:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденция

Цветанов поглежда към партийния трон на Борисов

Бившият шеф на МВР подготвя почвата за момента, когато премиерът се кандидатира за президент
Снимка:"Сега"
--------
Откакто ГЕРБ съществува като партия (а вече станаха повече от осем години), свикнахме да гледаме на Бойко Борисов и Цветан Цветанов като на скачени съдове. Двама души, които не могат да бъдат отделени един от друг, защото работят в такава близост, че направо са се сраснали. Нещо като Иван и Андрей в политиката. Практиката обаче показва, че подобни партньорства винаги са до време. В даден момент единият решава, че е по-добре да преследва собствените си цели, дори да е за сметка на другия.

А Цветанов вече има свободата да го направи, при това в буквалния смисъл. Близо три години партийният заместник на Борисов живееше под заплахата да влезе в затвора. Трите дела, които бяха образувани срещу него през 2013 г., му тежаха като камък на шията.



Правеха го открит и уязвим



за постоянни атаки от страна на политическите му опоненти. Хвърляха черно петно върху и без това неособено лъскавия му образ. И поставяха ГЕРБ в адски неприятното положение на партията, чийто зам.-председател е редовен посетител на Съдебната палата в София като обвиняем (само БСП е по-зле заради делото срещу бившия й лидер Сергей Станишев, но пък него никой не го следи). В края на януари съдът оправда окончателно бившия шеф на МВР и по последното обвинение. И сега Цветанов с пресни сили и изчистено от съдебната власт име съсредоточава цялото си внимание върху политиката.

Резултатите се видяха веднага. По-малко от месец след като се отърва и от последното висящо дело, зам.-председателят на ГЕРБ беше избран за шеф на парламентарната вътрешна комисия. Постът беше вакантен цели три месеца - от декември м.г., когато депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов го напусна. А бързината, с която Цветанов го пое, както и почти пълният парламентарен консенсус около неговата кандидатура (подкрепиха го дори БСП и ДПС), недвусмислено подсказват, че е пазен специално за него. Новата позиция му осигурява значително влияние - комисията контролира всички министерства и ведомства, попадащи в обхвата на изключително широката сфера на вътрешната сигурност и обществения ред. В политически план това вещае тежки дни за настоящия шеф на МВР Румяна Бъчварова, която вече по силата на конституцията ще е задължена да се отчита за всяка своя стъпка пред Цветанов. А той неведнъж демонстрира неласкавото си отношение към нея, откакто Борисов я избра за наследник на отишлия си след страхотен скандал м.г. Веселин Вучков. Поводи все се намираха - дали заради полицейските протести и бюджета на ведомството, или нескопосаните предупреждения на Бъчварова, че ще разглежда всяка критика към МВР като атака срещу националната сигурност. Сигурно е, че такива ще има и в бъдеще, тъй като Цветанов очевидно си е заплюл сектора за сигурност като своя територия.



А там битката няма да е само между него и Бъчварова,



а между него и Борисов. Настоящият министър заема поста си единствено заради лоялността си към премиера. Както и поради безсилието на Борисов да открие човек в системата на МВР и в банката кадри на ГЕРБ, който да не е близък до Цветанов. Вярно, премиерът разполага с личен контрол върху ДАНС и новосъздадената Държавна агенция "Разузнаване" благодарение на приетите м.г. закони, които регламентират дейността на спецслужбите. Съвсем наскоро преразпредели и ресорите вътре в правителството, вземайки под крилото си и Държавна агенция "Технически операции", която отговаря за подслушването. Тези ведомства обаче също подлежат на контрол от страна на ресорната комисия на Народното събрание. Която пък се държи от парламентарната група на ГЕРБ. А групата - това е Цветанов.

Това е и основният лост на зам.-шефа на ГЕРБ в битката му за влияние във властта. Да, Цветанов е свършил много работа за изграждането на структурата на партията. Нароилите се коментари, че ГЕРБ се готви за предсрочни избори, когато той тръгна на обиколка из местните структури в началото на годината, са достатъчно показателни за тежестта му. Но политиката у нас се прави в парламента. Затова и Цветанов не иска отново да бъде министър. "При толкова пъстър парламент изключително важна е организацията относно подкрепата за една или друга политика или приемането на даден закон", обясни той в интервю в края на 2015 г. Именно тук



Цветанов е разчел новата си роля



- на посредника, който ще координира от името на ГЕРБ различните парламентарни фракции. Това е работа, извършвана повече или по-малко досега от самия Борисов, който обичаше да се изживява като помирител на враждуващите политици. Сега Цветанов поема тази функция. Резултатът вече се видя в новосъздадената анкетна комисия, която ще проучва влиянието на Турция и Русия в българския политически живот. Едно общо взето безсмислено упражнение от практическа гледна точка, под което обаче Цветанов първи се подписа. Защото така прави неоценима услуга на авторите на тази инициатива от ДПС, която Догановата партия ще трябва да върне. Но в края на миналата седмица задуха друг вятър. Борисов разкритикува наличието на тази комисия и тази седмица ГЕРБ ще трябва да направи някакъв парламентарен фокус и да разпусне комисията.

При всички случаи Цветанов няма да рискува да влезе в открит конфликт с Борисов. Това стана ясно още при оставката на Вучков, когато неотклонно отхвърляше атаките, че прави втори властови център в ГЕРБ. Оттогава насам публично демонстрира безпрекословна вярност към шефа си. Но междувременно скришом ще води личната си битка за овладяването на ключовия сектор за сигурност посредством властовата база, която си е изградил в парламента. И ще чака сгодния момент за следващата си стъпка нагоре - председател на ГЕРБ. Който като нищо ще настъпи, ако Борисов все пак стане партийният кандидат за президент на изборите през октомври.
14
4581
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
01 Март 2016 19:59
Май не само го поглежда, ами си търси и тапицер. Цуци е герп, а не браточката. Цуци манипулира всички избори и ги печели за герп. Личният "чар" на браточката може да осигури не повече от 200 хиляди таксиджии, фризьорки и парясници. А Цуци може да ти оправи колкото си искаш изборни протоколи. И е много амбициозен, и гарантирано желае да споменава в речите си заветите на вожда и учителя на партията, др. Борисов.
01 Март 2016 20:01
Цецерон е новия Бойко
01 Март 2016 20:02
Наблюдавайки как със заучени клишета се мъчи министърката, Цецо направо е титан на вътрешната сигурност...................................
Дано Бог да продължава да пази България, че не ми се мисли как биха се справили с някоя по-засукана ситуация тези без-силови министри на войната и полицията.
01 Март 2016 21:19
И ще чака сгодния момент за следващата си стъпка нагоре - председател на ГЕРБ. Който като нищо ще настъпи, ако Борисов все пак стане партийният кандидат за президент на изборите през октомври.

С това "парясници" какво искаш да покажеш? После нивото на форума било "отврат". Сякаш не ползвате услугите на фризьори и таксиджии
Цитата си го пазя за архива, м. октомври не е далеч.
02 Март 2016 00:28
С това "парясници" какво искаш да покажеш? После нивото на форума било "отврат". Сякаш не ползвате услугите на фризьори и таксиджии
Цитата си го пазя за архива, м. октомври не е далеч.


Не се нервирай, Славче, народна дума е. И аз съм парясница. Което не ми пречи с бившия ми мъж да сме най-добри приятели. И с втората му, също бивша жена, и със сина му от нея, и с със сина й от нейния първи мъж, моят й беше втори. Така дъщеря ми има двама братя! Смятам, че сме голямо семейство за пример. Евроинтернационално. Българо-чешко.
02 Март 2016 14:21
тъй като Цветанов очевидно си е заплюл сектора за сигурност като своя територия.

При кученцата се казва и прави по друг начин!
Май в тоя сектор е направено като при кученцата?
02 Март 2016 14:25
Де тоз късмет цецо да оглави ОПГ-то, ама едва ли.
02 Март 2016 14:27
По-добре чист партиец, отколкото държавник?
02 Март 2016 15:18
Твърде възможно е Цвъки да извършва изборни манипулации. Това обаче поражда следния въпрос - за кого всъщност гласуват българските избиратели?
02 Март 2016 18:23
Абе тези пишещите не разбраха ли, че пробойна по линията ББ и ЦЦ на този етап е невъзможна, ама те пак да си опитат. А някой може ли да каже по-добър министър от Цветанов и по-добър Главен секретар от неговия? Чакам!
02 Март 2016 19:17
А някой може ли да каже по-добър министър от Цветанов и по-добър Главен секретар от неговия?

Том и Джери
Мечо Пух и Прасчо
Бийвъс и Бътхед
Хубафка и Дзвярът
03 Март 2016 07:20
Да допълня колегата: Р5 и Миков.
03 Март 2016 07:23
А някой може ли да каже по-добър министър от Цветанов и по-добър Главен секретар от неговия?


Кой беше неговия секретар, ама без да ползваш чичо гугъл
06 Март 2016 01:34
Цветанов поглежда към партийния трон на Борисов


Тези вицове ги писаха и на предишните избори. Веселба да е...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД