:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Звездата, която донесе ужас и смърт

Преди 75 години нацистите решават да покажат на цял свят "вътрешните врагове" на Германия. Те налагат "отличителен знак" за евреи и полагат началото на онова, което наричат "окончателното решение на еврейския въпрос"
----------
Звездата на Давид е широко разпространен древен символ. Първоначално той не е бил свързван само с юдаизма, нито пък е означавал "стигматизиране". Нещо, което се променя през времето на националсоциализма: от 40-те години на миналия век шестолъчната звезда е свързвана с Холокоста.

Нюрнбергските закони за чистотата на расата, представени на седмия конгрес на Националсоциалистическата партия през 1935 година, постепенно изключват евреите от обществото. Тези закони педантично постановяват кой е "пълнокръвен евреин", "полуевреин", "евреин от смесени бракове от първа и втора категория", или кой "се смята за евреин". Впоследствие повечето от тях са задължени да носят звездата на Давид.



"Вътрешните врагове на показ"



Още преди войната Райнхард Хайдрих, началникът на Главното управление за сигурността на Райха, обмисля как "да покаже на целия свят" кои са "вътрешните врагове на Германия". Малко след антиеврейския погром от нощта на 9 срещу 10 ноември 1938, известен като Кристалната нощ, Хайдрих пише следното: "По смисъла на Нюрнбергските закони всеки евреин трябва да носи някакъв отличителен знак. Това улеснява много други неща". Малко по-късно този "белег" облекчава нацистите в издирването на евреи и депортирането им в концентрационните лагери. И то не само в Германия.

Още в началото на войната, през септември 1939 година, нацистите принуждават живеещите в окупирана Полша евреи да носят на ръкава си бяла лента със синя звезда. С окупацията на все повече страни нацистите въвеждат задължителното носене на отличителни знаци от евреите и по други места.

Малко по-рано, през 1937, Хитлер заявява пред функционери на партията, че "проблемът с обозначаването ще бъде разгледан след две или три години, но някой ден то ще бъде въведено така или иначе (...)". Първоначално Хитлер демонстрира готовност за компромиси. Очевидно се опасява от остри реакции от чужбина. След началото на войната обаче падат всички задръжки.

През 1941 година министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс отново напомня на Хитлер за "отличителния еврейски знак" и в крайна сметка през август получава подписа на фюрера. От 1 септември 1941 година важи нов полицейски правилник, който фиксира всички детайли за обозначаването на евреите. "Всеки евреин трябва да носи шестоъгълна звезда, здраво пришита на левия ревер и голяма колкото длан. Тя трябва да е от жълт плат, а върху нея с черно да пише "евреин"." Разпореждането важи за всички евреи над шестгодишна възраст. От този момент нататък "появата на евреи на обществени места без жълтата звезда на ревера" е забранена. За неизпълнение на правилото се налагат тежки наказания.



Подготовка за Холокоста

Засегнатите са отчаяни. Писателят Виктор Клемперер, който произхожда от еврейско семейство, но още преди Първата световна война приема протестантството, също бива сочен за евреин. Още през 1935 година Клемперер губи преподавателското си място в Дрезден и е принуден да носи на ревера си звездата на Давид. "За нас звездата означаваше дискриминираща изолация", казва Инге Дойчкорн. Тя си спомня как навремето германците, които е срещала по улиците на Берлин, са отвръщали поглед, когато видели звездата на ревера й. "Или гледаха някъде през мен, белязаната."

Изолация, дискриминация, но и контрол. Защото обозначаването на евреите бе само подготовка за онова, което нацистите наричат "окончателно решение на еврейския въпрос". Освен че са били принудени да носят звездата, евреите са нямали право да напускат града или селото, в което са живеели, без полицейско разрешение. Така е създадена перфектната организация за Холокоста. Масовите депортации в концентрационните лагери започват през октомври 1941 година. Виктор Клемперер и Инге Дойчкорн оцеляват. Милиони други - не.
15
2691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
29 Август 2016 20:32
Проклета звезда - тя е виновна... И Давид... Значи - вътрешноплеменен проблем...
----------------------
Сайтът на Генек
29 Август 2016 20:50
Всичко по този въпрос не се публикува. В правото се казва : "Да изслушаме и другата страна !".
29 Август 2016 22:10
С извинение, не е звезда, а звездообразният щит на Давид.
29 Август 2016 22:24
Още в началото на войната, през септември 1939 година, нацистите принуждават живеещите в окупирана Полша евреи да носят на ръкава си бяла лента със синя звезда.


http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/Total/Polish%20Antisemitism.htm

за антисемитизмът във Франция-башка.Германците заварват полските евреи подготвени от поляците за клане.
30 Август 2016 00:09
Жълтите звезди за евреите не ги ли въвежда Едуард Първи през 128-десет и някоя в Англия?
30 Август 2016 01:20
Нито звездата е еврейска, нито свастиката е германска. Крадци на символи са и едните и другите.
А причините за фашизма са съвсем други. Проблема на съвременното човечество е че е зомбирано и повтаря стари грешки.
30 Август 2016 01:41
Этот знак известен в Индии как Анахата или Анахата-чакра и использовался там, судя по всему, задолго до того, как появился на Ближнем Востоке и в Европе. Изначально гексаграмма не являлась специфически еврейским символом и не имела отношения к иудаизму.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0#.D0.90.D0.BD.D0.B0.D1.85.D0.B0.D1.82.D0.B0
30 Август 2016 09:39
Разбира се важното е дали звездата е щит или древноиндиАнски символ. Холокостът е без значение.
30 Август 2016 10:01
Тази работа със звездите и пречупените кръстове ще дойде пресилена и не навреме. Българите не сме си преследвали евреите или унищожавали. Това което е ставало в Германия или Полша не е нашият проблем. Нито е наша вина. Повечето сме родени след войната. Хайде да се съсредоточим на нашите си проблеми. Нима ги нямаме, та дори и вестника ни занимава с "бежанци", евреиски холокости и други глупости. Който се интерисува от холокоста да ходи да плаче по концентрационите лагери в Германия, Полша или прибалтийските държави. Да, да, и последните са се проявили в преследването на свойте си евреи по време на ВСВ. Местни хора са били пазачи в лагерите.
Аз от службата си в БНА съм научил от Д.Джуров: "Всеки да си носи раницата".
Евреите са си подредили тяхната си държава. Нас българите какво ни интерисува какво е ставало преди 75 години в Полша или Германия.
И ако ни интерисува, това как ще ни помогне да си подредим държавата като евреиската държава - Израел? С яка бетонна ограда, както се полага срещу нашествениците.
Вестник "Сега" е заприличал на "Работническо дело" по върлия застой. Тогава се пишеха статии за работническото движение в Бангладеш или диктатурата в Конго - Бразавил. Who cares?
С една дума - това е проблем на евреите и те много добре се оправят. Нямат нужда от статии и коментарии.
30 Август 2016 10:32
Българите не сме си преследвали евреите или унищожавали.

Но сме им слагали звезди.
30 Август 2016 10:46
Имаше един филм "Звезди" по сценарий на Джеки Вагенщайн и с режисьор Кони Волф, асистиран от начинаещия Рангел Вълчанов.

Награди

Първа награда и почетен диплом, Единбург,1959
Златно копие на главата на воина от Паленке, Акапулко, 1959
Първа награда, Лил, 1960
Награда за най-добър филм, Аделаида, 1961
Специална награда на журито, Кан, 1959
Златен медал на Световния фестивал на младежта и студентите, Виена, 1959
30 Август 2016 10:47
Но сме им слагали звезди.
всъщност сме им сложили.За кратко, но го е имало.
30 Август 2016 10:51

Но сме им слагали звезди.


Тези които са им слагали звезди са в гробищата. Заради тях ли да се чувствам виновен?
Еврейските шашми добре вървяха с Германия, за да им изплатят компенсации (репарации). Това като как ни е работа? Звездите?
Знаете ли колко ги е еня американците, че са си интернирали японците през войната? Точно никак...
30 Август 2016 10:57
"...Пилат, като видя, че нищо не помага, а се усилва смутнята, взе вода, та уми ръце пред народа и рече: невинен съм за кръвта на Тоя Праведник; вие му мислете.
И целият народ отговори и рече: кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни..."
Мат. 27/ 24-25
30 Август 2016 12:54
Събрали се руснак, американец и евреин да спорят коя нация е по-велика. Руснака:
- Едно наше момче първо излетя в космоса!
Евреина:
- Е…?
Американеца:
- Едно наше момче първо стъпи на Луната!
Евреина:
- Е…?
Руснака и американеца в един глас:
- Ти кво бе, Господ ли искаш да станат!
Евреина:
- Що бе? Едно наше момче стана!


Поклон пред жертвите на Холокоста!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД