:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На езиковия фронт нещо ново – имаме "война"

Кой болен мозък измисли, че НАТО ще напада Русия, или обратно?!
СНИМКА: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев е убеден евроатлантик, той предрече война при разпад на Евросъюза.
Човек дори и добре да живее, един ден попада на медиите. Напоследък и социалните. Един призрак броди из тях, призракът на войната. Навън хора се раждат, ходят на работа, на протести и антипротести, събират тен в Гърция и Италия, а надникнеш ли в медиите, положението е военно. Особено във "Фейсбук" - всякакви врачки и вещери вещаят война, която от поне 3 години насам аха да избухне. Не каква да е - непременно голяма война, мащабна, която почва тук, подпалена от Русия и Америка.

Медиите не са чак толкова виновни за това положение. Думичката "война" трайно се настани в политическия речник, което не на шега е притеснително. Президентът Росен Плевнелиев предрече война при разпад на Европейския съюз. Премиерът Бойко Борисов през ден ядосано праща някой да си жертва кръвчицата срещу Русия, демилитаризира Черно море, понеже не иска да воюваме срещу нея. Няколко пъти Георги Първанов пожела парламентарна декларация за "ненамеса във военни действия", бившият лидер на БСП Михаил Миков също настояваше за гаранции за ненападение срещу Русия. Думите им не са нищо повече от



кавърверсия на Волен Сидеров, който най-сериозно предрече



през април миналата година, че през месец май тогава започва война между САЩ и Русия. Разбира се, всичко, което се случва у нас, е ехо на размислите и страстите на водещи световни политици, на "началниците", както ги нарича премиерът Борисов. "Има риск от голяма война", каза френският президент Оланд в разгара на украинската криза. "Има риск от война между Русия и Турция", каза той и след свалянето на руски военен самолет от турски изтребител. "Франция е във война", каза френският премиер Валс след терористични действия в страната му миналата година. Същата тази Франция привлече към 2 млн. туристи заради Европейското първенство по футбол. Разберете - дори сегашният ужас в Ница не е война, тероризъм е. При война хората не се тълпят на опашки в Лувъра, а в бомбоубежища. Правилното схващане на ситуацията е ключ към разбиране на времето, в което живеем.

Напълно нормално е след като гореизброените, а и други важни персони през ден говорят за война, същото да правят и десетките им проксита в "гражданското общество". На запад се нароиха всякакви "аналитични центрове", които прогнозират война между Русия и НАТО в следващите 5, 10 или 50 години, а ако не прогнозират,



"експертизата им" ще остане без клиентела



Същите центрове ги има и в Русия, те бодро успокояват обществеността - "Няма проблем, стане ли война, на мига ги побеждаваме!" (някои се страхуват като 85-годишния Горбачов). У нас също избуяха десетки геополитически, стратегически и всякакъв род експерти, които вещаят война. Повечето не изпращат деня без десетина пъти да пророкуват огромно нападение срещу невинната жертва Русия, но не спи и другият лагер, атлантическият - там пък Русия е палач, който аха да лапне я Прибалтика, я Полша, я нас (може и хибридно посредством новодомците в Поморие). Всъщност към високопоставения хор, обговарящ войната, трябва да прибавим и руският президент Владимир Путин, който заради черните прокоби спрямо Русия следваше да изрече на 6 юни 2015 г. най-очевадното нещо на този свят: "Cамо болен човек, и то в съня си, може да си представи, че Русия ще нападне НАТО".

Войни се водят на много места по света и не са спирали. Тази обаче, щом ще засяга Америка, Евразия и сблъсква НАТО с Русия, е директно Трета световна. В родните интерпретации България ще бъде въвлечена чрез войски или територия. Фолклорът не се занимава с някакви по-дребни войни (примерно срещу джихадисти), които минават-заминават. А непременно с тази безизходната - НАТО, Русия, танковете идват... Впрочем, тя следваше да дойде и след световната икономическа криза, понеже според доста умници такива кризи винаги завършвали с войни. Мистерия е свърши ли кризата, не е ли, понеже световна война, слава богу, няма.

Тук обаче стигаме до много интересен момент. Понеже или Русия е нападната, или държави от НАТО, войната става особено драматична. То се знае, щом е световна при сегашните технологии, значи ще да е такава...Но логиката на пророците междувременно спира. Почва от "НАТО/Русия ще нападне...",



губи се като поток в пустиня,



за да завърши мощна като делтата на Нил: "Целта е Русия да бъде омаломощена/Целта е Русия да заграби територии". Изгубеното поточе е всъщност питанката как точно всичко това ще се случи. Каква ще да е тая световна война, в която бойците не се избиват взаимно. Какъв ще е този сблъсък Русия - НАТО, в който двете страни не губят народ, територия и цивилизация.

Тук пророците се разсейват. Все още не сме чули версията "Белият дом и Кремъл се разбират да не си избиват администрациите, всичко останало ще унищожат". Не е късно, може и да я чуем. Притисне ли някой пророците, най-често се появява ирационалност като мотив: "Руснаците са луди". Или: "На американците не им дреме, искат да запалят Европа и Русия". По-интересна е втората интерпретация. Видоизменена тя гласи, че САЩ, Великобритания и другите атове няма да ритат Русия, щели да хвърлят в огъня магарета като България, Румъния и т.н. Тезата е толкова опияняваща, че автори и публика пропускат да си разяснят атовете всъщност НАТО ли ще разтурват, или магаретата от раз ще победят нападната Русия. Защото ако тя не бъде победена, ще отговори, а ако пък атовете не защитят магаретата, цялото им НАТО, нали е пакт за взаимна защита, отива на кино. Истински ребус, добре е пророците от съответния сегмент да дошлифоват версията.

А сега да погледнем напълно сериозно. По света са се водили и водят партизански войни. Също и граждански. Подобен конфликт от десетилетия с различна интензивност има в югоизточната част на натовска Турция. "Страна на разлом", описа я Хънтингтън. Отвъд разлома, в самото сърце на НАТО, разбира се и в Русия, такава няма. За да има, някой сериозно да подпали и своята черга. Какъв палеж, те тъкат заедно - Русия и Турция забравиха самолета, чертаят общо бъдеще; Кери отиде в Москва, за да преговаря за съвместни действия в Сирия; руски милиарди доволно са изкупили имоти и бизнеси по Северния Антлантик,



пак за милиарди са и съвместните им инвестиции



Че има напрежение - има. Че расте съперничеството - факт е. Че дрънкат оръжия, самолети опират в границите - истина е. Истина е и че се стига до стълкновения чрез наместници. Но всичко е вече виждано, не по-различно от случвалото се през Студената война. Няма сблъсъци на собствена територия, държавите не се ангажират. Дори острият конфликт в Украйна показа, че червените линии взаимно не се престъпват. През последните 70 години НАТО и Русия изнесоха войните към трети страни, стълкновенията им (различни по характер и вид) чрез наместници най-често са в буферни държави - ние не трябва да се успокояваме от този факт, защото циничната игра на големите отнема животи. Но без да сме оракули, трябва да констатираме, че от 70 години насам светът на НАТО и Русия, а преди СССР и Варшавския договор (вкл. и България) е много повече мирен, отколкото военен и не изглежда да се промени. Дайте логика, по която всички ще отидем в пъкъла, та да я вземем на сериозно! Днес светът ни даже е по-мирен - след две световни войни бе настанало време, при което нямаше как НАТО да свали руски военен самолет без последствия; сега има как.

Защо тогава толкова много се говори за война? Отде се взе тази думичка? Атентатите във Франция и Белгия обяснимо нанасят поражения върху представите, обаче откъде са тия "болни хора", които насън и наяве си представят Русия да нападне НАТО и НАТО - Русия. Не са болни. Едни от тях (политици по света и у нас) го правят, за да държат масите в страх, да оправдават действия и бездействия; втори - заради пари; трети се заблуждават; четвърти се правят на интересни, пети са откровено глупави, шести чисто човешки се страхуват...В информационния свят всеки получава трибуна, а говоренето за война е много по-доходно и интересно, отколкото неговоренето. Всъщност мирът не значи непременно спокойствие - в миналото не знаехме какво се случва, заспивахме ведро; сега уж знаем всичко, обаче знанието трупа печал. И страх. Причините за военните словоблудства са неизброими. Но следва да се направи едно очевидно заключение - имаме



тотална инфлация на думата "война"



Изключителното й обезценяване е езиков (и не само) проблем. Употребява се без същина и повод от хора, които или манипулират, или нямат представа що е в действителност тя. Ако имаха, даже нямаше да съберат смелост да я изрекат - което всъщност е прекрасно.

"Бе паднал ничком и лежеше като заспал на земята. Когато го обърнаха по гръб, видяха, че не ще да се е мъчил много - лицето му имаше такова спокойно изражение, сякаш бе почти доволен, че е станало така" ("На западния фронт нищо ново", Е.М. Ремарк) - истинската война е това. И наистина е прекрасно, че всеки днес може да се упражнява - пише и говори за война, след което кротко завежда децата на танци.

21
4198
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
21 Юли 2016 20:21
Кой ако не Боко Тиквоча от Банкя, внушава че НАТО ще почва война срещу Русия?
21 Юли 2016 21:00
Абе то война няма да има, ама вече много мирни страни са в развалини.
21 Юли 2016 21:00
Кой ако не Боко Тиквоча от Банкя

ОК, Боко е "такъв и такъв" ама от Банкя или някое друго място, що за примитивизъм!!!
21 Юли 2016 21:35
Диянчо, да беше попрочел повечко за разликите между въоръжени конфликти и войни - нямаше да връзваш и такива кусури на съвременния свят:
Войни се водят на много места по света и не са спирали
, той и без друго не е невинен.
С папагалщината и безхаберието, днешните джурналя скъсвайки синджира със задължителните в тоталитаризма държавни "указания" за всички мас-медии са най-паче сред най-виноватите за навлизането на тази конфронтираща терминология и полемика.
Що се отнася до войната - щом с такава охота се скланя именно този термин - значи доста време е минало от последната и като че ли наистина трябва да се опресни паметта на настоящата хюман-популация.
Колкото и да се неглижира, все още основа на отношенията между държавите е Устава на ООН, та там пише и за агресия и др. работи, ама кой да чете
21 Юли 2016 21:39
Войни има всякакви. В тази неумна статия поне се признава за отминалата Студена. Други говорят за наличната Хибридна. Трети различават Търговски, Информационни, Психологически, Религиозни, Граждански и т. н. Сега тече и Спортна. Четвърти заменят неугодната на автора думичка с Мироопазващи, Мироналагащи и тямподобни все демократични с приемливи за провеждащите ги загуби. В които действителността е много по-страшна от описаната от Ремарк Първа световна, но може да остане незабелязана, неотразена, тъй като не влиза в нечие лично определение за военна действителност. Преди и двете световни войни, които в саттията не се отричат, на хората мнозина политици, журналисти и прочие устати личности напоително са обяснявали, че няма да ги бъде, ами само се дрънка за някакви заплахи...
21 Юли 2016 23:18
Имаше един служител по въоръженията на НАТО и по съвместителство служебен военен министър, а преди това костов замминистър Щаламанов. Та той пръв заговори за хибридна война, подхваната и от Плевнелиев, а после и от Ненчев и Митов.

То България не бе определяна от Нюланд за фронтова държава срещу Русия, то не беше изграждането на изнесени щабове, то не бе участие с войска в Румъния и части в Прибалтика и Полша. И т.н. и т.н..

А война действително има, при това съвсем класическа още от 2001 г. и не е спирала. Афганистан, Ирак, Либия, Сирия. И България участва - с теляци и охранители. Щото е от "желаещите". И флот щеше да прави...

Тероризмът не е просто псувня за заклеймяване на лошите. Той си е тактика за водене на война. Казват му още "партизанска тактика". Бомби пренасяни от самолети, ракети и дронове в Ирак, Афганистан, Пакистан, Сирия, Чад, Мали, в отговор бомби пренасяни с колани около кръста в Париж, Брюксел и т.н.. Това си е война. Или както в стария виц - борба за налагане на мир, при която камък върху камък няма да остане.
21 Юли 2016 23:59
22 Юли 2016 00:12
Не е хубаво Neopol от газетна информация да се правят дълбоки изводи.
В края на миналото десетилетие Шами още копаеше науката в БАН, Ненчев съответно браздеше земеделието и т.н. за другите споменати, същевременно на "източния фронт" украината беше цяла и въобще и не намирисваше на никакви бандеровци, майдани и вежливи зелени човечета, когато беше създадена концепция за противодействие на хибридни заплахи (не войни). Друг е въпросът, че чули недочули, разбрали - недоразбрали, (особено второто) с помощта на споменатите от Вас и редица други пишман-милитари корифеи, в последно време се хибридизира родното военнополитическо говорене. Толкова за родния принос към хибридните "войни". За другите споменах по-нагоре.
22 Юли 2016 00:23
1997 г. от когато Шаламанов стана зам. министър на отбраната в правителството на Костов, не е миналото десетилетие, а по-миналото и е по-близо към средата му, отколкото към края му.

А иначе "хибридни заплахи" ми звучи, като "хибридни предизвикателства", т.е. нищоказване.

А иначе самата тази концепция за "хибридна война" вече е победа над принципите на демокрацията и в частност над политическият плурализъм, свободата на мисълта и словото.
22 Юли 2016 01:09
У нас също избуяха десетки геополитически, стратегически и всякакъв род експерти, които вещаят война.

Мислех си за ЗИПа, а то имало още няколко експерди тука.
22 Юли 2016 01:22
Един призрак броди из тях, призракът на войната. Навън хора се раждат, ходят на работа, на протести и антипротести, събират тен в Гърция и Италия, а надникнеш ли в медиите, положението е военно.


Мда, ето това изречение казва много - все едно описва този форум. Ама така е, като не ти е останало почти нищо друго, за което да говориш и живееш...
22 Юли 2016 05:26
"Едни от тях (политици по света и у нас) го правят, за да държат масите в страх, да оправдават действия и бездействия; втори - заради пари; трети се заблуждават; четвърти се правят на интересни, пети са откровено глупави, шести чисто човешки се страхуват...В информационния свят всеки получава трибуна, а говоренето за война е много по-доходно и интересно, отколкото неговоренето."

На мен ми е интересно форумците, които са категорични в прогнозите/прокобите/ за сигурна война, дали са от третите, или от петите!
22 Юли 2016 06:49
1997 г. от когато Шаламанов стана зам. министър на отбраната в правителството на Костов, не е миналото десетилетие

Neopol, я ги брой десетилетията сутринта още веднъж?!
22 Юли 2016 09:32
Дияне,
22 Юли 2016 10:15
Да бе, ама в коя война и с кого така бодро се включи авторът като заявява че никаква я няма?
22 Юли 2016 13:31
Авторът не е чел тов. ЗИП...
22 Юли 2016 13:31
Авторът не е чел тов. ЗИП...
22 Юли 2016 13:56
Кой и къде се готви за война в Европа и около Европа е очевадно и никой не го крие.
Иначе войната вече се води на няколко фронта.

Российские ВKС разбомбили секретную военную базу США в Сирии, — американские СМИ

22.07.2016 - 12:50

По сообщениям американского телеканала Fox News, самолёты российских ВКС в прошлом месяце разбомбили секретную военную базу США в Сирии, на которой дислоцировались элитные подразделения американских и британских вооруженных сил.

Перевод репортажа Fox News выполнен «Русской Весной».

http://rusvesna.su/news/1469178952
22 Юли 2016 14:25
Лавров: Подстрекатели из НАТО не поддаются человеческому воспитанию

http://cont.ws/post/325255
22 Юли 2016 15:33
Войска на юге России приведены в высшую степень боеготовности
Сегодня 13:18
"В ней задействованы части ЮВО, дислоцированные в Южном, Северо-Кавказском и Крымском федеральных округах, и, кроме того, военные базы в Армении, Абхазии и Южной Осетии.

«Управления 58-й и 49-й общевойсковых Армий, 4-я Армия ВВС и ПВО, Черноморского флота и Каспийской флотилии, а также соединения и воинские части ЮВО были приведены в высшие степени боеготовности для выполнения задач по предназначению и поддержанию взаимодействия между разновидовыми воинскими формированиями», - сообщили в пресс-службе Южного военного округа."

http://cont.ws/post/325219
23 Юли 2016 11:12
Г-н Божидаров, добра работа сте свършили.Има обаче едно пасажче, което не харесвам.Вие гледате и аз гледам.Вие четете и аз чета.Има един документ наречен СТАБИЛИЗИРАЩ АКТ.Разписан и подписан от натовските държави и Горбачов - по това време все още начело на СССР.Кой наруши акта и кога стана тази работа ? Аз видях - НАТО започна да се изнася на изток, въпреки ясните клузи на АКТА.Защо ? Защото Путин се захвана да си възстановява държавата.Сега да отворим пасажчето, което не ХАРЕСВАМ.Литва,Латвия,Естония и България в единен фронт срещу Русия.НАТО много сериозно държи точно тези държави да са на фронтовата линия.Нито Румъния е интересна, нито Полша - тези малки държавици са важни.България за да се прекърши русофилията на населението българско.Прибалтийските републики са голям кахър - смесени бракове с рускини и руснаци, цели области населени само с руснаци.Какво ще стане с тези хора при военен сблъсък.Ще стане това, което стана в Украйна, но с много повече кръв.Натовците не мирясват - наши и чужди.Вижте Монката Паси какви ги реди, вижте Ненчев и Митов.Кого представляват тези хора, кой ги избра и кой ги търпи.
Идват избори за президент.Аз си избрах кандидат - този който подпише акт за ненападение с Русия.Оставаме в НАТО, но няма да се конфронтираме с нашата ОСВОБОДИТЕЛКА.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД