:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вържи гражданите, да са мирни корумпираните

Който подаде сигнал срещу съдия или прокурор, да се готви да му плаща за обида
Карикатура: Христо Комарницки
----
Управляващата коалиция достигна поредния връх в целенасоченото си законодателство в разрез със съдебната практика на европейските съдилища и Европейската конвенция за правата на човека. Правната комисия одобри скандална промяна в Закона за съдебната власт - хората, които подават сигнали за корупция и конфликт на интереси до съдебния инспекторат, да носят наказателна отговорност, "ако си позволят неверни данни". Тоест някой подава жалба, инспекторатът не открива нищо нередно, а гражданина го връхлита провереният съдия, прокурор или следовател и го осъжда за обида, клевета и морални вреди. Има ли желаещи да подават сигнали?

Скандалният текст се появява само седмица, след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви за потърпевши шестима българи, жалвали се от съдии, катаджии и държавни служители. Всички те са били



осъдени за клевета и обида само защото са подали жалби



срещу чиновници, от които са недоволни. Всички те получиха обезщетение, което ще бъде покрито, естествено, от данъкоплатците.

Европейските магистрати обявиха практиката в България за недопустимо накърняване на свободата на словото и заявиха в прав текст, че: "Гражданите трябва да са в състояние да подават оплаквания срещу държавни служители до техните висшестоящи без риск от наказателна санкция, дори когато твърдят, че е налице престъпление, и дори ако твърденията им след проверка се окажат неоснователни".

Само че депутатите от правната комисия, които би трябвало да са еманацията на справедливостта и интелигентността в парламента, явно не са чували за тези решения на съда в Страсбург. Или, ако са чували, не им пука. Става дума за представителите на Патриотичния фронт, БСП, ДПС, БДЦ, а също и ГЕРБ и Реформаторския блок (гласували "въздържали се") - каква приказна управляваща коалиция и какво авторитарно управление без никаква опозиция. Приетите от комисията разпоредби са толкова ретроградни, че, де факто,



въвеждат цензура върху правото на жалба



и тотално променят логиката на изконното право на гражданите да сигнализират контролните органи за нередности.

Наказателната отговорност за подателите на сигнали е черешката на тортата в усилията на парламента да окопае съдебната власт. Целта, разбира се, не е нейната независимост - напротив, правят се взаимни услуги. Днес депутатите ще защитят корумпарите в съда, утре съдът ще защити корумпираните в парламента.

От гражданите ще се изискват и трите имена и ЕГН, гласят приетите в комисията поправки. Читателите на "Сега" находчиво предложиха да се изискват още: справка от НАП и НОИ, справка за притежавани имоти, автомобили и банкови сметки в страната и чужбина, банкова гаранция, която да може да покрие бъдещите вреди на засегнатия магистрат, такса 5000 евро за подаване на жалбата, пръстов отпечатък и празен лист с подписа на подателя най-долу. И изобщо не е смешно, страшно е. На жертвите на прокурорски и съдебен произвол



им се извиват ръцете,



за да не си и помислят, че е възможно да се оплакват. След това на всички тях ще им плащаме обезщетения, тъй като съдът в Страсбург има ясна практика по въпроса. Изумителна тук обаче е наглостта на народните представители, които вече втора година тъпчат безогледно законите, създавайки нови и нови правни парадокси.

Борбата с корупцията в съдебната власт ще цъфне и ще върже, след като жалбите ще се наказват с присъди за обида, членовете на масонски ложи ще продължат да крият зависимостите си и да се договарят за присъди и решения задкулисно, вечерите на магистрати с мутри в ресторантите им ще продължат да са правило, а правото ще е завряно в ъгъла.

Към тази "антикорупционна" манна небесна трябва да добавим и закона на Меглена Кунева, който в последната си редакция предвижда "анонимни сигнали с криптирана информация", при които при съмнение за автентичност трима експерти щели да могат да разберат кой е подателят.



Колкото да го съобщят на чиновника, срещу когото е жалбата.



По същия начин имената на подателите на сигнали срещу магистратите щели да бъдат известни само на съдебните инспектори. Как тогава засегнатите съдии и прокурори ще ги съдят за клевета, като няма да им знаят имената? Какво всъщност се чудим, след като един от хората, спечелили обезщетение в Страсбург, се оказа осъден от катаджия, който се разпознал в сигнал срещу анонимен полицай!

Очевидно е, че кълбото от зависимости и корупция в съдебната власт, които от години душат обществото и не му дават дори надежда за справедливост, ще продължи да се заплита, а сегашните поправки в Закона за съдебната власт ще се запомнят като най-скандалните в историята му досега, ако минат през пленарната зала и не паднат в Конституционния съд.
СНИМКА: БГНЕС
Жалбоподателите да се приготвят директно за съдебната зала, ако не могат да докажат неоспоримо твърденията си.
8
4261
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
21 Юли 2016 19:13
хората, които подават сигнали за корупция и конфликт на интереси до съдебния инспекторат, да носят наказателна отговорност, "ако си позволят неверни данни". Тоест някой подава жалба, инспекторатът не открива нищо нередно, а гражданинът го връхлита провереният съдия, прокурор или следовател и го осъжда за обида, клевета и морални вреди.

Глупости.
Очевидно авторката не прави разлика между "данни" и "твърдения".
21 Юли 2016 19:40
СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА —
депутатите от правната комисия, които би трябвало да са еманацията на справедливостта и интелигентността в парламента

Велик способ за заобикаляне на фризера.
21 Юли 2016 20:02
Глупости. Очевидно авторката не прави разлика между "данни" и "твърдения".

Твърденията винаги се основават на някакви данни, дори тези данни да са придобити с просто гледане. Милиционер усуква 20 лв. от шофьор. Цялото действие е заснето на видеокамера от трето лице, намиращо се в отсрещната сграда. Видеозаписът не е твърдение, а това са данни на чиято основа се прави твърдението за корупционни милиционерски действия. Да, ама данните не са събрани по надлежен ред и твърденията на оператора увисват. Да кажем, че никой няма да го преследва за твърденията му, въпреки че са останали недоказани (съществува общ ред за защита от клевета, набеждаване или обида например). Но тази "поправка" отваря вратата да бъде преследван и за видеозаписа, който не е направен съгласно всички процесуални правила и де юре представлява "неверни данни". Единствената цел изглежда е изричното записване на заплаха към сигнализиращите в процедурата по подаване на жалба.
21 Юли 2016 20:18
Нормотворческата психопатология е производна от електоралната психопатология, която всъщност е критерий за психическа нормалност. По арг. от убеждението, че чрез нея се реализират демократични права и свободи. Статията е нещо като наивна заявка за активна гражданска позиция. Която може да е атрактивна, но от прагматична гледна точка е безполезна. Няма да доведе до промяна на статуквото.
21 Юли 2016 21:13
Но тази "поправка" отваря вратата да бъде преследван и за видеозаписа, който не е направен съгласно всички процесуални правила и де юре представлява "неверни данни".

Не. Не е вярно.
22 Юли 2016 00:03
Опозицията гласува закона,а управляващите се въздържат.

Такова мизерно НС май не сме имали.Всички дружно срещу народа.
22 Юли 2016 05:18
Това най долно съсловие и корумпирано от всички страни направи държава пред света като турски кенеф.
22 Юли 2016 08:52
Хахаха
Правилно предупреждаваше Христо Иванов, че се хвърля "политическа димка" с "новите" закони за съдебната система.
http://sofia.topnovini.bg/node/717724
Заглавието е 10-та!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД