:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПАЗАР НА ТРУДА

Един ден идват на работа, три не идват

В 190 професии има дефицит на специалисти, фирмите трудно намират и нискоквалифициран персонал, и ръководни кадри
СНИМКА: БГНЕС
Според бизнеса младите се насочват към професии, които изобилстват от кадри, а към дефицитните интересът е нулев.
"В Карлово имаме производство, което не изисква кой знае каква квалификация и затова наемаме работници основно от малцинствата. Но с тях имаме огромен проблем, защото те нямат трудови навици, дисциплина, никога през живота си не са работили. Един ден идват на работа, три не идват! Всяка седмица търсим хора, правим подбор и постоянно имаме нужда от нови работници". Това споделя шеф на отдел "Човешки ресурси" в една от големите фирми в региона на Казанлък, който обаче не желае да бъде цитиран. Компанията му има проблеми с намирането на всякакви служители - от нискоквалифицирани до ръководни кадри. Карлово е община с над 15% безработица, а този работодател предлага средно 550-600 лв. за неквалифициран труд. И въпреки това постоянно има незаети места. А безработните са в изобилие. "Буквално обикаляме селата в околността, махалите, правим срещи с кмета и хората по читалища, в кметствата, но много трудно намираме работници", казва още отговорникът за наемането в тази казанлъшка фирма.

Липсата на специалисти по специфични професии и в сектори, които не са интересни за младите, липсата на практическа подготовка на завършващите средно и висше образование - това са проблеми, за които работодателите алармират в последните години. Безработни има - официално в бюрата по труда са над 320 хил. българи, но желаещите да работят са далеч по-малко. По региони липсата на кадри е гигантска пречка. На този фон всеки четвърти младеж у нас бездейства - не учи и не работи, като основна причина за това е, че заплатата му се вижда ниска. Никой не иска да работи за 420 лв. и това създава огромна пропаст на пазара на труда. Бизнесът пък изтъква, че освен с най-ниските доходи в Европа, българите са и с най-ниската производителност на труда, въпреки че и при едното, и при другото се отчита значително подобрение в последните години.

"У нас има 98 професионални училища към земеделското министерство, но единственото, което произвеждат те, са безработни за бюрата по труда. Хората, които излизат от тях, не знаят изобщо за какво става въпрос", казва Теодор Иванов, управител на "Агротайм" - един от големите работодатели в Исперих и региона. За Иванов липсата на качествено професионално образование, което да подготвя кадрите за средно ниво, е огромен проблем. Управителят дава пример с Дания, където има пет професионални земеделски училища, които с три години обучение дават на бизнеса абсолютно подготвени кадри, които са в състояние и сами да започнат бизнес. "Аз постоянно търся хора, но все липсват. Младите хора ги няма - те се изнесоха в чужбина, отиват по София. Работниците ми за бране на череши са над 50-годишни. Човек може да си докара до 2400 лв. на месец, но въпреки парите, хората не ми стигат. Затова вместо



младите да стоят по панелките



и да псуват правителството, че няма работа, да вземат да дойдат на село и да поработят. Тъкмо и свежа енергия ще им дойде", казва Иванов. Разбира, че "връщането на село" за младите е мисия невъзможна, но според него за това има вина отново образованието, което произвежда ненужните кадри.

"Липсват мерки за ранно насочване. Професионалните гимназии не са ориентирани по регионален принцип, според местната икономика", коментира експертът от Българската стопанска камара Тончо Томов. В Хасковско например няколкото винарни постоянно търсят специалисти, но те липсват. В Стара Загора се търсят специалисти във фуражните заводи, но никой не ги подготвя. В Пловдив търсят инженерни кадри и работници със средно образование. А на национално ниво обявите за медицински сестри, лекари, учители са постоянно присъствие. Още един пример за липсата на специалисти и на работна ръка въобще - преди дни посланикът на Унгария Андраш Клейн заяви, че липсата на работна ръка е провалила три инвестиционни проекта на чужди фирми у нас.

"Вече има недостиг на специалисти с професионално образование в 190 специалности и професии - като монтьори, шивачи, в хранително-вкусовата промишленост, туризма, селското стопанство, търговията, в сферата на услугите", казва Томов. По данни на стопанската камара 70 на сто от завършващите нямат професионално образование, а в следващите 5 години на пазара на труда ще има остър недостиг на хора с такава диплома - между 500 и 1000 души със специалност по хранителни технологии, 900 машинни инженери, 20 хил. учители и около 30 хил. ИТ специалисти. В енергетиката ще са нужни 1200 кадри в следващите няколко години.

"Общата тенденция от години е младите да бягат от тия професии. Причините могат да бъдат във възприетите в семейството изкривени модели за кариерно ориентиране и в



явния проблем с математиката



в средното образование. Бягат от дисциплини с математика", коментира експертът в БСК. А в същото време има пренасищане на пазара на труда с кадри, които са от хуманитарни професии, икономика. И в резултат 60% от завършилите висше образование работят нещо друго, различно от завършената специалност, а половината от фирмите казват, че не могат да намерят хора за мениджърски и ръководни позиции. Последният проблем се появи преди 4-5 години в изследванията на бизнеса и по всичко личи, че скоро няма да изчезне.

Демографската криза е другата голяма заплаха пред пазара на труда у нас. Застаряването на населението означава, че работните места трябва да се пренастроят към по-възрастните работници. При хората над 55 г. безработицата е изключително висока. От друга страна, всяка година около 20% от завършващите абитуриенти заминават за чужбина - изтичането на "мозъци" е огромно предизвикателство, казват бизнесът и държавата. В един момент страната ни няма да може да си позволи цели групи от обществото да са извън пазара на труда, но нищо реално не се прави по тези въпроси. Огромен проблем е ниската заетост сред ромите. В последния доклад на ЕК за социалното и икономическо развитие на страната е поставен акцент върху необходимостта от мерки за включване на ромите в заетост. Всеки пети от влизащите на пазара на труда млади хора у нас е от ромски произход. Едва 37% от мъжете и само 25% от жените от ромски произход обаче са заети, а по-голямата част работят неквалифициран труд. Много от тях работят без официален договор.

Друго "заболяване" на пазара на труда у нас е липсата на желание за усъвършенстване и допълнителна квалификация, или т.нар. "учене през целия живот". По този показател сме на последно място в ЕС (12.5% средно за ЕС - 1.7 за България), а причината е, че работещите обикновено нямат мотивация да полагат тези допълнителни усилия. В същото време университетите и професионалните гимназии "не са достатъчно мотивирани и не разполагат с подходяща инфраструктура и потенциал за предлагане на различни гъвкави форми на продължаващо обучение".



Професиите остаряват



с много бързи темпове. "За 3 години в ИТ сектора еднократно придобитите компетентности остаряват. Свърши времето с едно образование да изкараш цял живот, в бъдеще поне 3-4 пъти в трудовата кариера на човек ще се налага да си сменя професията", казва Томов. Само 20% от фирмите у нас имат някаква активна политика за обучение и квалификация на персонала. "При нас има специфични позиции, за които много трудно си намираме готови хора. Затова предпочитаме да вземаме млади хора без опит на стаж, които ние да обучим и след това, ако се харесаме, да назначим. Първите 2-3 месеца са чиста загуба, но след това човекът става ефективен и помага", разказва директор на една от големите фирми, които предоставят ваучери за храна. Тази фирма участва активно по схемите за наемане на млади, финансирани от Брюксел. Обяснява, че в началото са получавали съвсем неподходящи кадри от бюрата по труда, но напоследък критериите им започнали да съвпадат в по-голяма степен. Хора с по-висок ценз обаче са все така "неоткриваеми".

Бизнесът вижда светлина в тунела благодарение на дуалното обучение в средното образование и приоритетното финансиране на важни за икономиката направления във висшите училища. Все още обаче и двете не са реално стартирали, за да се види ще оправдаят ли надеждите. В същото време прогнозите стават все по-черни. Според един анализ на БАН от 2025 г. нататък недостигът на работна ръка у нас ще е толкова жесток, че няма да може изобщо да се посрещне търсенето на работници - не само квалифицирани, а всякакви. Тогава и да успеем да мобилизираме всички безработни и пенсионери, ще бъде късно.
АРХИВ "СЕГА"
На трудовите борси има повече места от желаещите - като на борсата в Поморие местата за сервитьори и бармани са двойно повече от кандидатите.
25
4603
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
27 Март 2016 20:16
Карлово е община с над 15% безработица, а този работодател предлага средно 550-600 лв. Те до до тук ....... поредната простотия .
27 Март 2016 20:20
Мързи ги да учат, мързи ги да работят. 56 ВУЗ - а лапат милиони и бълват излишни дипломанти, които за нищо не стават.
27 Март 2016 20:37
Slava
27 Март 2016 20:20
Има толкова ВУЗ ове защото няма работодатели ,ако имаше работодател ,който да провежда кампании в средните и основните училища за набиране на персонал с договори за обучение и гарантирана работа с достойно възнаграждение нещата нямаше да стоят по този начин .Проблема не е във ВУЗ овете ,а в работодателите. Работодателя иска готов кадър за който не е вложил и стотинка и да може да го изхвърли по всяко време и ако може да не му плати ,а ако може и стажанта да му плаща ще е най добре .Стажант за нашенският работодател означава - будала ,който ще работи два месеца без да му се плаща през което време да намери друг будала за следващите два месеца ...няма заплата ,няма осигуровки ....губещ будалата и държавата .
27 Март 2016 21:16
Има начин и непривлекателните професии да се направят привлекателни!Чрез заплащането.Но мисля че вече е късно.Тези които бягат навън да не би да работят само привлекателни професии? Как пък един работодател не се замисли защо един млад човек е склонен да рине фъшкии примерно в Германия а не е склонен да го прави у нас?
27 Март 2016 21:30
Да върнат и жителството , което Зельо отмени. То дъмпира цената на труда на хора с опит, квалификация .
Сега стари кучета блъскат вместо младите , които цял ден джиткат на Jobs.bg и търсят повече кинти - веднага , днес и сега .Щото това е основната евроатлантическа ценност . Туй изграждане, надграждане, професионална стълбица , опит - това са остатъци от мрачния соц и загуба ба време .
Щом опитния служител се изрепчи за по-високо възнаграждение - работодателят вика : " Да влезе следващия от Перник, Кюстендил , Враца , Монтана или друг град. Да влезе поредния излюпен висшист . " И цикъла се повтаря .
27 Март 2016 21:34
преди дни посланикът на Унгария Андраш Клейн заяви, че липсата на работна ръка е провалила три инвестиционни проекта на чужди фирми у нас.

ай вйх аййййй
А ко стана с целеустремеността нископлатеният труд да привлича чуждите инвеститори?
27 Март 2016 21:46
Да върнат и жителството , което Зельо отмени. То дъмпира цената на труда на хора с опит, квалификация .

За жителството едва ли ще стане скоро, но са сложили в статията добра новина и за теб:
на борсата в Поморие местата за сервитьори и бармани са двойно повече от кандидатите.

Отиваш в Поморие, хващаш се на работа и чакаш руснаците. Като дойдат, ще има чаевые.
27 Март 2016 22:35
липсвали монтьори, шивачи... гавра някаква.
27 Март 2016 22:42
Това е само едно от убийствените последствия от наложената от USrael либерална "демокрация". В крайна сметка - геноцид.
27 Март 2016 22:56
Manrico: Отиваш в Поморие, хващаш се на работа и чакаш руснаците. Като дойдат, ще има чаевые.

Мойта лесна - както и преди , и сега , мога да чакам руснаците в Malbun или Triesenberg .Щедри са .
Ама, за манерковци - мераклии за нови евразийски биографии , дали ще има места на кея в Поморие или "Марината" в Дюни ? В Банско няма ли да ти е по-добре ? Или лоши спомени от там ?
Макар че могат да дойдат и от към ГКПП Малко Търново . Особено както се закучват нещата с неоосманистите в Турция.
27 Март 2016 23:11
В енергетиката ще са нужни 1200 кадри в следващите няколко години. Глупости. През месец ги сервират. Давам пример с едно от ЕРП-тата, сами ще го разберете кое е, обявите му за работа са навсякъде. Та, уволниха съществуващия кадър, щото са ги наследили с големи заплати, и ги заместват с хора на 1/3 такава. И после „Оле боже, няма кадри" Друго се чудя. Вестника какъв кяр има от цялата работа, освен да си попълни полетата.
28 Март 2016 02:06
Добре е да се гледат внимателно данните. На око само идиотщини се получават.

В дъното на проблема не са заплатите за неквалифициран персонал, а за квалифициран. Най-отгоре е нещото наречено "мениджмънт", който би направил бизнес при наличието на трудности на трудовия пазар. Това дето знае как да вдигне производителността и заплатите така, че работата да е атрактивна и бизнесът да печели. Съвсем като "trickle down economics" на омразните неолиберали. Проста работа за предприемчиви и умни хора. Само дето като плащаш с фъстъчки получаваш маймуни, както казват "наглосаксонците".... Горе като текат фъстъчки, надолу по течението пак фъстъчки...
28 Март 2016 05:50

Експертът от БСК, когото цитирате обилно в материала, се казва ТоМчо Томов, а не Тончо.
28 Март 2016 06:42
Очакванията са безработицата да падне от 9.1% през 2015 г. на 7.8% тази година. Прогнозата за 2017 г. е още по-оптимистична - 6.5%. От Уникредит смятат, че ще продължи и тенденцията от последните две години основната част от новите работни места да са в сектори с високо заплащане като ИТ.

Не ми се мисли какви писъци и рев от така наречените "бизнесмени" ще чуем през 2017 г.

28 Март 2016 09:42
Да бе, нямало. Не упражнявах дейността 3 години, но по телефона ме намериха и ме назначиха.А когато аз търся работа - ами имате ли стаж по специалността, къде сте работили, говорите ли западен език, владеете ли аутокад, ние ще ви потърсим..... А - и да ви кажа, почти всеки ден ме търсят по телефона или да инвестирам при световно неизвестни фирми или да ми представят финансови продукти.Магазина за златни пирони е близко до входа и от там, слава Богу, не са ме търсили.
28 Март 2016 09:49
има пренасищане на пазара на труда с кадри (...) икономика (...) половината от фирмите казват, че не могат да намерят хора за мениджърски и ръководни позиции.

това ми е доста странно - хем се бълвали икономисти, хем нямало ръководни и мениджърски кадри. Човек със завършена икономика би трябвало да може да стане ръководител на какъвто и да е икономически субект
28 Март 2016 09:53
Човек със завършена икономика би трябвало да може да стане ръководител на какъвто и да е икономически субект


28 Март 2016 10:11
Човек със завършена икономика би трябвало да може да стане ръководител на какъвто и да е икономически субект


Точно така - от ядрена централа до тоалетна в мол.
28 Март 2016 12:12
Най-отгоре е нещото наречено "мениджмънт", който би направил бизнес при наличието на трудности на трудовия пазар.

Мениджмънта не са кадри, назначени от чорбаджията, а сам лично чорбаджията. Он не дава на никой друг да се меша у стратегията и тактиката на бизнеса му, понеже винаги знае всичко, той е навсякъде като летящият холандец, от всичко отбира и винаги търси най-евтиното, а пробва да продава най-скъпо.
Та у нас няма менажерия, има бизнесмен и евентуално жена му, която примерно обзавежда хотелите, от перденцата до тоалетните чинии.В една фирма жената на назначения капиталист, кумец на видно партийно величие, въртящ милиони в евро, та жена му беше бивша миска, завършила някакъв техникум по шеф и кройка в провинцията и при това с частен учител, щото от ревюта немала време да учи.
Тази женица, без никакво допълнително образование, менАжираше неколко фирми с хора от по 20 години и повече в тоя бизнес и съответното образование преди това.
28 Март 2016 12:20
550-600 лв. Бруто Не знам дали има картел но това е "високата" заплата която са готови да дават работодателите щото по хипермаркетите е по-ниска.

И ревът ли ревът.

Познат в Германия работи в пицария мюсюлманин Мурад. Взима 1500 евро казва стигат за абсолютно всичко ако жената работи можеш и да пестиш.

Когато Българския работодател осъзнае, че работната ръка е мобилна и че трябва да се конкурира с Кипър, Гърция и т.н. Когато забрави за 600 лв. бруто а е готов да даде 2000-2200 лв. Бруто тогава да се оплаква.
28 Март 2016 12:45
Бизнесът пък изтъква, че освен с най-ниските доходи в Европа, българите са и с най-ниската производителност на труда, въпреки че и при едното, и при другото се отчита значително подобрение в последните години.

Аха, май са схванали една положителна корелация- като има увеличение на възнаграждението, има и увеличение на производителността.
28 Март 2016 12:56

Манрико днес работи първорусител - пръв споменава Раша в коментарите под статии, които нямат нищо общо с обсебилата мислите му любима.
Ни коментарите, ни статиите...
...но любящото сърце винаги тупти за своя блян!

28 Март 2016 13:44
Който плаща с фъстъци, му работят маймуни. А нормалните хора отиват да работят там, където получават нормално заплащане и има нормални закони, които се спазват. И така, докато в скъпата ни държава останат само депутати, държавна и общинска администрация, юрисконсулти, нотариуси, съдебни изпълнители,колекторски фирми,енергоразпределители, "експерти" всякакви и назначени бизнесмени с уредени обществени поръчки.А, забравих да добавя и пенсионери, които няма на къде да се изнесат, освен ако работещите им в чужбина деца не си ги вземат да си гледат внуците.
28 Март 2016 18:01
Искам да задам един прост въпрос.

Имали в Карлово фирма (да речем с повече от 30 служители), в която да не се работи и в събота по задължение, въпреки, че в трудовия договор пише 5-дневна работна седмица? И този труд не се заплаща допълнително, разбира се.

Бих желал оплакващият се фирмопритежател да отговори честно.
29 Март 2016 03:09
Ех, а кви години бяха. Всеки шофьор на такси беше с висше, а лекар, я инжинер. Със сълзи на очи молеха хляб да им дадеш. Свърши се. Разхайтиха се и избягаха. Как се купуват яхти и Бентлита с такива неосъзнати индивиди. Без високоосъзнати трудещи се дето да бачкат, без да чакат да им платиш, как се гради нов строй. Не трябваше да се махат жителството и изходните визи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД