:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,372,819
Активни 124
Страници 16,587
За един ден 1,302,066

Ситуацията по границата: Царят е съвсем гол

Строежът на огради към Турция се очертава като гигантско безсмислено харчене, тъй като потокът бежанци се очаквал откъм Гърция
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Военните, които построиха първите 30 км преграда към Турция, бяха разсипани от критики и наказания заради 9 млн. лв. Сега става наистина голямата разсипия, но никой не иска проверки за това.
Ситуацията по южната граница става все по-абсурдна. Военният министър Николай Ненчев и премиерът Бойко Борисов обявиха, че вече ще се вдига ограда към Гърция - "лека, телена, тип "Бруно". Те не обясниха колко километра ще е, къде точно ще бъде разположена, как ще се финансира и кой ще я изгражда, като се оправдаха със съображения за сигурност. Ако се съди по едно изказване на вътрешния министър Румяна Бъчварова отпреди месец, това ще трябва да стане със средства от бюджета, тъй като ЕС не одобрява оградите ни. Тоест на фона на "златното" съоръжение, което се строи към Турция и което гълта милиони всеки месец и краят му не се вижда, сегаследва нова финансова "ламя" - и по границата с ГърцияАко имаше истинска опозиция в парламента, правителството вероятно отдавна щяха да са го разпънали на кръст заради новите строежи. Факт е, че към Турция България строи едно от най-скъпите и с доста спорна ефективност заграждения в Европа. Опозицията, ако ДПС, БСП и "Атака" могат да се нарекат така, само наблюдава. Дори и да дръзнат да попитат нещо, правят го с половин уста и показват криворазбрана солидарност с управляващите.

Това е същата опозиция, която само преди година, докато беше власт, бе принудена да се обяснява постоянно за една доста по-евтина и по-бързо изградена ограда. По времето на кабинета "Орешарски" с помощта на военните бяха построени 30 км за близо 9 млн. лв., от които 1.5 млн. лв. за сметка на бюджета на Сухопътните войски. Тогава ГЕРБ буквално разкъса военния министър Ангел Найденов и тогавашния командващ пехотата ген. Нейко Ненов за цената, за сроковете, за качеството. Днес същата ограда се показва от управляващите пред британския премиер Дейвид Камерън и министри от Австрия като голямо постижение.

За новата ограда от 135 км покрай браздата с Турция правителството предпочита да мълчи, даже премиерът изцяло прехвърли фокуса към границата с Гърция - там бил големият проблем, защото била много дълга, не била защитена и няколко месеца наред гръцкото правителство не вземало мерки. "На българо-турската граница натискът е малък. Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция", увери Борисов.Защо тогава се инвестират гигантски ресурси по турската граница?Кога ще е готова - това е най-важният въпрос за стената по югоизточната граница, чиято цел уж беше да забави евентуален мигрантски наплив. С този аргумент правителството форсира строителството, дори беше променен Законът за обществените поръчки, за да бъдат избрани фирми без конкурс. А напливът предстои в следващите месеци, когато времето се затопля. Ако не чакаме "приливна вълна" откъм Турция, защо тогава правителството се захвана да прегражда и между ГКПП-Малко Търново и Резово - още 90 км? Районът, в който ще се изгради, е труднопроходим и там липсват работещи камери. Вероятно цената и там ще е фантастична.

От обясненията на МВР и на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, които отговарят за строежа при Турция, почти нищо не става ясно, освен че има голямо забавяне. Тъй като правителството било пропуснало в постановлението си за изграждане на новата ограда от март 2015 г. да възложи ясна отговорност по координацията и спазването на сроковете на МВР, то прехвърля тези си задължения (въпреки че по закон се грижи за опазване на сухопътната граница) на областните управители. Те пък в крайна сметка са зависими от осигуреното финансиране от държавата и от капацитета на фирмите, които строят. Затова за една година работа са изградени едва 53 км. За сравнение - военните успяха да вдигат тяхното съоръжение за по-малко от шест месеца.

Новото съоръжение досега струва на данъкоплатците 100 млн. лв. и това не е окончателната му цена. За да бъдат завършени оставащите близо 73 км, ще са нужни още най-малко 10 млн. лв. Такастойността на 1 км от оградата излиза близо 1 млн. лв.Военните похарчиха само 300 хил. лв. на километър и бяха разбити от критики, проверки и наказания. Обясненията на МВР за високата цена определено куцат. Едно от тях е, че било нужно да се изградят пътища по граничната бразда, които са оскъпили съоръжението. Подобни черни пътища бяха направени и от военните. Аргументите, че новото съоръжение ще е по-здраво от първото, също е трудно да се приемат. Двете са почти идентични. Разлика има в използването на поцинкована бодлива тел, която не ръждясва.

И двете обаче са еднакво лесни за преодоляване. При започването на строежа на новата ограда от МВР удобно разпространиха снимки как съоръжението на военните е почти паднало. Само че пропуснаха да споменат, че в района е имало 62 случая на преминаване на оградата, която е била рязана от нелегалните мигранти под носа на Гранична полиция. Трафикантите и мигрантите от Турция вече имат готовност и за новата ограда - снабдили са се смалки флексове на акумулаторни батерии,с които ще преодолеят препятствието за минути. На места ще е дори по-лесно. Новото съоръжение не е изцяло копие на първата ограда - два реда метални платна с бодлива тел. Въпреки високата цена, на места съоръжението ще бъде от тип Б - тя ще е с един ред метално платно и бодлива тел. Такъв тип съоръжение ще бъде изградена и в три участъка в Бургаско. Най-дългият е между реките Велека и Делийска - 7.4 км. Тази ограда ще бъде по-висока за сметка на широчината. За флексовете височината едва ли ще има значение.

Доста може да се спори и по вида на самото съоръжение. И в Гърция, и в Македония се спряха на коренно различен модел, който позволява по-голяма мобилност на граничарите и дава възможност за реакция, преди мигрантите да са влезли на територията на страната. Оградата в двете държави също е от два реда, но между тях има около 10-15 м полоса, по която се придвижват автомобилите на полицията. Така дори и да преминат през първата ограда, мигрантите биват задържани между двете заграждения.

Логичен е и въпросът защо МВР реши за изгражда скъпо и неефективно защитно съоръжение по труднодостъпни места, след като охраната с жива сила би имало доста по-добър ефект. Дори грубата сметка показва, че назначаването допълнително на гранични полицаи по границата с Турция би струвало далеч по-евтино от новото съоръжение, при това временно. Бившият вътрешен министър Веселин Вучков поиска допълнително 9 млн. лв. за назначаване на нови 500 гранични полицаи и 200 души помощен персонал, които да помогнат за охрана на границата с Турция.Изхарчените досега пари щяха да стигнат за 10 годинииздръжка на тези гранични полицаи и ефектът щеше да е бърз и осезаем. Също така подобна стъпка щеше да развърже ръцете на кабинета да поиска допълнително финансиране от ЕС за издръжка на граничарите.

До този момент МВР показва, че решава въпроса на парче, без ясна визия как оградата да бъде интегрирана със системата за видеонаблюдение. От Гранична полиция вече ясно дадоха да се разбере, че новото съоръжение няма да бъде обвързано с видеонаблюдението дори в местата, където то работи. Ще липсва и система за известяване, ако някъде има пробив в новата ограда. Така почти се обезсмисля построяването й, тъй като тя лесно може да бъде преодоляна, а полицаите дори няма да разберат. Като добавим и аргумента на премиера, че откъм Турция всичко било спокойно и не се чакал бежански поток, въпросът е - за какво тогава ни харчат парите.
Снимка: Туитър
Така изглежда двойната ограда по границата на Македония с Гърция. Тя беше изградена по-бързо и по-евтино от българската, ефективността й също е по-голяма.
24
4067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
27 Март 2016 19:46
Логичен е и въпросът защо МВР реши за изгражда скъпо и неефективно защитно съоръжение по труднодостъпни места, след като охраната с жива сила би имало доста по-добър ефект.


Уважаемият автор да посочи през колко метра трябва да има човек или хора за охрана, за ад легне по-евтино от една ограда. Ако случайно е отишъл на браздата, защо не е останал за една вечер, за да види как изглежда границата през нощта, какви са средствата за свръзка (никакви - няма покритие на мобилни телефои), осветление (лични) и възможности (никакви). Друг е въпросът, че оградата е ефективна, ако има мобилни отряди, които периодично да я обхождат, автомобилите да са снабдени с термокамери, тъй като талибан в храст е по-лесно да се фиксира с такова устройство, отколкото с прожектор.
препоръчвам на уважаемите журналисти, да изкарат поне една вечер, а защо не и няколко дни с различни смени на границата - на браздата без ограда ина браздата, с ограда. Да видят разликите, да поговорят с откъснатите от семействата си служители, които с голи ръце, без оборудване, без подкрепа и с постоянно неведение какво аджеба трябва да правят, стоят въпреки всичко и си вършат работата.
27 Март 2016 20:02
Затова за една година работа са изградени едва 53 км. За сравнение - военните успяха да вдигат тяхното съоръжение за по-малко от шест месеца.


30 км за 6 месеца, за 12 - 53. А би трябвало 60, ако се строи с темпото отпреди 2 години. Няма голяма разлика, още повече, ако се има предвид терена. Ограда на българо - гръцката граница не е нужна. На изток от пътя Кавала - Гоце Делчев няма никакви пътища от юг на север по които биха могли да нахлуват мигранти. А и Родопите не са Странджа.
27 Март 2016 20:16
Строежът на огради към Турция се очертава като гигантско безсмислено харчене, тъй като потокът бежанци се очаквал откъм Гърция
Това е върховна глупост -- джурналистическо шоуменска изцепка, нямаща нищо общо с разбирането за държава и държавност. Но разбирането за държава и държавност се разпростира в по голям пространствен размах, изглежда непроумяван от виждащите в радиус педя или петилетка около носа. Ако разбиранията бяха държавнически, нищо от старата ограда не трябваше да се маха, тъй като всяко примирие и всеки мир е временен. Държавността означава сигурност и заедно с това държавникът мисли за черни дни и никога не руши каквото и да е съградено, имащо отношение към сигурността на държавата, в т.ч. огради, служби, армия -- за съграденото е хвърляна народна пара. Майтап с такива неща никой държавник никога не си е правил. Майтап с такива неща си правят разни политиканчета, избутани на възлов пост да свършат някое продажно дело и след това пратени в забвение и презрение на народа си.
27 Март 2016 20:19
Фу финдер! доколкото знам има в продажба автономни камери за ловци които могат да предават в реално време по радиоканал информацията.Не съм се интересувал подробно за възможностите им по принцип защото цената им е невъзможна за мен лично но няколко такива разположени на подходящи места биха могли да помогнат много на гранична полиция.Те са и камуфлирани така че е трудно да бъдат открити от някой който не трябва.Само трябва да се обхождат от време на време и да им се сменят акумолаторите.Няма ли кой да проучи въпроса и да направи предложение?
27 Март 2016 21:03
Не е излишен харч дувара с Турция. Друг е въпросът за цената .
Трябва да се върнат Гранични войски.
И строителни - тоже . Тия цигани вместо да се учат от малки как да безчинстват , поне за 2 г да научат занаят и да са наковани малко на ред и дисциплина .
27 Март 2016 21:10
Каналджия хванат на местопрестъплението, т.е. с клиентите си да бъде подлаган на анална пенетрация от ВСЕКИ един от клиентите му - това ще свърши повече работа от оградата!
27 Март 2016 21:50
ГЛУПАЦИ !
Най-малко 450 км . Без пътища и по било. Щял Той да издига дувар.....
По- добре дай на В.В. 500 млн за фишеци да унищожи ИД.
27 Март 2016 22:36
Оградата, до която банкянският тъмен субект разведе камерън с джип и като черен мангал лъга за нейната непреодолимост, е слабо полезна за страната, но извънредно полезна за нагушилите се покрай нея гербаджийски строители на капитализма. Вашингтон и Брюксел не разрешават на Европа и в частност на България да се предпазва от враговете си.
27 Март 2016 22:36
...потокът бежанци се очаквал откъм Гърция...
Ами те ония мошенници от В4 това разправяха, ама леля нали Му каза да не им се вързва ...
Какво да направиш - герберчетата толкова си могат, та чакат някой друг да им каже какво да говорят, правят, мислят ...
27 Март 2016 23:41
inventus 27 Март 2016 20:19
"Фу финдер! доколкото знам има в продажба автономни камери за ловци които могат да предават в реално време по радиоканал информацията"-----Нависоко по границата в села съм чувал израз: Внимаваи,тук сме все местни хора.Добродушни са,но ако пришелец обикаля и се крие в гората,без да каже здравеите как сте?...го очкават сериозни премеждия.Пътя един,а пътеките малко...Граничната зона е 30км.След нея мигранта няма шанс да е бежанец.Веднаж регистриран,депортирането от Европа е въпрос на време. Уникална новина--- "Той е терористът с бяло яко и черна шапка, който е носел най-голямата бомба на летището и е избягал след взривяването на двамата си колеги по терор. Журналистът е бил разпознат от таксиметровия шофьор, закарал тримата терористи на летището. Журналистът подобно на много свои колеги е от защитниците на мултикултурализма и правата на бежанците. Работил е на свободна практика, цитиран е и е работил за много медии.

В един от репортажите си от бежански лагер миналата година той разкритикува властите, че дават храна на мюсюлманите, като с това им пречели да спазват постите в свещения месец Рамадан. Хуманитарни работници работещи с бежанците, още тогава са заявили, че журналистът е набирал джихадисти в района на службата за чужденците в Брюксел."
Първи арестуван за атентати в Европа журналист
27.03.16 11:39 Натисни тук
27 Март 2016 23:43
Началото на нишката: "Франсоаз Олджай бе уведомена за отстраняването си от длъжност от генералния консул на Франция в Истанбул", добави Надал.

Франсоаз Олджай е била почетен консул на Франция от октомври 2014 г.

В репортажа на Франс 2, който е заснет със скрита камера, тя признава, че продава надуваеми лодки и спасителни жилетки на мигранти и бежанци, които се опитват до достигнат някой гръцки остров с опасност за живота си. Олджай също признава, че с тези си действия участва в трафик и уверява, че и местните турски власти участват в него. На въпрос защо не спре тези продажби, тя отвръща, че ако тя спре, други ще го правят на нейно място.В магазина има френско знаме и плакет, който твърди, че в магазина се помещава "консулска служба на Франция"." Натисни тук
28 Март 2016 01:14
Братчед, ти у вас само предната врата ли заключваш?
28 Март 2016 07:59
За да твърдиш че безсмислено да се строи ограда по границата с Турция най-малко трябва да си ясновидец.
28 Март 2016 08:14
Това е върховна глупост -- джурналистическо шоуменска изцепка, нямаща нищо общо с разбирането за държава и държавност. Но разбирането за държава и държавност се разпростира в по голям пространствен размах, изглежда непроумяван от виждащите в радиус педя или петилетка около носа. Ако разбиранията бяха държавнически, нищо от старата ограда не трябваше да се маха, тъй като всяко примирие и всеки мир е временен. Държавността означава сигурност и заедно с това държавникът мисли за черни дни и никога не руши каквото и да е съградено, имащо отношение към сигурността на държавата, в т.ч. огради, служби, армия -- за съграденото е хвърляна народна пара. Майтап с такива неща никой държавник никога не си е правил. Майтап с такива неща си правят разни политиканчета, избутани на възлов пост да свършат някое продажно дело и след това пратени в забвение и презрение на народа си.

Че е глупост - глупост е, обаче не поради тези причини.
Поставянето на огради по границата няма нищо общо с разбирането за държавност, а е в въпрос на целесъобразност с оглед на националната сигурност.
Старата ограда в по-голямата си част не беше махната, а просто изгни с времето, понеже нямаше гранични войски да я подържат. Махнати бяха части които пречиха на хората да стигат до ниви и пасища. Но и да беше подържана, днес пак щяхме да строим нова ограда, понеже старата беше доста навътре в българска територия и имаше основна цел не толкова да препяства преминаването, а да сигнализира на граничарите, които да направят засада на бегълците.
Понеже днес нямаме проблем с напускащи социалистическия рай, а с прииждащи мигранти.
28 Март 2016 08:45
Бандитите около КТБ нахендриха България с 5 000 000 000 лева и се ползват със съмнително добър медиен комфорт, а няколкото милиона за ограда, която ще ни спести сума ти грижи около пришълците от Африка и Азия, са основна дъвка за всички медии ?! Много странно, нали ? Не и , ако стане ясно кой мотивира писачите и каква е каузата , която преследват.
28 Март 2016 09:06
В един от репортажите си от бежански лагер миналата година той разкритикува властите, че дават храна на мюсюлманите, като с това им пречели да спазват постите в свещения месец Рамадан.
Това вече не го разбирам.
28 Март 2016 09:11
днес пак щяхме да строим нова ограда, понеже старата беше доста навътре в българска територия и имаше основна цел не толкова да препяства преминаването, а да сигнализира на граничарите, които да направят засада на бегълците.
И кво като е навътре? И нали това е целта на упражнението? "Да сигнализира на граничарите, които да направят засада на бегълците." В случая - пришълците. Оградата си е ограда! В случай, че някой не е забелезал, една ограда възпрепятства както излизането, така и влизането. Мислете като пишете!
28 Март 2016 09:17
В случай, че някой не е забелезал, една ограда възпрепятства както излизането, така и влизането.


ОТВРАТ, ти май имаш навика да пресичаш мажду-държавните граници не през ГКПП , а през чукарите и горите ? Много странно за един цивилизован европеец ?
28 Март 2016 09:24
ОТВРАТ, ти май имаш навика да пресичаш мажду-държавните граници не през ГКПП , а през чукарите и горите ?


Когато човек няма какво да каже - не бива да профанизира! И трябва да е готов да даде разумно обяснение (според знанията и възможностите си) на простичкият въпрос : как ще се промени положението ако всички, които твърдят, че са бежанци, минат през ГКПП-тата? Какво ще стане тогава?
28 Март 2016 09:51
Това е статия с позицията на Мерджанов (БСП). В нея открито се приканват бежанците да атакуват българската граница. Не бихме се учудили, ако такива политици печатат листовки с карти и помагат на бежанците да навлизат нелегално през границата.
При липсата на възможност да се използва оръжие срещу невъоръжени хора, както това ставаше при управлението на БКП, сега БСП, и при липса на средства за изхранване на няколко милиона бежанци, които ще бъдат върнати от ЕС обратно в страните, през които са влезли, оградата е единствения допустим от правна и хуманна гледна точка начин да опазим границата си.
Действителната цена на оградата е наполовина на твърдяното в статията. Пътищата са чакълирани, а е не земни и кални като в Македония. Дори най-слабата от трите български огради е в пъти по-здрава от македонската. Сухата и камениста почва в Македония може и да понесе 1-2 акции на полицията, но чернозема и блатата на българо-турската граница не позволяват да премине и един автомобил без надежден път.
28 Март 2016 10:31
как ще се промени положението ако всички, които твърдят, че са бежанци, минат през ГКПП-тата? Какво ще стане тогава?


Ще стане това, че просто няма да минат !
Думата "граница" , все пак, на всички езици означава нещо - до тук действат тия и тия закони и правила, оттук нататък законите са други. И друго правило, за да видим кой си и какъв си , премини през определените за това места, където има специалисти и техники да проверят това, което твърдиш. Иначе - стреляме на месо !!! Толкоз.
28 Март 2016 10:58
Газоносецът Борисов да започва оградата по границата с Гърция, а да не тръби публично че такава ограда не му се строи! От Идомени до Беласица са 80км - въпрос на седмица е хилядите озверени от чакане т.нар. "мигранти" да преодолеят това разстояние. Особено сега когато се затопли. И‌ след като са получили листчета с преведените на арабски негови думи, че няма да строи ограда. От Беласица през р. Струма , през ГКПП‌ Кулата, през ГКПП‌ Илинден до Годешево, където границата завива нагоре към Бръщен и Црънча и започват високите Родопи. Това са ок. 160-170 км. Верно, сложен терен от топографска гледна точка, но си струва.
Непострояване на ограда по границата с Гърция ще е вторият голям гаф на Борисов след отказа му да участва в централноевропейската инициатива.
Не му увря тиквата, че държането за полата на оная гедерийска лезба не допринася ползи за България! Точно напротив!
28 Март 2016 16:44
Ако ББ се беше прилепил до В4, когато те го канеха можеше да измоли от тях и пари и хора (особено като се има предвид, че и Австрия стои с В4). Между другото и Китай се ориентира към Чехия (3 дневно посещение на китайския президент).

29 Март 2016 00:15
И кво като е навътре? И нали това е целта на упражнението? "Да сигнализира на граничарите, които да направят засада на бегълците." В случая - пришълците. Оградата си е ограда! В случай, че някой не е забелезал, една ограда възпрепятства както излизането, така и влизането. Мислете като пишете!

Случаят е съвсем различен с мигрантите, чиято основна цел е да влязат в страната. Дали властите ще ги хванат, за тях не е от чак толкова съществено значение, както навремето за бегълците от социалистическия рай.
Целта на властите пък не е толкова да хващат бегълците, колкото да препятсват влизането им в страната. Затова има значение както къде е построена оградата, така и от какъв тип е. Сега трябва ограда колкото може по-близо до границата, колкото може по-висока и по-здрава, с повече бодлива тел.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД