:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,240,532
Активни 141
Страници 23,759
За един ден 1,302,066
Писмо от "България"1

Економикс. Сайдкикс & Откат

Димитри Иванов
Sidekicks означава десетки различни неща в музиката, белетристиката и сценичните изкуства, но в езика на петролните и газови магнати е жаргон: подкупваш сатрапи - в Арабия, Русия, другаде, те стават по-зависими от теб, отколкото ти от тях и после ясно. "Откат" знаете какво е при огнестрелните оръжия, но в жаргона на газовия гигант "Газпром" е дума, равнозначна на sidekicks - "дай, за да ти дадат". Засега през България нова тръба не мина, понеже българските продажници, продавачи на транзитни права, не се разбраха помежду си кому да се падне лъвският пай от "отката". Бившият федерален канцлер Герхард Шрьодер, акуратен германец отиде в "Газпром" с не знам колко пари. Навремето съветската металургия не можеше да валцова стоманени безшевни тръби с голям диаметър, западногерманците можеха. CoCom (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls) забраняваше за СССР и сателитните му страни да се изнасят високотехнологични стоки, като компютри, безшевни тръби и хиляди други неща. Но както сега Ердоган дава пари срещу петрол на ислямските главорези, така и тогава западногерманците направиха безшевни тръби за джуджето "Газпром", което стана гигант и чрез "Северен поток" пролази на Запад. Защото търговията е благословена и от Бога, и от дявола и оставя като зашити девственици благонравните обещания, оставяйки им за утеха лични вибратори.

Изложбата "Личен вибратор" на завърналия се от САЩ български художник Сашо Стоицов беше открита онзи ден в галерия "Аросита". Там ще видите и онези години, за които говоря: варакосани петолъчки, мотики, лопати от времето, когато селяните за мизерен трудоден копаеха като роби земята, която вече не беше тяхна, България в СИВ беше позиционирана в електрониката, от филиала на IBM във Виена купувахме компютри, плащахме в твърда валута, изместихме Италия от първото място в износа на домати с българската лютеница и доматено пюре; сега лютеницата е с китайско пюре, доматите ни са генномодифицирани и като пластмасови за long shelf life, дори доматите на бабичката на кьошето, понеже вятърът ги опрашва с ГМО полен. Беше, и сега е като в Animal Farm на Джордж Оруел от 1945 година, където всички животни са равни, само че някои животни са по-равни.

Камий Сен-Санс написал "Карнавалът на животните", за да разсмива децата, не допускал възрастни в салона. Но когато умрял, забраната му била нарушена и тази музикална сюита станала световен триумф. Тя започва като момченце, свирещо с два пръста в устата, момиченце, свирещо гами на пианото, после се обаждат животните, които ръмжат, цвилят, грухтят, кудкудякат - малко груба закачка с пиесата за клавесин "Кокошката" (Lа Poule) на Жан-Филип Рамо. Да би знаел как след 150 години Джери Лий Луис ще свири глисандо, прескачайки пианото като маймуна, би посветил по-малко секунди на лъва и повече на маймуната. Той учел студентите си, както него учили - ръцете положени на една летва над клавишите, за да няма ръкомахания и други жестове, той свирел Бах на органа в парижката eglise de la Madeleine, построена в прослава на наполеоновите войници.

Може ли такова нещо в "мрачната наука" - the dismal science, както The Economist нарича икономиката? Малко груба закачка, но става основателна според плеяда икономисти, сиреч седмина. Роберт Райш и още шестима. Повечето български политици и поети не знаят, че плеяда не значи мнозина, а седмина. Повечето турци не знаят, че "машалла" не е турска, а арабска дума, всъщност три думи - (маа) как (шаа) създал Аллах, каза ми турски историк; спестявам му името, понеже и без това го гледат накриво, понеже признава арменския геноцид и българските кланета през робството. Не може да лъже народната песен за три синджира роби. Нито могат да лъжат тези стихчета: "Аз, Васил Лъвский /В Карлово роден / От българска майка юнак аз роден / Не щях да съм турский и никакъв роб." Нашите културтрегери и интелектуални бижута да не го усукват по килифарски за турското робство ("усуквам го по килифарски" идва от Килифарево, където сучели гайтани). Плюли са си в устата интелектуалните ни бижута да казват "приоритети", а техните приоритети са първом грижа за нахлуващите бежанци и за глутниците помияри, а последна грижа за българите, гладуващите старци в запустелите села, изложени на циганските набези. Това е западноевропейска мозъчна малформация, не е балканска. Има и северноамериканска.

Ако ви преподават Економикс, искайте си парите обратно. Няма такава наука, няма такова животно в "Карнавала на животните". По радиото казват "Чуйте как работят парите". Няма такова нещо. Парите не работят, работят хората. Маркс излезе прав за принадената стойност.

Професорите в Икономическия институт "Карл Маркс", който сега се казва Университет за национално и световно стопанство бяха интелектуални бижута. Те не бяха чели третия том на Das Kapital, той не беше преведен. Аз се фуках, че съм го чел, и ги притеснявах. Най-скучните часове бяха по счетоводство и статистика, но след учебния час - веселба. Сега казват "творческо счетоводство" - натъкмяваш го така, че да плащаш по-малко данък. Сега например това е тъй нареченият "данък уикенд". Ние не казвахме "творческа статистика", а "стъкмистика". С числа и проценти Юлия доказваше, че България е първа в Европа по производство на пернишки печки, аз доказвах, че сме първи по производство на гумени цървули. После Юлия каза: "Хайде на театър. Защото и там говорят за цървули. И защото е Свети Валентин". "Да бейбифейс", съгласих се мигновено, защото тя изглеждаше твърде млада, за да й бъде поверено толкова съблазнително тяло, изглеждаше като крачеща, самоходна съблазън. Спектакълът беше по откъси от Бранислав Нушич. Неговият балкански герой, трафикант на преселници към Америка, им казваше, че "в Америчко всички стават богати, всеки американец има пет чифта беневреци и десет чифта цървули". После друг герой на Нушич щипеше слугинята по задника и казваше "машалла". Внезапно Юлия ме цапна по бузата в тъмното. Оказа се, че някакъв простак, не сръбският на сцената, а български до нас или на реда зад нас ощипал Юлия, а тя помислила, че съм аз. После за несправедливото шамарче тя така щедро ме възмезди, че аз исках още възмездия, но тя се омъжи за бармана в бар "Ропотамо" (на приземния етаж във високия блок на "Цариградското"), той имаше порше карера, аз имах велосипед.

Десетилетия по-късно Иво Хаджимишев, който има наследствен домашен "Стайнуей", ме срази с бизнес план, за който заслужава авторско право, колкото и за фотографиите си:

"Американците гледат филми, ядат popcorn - започна Иво. - Докарват карго самолет с царевица за пуканки. Ние я правим на пуканки. Понеже те са три пъти по-обемни от царевицата, те ще пратят три самолета да си вземат пуканките. Самолетите, за да не правят празен курс, докарват още царевица, после вземат пуканките с 9 самолета, после с 27, 81, 243 и тъй нататък."

Но стана друго. САЩ не пратиха царевица за пуканки, а мухлясала фуражна ГМО царевица от силози в Айова и Минесота, подариха я на България, току-що прегладувала гладната "Луканова" зима. US предприемач взе от фермерите пари да им опразни силозите от мухлясалата царевица. После взе пари по Foreign aid bill да "купи" царевицата. С помощта на конгресмени, лобиращи за фермерите и профсъюза на моряците, вече отвоювал един друг Bill, съгласно който помощите по Foreign aid bill се транспортират с US cargo ships за сметка на страната, получаваща храни по Foreign aid bill. US навлата (таксите за морски превоз) са най-високите в света, понеже US моряците вземат повече пари от другите моряци. Но да не ви занимавам с "Икономика на транспорта", какъвто профил имаше във ВИИ "Карл Маркс", вероятно и сега го има, след като този институт се прeименува в УНСС. Ще ви кажа само, че платихме скъпо и прескъпо за мухлясала царевица. Сега - прескъпо за мухлясалата "наука" Економикс.

Измислил я Алфред Маршал (Alfred Marshall), който написал Principles of Economics през 1890 г. Новата дисциплина искала да идентифицира абстрактни променливи (abstract variables), приложими към всички системи за производство и стопански обмен, обръщайки малко или никакво внимание на разпределението, което зависи от съществуващите правни и политически институции в едно общество. Изучаването на икономиката заедно със съществуващите социални дадености отстъпило пред търсене на по-универсални "закони". Особено след загърбването на Джон Мейнард Кейнс, чиято "Обща теория на заетостта, лихвата и парите" (1936 г.) доминираше икономическата политика на САЩ от края на Втората световна война до седемдесетте години на ХХ век.

Момичетата и момчетата, изучаващи безкритично Економикс, било в България, САЩ или другаде по света, са умствено увредени подобно на предишните поколения икономисти, които през тоталитарните времена в България, СССР и другаде възприемаха тоталния икономически дирижизъм.

Економикс проповядва свободен пазар като естествен регулатор при минимум държава. Less Govеrnment в най-общ смисъл: самоуправляващите се градове през различни епохи, национални държави, федерални като САЩ, многонационални формации като ЕС. Govеrnment да не се меси в пазара, само да съблюдава да има свободен пазар. Но истината е, че Govеrnment не съблюдава, а създава пазара, пише Роберт Райш в книгата си (Robert Reich: Saving Cpitalism). Ако няма Govеrnment, има "Карнавалът на животните", които са в отделни клетки в зоологическата градина. Пазарът не съществува в дивата природа.

Економикс стигна уродливи форми много преди движението Occupy Wall street и преди данните, че един процент от хората притежават колкото останалите 99 процента от хората на Земята. Аз печеля един долар, ти печелиш един милион. Според свободния пазар ти струваш милион пъти колкото мен. Друг трик - Trickle down economy - "идеята", че благосъстоянието trickles down капе от богатите към бедните. Аз съм богат, трябва ми яхта, самолет, вила, прислуга, бодигардове, адвокати, медии, които да злепоставят моите противници, значи аз храня журналисти, правници, охранители, камериерки, строителни работници, корабостроители и тъй нататък. Един от гръцките фермери, блокирали пътя Кулата-Промахон, каза на тираджиите: Не се сърдете. Ако аз закъсам, няма да давам работа на българите да ми работят. И той Trickle down economy. "Ската!", щях да кажа аз, ако бях научил гръцки. "Шит!", ако бях научил английски. Но аз и родния си български не научих както трябва, така че нищо не казвам. Освен че: Както ученическите съчинения бяха подменени с "есета", така и "Политическата икономия" на Маркс бе заменена с ерзаца Економикс.DI copyright

 "Аз, Васил Лъвский, в Карлово роден. От българска майка юнак аз роден. Не щях да съм турский и никакъв роб." В тефтерчето си Левски написал "Народе ????". А народът роди интелектуални бижута, които робуват на четири чужди ценности: US ценности, евроатлантически, руски и турски мижитурски. Тези бижута хлевоусти да не сквернят името на Дякона, произнасяйки го. Български президенте Плевнелиев, присъствай на годишнината от обесването на дякона, отдай почит с мълчание, не си отваряй устата.
 To keep balance, keep going. But development is not forever, only human greed for added value is forever. Therefore the inbuilt end of capitalism. Планът "Пуканки" на Иво Хаджимишев беше шега. Маркс и Енгелс написали "Комунистически манифест" като полушега, която някои хора не разбрали и приели сериозно. Виж превода на манифеста с отличния предговор и препратки на Димитър Денков.
 Бранислав Нушич. Неговият мустакат сръбски герой щипе дупето на слугинята и казва "машалла". Обикновените турци не знаят какво значи арабската дума "машалла". Имамите забраняват на футболен мач да се вика "машалла" при сполучлив пас или гол.
273
67064
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
273
 Видими 
16 Февруари 2016 20:01
Майсторе!Без думи!
16 Февруари 2016 20:02
Сега като наскачат Економистите...

Но да бяха само те... Какви още "нАуки" има - социология, философия, психология, екология, дори литературознание и изкуствознание... Тия двете - като прокиснало вино, заместващо оцета...
----------------------------------
Сайтът на Генек
16 Февруари 2016 20:10
Както винаги
16 Февруари 2016 20:18
'Ако ви преподават Економикс, искайте си парите обратно. Няма такава наука, ...'
Много правилно!!! А съм магистър по икономика, но и инженер. Няма такава наука, наистина... кой какво бил казал-Маркс, Кейнс и т.н. и големия въпрос на икономиката е : с повече или по малко държава. И за това да е наука? Абе икономистите си нямат и най бегла представа какво учене е при точните науки!
16 Февруари 2016 20:33
Нашите културтрегери и интелектуални бижута да не го усукват по килифарски за турското робство

Хм, според наште историчаре от БАН и СУ робство не е имало:
"Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население никога не е имало робски статут. Българите са били данъкоплатци и са имали право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция е бил лишен", твърдят учените на БАН.

И така си върви юще от времето на луксозните издания на БАН -1983 годин.
Том Четвърти:
"Българският народ под Османското владичество /от 15 до началото на 18в./...
16 Февруари 2016 20:36
ех, почва се оттам дето най-много ги стяга чепика руските патриоти (газпром), минава се през лютеницата и спомените га били млади и се стига до апогея на неграмотността:


Економикс проповядва свободен пазар като естествен регулатор при минимум държава.


16 Февруари 2016 20:36
А има и нова наука: Теория на производствения процес.
Тя се занимава с това: как е движението на стойността при цивилизираните общества.
Стойността е твърда категория; не се създава и не се губи - също като материята.
Купил си материали, купил си средства за производство, вложил си труд за производство, маркетинг, и накрая си продал. По правилата за запазване на стойността би трябвало да продадеш на стойност каквато си вложил. И тук се явява парадоксът на "печалбата". Как да се категоризира печалбата като стойност? Това не е вложена в продукта стойност, значи е дошла от някъде другаде. Няма връзка със самото производство.
Естествено, ще кажете, идва от желанието на купувач да притежава вашия продукт. И от джоба му, пълен с негова "стойност".
С други думи сме накарали купувача да ни предаде неговата стойност без ние да му дадем някаква друга стойност в замяна. Или, казано по друг начин, ние сме "експроприиралию' тази негова стойност. Точно тази експроприация е същността на производствения процес. Другото име на експроприацията е "кражба".
От момента, когато се е появила икономическата категория "собственост", от тогава съществува и цивилизацията, като узаконяването на една или друга форма на експроприацията.
До ден днешен няма политическа система, която да отрич присвояването на стойността на другите под една или друга форма - роби, крепостни, войни, пленници, данъци и т.н.
И така: Първият закон на теорията на производствения процес гласи: Всяко намаляване на разходите (вложената стойност) в една точка на производствения процес води до увеличаване на същите в друга точка на този процес.

Това в рамките на майтапа, пък ако може някой нека ме обори!
16 Февруари 2016 20:42
подкупваш сатрапи - в Арабия, Русия

Бе ние си знаехме, че сатрапите са у халифато и хаганато.
Ма се беше друго и бачото лично да го потвърди...
16 Февруари 2016 20:46
Пак тука ще се игра хорото...
Димитри -
16 Февруари 2016 20:50
щурчо
16 Фев 2016 20 И така си върви юще от времето на луксозните издания на БАН -1983 годин.Том Четвърти:"Българският народ под Османското владичество /от 15 до началото на 18в./
През 83 , май пак БАН издаде Другаря Тодор Живков? ..
Ама аз по-вярвам на Негово Величество Фердинанд Български - дето говори за "балканский роб". И на Симеон Радев вярвам, и на Борис Сарафов, и на Иван Вазов-дето е написал "ПОд игото" А пък БАН си е БАН , а пък - битият, си е бит!
16 Февруари 2016 20:52
Сега ще падат Економически вуду-худо чаршафи и алабала обяснения . Лъже старият ерудит всичко е точно и Фсички са щасливи
ДИ
16 Февруари 2016 20:54
Барман с Порше Карера?!?
16 Февруари 2016 20:58
Е не напразно ТОХ-а беше такъв образователен хит дори и 90-те .
16 Февруари 2016 21:03
подкупваш сатрапи - в Арабия, Русия, другаде, те стават по-зависими от теб

Бачо ви го е каз-ал!!! по-зависими! много зависимо. Или умират или остават зависими. Честито.
16 Февруари 2016 21:05
Джон Мейнард Кейнс, чиято "Обща теория на заетостта, лихвата и парите" (1936 г.) доминираше икономическата политика на САЩ от края на Втората световна война до седемдесетте години на ХХ век.
А аз си мисля, че икономическата политика на САЩ, от "Ню дийл" натам, както и книгата на Кейнс са повлияни от Четиригодишния план /въпрос към знатоките - в коя държава е този план и кой е бил отговорният райхскомисар за него?/
16 Февруари 2016 21:06
от времето, когато селяните за мизерен трудоден копаеха като роби земята, която вече не беше тяхна
16 Февруари 2016 21:07
В огороде бузина а в Киеве дядька Това е -букет от приятни провокацийки Ами заслужават Странно изключение е нобеловата награда за икономически творби И тя не е на Нобел а от по-късно и от банка. Това е достатъчно за да се съглася с ДИ-не е наука.
Другото е мъка
16 Февруари 2016 21:08
плеяда не значи мнозина, а седмина

плеяди....
16 Февруари 2016 21:09
А народът роди интелектуални бижута, които робуват на четири чужди ценности: US ценности, евроатлантически, руски и турски мижитурски.

Не ги е родил народа, а съответните служби и службогонщината. Народа само ги изхрани, сръхсилите си и през зъби.
16 Февруари 2016 21:10
zzz07 16 Февруари 2016 21:06
от времето, когато селяните за мизерен трудоден копаеха като роби земята, която вече не беше тяхна


Това не го е имало и по турско...
16 Февруари 2016 21:18
Първият модел на Порше Карера е пуснат на пазара през 1988 г. - Porsche 911 Carrera 4.

ъхъ, пуснали са само пет други преди него.
Porsche Carrera
From Wikipedia, the free encyclopedia
Carrera (Spanish for "race" and "career" ) is a brand of Porsche automobile. The name commemorates the company's success in the Carrera Panamericana race.

The following vehicles have been called Carrera:

Porsche 356
Porsche 904
Porsche 911
Porsche 911 (1963–1975)
Porsche 930 (1975-1989)

Porsche 964 (1989–1993)
Porsche 993 (1993–1998)
Porsche 996 (1998–2004)
Porsche 997 (2004–2012)
Porsche 991 (2012– )
Porsche 924
Porsche Carrera GT
16 Февруари 2016 21:18
Да и аз си помислих че годинките не се връзват , печелиш голяма червена точка Жоравец .
А wreckage ти я отне
16 Февруари 2016 21:20
През 83 , май пак БАН издаде Другаря Тодор Живков? ..

То между Бан и Партиздат нема разлика, приятелю Симчо...
16 Февруари 2016 21:29
щурчо 16 Фев 2016 21:20 През 83 , май пак БАН издаде Другаря Тодор Живков? ..
То между Бан и Партиздат нема разлика, приятелю Симчо...
Maй да .. пък и кой знае защо все свързвам думите БАН ... История ... и Мошеника Златарски в едно ..
Та не бих желал БАН с института си по История да ми обяснява каквото и да е .. най-малкото иго ли е, робство ли е и как трябва да му викаме.
Поздрави
16 Февруари 2016 21:33
Барман с Порше Карера по ония години е като директор на ВТО с Кадилак Елдорадо.
Като изобщо не става дума за парите, а за това, че ги демонстрираш.
Работата като барман и бензинджия бяха доходоносни и това се знаеше от всички, но никой не им придиряше особено, стига да не почнеш да парадираш с тях, тогава идваха наистина сериозните проблеми.
Дори кръвен роднина в Политбюро не би могъл да тушира скандал с барман, джиткащ из града с Порше, каквото и да е Порше.
Барманите инвестираха в злато и валута - лесно за криене, малко като обем имане, което можеш за закопаш под курника на вашите в Казичене.
16 Февруари 2016 21:35
Тази вечер всички са пощипнати по дупето и за всички има машалла. От сатрапите до откатите.
За протокола - няма ЮП заради задокеанската уйдурма трети енергиен пакет ТЕП. Аз първите две серии не съм ги гледал, затова не знам откъде идва това трети.
16 Февруари 2016 21:36
otvrat,
Твоя превод на "sidekick" е перфектен, но не се опитвай да задаваш въпроси за преводаческите мнения изразени от Автора тука-- щото мое да те удари с некой несъществуващ цитат в подкрепа на мнението си
А и ДИ ти го е казал-- тва е жаргон "в езика на петролните и газови магнати". Той ги знае тия работи-- в тая територия некакви си там форумци могат само да си мълчат и да си водят бележки!
16 Февруари 2016 21:38
Щото сайдкик значи сол та*ак.

Сузуки имат модел Сайдкик, близнак на Витарата за САЩ и Канада.
16 Февруари 2016 21:41
Навремето съветската металургия не можеше да валцова стоманени безшевни тръби с голям диаметър, западногерманците можеха.

То май и сеги е същото по времето на Батюшката...
16 Февруари 2016 21:41
Ловкия съгласен , човърка ме една хипотеза , възможно ли е все пак с благословията на службите ?
16 Февруари 2016 21:43
"в езика на петролните и газови магнати".
16 Февруари 2016 21:44
Да, и сега по времето на батюшката съвегската металургия не е можела да прави големи безшевни тръби. Днес руската може.
16 Февруари 2016 21:53
Ловкия съгласен , човърка ме една хипотеза , възможно ли е все пак с благословията на службите ?

Не, би било твърде явно - вижте ме, бе, аз съм ухо!
Навремето ходех често в Руския клуб, мой близък работеше там, та познавах повечето келнери.
Като пуснаха малките полски Фиатчета, просто полудяха по тях, накупуваха си масово, инак караха Лади и Жигулета.
Един се престраши, купи си Пежо 504 на старо и го скъсаха от писане - откъде пари, за колко го купи и т.н.
И това при положение че всички в Руския клуб беха ушета, защото там обикновено водеха по така високи чужди гости и всичко се записваше.
16 Февруари 2016 21:55
Какво може днес, руската икономика е ясно.
Арбитражен иск за 759 млн. евро срещу "Газпром" е предявен от италианската фирма Saipem заради отказа на руснаците да изграждат газопровода "Южен поток", съобщи руското издание РБК Дейли. Преди близо две години Русия обяви, че излиза от проекта и го заменя с "Турски поток".

Прочее, кво стана с Турецкио паток...
16 Февруари 2016 21:57
водопроводчик,
може и да са се научили да правят тръби (ще питам един от бившите ми шефове в Шеврон--той беше "project manager-a" когато Шеврон си правеше тръбопровода в Казахстан, би трябвало да знае от къде са взели тръбите)
Но не са само тръбите... сигурен съм че ако знаеха как да си разработват по труднодостъпните находища нямаше да се молят на "British petroleum" и "Royal Dutch" да идват в Рашата да копат.
16 Февруари 2016 22:01
Италианците им направиха завод за тръби. Сега си е чисто техен.
16 Февруари 2016 22:02
щурчо 16 Фев 2016 21:55 Какво може днес, руската икономика е ясно.
Арбитражен иск за 759 млн. евро срещу "Газпром" е предявен от италианската фирма Saipem заради отказа на руснаците да изграждат газопровода "Южен поток", съобщи руското издание РБК Дейли. Преди близо две години Русия обяви, че излиза от проекта
Газпром работи със "Саипем" отдавна.
Заедно с италианците направиха "Син поток" /дето можеше да мине през Бургас, и да вземаме такси ама Костов го не пусна/. И КАКВО би трябвало да ни подскаже по-горната новина за спора-правят ли се в Русия тръби, или не се правят?
"Сапием" имат няколко кораба, за полагане на тръби, по морско дъно и работят по заявка с кого ли не .. с канадци, с американци, с британци ..
EТо им сайта: Натисни тук
16 Февруари 2016 22:05
Ловкия мерси за отговора . Присетих се една история от "Мосад" на Островски ,където вербуваха невероятно небрежно без да се усети един иракчанин със спорна кола взимаща дама от автобусна спирка и асоцирах . Предположих че може би им се е налагало да имат подобни коли и на нашите служби . Абсолютно съгласен че така се лепи "ухо" на челото .
16 Февруари 2016 22:05
мотики, лопати от времето, когато селяните за мизерен трудоден копаеха като роби земята, която вече не беше тяхна
комунистите потрошили тракторите от преди комунистическо като преди това унищожили елита на нацията и изяли кашкавала от мандрите.
16 Февруари 2016 22:19
от времето, когато селяните за мизерен трудоден копаеха като роби земята, която вече не беше тяхна


ся земята е тяхната, ма не копат. събират се всички баби от селото в една къща, всичкият им добитък и той в един обор. тва става в деня в който им дават пенсиите. щото циганите ги посещават в тоя точно ден. Демокраси, какво да правиш - имат избор: може да се заключат заедно, може и да не се заключат.
16 Февруари 2016 22:21
един от бившите ми шефове в Шеврон


твойта работа кат оня виц - нищо не искам да кажа, само искам да се похваля, че съм мирикански индженер.
16 Февруари 2016 22:31
И КАКВО би трябвало да ни подскаже по-горната новина за спора-правят ли се в Русия тръби, или не се правят?

Ми не се правят.
Както сам правилно отбеляза, без италианска помощ, немаше да има и Син паток...
16 Февруари 2016 22:38
Между другото, "Лукойл" започна преговори с иранските власти още през тази година да започне доставки на суров петрол от Иран за рафинерията си в България. Ледовете се пукат, гаспада и товариши...
16 Февруари 2016 22:40
Мене по ми е интересно какво толкова го е хванала за гърлото ДИ тая гнила американска царевица и не го пуска...
Той явно го е разнищил случая до последния детайл--даже знае от кои силози е взета царевицата Да кажа само нещо:
--не ще да е било "Foreign Aid BILL"-- отделен закон за неколко товара царевица до БГ не мисля че е имало, проверих отгоре-отгоре. Такова животно нема. Май ще да е било "Foreign ASSISTANCE ACT of 1961". Друга бира е тва, и са само държавни агенции. Имам съм съвсем малко допир с тях, но ме съмнява схемата описана от ДИ да е била баш така.
--за превоза.....дава са основните закони които регулират транспорта в тоя случай. "Jones Act" или официално "Merchant Marine Act of 1920" и "Merchant Marine Act of 1954"(So called "Cargo Preference Act) . "Jones Act" е ясен-- кораб под Американски флаг требе да е построен и регистриран в САЩ и екипажа да е 75% американски. Точка. "Cargo Preference Act" е също ясен--ако се носи стока на правителството на САЩ стоката .............и тука се почва купона...........ПОНЕ 50% ОТ ТОВАРА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВОЗВА ОТ АМЕРИКАНСКИ КОРАБИ. АКО ТИЯ КОРАБИ CА " reasonably available at fair and reasonable rates"!!!!!!
46 C.F.R. §§ 381.5 (agencies shall ship U.S.-flag except when "U.S.-flag vessels are not available at fair and reasonable rates for U.S.-flag commercial vessels" or "there is a substantially valid reason for fixing foreign-flag vessels first." & 382.3 (limitation of U.S.-flag carriers to fair and reasonable rates determined by the U.S. Maritime Administration).
Никой не е бил БГ по главата да приема по скъпия транспорт!
Тва не означава разбира се, че некой БГ политик от ония години не се е облажил.
Но хайде да се спре с тва реване от страна на ДИ как лошите САЩ-ски моряци, транспортно лоби и гадни фермери тва-онова...
16 Февруари 2016 22:41
Втора смяна,
На тва ме учеха едно време в университето (лош един, западен)-- ако цитираш някаква информация е по добре да цитираш и източника на инфото. Така информацията има повече тежест.
Вариант 1: един авер ми каза че руснаците правят страхотни стоманени тръби.
Вариант 2 : Б. З., който е бил шеф на строежа на петролопровода в Казахстан ми каза че руснаците правят страхотни стоманени тръби.
Кое има повече тежест ?
16 Февруари 2016 22:42
И какво като е с италианска помощ? Италианците не са русофоби като някои други.
Също така може да се каже и че без руснаците италианците нямаше да има къде да слагат тръби.
16 Февруари 2016 22:47
Не знам откога е казахският тръбопровод, но заводът за тръби е съвсем нов.
16 Февруари 2016 22:48
Преди седмица - 02.12.2014г. - Италия заяви, че "Южен поток" /ЮП/ не е вече приоритет за нея. Без Италия, единственият значителен консуматор на газ в региона, ЮП с огромния си обем, губи почва под краката си.

Това съобщение за смъртта на ЮП, беше доста преди официалната обява на Путин от ... Анкара...
16 Февруари 2016 22:51
Щурчо, имаше една тема за Газпром днес, премести се там ако обичаш - тролиш тук .
16 Февруари 2016 22:54
щурчо
16 Фев 2016 22:31 Както сам правилно отбеляза, без италианска помощ, немаше да има и Син паток...
Италианската помощ е жизнено необходима за проекти на Бритиш Петролеум, Амоко, Шел, в Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Азия , както вече споменах и както може да се види от сайта, любезно предоставих ... Италианската помощ за подводни тръбопроводи е като слънцето и въздуха , за всяко живо същество!
П.П
По света има НЯКОЛКО фирми с кораби, за монтиране на газопроводи в моретата ...

щурчо
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД