:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Споровете около марката "Linux" се ожесточават

Според бащата на GNU-софтуера Ричард Столман дискусията за лицензионните такси е излишна и измества същината на проблема
Президентът на Free Software Foundation Ричард Столман изрази становището си относно назряващия в интернет скандал след решението на Линус Торвалдс да събира лицензионна такса за ползването на името Linux.

-----

Според бащата на GNU-софтуера Столман случаят с търговската марка измества дискусията в погрешна посока и я отдалечава от реалния проблем - свободата да се дистрибутира и променя софтуера. В интервю за в. "Сидни Морнинг" Ричард Столман заявява: "Свободният софтуер означава, че сте свободни да стартирате, изучавате, променяте, редистрибутирате и да дистрибутирате променени версии по начина, по който функционират готварските рецепти. Какви имена могат да се използват, за да се нарече една програма, е отделен въпрос."

Според него



проблемът за наименованието



на продукта не е достатъчно ясен, тъй като много често с името Линукс се нарича системата GNU и ядрото Linux, които заедно съставят операционната система GNU/Linux. Столман изразява надежда, че след като за името Linux в бъдеще ще трябва да се плаща, то хората могат да започнат да използват по-често името GNU.

Твърдейки, че въпросът с търговската марка "Linux" е незначителен, Столман се противопоставя на някои от членовете на движението за свободен софтуер, които вярват, че името Linux е достатъчно добре защитено, тъй като е много добре познато в цял свят и не се нуждае от специална защита.

Припомняме, че Линус Торвалдс разгневи много от последователите на



движението за свободен софтуер



и движението за отворен софтуер, след като негов адвокат изпрати писма до 90 австралийски компании с покана да платят между $200 и $5000 за използването на търговската марка "Linux" в имена на техни продукти. Те обвиниха Торвалдс, че желае да капитализира по този начин популярността на Линукс. Чрез e-mail към Linux Kernel мейлинг листа Линус Торвалдс обяви и излизането на новата стабилна версия на ядрото за GNU/Linux. Версията е 2.6.13 и се появява след серия от кандидат-версии за тестове, в процеса на които бяха открити и поправени някои недостатъци.

Според Торвалдс най-проблемната новост в тази версия на ядрото е опитът да се направи възможно x86 да ползва кода за обикновените настройки на PCI шината за асоциирането на неасоциирани ресурси. Това е довело до много непредвидена работа, но в резултат сега голяма част от лаптоп компютрите ще могат да откриват и PCI устройства, които BIOS не е могъл да настрои.
3
734
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Септември 2005 09:59
както се вика: Сложи си ГНУ ОС или накратко ГНУС.

А къде ще се ръгат на лаптопа тия ПЦИ устройства дето биоса нямало да ги открива? B PCMCI слота ли?
18 Септември 2005 01:46
Хаха братле,

личи ти, че скоро си компилирал кернел


поздраwи
18 Септември 2005 02:47
единствените безплатни операцйонни системи са свещенните книги които така са кодирани че хората ги разпространяват белким някои ги разгадае
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД