:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,747
Активни 75
Страници 1,035
За един ден 1,302,066

На калпава агенция законът за храните й пречи

Чиновници ни убеждават, че не е задължително сиренето да е от мляко, и избягват да ни тревожат за опасни стоки
снимка: Михаела Катеринска
В България, дори да четем внимателно етикетите, не е сигурно, че те ни казват цялата истина...
На Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) законът й е крив. Не можем да глобяваме за щяло и нещяло, а и законът не го позволява, е лайтмотивът на председателя на агенцията Дамян Илиев.

Докато държавни чиновници обясняват колко е трудно да се контролира необятният пазар на храни, малката неправителствена Асоциация "Активни потребители" върши повече работа от цялата мощна държавна армия на БАБХ. Според административния регистър БАБХ е същински мастодонт. Тя е най-голямата структура в системата на Министерството на земеделието и храните - с щат 2300 души и звена из цяла България. Но не от нея, а от "дребосъка" Активни потребители" българите научават какви "чудеса" ни предлага пазарът. Ако разчитахме на държавните институции, нямаше да знаем, че понякога купуваме солена вода и палмово масло вместо сирене, че има кренвирши без месо, майонези без яйца и че в някои от българските кисели млека няма и помен от чудотворните бактерии "лактобацилус булкарикус".

Нормалното поведение на БАБХ би било, щом получи солиден сигнал, какъвто й сервират наготово "Активни потребители" - подплатен с взимане на проби, лабораторни изследвания и експертен анализ на резултатите - светкавичнода направи проверки с целия арсенал, който й е даден,и да докладва на данъкоплатците кои са фирмите измамници и как ги санкционира.

Вместо това БАБХ се дразни от чуждата активност. Миналия месец, когато изследване на "Активни потребители" разкри, че някои марки "краве" сирене са от палмово олио, други са "гола вода", а трети съдържат ензим "лепило", използван в колбасарския бизнес, шефът на БАБХ не можа да преглътне раздразнението си. Вместо да благодари, че някой се е потрудил и е информирал хората, д-р Илиев отсече: "Няма хранителен апокалипсис. Да, има измамници, но от гледна точка на здраве и безопасност на храните страната ни няма проблем". От март насам БАБХ била проверила 424 проби сирене и само 8 от тях, или 2%, съдържали немлечни мазнини.

Директорът донякъде е прав. Някои ментета са безопасна измама, която вреди "само" на джоба. Но други бъркат и в портфейла, и в здравето ни. Като някои от т. нар. "леки", "детски" и "диетични" псевдо майонези, в които няма яйца и мазнината е силно спестена, но пък са пълни с вода и пращят от нишесте и подсладители, което означава, че са опасни за диабетици и са противопоказани за хора с наднормено тегло. Както коментират от "Активни потребители", ако искате въглехидрати, по-добре яжте шоколад. Дори оводняването, което на пръв поглед изглежда безобидно, всъщност носи рискове за здравето. Например, когато "майонезата" е силно разредена, тя става отлична среда за бързо окисляване и за лесно развъждане на бактерии. Агенцията се крие зад обстоятелството, че нямало държавен стандарт какво трябва да съдържа майонезата.

Хранителната индустрия си има чудесно извинение за лошото качество и "имитиращите продукти".Вече го няма добрият стар БДСА щом няма стандарти, излиза, че всеки може да си измисля каквато иска рецепта за сирене, майонеза или кренвирш. Това казва и агенцията контрольор. Като слушаме сегашния й шеф, БАБХ може да глобява само за "неточности" и "непълноти" в етикетите - ако производителят или опаковчикът е пропуснал да отбележи някои съставки, объркал е количествата им или съвсем откровено лъже за компонентите. Но дори това се оказва свръхтрудна задача... Агенцията отказва да санкционира за подвеждане на клиентите производителите на стока, която са кръстили майонеза, но не съдържа нито яйца, нито растителни мазнини.

Мариана Кукушева от браншовият съюз на хлебарите наскоро съобщи, че у нас се внася опакован полски хляб, на който са изписани две несъвместими неща - че е без консерванти и че е с трайност 6 месеца. Да сте чули БАБХ да се самосезира и да реагира някак на тези данни? А какво да кажем за хляб - родно производство, обявен за диетичен, в който тъмният цвят не е от полезните зърна, а от препечената захар, която му е добавена. Карамелизирането превръща този хляб в заплаха за човек, страдащ от захарна болест.

Не казвам, че в агенцията са рушветчии, търтеи и неграмотници. Там сигурно е пълно с почтени, грамотни и мотивирани хора. Но очевидно работата на БАБХ не е това, което очаквахме. При създаването й ни уверяваха, че ще имаме институция с голяма мощ, която ще стовари целия арсенал на правото връз тарикатите, които нарушават правилата и създават индустрия на ментетата. Това беше през 2011 г. , когато бе приет нов Закон за храните. Днес се оказваме на същата нулева фаза -положението пак е критично и пак се пише нов Закон за храните,който ще вдига глобите, ще затяга контрола и прочее.

Българинът няма надеждна защита от некачествени и вредни храни, БАБХ е бавна, тромава, неефективна, гласи доклад на Сметната палата, публикуван в началото на годината. В него са дадени конкретни примери за моркови, "натежали от олово", овесена каша с отровни гъбички, лазаня с месо, третирано с хормони и други лоши стоки, пропуснати от агенцията и стигнали до хладилниците ни. Одитът разкрива, че БАБХ е работила по доста задачи с финансиране от еврофондовете и българския бюджет, усвоявала е средства, но реални плодове няма. Важни проекти, стартирали през 2011 - 2012 г., не са завършени. Към март 2015 г. все още няма разработени модули за мониторинг и лабораторен анализ към информационната система за ветеринарен контрол. Не е изградена информационна система за проследяемост на пробите, посочва Сметната палата.

Одитът е за 2011 - 2014 г. Оттогава е минало доста време, но дали нещо се е променило? Всеки сам може да си отговори. Ако не може да глобява, нека БАБХ прави това, което правят "Активни потребители" - да проверява редовно различни групи продукти и да ни запознава с резултатите по същия изчерпателен начин, по който го прави малката неправителствена организация. Тогава, вече въоръжени със знание, потребителите сами ще решават кого искат да насърчат и кого искат да глобят - като купуват едни стоки и заобикалят други.

Сегашният председател твърди, че законът не позволявал да се огласяват нарушителите. Къде пише, че не може, не е ясно. Юристите на БАБХ така рекли. Тогава защо не са предложили поправка на закона, за да се прекрати тази алогична анонимност?

Неотдавна агенцията се похвали, че е затворила цех, който вече няколко пъти пробутвал на пазара растителни фалшификати като млечни продукти. И въпреки че фирмата е нахален рецидивист, нейната анонимност се оказва свещена и неприкосновена. Кого всъщност пази БАБХ - потребителите или нарушителите?

Всеки санкциониращ орган казва кого, защо и с колко наказва - КЗК, КЗП и прочее. Защо тогава БАБХ трябва да пази в строга тайна имената на лошите? Когато "Активни потребители" си вършат работата, те винаги огласяват кои са проверените от тях стоки, кой ги е произвел и кой ги продава. Само БАБХ твърди, че била с вързани от закона ръце.

архив СЕГА
Какъв е този хляб - диетичен или зле боядисан?
СНИМКА: БГНЕС
През януари шефът на БАБХ Дамян Илиев и министър Десислава Танева обявиха, че искат да променят "философията" и че е важно да се ликвидира "мотивацията за нарушаването на правилата". "Контролът не е супергерой във филм. Затова трябва да се засили и гражданската роля чрез подаване на сигнали по места", заръча Танева.
28
4942
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
14 Юни 2016 19:56
Ако агенцията наистина е калпава, поне медиите могат да помогнат - като не спестяват имената на продаващите боклуци фирми, нали?
14 Юни 2016 20:01
А дали наистина могат, без да ги погнат по някакъв закон?
14 Юни 2016 20:01
Не казвам, че в агенцията са рушветчии, търтеи и неграмотници. Там сигурно е пълно с почтени, грамотни и мотивирани хора.


Не думай
Сигурно
14 Юни 2016 20:26
Има нещо генерално сбъркано.
Задача на БАБХ е да осигурява БЕЗОПАСНОСТ на храните. Е, няма нишо по-безопасно от посолена вода с тебешир под името "краве сирене". Не може да накажеш производителя. Въпросът е кой трябва да контролира "безопасните" ментета? Оказва се че това не е грижа на държавата. А на кого?
14 Юни 2016 20:31
Оказва се че това не е грижа на държавата. А на кого?
на пазаря, бе. не си ли спомняш крясъците "по-малко държава", "пазаря - тоз велик регулатор с невидима ръка", "по-малко спънки за бизнеса" и промие? кажи-речи аллах акбар.

ето я малкото държава, със стандарти на доброволен принцип. сега остана давещите да си се спасяват сами. вземаш големите цайси, четеш етикета, гледаш цената, ако ти харесва - купуваш. направил си информиран избор и консумираш с кеф
14 Юни 2016 21:35
Не казвам, че в агенцията са рушветчии, търтеи и неграмотници.

И да не го кажеш, авторе, то е ясно, че е точно така!
14 Юни 2016 21:39
Както всяко държавно учреждение и БАБХ е пристън за некадърници!

14 Юни 2016 21:46
Както всяко държавно учреждение и БАБХ е пристън за некадърници!

...и неграмотници.
14 Юни 2016 22:35
На калпава агенция законът за храните й пречи


А на калпаво разследване – пострадалата: "Обвиняват 83-годишна пострадала (майка ми), че пречи на разследването" http://softisbg.com/dannies_blog/2016/03/-83-.html

От три години и половина ние, пострадалите граждани, сами вършим работата на разследването – консултираме се с адвокати и нотариуси, събираме и анализираме писмени доказателства, изпращаме всичко в помощ на разследването. Изхарчили сме над 3000 лв. Изгубили сме още над 7000 от неполучена рента (имотна измама с 50 дка арендувана земя и 3 дка гора). Накрая, след като всичко сме им предоставили, цялото разследване – готово на тепсия, с членове и алинеи, остава само да повдигнат обвинението, получаваме отговор – прокурорът може, но не е длъжен, още по-малко пък е обвързан с исканията на гражданите. Разбира се, прокурорът не е длъжен да изпълнява исканията на гражданите, но когато те са добре мотивирани и подплатени с документни доказателства, не би било лошо да изпрати мотивиран отговор, защо смята, че не е длъжен.
14 Юни 2016 22:58
четеш етикета, гледаш цената, ако ти харесва - купуваш.

На етикета пише ли че сиренето е направено от тебешир?
14 Юни 2016 23:23
Не можем да глобяваме за щяло и нещяло, а и законът не го позволява, е лайтмотивът на председателя на агенцията Дамян Илиев.


Оставка на наглите хрантутници!
14 Юни 2016 23:34
Задача на БАБХ е да осигурява БЕЗОПАСНОСТ на храните.

Значи БАБХ трябва да стане БАХ, т. е. да е въобще по храните, а не само по тяхната безопасност.
14 Юни 2016 23:58
Значи БАБХ трябва да стане БАХ, т. е. да е въобще по храните, а не само по тяхната безопасност.


Направо да стане БАХСИ. Пълно название: бах си и агенцията, и осмото чудо на света.
15 Юни 2016 00:31
И аз си помислих, нашите храни са осмото чудо на света, или деветото, ако броим Бойко Б-
15 Юни 2016 01:08
И нито дума за ГМО, странно.
15 Юни 2016 01:45
нашите храни са осмото чудо на света, или деветото, ако броим Бойко Б-


Бойко Б- храна ли е?
15 Юни 2016 05:15
Бойко Б- храна ли е?


Не, ТОЙ "храни".
15 Юни 2016 07:06
Вече писах по въпроса в "Икономика" - в БАБХ бяха оставени на работа приелите да се присъединят към управляващата Партия. Останалото е функция на присъединението.
15 Юни 2016 07:35
На етикета пише ли че сиренето е направено от тебешир?
вероятно. състав - креда.
15 Юни 2016 08:42
Въпросът за ОПАСНИ и ВРЕДНИ храни е доста сложен. Набедиха палмовото масло за вредно, въпреки, че аз не виждам защо да е вредно. То е рстителна наситена мазнина без холестерол. Наситени мазнини са и кравето масло и мастта, обаче те съдържат холестирол. Лично аз счотам, че е по-добре да се пържи с палмово масло, отколкото с олио и дори зехтин. Палмовото масло, понеже не притежава двойни връзки, ще даде много по-малко свободни радикали, които се сичтат опасни за здравето.
15 Юни 2016 09:08
Оказва се че това не е грижа на държавата.

От 27 година на територията няма държава. Управляващата мафия, начело със своя банкянски главатар не е държава...
15 Юни 2016 09:13
вероятно. състав - креда.


И от геопериода юра.
15 Юни 2016 09:41

От 27 година на територията няма държава. Управляващата мафия, начело със своя банкянски главатар не е държава...

Проблемът, уви, не е, че таз, хм, "държава", е мафиотска територията, а че почти целиот свет е превърнат в мафиотска територия (вж. примерно ТТИП, ако си в състояние да откриеш някъде цялата документация) . Пък на малкото остали оазисчета им спрятат я ИДИЛ, я някоя друга идилийка.
15 Юни 2016 09:58
Трябва да има Агенция за борба с измамите и не само за храните, но и при останалите потребителски стоки. Съответно измамниците да лежат в затвора. В битовата химия, парфюмерията и козметиката измамите са още повече. Често купуваме нещо, в което освен боя и ароматизатори няма нищо друго. Например пакетче сода бикарбонат или чист бензин ще ви свърши повече работа и от най прехваления почистващ препарат
15 Юни 2016 10:07
Защо са ни контролни агенции, след като "невидимата ръка на пазара" регулира всичко? Щом потребителите купуват тези стоки, значи им харесват.
15 Юни 2016 10:29
Значи БАБХ трябва да стане БАХ, т. е. да е въобще по храните, а не само по тяхната безопасност.Направо да стане БАХСИ. Пълно название: бах си и агенцията, и осмото чудо на света.


Може БАНЕ - българска агенция за наблюдение на етикетите.
15 Юни 2016 12:37
Ето ви я регулиращата сила на свободния пазар! Преди много години имаше един пророчески филм на Луи дьо Финес - "Крилце или кълка"! Които от вас са го гледали - припомнете си го. А които не са - искрено ви съветвам да го гледате!
15 Юни 2016 20:45
Нямам против ерзац продуктите - но, на отделни витрини . И двата вида с описание на съдържанието .
Ето пример, аз хапвам шаренка пържола, кюфтета от месо , ама тъщата ми отказва ядосано да ги яде. Искала кебапче. Олсун. Купувам и кебапчета по 0,16лв парчето / месо няма, и сланина също/ . Яде та ушите и плющят, и и се радвам разбира се.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД