:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

Бивш иконом осъди съпругата на израелския премиер

Сара Нетаняху твърди, че съдът "слуша избирателно" и е пренебрегнал голяма част от доказателствата
СНИМКА: www.reddit.com
Израелските медии винаги имат какво да кажат за премиершата. Заради разточителния живот, който води, често е сравнявана с Мис Пиги. Тя е известна и с лошия си нрав.
Съдът за трудови спорове в Ерусалим осъди съпругата на премиера Бенямин Нетаняху - Сара, за лошо отношение към бившия главен иконом в официалната премиерска резиденция. Магистратите решиха Мени Нафтали да получи обезщетение в размер на 44 200 долара. Той работил при семейство Нетаняху повече от една година.

Нафтали завел дело срещу Сара Нетаняху заради непосилните условия на труд, които тя създавала. Той твърди, че премиершата редовно обиждала и унижавала персонала. Делото обаче не е заведено лично срещу Сара Нетаняху като частно лице, а срещу кабинета на премиера, тъй като институцията отговаря за персонала в официалната резиденция. Затова и държавата ще плати обезщетението на Мени Нафтали. Сара Нетаняху обаче обжалва наказанието в израелския Върховен съд. Официално тя не в качеството си на подсъдима, а се води свидетел по делото, но има право да подаде жалба, тъй като присъдата опетнява името й.

В жалбата, публикувана във в. "Израел хайом", се казва, че по време на делото госпожа Нетаняху не е имала възможност да представи нито един от своите свидетели и доказателства. Тя упрекна съдебните власти, че не са направили проверка относно миналото на иконома. Той е уволнен от предишната си работа като част от охраната на кабинета, защото обиждал колегите си и се държал агресивно. Докато работел в резиденцията, Нафтали си позволявал да използва високата позиция,



за да изнудва колегите си



Освен това извършил опит за сексуално посегателство върху своя колежка, но съдът не взел предвид оплакването на потърпевшата. В жалбата се посочва също, че премиерското семейство не се занимава с наемането и уволнението на персонала. Това е и причината Сара Нетаняху да не е имала възможност да разговаря с Нафтали. Що се отнася до работното време, съдът не е обърнал внимание на признанието от страна на Мени Нафтали, че той е този, който определя работното си време. Сара Нетаняху разполагала с 20 писма от персонала на резиденцията, които искала да представи като оневиняващо доказателство, но съдът не й позволил. Тя настоява Върховният съд да анулира присъдата и да върне делото на по-долна инстанция, за да представи своите доказателства. Журналисти обаче твърдят, че вестник "Израел хайом" обслужва интересите на кабинета, затова достоверността на публикуваната жалба трябва да се вземе под внимание.

Мени Нафтали става главен иконом в резиденцията, след като година и осем месеца работи като редови служител в резиденцията на премиера. През 2014 г. обаче подава жалба в съда за трудови спорове срещу кабинета на Нетаняху, като причината за това е премиершата. В показанията си пред съда на 10 февруари т.г. Нафтали описва Сара Нетаняху като тиранин. Тя крещяла за дребни неща, предизвиквала нарочно скандали, обръщала се към персонала с обидни и унизителни имена. Скандалите започвали заради огромното количество алкохол, което изпивала през деня.

Чашата преляла, когато в 3 часа сутринта икономът бил събуден по телефона с крясъци, за да отиде в резиденцията на министър-председателя. След като пристигнал, Сара Нетаняху му изнесла дълга тирада, че млякото, което бил купил през деня, било в пластмасова опаковка, а не в картонена, както тя предпочитала. Нафтали се видял принуден да сложи край на работата си в резиденцията. За разлика от жена си, премиерът се слави с благ характер. Според свидетелите той не си е позволявал да повиши тон на прислугата, но пък никога не е спирал, нито упреквал жена си за това, че го прави.

Това е



вторият път,



в който персонал от резиденцията съди г-жа Нетаняху. През 2010 г. домашната помощничка Лилиан Перец заяви пред съда, че в продължение на шест години възнаграждението й било по-малко от установената от закон минимална заплата. Освен това не й били плащани социални осигуровки, а и била постоянно унижавана с прекалени изисквания. Сара Нетаняху й звъняла в малките часове, за да й се скара, че възглавниците не били добре оправени. Тогава премиерското семейство заяви, че зад Лилиан Перец стоят определени политически сили, които имат за цел да им навредят.

"Със Сара Нетаняху човек сякаш се връща в епохата на робството", казва Наоми Ландау, адвокатка на ищеца Нафтали. Свидетели по делото, които също са бивши служители на премиерското семейство, твърдят, че от тях се очаквало да продължават с работата часове след приключване на работния ден, но никога не им се плащало за това допълнително. В своите показания съпругата на премиера твърди, че има прекрасни взаимоотношения със своите служители. Адвокатът на Нафтали обаче изтъкна в съдебната зала, че в резиденцията има постоянен недостиг на персонал заради това, че хората напускат.

Нравът на Сара Нетаняху често е обект на медийни публикации и вестниците я наричат "първата дама, която Израел мрази." Още от 1990 г. много от хората, които тя наемала в дома си, са си тръгвали с подадени жалби срещу нея. Въпреки това скандалите по никакъв начин не вредят на имиджа и авторитета на Бенямин Нетаняху, който в момента кара четвърти мандат.

Снимка: www.ynetnews.com
Ищецът Мени Нафтали твърди, че системно е бил обиждан и унижаван от Сара Нетаняху.
Снимка: jewishbusinessnews.com
Бенямин и Сара Нетаняху
2665
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД