:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,451,486
Активни 184
Страници 11,326
За един ден 1,302,066

Краят на личния живот дойде

Според различни изследвания и изчисления всеки ден човек е сниман поне по 60 пъти от различни камери на банки, офиси, на КАТ, на общините...
Снимка: Архив "Сега"
Огромна по обем информация се събира в различни центрове - на практика безконтролно.
Само преди дни бе съобщено, че "Майкрософт" е подала съдебен иск срещу правителството на САЩ. Причината е породена от федерален закон, който позволява на властите да преглеждат клиентската електронна поща или файлове в интернет без знанието на техните притежатели. Корпорацията настоява, че има правото да съобщава на своите клиенти, ако федерална агенция рови или ползва по някаква причина или повод в техните имейли. Фирмата смята, че властите нарушават американската конституция, като не й разрешават да информира клиентите си относно искания на правителството да преглежда техните имейли или други документи в интернет. Това е посегателство срещу конституционното право на свобода на словото и на защита срещу необосновани нахлувания в личния живот на хората, аргументира иска си компанията.

Според световните агенции "Майкрософт" е съобщила, че само през последните 18 месеца американските властиса искали информация за нейни клиенти над 5600 пътиИ в почти половината от тези случаи съдът изрично е определял, че компанията ще подлежи на наказателна отговорност, ако съобщава на засегнатите клиенти за исканията на правителството.

Този случай е просто поредният сблъсък между технологичната индустрия и официален Вашингтон относно защитата на личната информация.

Въпросният пример обаче идва и да покаже колко всъщност сме беззащитни всички ние в България, където няма дори някой, който да се сети да съди или поне да се закани на българските власти за нещо подобно като гореописаното. А е достатъчно да се отбележи, че по закона за специалните разузнавателни средства и по закона за електронните съобщения у нас десетки хиляди пъти някакви анонимни служители от някакви тайни служби подслушват, следят или пък ровят по телефонни разпечатки или имейли. Ипочти винаги - без обектите да разберат за товаА наистина става дума за хилядни случаи. За периода от 2002 до 2006 г. ФБР, например, е направило 4379 искания за достъп до трафични данни - мобилни телефони и интернет. За единадесетте месеца на 2008 г. в България са били извършени... 330 000 такива справки. Населението в САЩ през 2009 г. е около 307 млн. Според данните на НСИ през 2008 г. населението в България е около 7.5 млн., а направените справки - около 75 пъти повече, отколкото в САЩ, и то само за няколко месеца.

Трябва да се отбележи, че все пак с поправки в ЗЕС беше ограничен броят на исканията и разрешенията за достъп до трафични данни - до около 30 000 годишно. Но както се вижда от горното сравнение - и това е в пъти повече, отколкото в САЩ. И може да сте сигурни, че в България никой не е разбрал, че някоя служба е имала достъп до разговорите му по телефона или в чата.

И това е така, защото само в около 20 на сто от случаите данните, придобити по Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за електронните съобщения, са стигнали до съда като доказателства.

Само преди дни стана ясно пък, че властта ще се пробва да направи промяна в Закона за електронните съобщения. С нея ще се дава достъп на МВР и специалните служби до данни, съхранявани от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, когато се издирват лица.Става дума за достъп до данните на мобилните оператори и интернет доставчиците"Без наличието на такива данни издирването би било по-трудно, по-сложно и по-бавно, което в повечето случаи би увеличило риска за живота и здравето на изчезналия", пише в мотивите към законопроекта. Авторите му искат достъп до информация за "приблизителното местоположение на издирваното лице, за телефонните номера, които е набирал, за датата, часа и продължителността на проведените разговори и т.н.". Предлага се МВР и службите да имат достъп до данните, "когато е налице обосновано предположение, че изчезналото лице е станало или може да стане жертва на тежко престъпление (напр. убийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, трафик на хора)".Но е ясно, че тази информация няма да се използва само в тези случаи иче службите и МВР си гарантират удобен, таен и анонимен за хората начин и път за постоянно следене най-малкото на местоположението и придвижването на десетки и дори стотици хиляди.

И изобщо не е само това. В България на практика ровенето, употребата, събирането, архивирането на лични данни е толкова масово, че отдавна трябваше да бъде обявен краят на личния живот.

Множество изчисления и проучвания сочат, че хората в големите градове, например, са снимани от камери поне по 50-60 пъти дневно. Става дума за камери на фирми, на банки, на КАТ, на полицията, на общините... И макар че на много места има законово изискваните предупреждения, че мястото, районът, помещението е под видеонаблюдение, то, първо, не навсякъде е така и, второ, на всички тези места така и не става ясно кой какво прави със записите. Ползват ли се за нещо, изтриват ли се, съхраняват ли се някъде, охраняват ли се видеоматериалите? Все въпроси, за които няма отговори.

Но и това не е всичко. През последните годинистана особено модерно и взимането на биометрични даннипод път и над път. След като това първо бе заложено в личните документи чрез даването на пръстови отпечатъци, то наскоро бе прието, че такива данни ще бъдат оставяни и по т.нар. здравна реформа. Пръстови отпечатъци ще се взимат по болници и по аптеки. На практика от всеки българин. И това се счита за нормално. В която и да е демократична държава за подобно нещо би имало спорове, скандали, съдене - у нас нищо.

Нещо, което дава смелост на много фирми да си правят каквото искат. Само преди няколко седмици Програма Достъп до информация (ПДИ) разказа в своя информационен бюлетин за лоши практики и опити за събирането на такива данни. "От постъпващите в ПДИ случаи на нарушения на правото на защита на личните данни, а и от практиката на Комисията за защита на личните данни, е видно, че сред най-честите нарушения на администраторите на данни е именно това, че събират и обработват повече данни, отколкото са им необходими или данни неотносими към целите на събиране", написаха от ПДИ. Те обясняват и какво означава данните да санепропорционални на целите на обработванетона човешки език - "например да отида да сключа договор с мобилен оператор, за да ползвам съответната услуга, която той предлага, и да ми поискат освен обичайните лични данни като ЕГН, имена, № на лична карта и адрес, информация за здравословното състояние или нотариален акт, че съм собственик на жилището, в което живея. Същата в случая не е относима към целта на обработване на данните - сключване на договор и ползване на предоставяната от фирмата услуга".

Пак там се разисква и проблемът дали събирането и обработването на биометрични данни - например за целите на проверка на влизащите и излизащите служители в една фирма, е законно?

Според ПДИ отговорът отново е свързан с това дали работодателят спазва принципа на пропорционално събиране на данни. "Не е ясно защо при положение че от фирмата използват един от разпространените начини за пропускане на служителите си - с карта, ръководството прибягва до въвеждане на подобни драстични мерки", питат от неправителствената организация. Оттам посочват, че при всички случаи използването на пръстови отпечатъци е сериозна намеса в личната сфера на служителите, която не може да бъде толерирана. Едно е пръстови отпечатъци да се използват за целите на разследване на извършени престъпления и съвсем различно, за да може един служител да отиде до работното си място. Нещо повече, биометричните данни са сред т.нар. чувствителни лични данни, чието обработване е изрично забранено в Закона за защита на личните данни, добавят от ПДИ.

Чувствителни лични данни са например тези,които включват информация за расов или етнически произход; политически, религиозни, или философски убеждения, членство в политически партии или организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели; данни, които се отнасят до здравето, сексуалния живот или човешкия геном. Заобикалянето на тази забрана може да стане само и единствено с получаване на изричното съгласие на лицето, за което се отнасят. Това означава, че не би следвало всеки да може да събира такива данни. Има и няколко решения на Комисията за защита на личните данни в тази посока. Въпреки всички усилия обаче може да се направи категоричният извод, че никой в България и за момент не трябва да си помисля, че има или контролира личния си живот. Просто отдавна не е така. И всеки е прономерован и прошнурован поне по няколко пъти. Като се започне от общините, МВР, през отделните регистри и актове, през камерите на КАТ, банките, летищата, та се стигне до всеобхватното ровене в кореспонденцията, взимането на пръстови отпечатъци и какво ли още не.

Нещо повече. Дори сравнението с "1984" на Джордж Оруел вече изглежда много, ама много слабо.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Малцина се замислят, че за един ден десетки камери го снимат, а видеоматериалът е вън от какъвто и да е негов контрол.
15
3516
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
26 Април 2016 21:00
Епохата "1984" настъпи и процъфтява в размери, за които Оруел и поим си е немал... Оптимистично погледнато - трендът и по-добър ще става...
26 Април 2016 21:18
А, здрасти...
Личните ви данни са още в в дет5ската градина записани, натам вървят и оставят следи навред. Някъде даже портиерите настояватд а ги записват, че и на личните карти копия да правят...
-----------------------
Сайтът на Генек
26 Април 2016 21:57
Записването на данните от личните карти е най-малката грижа. Дори и камерите не са фатални.

Но миниатюрните проследяващи устройства (известни още като смартфони), банковите карти, историята на посетените сайтове в интернет...

26 Април 2016 22:08
...и няма намерение да си ходи.
26 Април 2016 22:11
Пръстови отпечатъци ще се взимат по болници и по аптеки. На практика от всеки българин. И това се счита за нормално. В която и да е демократична държава за подобно нещо би имало спорове, скандали, съдене - у нас нищо.


БСП гъкна ли по въпроса или спинка?

26 Април 2016 22:27
Най-тъпото е , че големите престъпници ,заради парите и спецификата на дейността си са винаги пет крачки напред от тромавата държавна машина.Така когато те поискат достъп до трафични данни те вече са с еднократни карти,криптирани мейли и т.н..И като следствие органите получават достъп само до трафичните данни,телефони и други на обикновените хора които няма за какво да разследват.Така губим свобода без да получаваме сигурност.След всичкия достъп който сме допуснали да получат,престъпността си расте и нищо едро няма в затвора.Никой не търси информация поредното отнемане на права до какъв резултат е довело и ако е никакъв, следва ли да се върне старото положение в закона.
27 Април 2016 00:07
Сега ли ви светна? "Търговски регистър" знаете ли какво е и от кога съществува? Едно такова нещо, дето срещу левче може да намериш всичко, което те интересува за дадено лице. Стига да не е престъпник и трябва да му знаеш името, разбира се. Даже не са нужни трите имена. Адреси, ЕГН-та, собственост, кога какво е купил, продал, заменил... Ако пък вЕрвате, че телефонните ви разговори не се записват, даже и да няма искане за подслушване, е... то си е ваша работа.
27 Април 2016 00:14
С новите паспорти съвсем легално, тихо и кротко вече ви вземат отпечатък от пръста и от ретината.
Ако не сте забелязали.
27 Април 2016 02:17
Нещо повече, биометричните данни са сред т.нар. чувствителни лични данни, чието обработване е изрично забранено в Закона за защита на личните данни, добавят от ПДИ.

Да де, ама след като е била питана, по повод пръстовите отпечатъци на Москов, Комисията за защитата на личните данни е казала, че няма никакво нарушение в това да се събират и използват пръстови отпечатъци и не се нарушава тайната за здравословното състояние, като публично се окачат и оповестяват листи на чакащи пациенти.

А иначе уж тази комисия е създадена и троши бюджетни пари за заплати и други екстри, уж да защитава личните данни на гражданите.
27 Април 2016 08:07
'Начи, има начин да не се притеснявате от толкова наблюдение.
Първо - драстично намалете контактите си с терористични, мафиотски и всякакви други незаконни организации.
Второ - живейте си живота с кеф, така че да не вредите на хората около вас.
Трето - поне малко намалете свалянето на порно от мрежата - направете си колекция и я преизползвайте.
И последно - не правете прекалено много неща, които после ще ви е срам да споделите с баба си
27 Април 2016 09:05
Дибре де, защо толкова рИвахме срещу агентите на ДС, като сега същото се прави с камери и други устройства. Зад камерите също стоят агенти. Защо потрошихми толкова пари за една комисия, дето вижда само някои агенти. Ей го на наш свети Методи Андреев гледа на всички страни за агенти, само нагоре не поглежда към своя вожд, дето е пар екселанс агент на ДС- завършил школата на ДС, чел лекции в тази школа, изнесе се, че имал прякор "Буда". Сам се хвали, че искал да стане агент (разузнавач) в тази школа.
27 Април 2016 10:39
Снимат, снимат, но като ви оберат в центъра на София, оказва се, че точно там нямало нито една камера. И престъпникът, макар и с пречупен гръбнак, изчезва за секунди с вещите ви. В полицията вдигат безпомощно рамене и съветват да пиете студена вода и да благославяте, че сте останали невредими, т.е. случило се е по-малкото зло.
27 Април 2016 11:09
Нещо повече. Дори сравнението с "1984" на Джордж Оруел вече изглежда много, ама много слабо.

Сега сме 2016. 32 години повече наука и прогрес. Вие какво очаквате - технологиите се развиват.
27 Април 2016 11:12
Трето - поне малко намалете свалянето на порно от мрежата

Да не би да е забранено порното ? Щото читанката я бяха забранили.
27 Април 2016 11:25
Въпросният пример обаче идва и да покаже колко всъщност сме беззащитни всички ние в България, където няма дори някой, който да се сети да съди или поне да се закани на българските власти за нещо подобно като гореописаното.

За България - ясно. Я някой от русосамоопределящите се адепти да каже в Русия как е - ясно е, че ще са далеч по-напред и от Бг и САЩ, но в коя посока, да разберем.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД