:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Украйна си навлече нов етнически проблем

Българи, румънци, запорожци и други народности искат автономия, след като Киев я обеща на кримските татари заради противостоянието с Русия
Снимка: БГНЕС
"В зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти", заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението в края на юни на украинския му колега Петро Порошенко в София. Не е известно дали двамата са обсъждали положението на българската диаспора и нейните искания в Одеска област.
Необмисленото обещание на украинския президент Петро Порошенко да създаде кримско-татарска автономна област очаквано предизвика ефекта на доминото. Живеещите в Украйна етнически руснаци си мълчат, тъй като вече всичко са си казали. Сега обаче се надигнаха българите, които живеят в Одеска и Херсонска области и поискаха от Порошенко да им даде териториална автономия. Преди това аналогични искания предявиха етническите румънци в областта Буковина и поискаха особен статут за своите земи в Черновицка област. По-рано за повече права се изказаха унгарците и русините в Закарпатието, като по-широки правомощия искат и украинските жители на Харковска област и Запорожието.

Лидерът на българската диаспора Юрий Паличев заяви пред украински медии, че тяхната инициатива е легитимна след заявленията на Порошенко, че ще предостави автономия на кримските татари. "Идеята да се предостави такъв статут на кримските татари съществено променя конституционното поле в Украйна и създава важен прецедент. Българите в Украйна, които живеят на определени територии, също имат право на такъв вид автономия", се казва в заявление на диаспората, която по различни данни наброява около 200 000 души. Авторите на обръщението към държавния глава напомнят, че "всички народи на страната трябва да бъдат еднакво защитени и да се ползват с равни права". Това стана точно една седмица, след като Петро Порошенко бе на визита в България, но този въпрос явно не се е обсъждал с нашите политици или поне не бе съобщено затова.

Две седмици преди това с аналогично предложение към Петро Порошенко се обърна Асамблеята на румънците в Буковина. Координаторката на съвета на асамблеята Дорина Киртоака каза тогава, че правата на румънците и други малцинства в Украйна се нарушават постоянно, а автономията ще позволи да бъдат изградени защитни механизми. В обръщението й към румънската диаспора тя също отбеляза, че обещанието на президента за предоставяне на териториална автономия на кримските татари е създало "правов и политически прецедент, в рамките на който всички компактно живеещи в Украйна общности могат да претендират за аналогичен статут". От Асамблеята на румънците в Буковина посочиха, че активистите на румънското движение са преследвани и не им се разрешава да провеждат мероприятия и форуми. Поради тази причина организацията е решила да се обърне към ЕС и ПАСЕ, за да привлече внимание към проблема за защитата на правата на националните малцинства в Украйна.

По всичко личи, че Украйна ще продължи да се пука по шевовете, след като в Донбас вече две години продължават да умират украински военни, местни опълченци и най-вече невинни цивилни, между които деца и старци. И вече не става дума само за кризата в Източна Украйна. В западната част на страната също вече се умориха от новата власт в Киев, която със своите действия само задълбочава икономическата криза в страната, което удря по рейтинга на управляващите, който е катастрофален. В момента въобще няма подробности какво точно смята Порошенко да даде на кримските татари, при положение че



украинската власт не се сещаше за тях



през последните две десетилетия. Това се промени едва през 2014 г., когато Крим влезе в състава на Русия след проведен референдум. На него мнозинството жители на полуострова подкрепиха това решение. През април същата година руският президент Владимир Путин подписа указ за реабилитация на кримските татари и другите народи на Крим, които са пострадали от репресиите на Сталин. Кримско-татарският език пък е признат за държавен език наред с руския и украинския в Крим. Киев и Западът не признават присъединяването на полуострова към Русия.

Въпросът за децентрализацията на властта в Украйна е мантра, която се подхваща периодично от различни управляващи, но по нищо не си личи, че скоро наистина ще настъпи подобен процес. В условията на тежката икнономическа криза, плюс продължаващите военни сблъсъци в Донбас и жертвите, все повече региони в страната надигат глас за по-специален статут, което да им помогне да имат повече икономическа свобода. Критиците на подобни инициативи изтъкват факта, че от това ще се възползват най-вече местните велможи и олигарси. Но в страна, където самият президент е смятан за такъв, както коментира наскоро в."Вашингтон таймс", това не трогва особено обикновените хора. Особено след като властите вдигнаха това лято двойно цените за ток, отопление, газ и електричество, а заплатите продължават да се топят. Именно затова не е учудващо, че в средата на юни във Върховната рада бе внесен законопроект за предоставянето на специален статут на Запорожската област. Народният депутат Евгений Балицкия обясни това с екологични причини и тежката социална ситуация в региона. Това стана след като ключови предприятия в района едвам оцеляват и все повече от тях се закриват. Някогашният лидер в украинското автомобилно производство "АвтоВаз" вече пуска само по няколко коли на месец. Тези заводи, които все още работят, не покриват екологичните стандарти и техните работници постоянно боледуват. Те нямат свои олигарси, които да инвестират в стари предприятия, какъвто е случаят с известния милиардер Игор Коломойски в съседната Днепропетровска област. Именно заради това още м.г. областният съвет на Запорожието подкрепи искането към парламента и президента за предоставянето на региона на специален статут. Законопроектът предвижда разширяване на административните и бюджетните пълномощия на местните власти и комплексна социална подкрепа на жителите на областта. Тоест запорожците искат сами да се разпореждат с по-голямата част от постъпващите местни данъци, които да отиват за местните болници, екологични програми, образователни проекти и социалната сфера. В Киев постоянно постъпват петиции с подписите на хиляди хора от Запорожието в тази връзка. Властта не им отказва веднага, за да не предизвика поредни улични протести, но



бави топката с различни комисии, които да разгледат въпроса



Украинските управляващи много добре разбират, че ако дадат подобен статут на един регион, то веднага и останалите ще поискат същото. Наскоро местните депутати в Одеска област също поискаха повече правомощия и финансова независимост от центъра. В началото на лятото подобни искания заваляха от областните съвети в Житомирска, Каривоградска, Хмелницка, Ивано-Франковска и други региони. Освен това за своите права заговориха също така етническите поляци, гърци и много други етнически групи. Грузинците в Одеска област също говорят за автономия. Нищо че губернаторът на региона е бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който заради своите популистки действия вече стана враг №1 за почти всички украински политици и дори президента Порошенко, който го назначи на този пост. Властите в Киев обаче не трябва да подценяват вълненията в регионите защото става дума за една растяща критична маса, която в един момент може да се качи на барикадите и да се противопостави открито на поредните управляващи.

 Местен мъж оглежда разрушенията в къщата си след обстрел на украинските военни край град Донецк в Източна Украйна. Независимо от примирието в зоната на конфликта продължават да загиват украински военни, местните опълченци и най-вече невинни цивилни.
88
5299
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
88
 Видими 
21 Юли 2016 20:18
След като Минските споразумения влязат в сила, украинските българи трябва да получат автономия!!! От какъв тип да бъде - това е проблема?
21 Юли 2016 20:52
Лидерът на българската диаспора Юрий Паличев заяви пред украински медии, че тяхната инициатива е легитимна след заявленията на Порошенко, че ще предостави автономия на кримските татари.


Това е лъжа, измислица на руските пропагандистки централи, опровергана лично от Паличев (отразено тук в темата "Актуално за Украйна 2016" ).

Цялата статия е сглобена от руски лъжи.
21 Юли 2016 20:59
Това е лъжа, измислица на руските на пропагандистки централи, опровергана лично от Паличев (отразено тук в темата "Актуално за Украйна 2016".


Опитва се разделение на хората. Българите да проявят разум.
21 Юли 2016 21:00
На кои хора?!
21 Юли 2016 21:04
Това се промени едва през 2014 г., когато Крим влезе в състава на Русия след проведен референдум. На него мнозинството жители на полуострова подкрепиха това решение

Ей, разгеле! Браво на автора Светослав Абросимов. Най-накрая правилното назоваване на събитията отпреди 2 години, а не свободни интерпретации.
А иначе, най-добрия изход от трагичното положение на Украйна е превръщането й в една федеративна държава, в която да се даде широка автономия на различните етноси. На изток автономия на рускоезичното население. Да си имат политически ръководител, местно самоуправление, местен парламент, да се зачитат правата им. Те това и искат-наричат се украинци и искат да живеят в справедлива и правова Украйна, която не ги убива ежедневно. Същото за българи, румънци, унгарци. Местните власти да се отчитат на една централна федерална власт, да си има федерално и местно законодателство. Нещо подобно на РФ.
Но затова трябва коренна промяна в необандеровската политика на украинските политици, нови честни парламентарни и президентски избори, забрана на фашистките организации, спазване правата на човека. Само така Украйна може да се надява на светло бъдеще.
И е важно тотална подкрепа на българското правителство за тази инициатива.
21 Юли 2016 21:30
Алооооууу , в 21-ви век се живее в държави не в олиргахични , мафиотски княжества.
Що не разделите България на Източна , Западна Мизи , Западна Тракия ,сСеверна Македония . ....А сопрете се.
21 Юли 2016 21:45
Така е за федерацията, но запада не е съгласен. Защото получавайки политическа автономия част от рускоезичните области излизат извън западния контрол. Например няма да са съгласни с антируската политика.
21 Юли 2016 22:07
rorik
21 Юли 2016 21:30
Мнения: 9,602
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Алооооууу , в 21-ви век се живее в държави не в олиргахични , мафиотски княжества.
Що не разделите България на Източна , Западна Мизи , Западна Тракия ,сСеверна Македония . ....А сопрете се.


Прав/а сте. Но автоголът си го вкараха укрите. Съфорумците ни нямат вина.
21 Юли 2016 23:32
Украйна си навлече нов етнически проблем


Тя самата е един проблем.

22 Юли 2016 00:35
Двата титана на мисълта от снимката на какъв ли език си говорят (без преводачи)?
22 Юли 2016 00:43
Някогашният лидер в украинското автомобилно производство "АвтоВаз" вече пуска само по няколко коли на месец.


тази статия би трябвало да има някъде дебел печат "платена публикация" или "платена манипулация".

от всичките автозаводи в украйна, поне да бяхте лепнали някое по вдъхващо по-доверие име, ама "автоваз" ??!!
22 Юли 2016 05:31
9101
21 Юли 2016 21:45
Така е за федерацията, но запада не е съгласен. Защото получавайки политическа автономия част от рускоезичните области излизат извън западния контрол. Например няма да са съгласни с антируската политика.

Излизат от контрол ама друг път.
22 Юли 2016 07:07
Двата титана на мисълта от снимката на какъв ли език си говорят (без преводачи)?


На езика на омразата към Русия - развален руски. Но има и любовен елемент - Чехлю гледа Парашата, сякаш го подканва: "Цункай ме!"
22 Юли 2016 09:08
ЗЕНОНЕ, разликата е, че Киевска Русь е структурирана като държава с български инструменти - писменост, религия, благородници.
От нея се пръква по-късно Русия, а недомислицата Украина е рожба на Никита Хрушчов.
Затова по тия земи българите са едно от най-многобройните племена /народнодсти/.
Как изобщо ти дойде на акъла да сравняваш тая неоформена амалгама от народи, Украина, с България, която отвсякъде граничи със себе си ?!
22 Юли 2016 09:40
ПГеоргиев
21 Юли 2016 21:04
Мнения: 375
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Това се промени едва през 2014 г., когато Крим влезе в състава на Русия след проведен референдум. На него мнозинството жители на полуострова подкрепиха това решение

Ей, разгеле! Браво на автора Светослав Абросимов. Най-накрая правилното назоваване на събитията отпреди 2 години, а не свободни интерпретации.


Никакъв референдум не може да има защото той не е разрешен нито от руското нито от украинското законодателство. Нито пък от законите на която и да е нормална държава.

Това си беше най обикновенна анексия и поради това "референдума" не е признат от нито езна държава в света. С изкл. на няколко руски сателита, част от които също непризнати държави.
22 Юли 2016 10:13
Никакъв референдум не може да има защото той не е разрешен нито от руското нито от украинското законодателство.
ти пак ли недомислици пишеш, бе. в украйна крим си беше автономна република, със свое законодателство и свой парламент. и своя конституция, която укрите забраниха, без да имат право.
22 Юли 2016 10:27
onzi
22 Юли 2016 10:13
Мнения: 5,027
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Никакъв референдум не може да има защото той не е разрешен нито от руското нито от украинското законодателство.
ти пак ли недомислици пишеш, бе. в украйна крим си беше автономна република, със свое законодателство и свой парламент. и своя конституция, която укрите забраниха, без да имат право.


Глупости на квадратчета. Не се набивай в неща дет не са ти ясни.

Референдума е незаконен според украинските, руските, българските както и законите на всяка една нормална държава. Поради това и никой не го призна. Освен Венецуела, С. Корея и Южна Осетия.

"Какво казва международното право?

Западните експерти са единодушни, че както вотът на кримския парламент, така и предстоящият референдум за присъединяването на Крим към Русия нямат международноправна валидност.
Независимо от факта, че украинската конституция предвижда възможността за местни референдуми по политически теми, включително и на полуостров Крим, въпросът за промяната на националните граници може да бъде решен единствено на общодържавен референдум. Следователно за евентуално присъединяване на Крим към Руската федерация би трябвало да гласуват всички граждани на Украйна."


Ако подобни референдуми бяха законово предвидени в съответните конституции то утре област Кърджали ще си спретне такъв на база това че там преобладаващото население е турско а фашистката хунта в София им забранява да говорят на родният си език по време на обществени мероприятия като митинги примерно.

И ще искат отделяне от Република България и присъединяване към Република Турция.

Този казус важи за почти всяка държава в Европа / и не само/, и поради това едни по умни от теб за решили съответните мерки да залегнат в основните им закони.

Референдум за промяна на националните граници е много сложна работа, поради туй държавите са си вързали гащите по въпроса.
Да ти го обясня накратко.
22 Юли 2016 10:32
въпросът за промяната на националните граници може да бъде решен единствено на общодържавен референдум.
тва иди го обясни на сърбите и косоварите. и на сащисаните, дето сътвориха прецедента "косово".

и погледни решението на оон по въпроса и как народите могат да се самоопределят.
22 Юли 2016 10:37
тва иди го обясни на сърбите и косоварите


Тва баце иди го обясни на късите манлихери от разградско и североизтока.За там имам лични наблюдения.

Бе ше ревете вие един ден с тия референдуми, автономии, отделяния, присъединявания и самоопределяния, ма късно ше ви уврът главите....
22 Юли 2016 10:38
ти нали си от северозапада, бе. отде стана и по североизтока капацитет. или си като оня, дето можело да може да свири на пиано. той досега не бил пробвал, ама можело и да може
22 Юли 2016 10:42
Щъкам баце насам натам, от неколко години по тоя край.

Като влезеш в кръчмата и питаш някой говори ли български, и в отговор ти кажат че "тука не е България" почваш да гледаш некак по различно на идеята за референдумите и националните самоопределения.
22 Юли 2016 10:44
гледай си как искаш.

и прочети какво е решението на оонето.
22 Юли 2016 10:47
и прочети какво е решението на оонето.


Позиции международных организаций
Генеральная Ассамблея ООН 27 марта 2014 года приняла резолюцию о территориальной целостности Украины. За документ проголосовало 100 из 193 стран-членов ООН, против — 11, воздержалось — 58[170]. В резолюции подчёркивается, что «референдум, проведённый в Автономной Республике Крым и городе Севастополе 16 марта 2014 года, не имея законной силы, не может быть основой для любого изменения статуса Автономной Республики Крым или города Севастополя»[171][172]. Резолюции Генеральной Ассамблеи имеют рекомендательный характер и не являются обязательными для выполнения[171], в то же время генеральный секретарь ООН Пан Ги Мун заявил, что Организация Объединённых Наций будет руководствоваться положениями документа[173].



Натисни тук
22 Юли 2016 10:55
Войната приключва на 10 юни 1999 г. с подписаното от сръбското правителство споразумение в Куманово, изразяващо съгласие управлението на провинцията да бъде предадено на ООН.
...
На 17 февруари 2008 г. Косово обявява едностранна независимост от Сърбия, която предизвиква различни реакции на международната сцена. На 9 април Парламентът на Косово приема конституция на страната, която влиза в сила на 15 юни 2008. Съгласно нея Косово е обявена за „независима и суверенна държава“ с форма на държавно устройство „парламентарна република“.
линкове няма да ти давам - потърси си сам.

та имаш една област, която даже и референдум не си прави труда да организира. и се отцепва. ха сега преразгледай писанията си.
22 Юли 2016 10:58
Абе изобщо не ме интересуват нито косово нито северен кипър нито че американците си бият негрите.
обяснявам ти какво е положението в момента. поради тъпотиите на ботокса / и на американците преди това/ ще ни пламнат гащите, не ви ли е ясно това ?!
22 Юли 2016 10:59
Рейвъне, в международното право не може да се реши кое има примат: Ненарушимостта на границите или правото на самоопределение.
Дотогава всичко ще се решава от този, който има превес, сила и воля. Затова, недей да си упражняваш юридическите знания по темата "Крим", а вземи работи, така щото българските турци да се почувстват свързани с родината България.
22 Юли 2016 10:59
поради тъпотиите на ботокса ще ни пламнат гащите, не ви ли е ясно това ?!

Поради тъпотиите на разни хора с фашистки татуировки могат да пламнат много по-големи неща. Не ти ли е ясно това?!
22 Юли 2016 11:02
Рейвъне, в международното право не може да се реши кое има примат: Ненарушимостта на границите или правото на самоопределение.


Може, и го е решило.

Териториалната цялост на всяка една държава е гарантирана и неприкосновена според него.

И анексията на Крим, в нарушение на това международно право, в нарушение на конституциите на Украйна и Русия, е изключително опасен и пряко касаещ ни прецедент.
Пак ви казвам, ходя там, виждам го с очите си, читачета на по десетина години те гледат мръсно и те псуват на турски само защото носим български знамена !

А вие ми обяснявате за косово и американците.....
22 Юли 2016 11:05
Може, и го е решило.

Териториалната цялост на всяка една държава е гарантирана и неприкосновена според него.

Не е вярно.
Пак ти казвам - недей да се упражняваш с неща, които не разбираш.
22 Юли 2016 11:05
Може, и го е решило.
да. и каквото за косово, това и за крим
22 Юли 2016 11:06
недей да се упражняваш с неща, които не разбираш.
че той трябва да спре да пише тука

недей така, много грубо
22 Юли 2016 11:18
Териториалната цялост на всяка една държава е гарантирана и неприкосновена според него.

Не е вярно.


Ми верно май трябва да спра да пиша. Некакси некой скъса нишката......
22 Юли 2016 11:32
Ми верно май трябва да спра да пиша.

Може и да продължиш, но да знаеш, че трябва по-диалогично някак си... и без измислени "факти". Трудно е, но както сам каза, препоръчали са ти форума на "Сега" като за интелигентен. Ерго, тука се съмняваме във всичко.
22 Юли 2016 11:34
Казуса
22 Юли 2016 11:32
Мнения: 11,996
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


За пореден път се убеждавам, че изглежда ние с вас русофилите наричаме Родина различни държави.
22 Юли 2016 11:37
За пореден път се убеждавам, че изглежда ние с вас русофилите наричаме Родина различни държави.

Всичко е субективно. За щастие ние русофилите сме мнозинство.
22 Юли 2016 11:57
Поради тъпотиите на разни хора с фашистки татуировки могат да пламнат много по-големи неща.


Освен това със силикон в лингамите.
22 Юли 2016 12:00
За пореден път се убеждавам, че изглежда ние с вас русофилите наричаме Родина различни държави.


Вие наричате Америка Родина, това е ясно. Лично аз наричам така България. Но обичам и Русия, Чехия и Индия. Кво прайм ся?
22 Юли 2016 12:21
Вие наричате Америка Родина, това е ясно.


Разбира се.

Това е едновременно и по убеждение и по задължение. Грантове и тонове салам, кво да праиш.

Но обичам и Русия, Чехия и Индия.


По тези трите ми е разнообразно.
Руснаците не че ги мразя, не е точна думата.
Това което изпитвам към тях е презрение и отвращение, смятам ги за крепостни селяни и роби. А това което най много ме отвращава в тях е доброволният порив с който приемат тази роля.

Руснака панически се страхува от свободата, поради това и те никога не са били свободни в цялата си история, всеки път когато им умре царя те се пяникьосват и веднага си избират нов цар, генерален секретар или баща на народите.
Защото свободата предполага избор, и отговорност, за това и ние човеците сме единствените които са стигнали до нея, или поне в най малка степен се подчиняваме на природни обусловености.
И когато пожертваш тази свобода за водка и Царь.....някакси не бих казал че тва са моите пичове.

"Свободата Санчо, е едно от най ценните блага с които Бог дарява хората......"

Но не всеки я заслужава, бих добавил.

Чехите са яки, казват че те са измислили бирата а чахкините били готини мацки. Друго общо взето не знам за тази страна, но тези факти ми създават положителен атитюд.

С Индия никак няма да се разберем, два пъти на ден на път за работа минавам през циганската махала, стига ми.

22 Юли 2016 12:34
"Мафиотски княжества"...ъъъъххх. ..,ама как лека-полека започва да пасва на "картинката" !
22 Юли 2016 12:49
Може ли авторът СВЕТОСЛАВ АБРОСИМОВ или някой друг българин от този форум да даде източник на информацията, че българската диаспора в лицето на Юрий Паличев иска автономия от Украйна? Аз не намирам такава информация от достоверен източник.
22 Юли 2016 12:54
Болгарская диаспора Украины не просила президента страны Петра Порошенко предоставить территориальные автономии болгарам в Одесской и Херсонской областях. Об этом заявил один из лидеров болгарской диаспоры Юрий Паличев, сообщает Korrespondent.net.

"Официально заявляю, что я никогда не обращался к президенту Украины Петру Порошенко! Я никогда и ни к кому не обращался по предоставлению территориальной автономии болгарам в Одесской и Херсонской областях!" – сказано в письме Паличева.

Он также подчеркивает, что всегда стоял и стоит на принципах территориальной целостности и неприкосновенности Украины.

Ранее Голос.ua обнародовал якобы заявление Паличева к Порошенко, в котором просил предоставить территориальные автономии болгарам в Одесской и Херсонской областях.

http://rus.bg/bg/obschestvo/89-obschestvo/16126-v-bolgarskoj-diaspore-oprovergli-trebovanie-ob-avtonomii
22 Юли 2016 15:44
Независимо от факта, че украинската конституция предвижда възможността за местни референдуми по политически теми, включително и на полуостров Крим, въпросът за промяната на националните граници може да бъде решен единствено на общодържавен референдум. Следователно за евентуално присъединяване на Крим към Руската федерация би трябвало да гласуват всички граждани на Украйна."


Я кажи сега, кога е валидна Украинската конституция, за референдума или за свалянето на Янукович?

Щом се позоваваш на нея, в такъв случай не признаваш настоящата власт, май май?
22 Юли 2016 16:08
в такъв случай не признаваш настоящата власт, май май?


Дали аз я признавам или не никой не го интересува, гледам че всички други я признават. Вкл. и Русия.
Порошенко беше там миналия месец, па не го арестуваха.

А Янукович беше отстранен след гласуване в парламента, който по конституция има такова право при определени условия.
В случая - самоотстраняване от поста си и невъзможност да изпълнява задълженията си.
Иначе казано - Янек избяга в Донецк а след това в Крим.

След това Радата назначи инзвънредни избори на които беше избран новият президент.

Международните наблюдатели не отбелязаха изборни нарушения и срещу новият президент нямаше възражения от нито една страна в света или ООН примерно /както в случая с референдума в Крим/.
22 Юли 2016 16:22
Обясних ти вече че преврат, хунта, разпънати деца и прочие не е имало. Властта преминава законно в новият президент, конституцията е спазена.

Само да те предупредя че след малко си тръгвам и до понеделник не съм на линия. Но ти може да продължиш да задаваш този въпрос, няма да ми пречиш.
22 Юли 2016 16:52
***
22 Юли 2016 17:37
За момента примем статията за недостоверна. Не разбирам защо СВЕТОСЛАВ АБРОСИМОВ не си е проверил източниците. Какво е пречело да се свърже с Юрий Паличев и да го попита, нали така правят журналистите. Или пък да попита в президенството обсъждано ли е нещо за българите в Украйна по време на срещата между Плевнелиев и Порошенко. От статията разбирам, че авторът защитава руската гледна точка за това, което се случва в Украйна, което явно е и позиция на вестника, но когато се пише за българска диаспора трябва да се търси и българската гледна точка, да се питат хората на място какво мислят, какво очакват от държавата, каква е тяхната интерпретация на събитията.
23 Юли 2016 02:46
Raven 22 Юли 2016 12:21
Руснаците не че ги мразя, не е точна думата.
Това което изпитвам към тях е презрение и отвращение, .
Презрението е и омраза. Презрение, отвращение ... не е нужно човек да е психолог, за да проумее що за човече би говорило такива мерзости за други хора, още повече сродни по език и по вяра.
смятам ги за крепостни селяни и роби Руснака панически се страхува от свободата, поради това и те никога не са били свободни в цялата си история
Тия крепостни и роби, които "не са били свободни в цялата си история" потрошиха Наполеон -- завладял и подчинил преди това цяла свободолюбива Европа. И ако го не бяха потрошили, свободолюбивите европейци щяха да са в нещо като Френска европейска империя и към 21 век щяха да са напълно обезличени, говорещи навсякъде на френски.
Руснаците воюваха и срещу цяла Европа -- завладяна за по няколко седмици всяка европейска страна, барабар със Франция (Англия я спаси Ламанша), от Хитлер. Та всички европейски не роби и свободолюбивци клекнаха и се примириха със съдбата си. Не само че европейските народи се примириха със съдбата си, ами и 2 000 000 европейци, от почти цяла Европа ( без Българи) воюваха в армията на Хитлер -- завоевателя им. За Хитлер работеше, на дело, цяла Европа. И цяла Европа, на дело, воюва срещу СССР. Бизнеса, между американски и немски фирми си вървеше -- за Германия продукция изнасяше и Америка и др. страни ( та Америка помагаше не само на СССР). Хитлер и цяла Европа -- срещу СССР -- "робите руснаци" и "страхуващите се за свободата си".
Ако не бяха руснаците Хитлер щеше да победи. Какъв ли щеше да е светът, ако не бяха "робите руснаци ... панически страхували се от свободата"
За възхищението от руснаците и Червената армия се изказаха най-известните и велики личности в света. Не се вземай на сериозно и не се прави на по велик от тях, Raven, и не ръси такива бисери -- излагаш се.

Мислех да отмина с презрение и отвращение бисерите ти, но ще вземеш да се вземеш още по на сериозно .....
Момко, никога не говори такива мерзости за никой народ.
За никой народ не говори -- за турците дори -- дето ни колиха столетия и вземаха кръвен данък и къде с брадва, къде насила къде с икономически фокуси ни потурчваха. Особено за руснаците не се говори. Недостойно е и долно. Дали ти се иска или не, дали ти харесва или не, сегашната Българска държава я има заради Руската армия. Иначе, сега най-вероятно щяхме да сме като Кюрдите ...
23 Юли 2016 06:27
А Янукович беше отстранен след гласуване в парламента, който по конституция има такова право при определени условия.


И доколкото си спомням въпросните условия (необходимият брой гласове) не бяха покрити, но това никого не го грееше.

Международното право е въпрос на разбирателство. Ако всички се разберат да го следват, всичко е точно. Само че, особено по важни въпроси, някои държави са по-равни от другите (САЩ в Ирак, Косово, Русия в Крим, Китай в Южнокитайско море) и другите просто трябва да го приемат. И са го приели. Отдавна. Пък т'ва джафкане кой колко е лош си е чист PR и настройване на общественото мнение.
23 Юли 2016 10:07
Браво ГЛАДИАТОР.Това е истината - ако не беше руската армия сега щяхме да сме западните кюрди.Обаче имаме сериозен проблем - чезнем, топим се ! Не виждам друго спасение освен заселването на обезлюдените български територии.Подходящи заселници - християни по религия.Най-лесно ще привлечем англичаните, които вече са тук.Предимство следва да се даде на българите от всички източноевропейски страни.Не виждам пречка от Русия да наберем поне 1 млн. доброволци за заселване.
23 Юли 2016 14:31
Гладиатор
23 Юли 2016 02:46
Мнения: 6,265
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


"Момко", щях да отмина сълзливата ти прочувствена реч щото съм се наслушал на такива, особено през последните две години откакто путин лудна и почна да налива рубли за хибридна война.

Ма понеже изглежда не си ме разбрал, та да ти изясня нещо.

Както каза наскоро един съветник на Путин 7 "да, ние сме зле с културата и икономиката, но умеем да воюваме".
Кратко и ясно. Руснака е проектиран за войник, вероятно са едни от най добрите войници в историята, за това спор няма. Връзка с робската им натура има пряка обаче, добрите войници по правило нямат развито усещане за свобода и демокрация, от тях се иска да маршируват в строй и да умират по команда, най често на чужда земя за чужди интереси.

Колкото до освобождението ни "момко".

Да, преди 140 години руската империя, следвайки имперските си планове и интереси ни освобождава. Възстановява държавата ни, нещо което ние със собствени сили не можем да направим а друг надали би се напънал да ни го стори.

Благодарим им, всички ние им благодарим, аз лично им благодаря.
В знак на благодарност сме платили със злато а днес във всеки град има улици именувани на този акт и националният ни празник също му е посветен.
Още веднъж - аз лично им благодаря.

Сега "момко", ми обясни какво общо има този акт на руската империя отпреди 140 години с днешна путинова Русия и нейната политика?

И длъжни ли сме поради нещо случило се преди век и половина /макар и безспорно ключово важно за нас/ да лижем безпрекословно и с кучешка вярност задника на всеки отречен от целият свят диктатор който се пръкне в пост имперска Русия?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД