:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

В Азия процъфтява трафикът на булки заради недостига на жени в Китай

Предимно жени от Виетнам и други съседни страни са принуждавани да сключат брак с китаец
Много от жените са от северната планинска част на Виетнам, в близост до китайската граница.
Сапа е малко градче в северната планинска част на Виетнам в близост до китайската граница. Градчето е прочуто с идиличната си планинска природа и се превърна в любима туристическа дестинация. На всички снимки от Виетнам могат да се видят винаги усмихнатите момичета от народностната група хмонг с техните пъстри носии. Зад живописните кулиси обаче зее огромна бездна. Тук постоянно изчезват млади жени. Във всяко село около Сапа майките, сестрите и съседите разказват едно и също: "Момичетата изчезнаха в Китай".

Причината за това е, че в тази страна има огромен недостиг на жени. Въведената през далечната 1979 г. политика на "едното дете", съгласно която в едно семейство може да има само едно дете, както и желанието на семействата да имат за наследник син доведоха до масови аборти на женските зародиши. Експертите изчисляват, че през 2020 г. в Китай ще има 30 до 40 милиона повече мъже във възраст за брак. През октомври 2015 г. политиката на едното дете беше официално прекратена и семействата могат вече да имат по две деца. Но проблемът ще продължи да съществува още дълги години. Основната причина е, че безброй китайски мъже все още не могат да си намерят съпруги. Особено тези, които нямат достатъчно пари, са с много лоши шансове за брак. В резултат на това търговията с хора и бизнесът с принудителните бракове процъфтяват, а жертва са жени главно от Виетнам, но и от другите съседни страни.Отвлечени от близки хораЗасега не съществуват достоверни данни от Виетнам. "Знаем, че биват отвличани жени от всички региони на Виетнам. Предполагаме обаче, че голям брой от случаите не са регистрирани", казва основателят на детската фондация Blue Dragon в Ханой Михаел Брозовски, цитиран от "Дойче веле". Досега неговата фондация е помогнала на повече от 260 отвлечени жени да се завърнат обратно в родината си. При това става дума за жени, които се успели чак след години да дадат признаци на живот чрез интернет или чрез мобилните си телефони. След завръщането си във Виетнам много жени разказват все същата история. Че са били упоени и се събудили вече в Китай. Истината е малко по-различна, казва Михаел Брозовски. По правило похитителите не са чужди хора, а хора от близкото обкръжение. "Знаем, че повечето похитители дълго време изграждат отношения на доверие с жертвата си. И тъй като жертвите често сами си приписват вина, не искат да признаят, че са били отвлечени от близки хора. А това затруднява превенцията", казва Брозовски.

Има два типични сценария. Похитителите обещават на жените работа в Китай. А това е сериозно предложение за виетнамските жени, които ежедневно се борят за оцеляване. Във втория вариант похитителите се представят за кандидат-женихи и шармантни ухажьори. Михаел Брозовски разказва за един случай, при който млад мъж е поддържал любовна връзка с виетнамско момиче цяла година. Запознал се с нейното семейство. И чак след година отвлякъл момичето в Китай. Отвлечените жени се предават на "брачни посредници" в Китай. 22-годишната екскурзоводка Чан от Сапа описва опасностите. "Вече не знаем на кого да вярваме. Преди моята сватба хората ми казаха да внимавам, годеникът ми да не ме продаде в Китай. Жените и момичетата в селата около Сапа стават лесна жертва. Те не познават света и никога не са били в някой град. Доверяват се много бързо, когато някой е мил с тях", казва Чан.

Михаел Брозовски казва, че понякога и заможни жени с добро образование също стават жертва на търговията с хора. Но бедността и отдалечеността на регионите са основни фактори на заплаха. Освен това семействата в отдалечените райони по-трудно могат да получат помощ или да подадат оплакване в полицията. Похитителите знаят това. Един стар, но все още практикуван ритуал сред етническите малцинства също играе определена роля. По традиция младите мъже "отвличат" изгората си и я държат три дни при себе си вкъщи, преди да поискат официално ръката й от родителите. А това води до там, че семействата реагират твърде късно, когато дъщеря им не се прибере у дома. Михаел Брозовски подчертава, че във Виетнам не са регистрирани случаи, при които самите родители продават дъщерите си.

В страни като Виетнам или Бруней находчиви предприемачи също така предлагат булки за продан, като цените тръгват от 700 евро. Най-скъпи са девствениците - те вървят по 4500 евро. За виетнамките, които са и най-търсените, китайският съпруг е истински късмет. Бракът с китаец е равносилен на бягство от бедността и мизерията. За тях китаецът е това, което е американският мъж за китайската жена - гарант за сигурен и спокоен живот. Съпругите от Виетнам спестяват на китайците куп финансови тревоги. Според изследване на китайския портал Сочу Хуадиан, за да сключи брак в един от 10-те най-големи китайски града, мъжът трябва да разполага с капитал от 235 000 евро. Толкова излиза сумата, която покрива прищевките на средностатистическата китайска жена: обзаведена къща с минимум 80 кв.м жилищна площ, лек автомобил, модерни електроуреди, пищно сватбено тържество и меден месец в Европа или Австралия. На този фон цените на съпругите от Виетнам изглеждат направо смешни. Има само една малка неприятност: булките често бягат. Според агенция Синхуа през месец август 2011 г. в град в провинция Хунан 50 китайци изведнъж осъмнали без съпругите си. Жените, които били купени срещу 4200 евро всяка, побегнали задружно. Което накарало изоставените съпрузи да си помислят, че са станали жертва на измама. Затова купувачите на виетнамски съпруги вече настояват за гаранция. Агенциите във Виетнам се видяха принудени да им я дадат - в цената на булката вече е включена и едногодишна гаранция.Трудно завръщанеДори и тези жени, които успяват да избягат, дълго не могат да преодолеят травмите. В някои случаи те биват приети с много обич в семейството. В тези случаи и детската фондация Blue Dragon оказва помощ на завърналите се и техните семейства. "Много от отвлечените момичета не са имали право дълго да напускат жилището си в Китай. И след завръщането си не знаят как да се справят с новопридобитата свобода. Ние обясняваме и на родителите защо завърналите си жени страдат от безсъние и други психически травми", казва психоложката Дин Ти Мин Чао. Реинтеграцията в семейството понякога не функционира. Особено в малките села. Жените биват стигматизирани. "Затова някои от тях пристигат в Ханой, където живеят в комуни с други жени със сходни съдби. Фондацията им помага в търсенето на възможности за квалификация и обучение, за да могат въпреки всичко сами да градят бъдещето си", изтъква Дин Ти Мин Чао.

СНИМКИ: www.dw.de
Виетнамка подписва полицейски протокол, но до оплакване в полицията се стига само в много редки случаи.

Жертва на търговия с хора чака на китайско-виетнамската граница за отвеждане в родната й страна.

 Жертва на търговия с хора чака на китайско-виетнамската граница за отвеждане в родната й страна.


12
3058
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
21 Февруари 2016 19:30
Политиката на едно дете в комунистически Китай доведе до това.
Липсата на жени. Малките китайски момиченца просто бяха убивани от техните родители, докато не се роди мъжки наследник...
21 Февруари 2016 19:32
Малките китайски момиченца просто бяха убивани от техните родители

ти си работил като китайска акушерка в Синцзян, да?
21 Февруари 2016 20:01
Дивашката картинка в сички китайски провинции е една и съща...
21 Февруари 2016 20:19
Причината за това е, че в тази страна има огромен недостиг на жени. Въведената през далечната 1979 г. политика на "едното дете", съгласно която в едно семейство може да има само едно дете, както и желанието на семействата да имат за наследник син доведоха до масови аборти на женските зародиши

Ще започна с извода: няма нищо по-примитивно от робовладелската преса!
Важното е да се плюе Китай, докато едни от най-възхваляваните държави от робовладелската и проробовладелска преса са много по-зле...

Иначе (като процент) в Тайван съотношението е същото, макар да не е имало комунистически забрани...
Taiwan мъже - 11,747,803; жени 11,468,433

Още по-трагично от китайското е положението (в проценти!) в стожера на демокрацията Саудитска Арабия
Saudi Arabia - мъже 15,196,132, жени - 12,251,954
Плачевно си е в
Qatar - мъже 1,330,940, жени - 427,853
United Arab Emirates - мъже - 5,223,594, жени 2,288,096
Bahrain - мъже - 787,836, жени - 473,999

http://www.geohive.com/earth/pop_gender.aspx
22 Февруари 2016 06:35
Rogatia
21 Февруари 2016 19:32
Малките китайски момиченца просто бяха убивани от техните родители

ти си работил като китайска акушерка в Синцзян, да?

Явно ти си бетер акушерка ако си мислиш че в селата без ток и канализация са определяли пола на зародиша та да направят аборт на женското до третио месец.
22 Февруари 2016 06:40
Ганий сложи проробовладелците у малкото джебе.
Всички изброени страни от Персийскио залив са гъчкани с мъже - чужденци гастарбайтери. Местните мъже и жени са си пропорционални.
Само Великата ККП бе в състояние да измисли и претвори на дело гениалната идея да си избият китайците 20-30 милиона момиченца та сега да върлуват из цела Азия за женско. Умници.
22 Февруари 2016 08:49
Политиката на едно дете в комунистически Китай доведе до това.
Липсата на жени. Малките китайски момиченца просто бяха убивани от техните родители, докато не се роди мъжки наследник... 

В интерес на истината, това се практикувало не в Китай, а в Индия, Пакистан и Бангладеш, заради зестрата като дойде време момичето да се омъжва.
В Китай политиката на едно дете беше наложена предимно в градовете, а там е трудно да се скрие бременност и да се избегнат последствията при убийство на новородените момичета.
Политиката на едно дете за едно семейство, съчетана с "пенсионна система" при която грижата за възрастните родители е задължение на децата им, разбира се мотивира китайците да търсят всякакви други начини да имат момчета и резултатите говорят сами за себе си...
По едно време разправяха замърсяването било виновно...
22 Февруари 2016 12:54
. . . "Малките китайски момиченца просто бяха убивани от техните родители" и изяждани от червените канибали за заличаване на следите.
22 Февруари 2016 17:31
Най - будните и енетгични китайци не чакат да им довлекат азиатка, ами минават границата с Русия , заселват се в Сибирь където могат ( и имат ) колкото си искат деца .
22 Февруари 2016 18:05
VOCI
22 Фев 2016 17:31


Voci,
Най-умните и енергични китайци се заселват точно в Канада където могат (и имат) колкото си искат деца.
22 Февруари 2016 19:30
Още по-трагично от китайското е положението (в проценти!) в стожера на демокрацията Саудитска Арабия
Saudi Arabia - мъже 15,196,132, жени - 12,251,954
Плачевно си е в
Qatar - мъже 1,330,940, жени - 427,853
United Arab Emirates - мъже - 5,223,594, жени 2,288,096
Bahrain - мъже - 787,836, жени - 473,999


Тия как успяват да си правят хареми?!? Да не би... по линия на ЛГБТ?
22 Февруари 2016 23:19
Butch
22 Февруари 2016 18:05

Тия в Канада са най-хитрите.
И не бързат да се размножават. Отглеждането и изучаването на едно дете тука струва едно ферари.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД