят и да ни даде Солунската митница, каквито мечти са имали едни хора, ама .. ТОВА ни е историята - друга - нямаме...
И НИКОЙ не ние длъжен да ни помага и да ни спасява, КАКТО И НИЕ не сме длъжни никого да спасяваме...
ТОВА последното, е доста актуално и принципно го твърдя във всякаква дискусия-и за евреите и за бежанците и за всичко!
02 Февруари 2016 23:04
Половината украинци не пожелали да се подчинят на душевния порив на наш Танчев. Затова международната общност ги осъжда на изтребление.
02 Февруари 2016 23:09
Абе Dax, много си нервен/злобен. Стефане,
02 Февруари 2016 23:10
"Не мразя турците, напротив..."

***
Явно, политкоректността дори на Джимо не е простила. Подобни непожелани обяснения в несподелена любов станаха банално правило. Аз пък се питам: а, защо пък трябва да ги напротив (обичам)? С какво са заслужили българската любов народна? За цели 6 (шест века), че и кусур. Че даже били "наши"?! И какво ги прави наши? По-скоро някои "нашенци" се натискат да бъдат техни. И т.н. все в този ход на мисли.

Надявам се (заради България) да съм крив! Но като (ви) чета - та се сещам за крилата фраза на "д-ра" Филипов.
02 Февруари 2016 23:11
Това "русофили" някаква срамна болест ли е или тъмносините шамани вече са го включили в наказателния кодекс? Форумът е виновен, че има русофили или последните са виновни пред форума?
02 Февруари 2016 23:23
Това, че нашият домакин Джимо споменава графоманите, не бива да се приема от някои колеги като покана.
02 Февруари 2016 23:38
Dabedabe
03 Февруари 2016 00:15
На мен ми хареса Стефчо 26. Е те това е грамотен българин. За правописа му няма да споменавам. Млъквам де.
03 Февруари 2016 00:22
Това "русофили" някаква срамна болест ли е или тъмносините шамани вече са го включили в наказателния кодекс? Форумът е виновен, че има русофили или последните са виновни пред форума?

Много добре знаеш, че винаги съм признавал правото на всеки да бъде какъвто иска (освен престъпник), стига да не принуждава околните да бъдат като него. В случая фактът бе споменат в съвсем друг контекст - опит да се угоди на болшинството. Аналогично авторите в Медиапул са на точно обратните позиции. А някои други цял живот изживяват катарзис след катарзис.
Ако трябва да бъда откровен, аз самият мога да бъда наречен условно "русофил", доколкото изпитвам почти преклонение пред царска Русия. Но просто няма дума "съветофил", а "путинофил" е просташко (ако можем да наречем така сегашна Русия). И освен това аз правя разлика между сегашната интелигенция (Аксенов например, или Шахназаров), платените клакьори на властта (Мухин, Прудникова, Кара- Мурза, Михалков), обикновените руски хора, които живеят от заплата до заплата, често в доста "особена" среда (в малките населени места), откровеното быдло, което само брои минутите до отварянето на следващата бутилка (и сред което са най-убедените "патриоти" ), уличната шпана, криминалните среди и разбира се, управляващата клика, която ограбва Русия така, както никой досега не го е правил. Едни харесвам, други - не. Но всичко това е Русия, като аз и цар Киро сме България. За съжаление.
Руснаците имат една прекрасна поговорка за жените си - "сама придумала, сама обиделась". Сега и ти май се опитваш да си измислиш обида, която не съществува.

П.С. И не съм тъмносин. Иван Костов и обкръженията му са отнесли от мен повече критики по форумите (даже ме изгониха от един за неуважение към "новия Стамболов" ), отколкото левове са откраднали. А това никак не е малко.
Просто не всичко в живота е черно или бяло. Има и междинни оттенъци на сивото.
03 Февруари 2016 00:28
Шаман
02 Фев 2016 21:40


03 Февруари 2016 00:41
Стефан26 не го чета по хигиенични причини , но пък е чудесен лакмус
03 Февруари 2016 00:42
това е геноцид наложен със страх от ятагана
не може 500 години българите да са 2 млн и нещо след освобождението
4 млн след 2 СВ и 8 млн 1989
и сега 2016 година 7 млн и демографски срив
03 Февруари 2016 00:45
По време на т.нар. "турско робство" българите са имали повече права - собственост, частна инициатива, местно самоуправление, право на свободно напускане на територията на империята и т.н. в сравнение с периода на комунистическата диктатура. Интересно, кой от двата периода е по "робски"? След "робството" България с лекота се включва в икономическия и политически живот на Европа, докато след комунизма направо дерайлира заради огромната изостаналост и неадекватност.
******

Не ме разбирайте погрешно - след като българите продължават да се наричат робско племе, значи наистина са такова. Българинът може да е освободен, но това не значи, че е свободен. За такива хора се казва, че са докарани до състояние, когато не знаят дали идват или си отиват.
03 Февруари 2016 00:51
...П.С. И не съм тъмносин...

***
Не си, сакън. Лилав си.
03 Февруари 2016 00:52
Опитвам се да разбера този психологически феномен: защо в САЩ (на пример) не мразят Русия така, като някой нашенски лумпени. За американеца Русия е противник, който трябва да бъде разрушен на части и после да бъде издоен. Нищо лично, нищо истерично.
От къде тази злоба в нашенският лумпениат?
Тези дребни душици (като винени мушици) са вложили значителна емоционална енергия за да докажат на себе си, че руското робство е по-страшно от турското, че не може да има на света по-нещастен народ от българският - 2 пъти освобождаван от Русия. Тези усилия са вложени като инвестиция за да станат те „елита”, те да са капиталистите, европейците, красивите и умните. Какъв ритник в главата за тези лумпени е действителността! Никой не им плаща за истеричните писъци, пак комунисти на власт, пак русофили на всякъде, вече никаква надежда да станем „нормална държава”, поне да бяхме богати или да имахме власт да участваме в далаверите! Безпочвенната и безпричинната омраза към Русия е компенсаторна реакция, че и този шанс е пропуснат, че западняците предпочитат мюсюлмани, но не и „свободолюбиви български демократи”, а лумпените не могат да обвинят „цивилизованите”, как така, все едно да си направят харакири. Трябва някой друг да е причината за тяхната мизерия!
Типичен пример на cognitive dissonance: аз съм предан на евро-атлантическите ценности; носителите на тези ценности не ме признават за техен човек и работят в полза на моите врагове, но за това е виновна Русия и русофилите.
Понятието „русофил” бе разширено толкова много, че и нормалните, независими и дори аполитични хора с мнение, влязоха в него. То се използва като камшик за да запуши устата на всеки, който не обвинява Русия и руските подлоги за маясила си и всички несгоди на обикновенният лумпен. За тези твари авторът е политически некоректен, подлoга се на Путин, даже си позволява да коментира едно от табутата в нашенските медии – законността, моралът и намеренията на американската политика.
Пещерният антикомунизъм не може да намери изхода на пещерата – Путин я е зазидал за тях!
Димитри, ти си пиши, имаме нужда от нормални хора, които пишат на базата на опита си, отсъждат със сърцето си, и не могат да бъдат наврени в пещери.
Димитри
03 Февруари 2016 00:53
По време на т.нар. "турско робство" българите са имали повече права - собственост, частна инициатива, местно самоуправление, право на свободно напускане на територията на империята и т.н. в сравнение с периода на комунистическата диктатура. Интересно, кой от двата периода е по "робски"? След "робството" България с лекота се включва в икономическия и политически живот на Европа, докато след комунизма направо дерайлира заради огромната изостаналост и неадекватност.


Точно така. Но ако българите се усетят за това, за другарите ще стане страшно. За това се извращава миналото в тяхна полза и има толкова социалистически трубадури.
Иначе, някои писаха, че съм лакмус. Искам да поясня аз съм фенолфталеин, откривам кацапи и ватники.
03 Февруари 2016 00:54
"Но "гяури" и "рая" са турски думи и турското робство си е робство, не е нито владичество, нито съжителство. Свиня в джамия да влезе, няма да ми се обърне езикът да кажа османско владичество. "

03 Февруари 2016 00:54
Интересно сравнение showstopper, турското робство не било робство ами възход сравнено с комунизма дето бил робство. Да ти имам терминологията. То бива глупости, ама чак пък толкова?!
03 Февруари 2016 01:01
Страшна каша в междуушието
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД