:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Война и мир. И футбол

Бойко Ламбовски
Гледах не само финалния мач между Франция и Португалия оня ден, но и дали голямата португалска агитка и несъизмеримо по-голямата френска (все пак домакини) ще се сбият. Не видях и не чух за такова нещо освен дребни хулиганщини след мача. Станахме и телевизионни свидетели на огромното патриотично ликуване, обхванало иберийската страна, и на морето от съответните знамена по коли, сгради и площади. Ако галите бяха надвили, безусловно щяхме да станем свидетели на още по-голямо патриотично ликуване. Наблягамна термина "патриотично" неслучайноКакто вече нееднократно отбелязвах, спортното състезание, хеле футболът, е игра, създадена по ратен модел на сублимационен принцип. Игра на война, тоест. Нашите срещу вашите, своите срещу чуждите, моят пряпорец срещу този на противника... Затова е толкова интересно. Ще ми се да вярвам, че играта на война ще замести напълно истинските войни. Кога - не знам. Допускам, че това може да се случи само в един доста еднороден свят, без големи ножици между богати и бедни, образовани и необразовани, имунизирани срещу идеологическо доктринерство и податливи на такова. Сега не е така. Затова играта на война съществува паралелно с истинската война, понякога дори преливат една в друга.

Войната е толкова част от историята ни и всички нас, че се чудя не само кога, а дали ще може изобщо без нея. Тя в първозданния си вид е за блага, за оцеляване и живот за сметка на чужд живот, земя и ресурс. Наскоро археологът Николай Овчаров на медийния форум "Русалка" разправяше за книгата си за Иван Шишман и опитваше да реабилитира този цар, който повечето от нас смятаме за слаб, сдал страната и държавността ни за дълги векове. Тезата на Овчаров бе, че съвсем не е така, и Шишман е направил, каквото е могъл. Въпросът колко е бил слаб или силен, мен не ме занимаваше чак толкоз, но ми хареса цитатът от един турски хронист. Показва добре защо се водят войните - за онова, което вече изброих. Та въпросният Мехмед Нешри пише: "Говорят, че земята на Александросоглу Сосман (Шишман, б.а.) се простирала покрай река Туна и стигала Едирне. ...Весела земя била. Овце, мед и масло текли от нея към света. И благата там били по-обилни от другаде."

За овцете, меда и маслото е работата при всяка война, като - разбира се, можем да разширяваме списъка безкрайно - роби и злато, земя, нефт и газ, бази и влияние, дотации от собственото правителство за военни проекти и т.н.

Собственият ни патриотизъм смята за добро, когато придобиваме повече от тези неща, дори преди да са принадлежали другиму,и за крайно несправедливо и престъпно,ако някой посегне на нашите. През 1896 г. Толстой пише статията "Патриотизъм или мир?" Там има интересни неща, има и такива, за които тази му статия е била дълго време скривана, а и сега е крайно недолюбвана както от руските власти, така и от всички власти по света. Конкретният повод за написване на статията е конфликтът между САЩ и Англия тогава по повод границите на Венецуела. Войнствените глави и в двете страни заговорили за война, а Толстой разсъждава, че тия две понятия "патриотизъм" и "мир", са несъвместими в света. Защото всеки патриотизъм е за сметка на нечий чужд патриотизъм. Той заявява неща, с които става крайно неудобен завинаги за всички поддръжници и патриоти на руския империализъм от всички времена и епохи, например такива: "Ако християнството е истина и искаме да живеем в мир, то не трябва да ценим могъществото на своето отечество, а да се радваме на неговото отслабване и да съдействаме за това... Защото, колкото е по-мощна една държава, толкова по-зъл и по-жесток е патриотизмът й, и на толкова по-голямо количество страдания се крепи могъществото й."

Разбира се, Толстой пише и неща, за които и чуждестранните съзидатели на "мощната държавност" не го харесват. Иначе не би бил Толстой. Ето такива: "...едновременно с подготовката за война както в Англия, така и Америка разни литератори, принцове и държавни люде почнаха да уговарят правителствата на двата народа да се въздържат от войната, и че поводът не си струва... особено между два родствени, говорещи един език англо-саксонски народа, които трябва не да воюват един с друг, аспокойно да властват над другите."Това "властване над другите" е на дневен ред постоянно, както виждаме. При това и при големи, и при малки. Ще ми се да припомня куплет, който забравяме, от една най-светла наша песен - "Върви, народе възродени", по текст на Стоян Михайловски. Там има редове съвет към нас от типа на: "Духовно покори страните, които завладя със меч."

Та, тогава наричали Толстой космополит, анархист, утопист. Така го наричат и днес.

Не знам обаче по-голям утопист, анархист и космополит в този ход на мисли от Исус Христос. Затова ги и припомням тези неща. Иначе всичките ни църкви са лицемерие.
25
5283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
11 Юли 2016 19:38
Льош патриотизъм ей...
И аз много харесах патриотичния изблик на черни, бели, жълти, араби и какви ли не французи. Те това е патриотизъм!
-------------------------
Сайтът на Генек

11 Юли 2016 19:46
Не видях и не чух за такова нещо освен дребни хулиганщини след мача.

Мда, след като алкашите скоропостижно отпаднаха от турнира.
А след като немаше кървави атентати даже и тов.Зип загуби интерес към първенството у Европата...
11 Юли 2016 19:57
...еле пък как пеят една марсилска песен !
11 Юли 2016 20:19
Ще ми се да припомня куплет, който забравяме, от една най-светла наша песен - "Върви, народе възродени", по текст на Стоян Михайловски. Там има редове съвет към нас от типа на: "Духовно покори страните, които завладя със меч."

Бих казал, че "покори" в случая не е повелително наклонение / заповедна форма вт.л.ед.ч., а минало свършено тр.л.ед.ч.

Т.е. чини ми се, гаче ли, Михайловски никого не е съветвал, а само е констатирал вече осъщественото духовно покоряване, последвало завладяването с меч.

P.S.
А инак, да - льош патриотизъм, като по чудо не прерасна пак в насилие, ама то по изключение.
Пропуснат е цитатът с последното убежище на кофти пича.
11 Юли 2016 20:27
Разбира се, Толстой пише и неща

Пише, че аристокрацията у Санкт Петербург говори само на френски.
И се срамува от езика на москалите.
На крепостните мужици...
11 Юли 2016 20:42
Хубави размисли, но дали нещата се свеждат само до инициализация на междуушият с някакъв зловреден софтуер или всичко е заради вграден зловреден продукт - части от рептилски мозък?... Кой да ни каже нещо достоверно?

За Автора -

- Боже упази, гъдулката на инсекта пак е зачегъртала ненастроена със завиден ентусиазъм... направо си е вербална диахория...
11 Юли 2016 21:01
"Духовно покори страните, които завладя със меч"

Гледам, че посланиците на сички чужди държави се стараят да говорят на български език.
Без значение дали са от Англия, Франция, Германия, САЩ, Австрия, Украйна или далечна Япония.
Щото така изисква дипломатическио етикет и уважение към страната.
С едно изключение.
Негово превъзходителство, посланика на путин
юрий николаевич исаков...
11 Юли 2016 21:18
Както вече нееднократно отбелязвах, спортното състезание, хеле футболът, е игра, създадена по ратен модел на сублимационен принцип.


Но литературата е избягала да-а-алече, та се невидяла!

Толстой е анатемосан и отлъчен от руската православна църква. Оттам нататък ми е все едно за руската православна църква и за общество, което може да търпи това скудоуемие...
11 Юли 2016 21:44
щурчо
11 Юли 2016 21:01Гледам, че посланиците на сички чужди държави се стараят да говорят на български език.
Без значение дали .. С едно изключение. Негово превъзходителство, посланика на путин
юрий николаевич исаков..
Че БАШ той говори мелодичен СТАРОБЪЛГАРСКИ!

Отвори - чети!
11 Юли 2016 22:08
Че БАШ той говори мелодичен СТАРОБЪЛГАРСКИ!

Симчо, приятелю.
Пусни запис на Исаков, където говори на днешен български.
Благодарско, за което...
11 Юли 2016 22:42
Нека ни пази традициите.. нека пази Кирило-Методиевския език ..
П.П.
Според К.Куев Методи и Кирил са говорили на близък до родопските ни говори език .. именно този диалект е бил разпространен и в Мала Азия ..
12 Юли 2016 11:03
sim4o
11 Юли 2016 21:44
Гледам, че посланиците на сички чужди държави се стараят да говорят на български език.
Без значение дали .. С едно изключение. Негово превъзходителство, посланика на путин
юрий николаевич исаков.
.

Че БАШ той говори мелодичен СТАРОБЪЛГАРСКИ!

Отвори - чети!


Ийха.....
12 Юли 2016 11:15
Един въпрос към щурчи - на коя държава , Хероса или Конника от Мадара е част от герба и?
12 Юли 2016 11:30
И към бонгича един - посланик Исаков ако иска да каже :слънце, хляб, вода, живот, смърт, любов, Бог, мама..., на неговия език , какви ще са думите? ...Асаа, ихааа, ибрееее
12 Юли 2016 13:59
***
12 Юли 2016 14:16
Войните в робовл. строй са се водили за роби, поради простия факт, че е било взривоопасно да се експлоатира местното население. По-лесно и удобно е било да се експлоатират чужди...


Иначе интересът към спорта идва от копнежа по игра с ясни правила.

Моя милост би предпочела спортните войни да не отиват отвъд клубния спорт и по стадиони и игрища да виждаме само президенти на клубове, но не и на държави...
12 Юли 2016 15:44

За Бойко Ламбовски - адмирации.
В момчешките години прочетох Klapzubova jedenáctka от Едуард Бес - Единайсетторката на Клапзуба. Та там в една фантастична ситуация държавите се бяха договорили спорните въпроси между тях да не се решават чрез война, а чрез мач на националните им отбори по футбо. И ето че в затънтената чешка провинция се прочува пан Клапзуба със своите единадесет синове. Сглобява той един футболен отбор и тръгва да мачка, най-напред в Чехия, после и в целия свят. И Чрхия печели даже и срещу именити съперници, благодарение на колективизма, роден от фамилната спойка.
Прочетете я, няма да съжалявате. По светоусещане много прилича на Чапек.
12 Юли 2016 18:03
Гледам, че посланиците на сички чужди държави се стараят да говорят на български език.
Без значение дали .. С едно изключение. Негово превъзходителство, посланика на путин
юрий николаевич исаков..

Абе, зарежи я... Аз помня как на пленум на ЦК на БКП членът на Политбюро Гриша Филипов СЕ ПРЕСТРУВАШЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ и непрекъснато вмъкваше руски думи. Имах чувството, че дори Тодор Живков се дразнеше от подобна простотия, но на кого му пука? Важното е в Москва да забележат и да си кажат "Този е наш човек", майната му на достойнството и патриотизма. И това беше един от хората, които управляваха държавата.
А вие тук за някакви посланици...
12 Юли 2016 18:35
***
12 Юли 2016 23:49
***
13 Юли 2016 13:56
Федаин,
ако кажеш на посланика "живот", дали ще разбере за какво му говориш?
13 Юли 2016 14:32
***
13 Юли 2016 14:46
***
13 Юли 2016 16:14
Аз помня как на пленум на ЦК на БКП членът на Политбюро Гриша Филипов СЕ ПРЕСТРУВАШЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ и непрекъснато вмъкваше руски думи.


Е, Гришата е роден в Русия, там са му минали първите седем години и не само, може и да се е фукал с това, ама в много от случаите вероятно си е било просто щото не се сеща за българската дума или не знае, че е различна.
14 Юли 2016 08:57
Пък сега една студентска бригада като изкарат белите роби и се връщат с акцент след 3 месеца, а вие Гришата...Робският манталитет да се оприличаваш с господарите си никого не е отминал, но у нас се среща в особено големи размери.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД