:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Позитаник" може да потъва, но мераклии за капитан - бол

Открит остава въпросът дали столетницата е в тежко положение, защото се връща към левия си фундамент или защото е загубила доверието, че е лява партия
Борис Попиванов
Предконгресната битка в БСП протича с едно малко изненадващо ожесточение. Очаквахме да бъде вяла и казионна, както подобава на една уморена столетница. Вместо това виждаме на сцената не просто конкуриращи се кандидати, а твърдо заявени политически амбиции, разбираеми за публиката програмни послания, социологически състезания, интензивни медийни включвания. Последното също е не твърде обичайно, защото имаме опита от миналото - претендентите за шефския пост да бъдат по-изявени на закрити срещи и в конгресни кулоари, отколкото пред националната аудитория. Сега напротив - всекидневно гледаме и четем кой какво предлага, и то при запазен доста добър тон. Дано тази коректност и учтивост остане докрай, защото е хубав сигнал на фона на традиционните ни политически нрави. Не вярвам, ама все пак.

С други думи,партията изглежда по-жива, отколкото я изкарватЗа какво обаче е борбата? Да прескочим шегата, че се бият за капитанското място на "Позитаник". Свикнали сме БСП да ни изглежда като федерация от различни и често срещуположни интереси ("холдинг", ако цитираме нейна знакова фигура), като съвкупност от групи и групички с повече или по-малко ярки водачи, всяка от които със собствени позиции и разбирания какво и защо да се прави. Тези групи са принудени да правят сложни коалиции помежду си, защото нямат силата и ресурса сами да овладеят мостика. На лидера в този смисъл му се падаше задачата да балансира и да привлече около себе си колкото е възможно повече от тези групи и фигури, да намери формулата, според която в техен интерес е да го подкрепят, понеже така биха спечелили повече, отколкото по пътя на конфронтацията. Минусите на тактиката са известни и практически проверени - слаба адаптивност на партията спрямо промените в околната политическа среда, забавени реакции на изникващите предизвикателства, трудности да се формулира ясна политика, която да бъде отстоявана и не по-малко важното, да внушава доверие. Плюсовете - че се поддържа единен и относително монолитен образ.

Покрай сегашния отчетно-изборен цикъл се произведе един малко очакван резултат. Наблюдаваме не просто групи и личности, които спорят за власт, но и идеологически разделения. Може да е било преднамерено, може и да е настъпило случайно, но пред нас е вътрешната дискусия между социалисти и социаллиберали, характерна в различни форми и проявления за мнозинството леви партии в Европа - т.е. наболелият въпрос за идентичността и интересите, които ще бъдат защитавани.

Екипът на Михаил Миков консолидира привържениците на левия, социалистическия курс. За отбелязване е, че все по-близо до него застават хора, които далеч не принадлежат на приятелското му обкръжение (нещо повече, някои от тях са му били остри опоненти в миналото), нокоито одобряват линията, смятана от него за важнаВ нейното очертаване той е последователен, поне откакто е председател. На какво залага Миков? БСП да има облик и профил, които съответстват на нагласите на нейните симпатизанти, така както той ги разчита. Нещо повече, да се утвърди като "различната партия", с която трябва да се съобразяват, а не една от формациите, завършили балетно училище, които се обръщат натам, накъдето ги завъртиш. Да не бъде "удобната партия". Гласуваната преди дни декларация, предизвикала толкова шум с "преодоляването на капитализма", е много подходяща илюстрация - иронизирана, осмяна, обругана, предимно от медии, анализатори и политици, които не хранят особено топли симпатии към БСП. Въпросът не е само в максимата "Щом врагът те критикува, значи си на прав път". Но и в любопитния факт, че точно това "преодоляване на капитализма" можем да го намерим в официалната и действащата партийна програма от 2008 г. Тогава програмата бе обвинявана от мнозина, че е прекалено "дясна". Сега същите послания са оспорени като "ултралеви". Разликата показва колко вдясно се е изместила партията, а също и амбицията на Миков да обърне именно този процес.

Водещата критика към Миков, къде пряко изговорена, къде само загатната, е, че неговият курс крие рискове от самозатваряне на партията, от изолирането й в един традиционен електорат и в едни невисоки нива на подкрепа. Необходимостта от отваряне на БСП към активни прослойки, към граждански организации, към младите, към потенциални партньори е действително ключов приоритет, жизненоважен за самото й съществуване в бъдеще. Значителна част от опонентите на Миков съзират решението в отказ от прекомерно лявата реторика и в подбора на послания, които ще бъдат разбрани и оценени от доста по-широка публика. Между кандидатите за лидерския пост (17 на брой до този момент) в това направление са политици с енергия и амбиция като КорнелияНинова - едно от безспорните остриета на БСПв парламента, и Красимир Янков - по-малко утвърден (което в БСП е плюс), но решителен и волеви играч. И двамата отдават приоритетно значение на "отварянето", и двамата имат по-либерален профил и излъчване, които, смята се, могат да представляват предимство в диалога с бизнеса. Идеологическите различия с Миков са несъмнени. Те неизбежно засягат и оценката за предишните периоди, за корените на кризата в партията. Дали БСП е в тежко положение, защото е тръгнала да се връща към левия си фундамент и по този начин се е разминала с очакванията на българското общество, или напротив, защото е загубила доверието, че е лява партия, за което си плаща и има да си плаща? Аналогично стоят нещата и за партньорствата в лявото пространство. Дали "новите леви проекти" от Първанов през Дончева до Кадиев са патерици на десницата, които с действията си разочароват левия избирател и сближаването с лидерите им би регистрирало ново морално и идейно крушение? Или това са колеги, с които трябва да се сътрудничи, за да стане лявото по-силно? Не на последно място е въпросът за властта и как БСП да се бори за нея - със защитата на принципи и пропагандирането им, с коалиционност, как?

И социалистическата линия на Миков, и социаллибералната на Нинова и Янков имат исторически доказано място в спектъра на БСП. Но само един може да бъде избран.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Екипът на Михаил Миков консолидира привържениците на левия, социалистическия курс.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Корнелия Нинова има по-либерален профил и излъчване.
18
2999
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
27 Март 2016 19:06
Never underestimate the power of a hundred-year-old brand.
27 Март 2016 19:14
До кога ще ни занимават с въпроси за бъдещето на политически трупове?
27 Март 2016 19:18
Зле прикрита пропаганда в полза на Миков.
27 Март 2016 19:29
Напълно безмислена статия...
27 Март 2016 19:31
една уморена столетница

Прелъстена и изоставена от цръвените милионери.
Почивай в мир...
27 Март 2016 20:37
Открит остава въпросът дали столетницата е в тежко положение, защото се връща към левия си фундамент или защото е загубила доверието, че е лява партия
Такъв въпрос не стои, за всеки който има поне малко ум.
Още преди години, на другарите им бе казано, че се превръщат в нещо неразбираемо, чудновато, странно -- нещо като птицечовка в зоологичния свят, неопределеност към кой род да се причисли. Върхът на падението бе, когато другаря им Вагинин тръгна да скача срещу руснаците, вместо да си мълчи. Тогава голяма част от избирателите им (без изключение добронамерени към Русия) , които бяха на кантар, окончателно се потресоха от налудничавото им, поведение. Имаше и други глупости разбира се -- нито веднъж не поставиха болезнени за обществото въпроси като това -- защо ни крадат златото. Избраникът им Орешарски, клекна на тримата американски сенатори и спря Южен поток, след груб, нагъл и безочлив външен натиск -- едно от най-унизителните деяния в историята на държавата ни въобще. Преди това Калфин призна Косово, в пълен разрез с обстановката в страната (Румъния не призна Косово, и после не призна Крим -- последователна и правилна държавническа политика -- такава трябваше да е и нашата) ... В името на временни облаги се хванааха на хорото с ДПС, забравяйки старата народна мъдрост -- "На турчин вяра да нямаш ! Малко да усети слабост и гледа да ти го втъкне" При това въпреки че ДПС го втъкна на всеки който се хвана с нея -- и на СДС и на царя ... И ред такова, налудничаво поведение и постъпки... да не изброявам и другите, господа другари,.. Орешарски опита да кръсти държавно съоръжение -- тунел,на внучката си .. Петков, като вътрешен министър, отиде диван чапраз, лично, при братя Галеви да се обясняват нещо, вместо да ги привика в някое следствие...Един друг, забравих му името вече уволни едно момиче, щото му казало , и много правилно, че трябва да дава пример и да не пуши, при положение че има забрана.... Първанов утрепа свещеното животно -- ахар на азерите, авджилък и бабаитлък .... и др. подобни -- с две думи -- хич ви няма и сте се превърнали в някакви политически изроди -- кви сте, що сте сал вий си знайте... мутанти някакви с изкилифирчен неразбираем образ....
27 Март 2016 21:00
Орешарски опита да кръсти държавно съоръжение -- тунел,на внучката си


не Орешарски, а Овчаров и не на внучка, а на дъщеря си

27 Март 2016 21:15
Тов. Попиванов е умен и може повече от написаното . Ама, що се е спрял на проблема ей така, отгоре - отгоре ?
Танасе, я с Firmin кажете кво става в тая 26 годишна партия , бре ? Дето все й добутват "Столетницата " .
Товагишчите в БСП не вземат ли силно ляв курс , без да се вързват на финтовете ,че така се затваряли в ограничен кръг електорат и не били модерни - зер малко българи живеят в безизходица и на ръба на мизерията и са потенциален електорат , направо да фъргат кърпата от ъгъла.
27 Март 2016 22:23
"... дали столетницата е в тежко положение, защото се връща към левия си фундамент или защото е загубила доверието, че е лява партия"Отговорът е очевАден: доверието в БСП като лява се губи от предателството на първанов през 1997 г. и прокарването на стратегическия социално-либерален съюз с протурското движение, в продължение и на 13-годишното прилагане на тази линия от сер ...
Кой раздава картите в най-горния етаж на туземната политика е ясно за здравомислещите. В резултат на стриктното спазване на убийствената за соцпартията линия първанов беше държан два пъти президент, а сер ... два пъти беше уреден за шефче на ПЕС.
Миков само дава знаци, че връща партията наляво, че е загърбил диписету и социал-либералния курс, но и не можеше досега по-твърдо да наложи своя курс, защото в ръководството в центъра и особено по места в областите стоят хората на предишния курс, свързани главно с първанов и в малка степен с "най-голямата му грешка" от Херсон.
Конгресът през май е фатален за едните и за другите, компромисите са възможни само в ограничен вариант и то за кратко. Затова фаворитка е Нинова, зад кожято стоят и външните фактори, загрижени за либерализма си, и бб, с когото са в топла връзка, и диписету. Спечели ли тя, което е млако вероятно, партията ще се доскапе окончателно. Спечели ли Миковата команда, ще тръгне нагоре поради редица обективни причини.
28 Март 2016 05:47
"Позитаник" потъва те разместват шезлонги на палубата.
28 Март 2016 07:16
За какво обаче е борбата?

Наближават бузлуджанските маневри. Кой ще се дислоцира в геостратегически удобна за атака на скарата позиция.
28 Март 2016 13:17
Честно казано предпочитам БСП да е по-малка, но лява, ценностно ориентирана и честна спрямо избирателите си партия, отколкото всеядно да се разтваря към по-широки слоеве със социал-либерална и дори често дясна фразеология. Самата идея да се разтвори към по-широки слоеве най-малкото би означавала да поема ангажименти към всички без да е способна да изпълни ангажиментите си към никого. А в България пространство за макар и достатъчно демонизираното през последните 26 години ляво има. Доказателство за това са милионите българи, които едвам свързват двата края, но които в голямата си част са разочаровани именно от либералния и десен курс, поддържан доскоро от БСП, от загубата на морал, идентичност и лице, от колаборацията с турците, от тежкото разминаване между думи и дела. Задачата сега е това да се промени и тези милиони оскотели от неолибералния преход, в който участва и БСП, да бъдат убедени в това, че БСП си е взела поука, има силата и волята да се промени. След толкова много разочарования това би било доста трудно, но все пак не и невъзможно. Не съм сигурен обаче, че Миков е способен да го направи. Струва ми се доста пасивен, в това число и като опозиционен лидер, а смятам че на БСП и трябва активно водачество, което да я зареди с енергия.
28 Март 2016 13:27
Не съм сигурен обаче, че Миков е способен да го направи. Струва ми се доста пасивен, в това число и като опозиционен лидер, а смятам че на БСП и трябва активно водачество, което да я зареди с енергия.

Навремето бях останал с впечатлението че е боец и острие - не чак колкото Мая Манолова но там някъде. Сега просто не мога да го позная. Изглежда че много са го сплашили боковците.
28 Март 2016 13:31
Призовавам всички тук от местния кръжок по интереси, цялата местна форумна ППО/от Поморие до Корнуол-Канада/ да даде гласа си за:
Нашият Firmin - Генерален секретар на БСП !!! или по модерното днес: Председател на НС на БСП!
Успех, другари!

28 Март 2016 17:09
Някои по-умни народи отдавна погребаха скелетите на бившите си комунистически партии и сега са далеч преди нас
28 Март 2016 19:27
Свежарков 27 Март 2016 22:23
"... дали столетницата е в тежко положение, защото се връща към левия си фундамент или защото е загубила доверието, че е лява партия"Отговорът е очевАден: доверието в БСП като лява се губи от предателството на първанов през 1997 г. и прокарването на стратегическия социално-либерален съюз с протурското движение, в продължение и на 13-годишното прилагане на тази линия от сер ...

Гербераст Герберастов 28 Март 2016 13:17
Честно казано предпочитам БСП да е по-малка, но лява, ценностно ориентирана и честна спрямо избирателите си партия, отколкото всеядно да се разтваря към по-широки слоеве със социал-либерална и дори често дясна фразеология. Самата идея да се разтвори към по-широки слоеве най-малкото би означавала да поема ангажименти към всички без да е способна да изпълни ангажиментите си към никого.

29 Март 2016 02:45
Ако Гочиту поведе робите на труда срещу чорбаджиите изедници, одма се записвам в БСП-то.
29 Март 2016 02:45
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД