:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,026,983
Активни 82
Страници 17,449
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Сънища

 
Зигмунд Фройд написал много работи, но първото, което прочетох в колежа, беше The Interpretation of Dreams ("Тълкуване на сънищата"); този фотос е от предговора към изданието от 1900 г.
"Ту би ор нот ту би" - казва Хамлет в монолога си в трето действие и мисли: "Смъртта може би е изход... заспиваш... Но какви ли сънища ще сънуваш?" To sleep, perchance to Dream; Ay, there's the rub, For in that sleep of death, what dreams may come...
А колежанската библиотека освен Шекспир имаше и всякакви библии. В "Битие" 41 Йосиф вижда в съня си как седем охранени юници излизат от реката и започват да пасат, после излизат седем мършави крави и изяждат седемте охранени.
Йосиф да беше легнал на кушетката на някой психоаналитик в US, който само за няколко сеанса от по 300 долара щеше да му разтълкува съня.
Ние прекарахме в сън годините, през които политиците бизнесмени разграбваха и продаваха и опустошаваха България. Сега се събудихме и видяхме, че средната пенсия на българска учителка или лекарка, работила цял живот за България, е 300 лева, а издръжката на един пришелец от държавите, които САЩ потрошиха, е 1200 лева.
Видях turncoats в България два пъти. През 40-те и 90-те години. Първия път, когато хора от кол и въже, ламтящи да имат втора пенсия и децата им да влизат без конкурс в университета, се писаха АБФК (активни борци срещу фашизма и комунизма), пребоядисаха се червени и станаха повече от шумкарите (партизаните, хванали гората). Втория път - когато комунистите се пребоядисаха на демократи.
През деветдесетте монолитният червен блок се разпадаше на червени късчета, българското късче реши да оцелее чрез "царя", повика го от Мадрид. Кеворк пръв го интервюира, аз само стоях и слушах как "царят" казва, че няма никакви имотни претенции към България. После "царят" повика в Мадрид Иван Гарелов, но Иван преотстъпи на мен срещу обещанието да му донеса бутилка испанско вино и аз в суматохата да не изпусна обратния полет посочих най-скъпата бутилка във фришопа на мадридското летище и когато я дадох на Иван, той каза разочаровано: "Ама това е коняк бе, Джимо".
През цялото интервю се обръщах към "царя" със "сир", както се обръщали към кралете в средновековна Франция, и той не схващаше иронията или се правеше, че не я схваща. "Царят" се върна в България, каза, че е за република, искаше да е президент, не премиер, но като му обещаха имотите на Борис Трети, кандиса да е премиер.
Комшията ми Радой Ралин ме срещна пред "Плиска" точно където е сега паметникът му. Беше хванал под ръка Дучо Мундров от Сливен, истински АБФК, ремсист, ятак, чакали да стане пълнолетен, за да го осъдят на смърт, но не дочакали, дошъл Девети септември 1944 г. Радой хвана и мен под ръка и каза: "Хайде!" "Къде?" "На моста", отговори ми Радой и подкани множеството. Мъже и жени се присъединиха към нашата тройка с Радой в средата на веригата, но крачейки към Орловия мост веригата се разпадна, аз се шмугнах в гората и се върнах вкъщи по горската алея успоредна на "Цариградското".
Из България народът изпадна в умиление, целуваше ръката на "царя", разточваше му баници, на изборите царистите захлупиха другите партии. Той не обеща да оправи България за 800 дни буквално, но народът така го схвана. После "царя" се отметна от думите си пред Кево, че няма имотни претенции. В последна сметка той увреди България по-малко, отколкото селският философ Желю Желев, с чийто повик за "връщане на земята в реални граници" започна разрухата, демонтажът на иригационните и на граничните съоръжения, през които пиле не можеше да прехвръкне.
Когато "царят" съставяше кабинета си, надойдоха царисти от странство. Навъдиха се наши скокльовци от партия в партия. Те променяха политически си цвят не като обикновени turncoats, те сякаш носеха изумителната "мулти кълър" одежда на Йосиф.

Изумих се, когато заговориха, че съм избраник за говорител на Симеон. Бях във в. "Сега", колонката ми се казваше "Хайде да помислим". Някой форумец написа стихотворение "Семпъл Симо чете Джимо - Хайде да помислим".
Когато се измъкнах да съм говорител на човек, от когото съм две години по-стар, миличкият Митко Цонев, 18 години по-млад от мен, посъветван от баща си актьора Коста Цонев, стана говорител, въпреки че и нему изпратиха предупреждение - не пародийни стихчета като на мен, а пълния текст на детската песенчица от времето на кралица Елизабета:

Simple Simon (nursery rhyme)

Simple Simon met a pieman,
Going to the fair;
Says Simple Simon to the pieman,
Let me taste your ware.
Says the pieman to Simple Simon,
Show me first your penny;
Says Simple Simon to the pieman,
Indeed I have not any.
Simple Simon went a-fishing,
For to catch a whale;
All the water he had got,
Was in his mother's pail.
Simple Simon went to look
If plums grew on a thistle;
He pricked his fingers very much,
Which made poor Simon whistle.

Това стихотворение е до болка познато в англоезичния свят, понеже още в епохата на нямото кино било изиграно от комиците Лаурел и Харди, после по него имало анимационни филмчета на "Уолт Дисни", има го в телевизионната поредица Sesame Street, дори в Stephen King's novel Needful Things.

Димитър Цонев беше добряк по природа, без време си отиде, ако питат мен, но Господ не пита. Понякога си мисля, че Той прибира при себе си най-рано най-добричките от нас.
Тази писаница е просто спомен, мразя некролозите. Ей, когато аз на свой ред си отида, ако някой посмее да ми напише некролог, така ще му се разсърдя, че няма да му проговоря повече.
- Що имаш мустаци бе, Митко? - Щото имам текезесарска физиономия, ха-ха. Двама некадърници, за да ги показват и тях, връчваха "Златен пъпеш", Митко го прие с усмивка за разлика от другите наградени.
Той правеше предавания, репортажи, документални филми, ако искаше, можеше да стане кореспондент на телевизията, така й казвахме, понеже тя беше единствената в България. Беше дете на звездна двойка - театралния, телевизионен и филмов актьор Коста Цонев и легендарно красивата телевизионна говорителка Ани Цонева, когато тя още не се казваше Анахид Тачева. Митко напусна телевизията (после се върна), стана говорител на Симеон, понеже послуша баща си, който отговори "Само по един от семейство", когато той самият стана клечка в парламента и го попитаха няма ли и синът му Митко Цонев да стане я депутат, я да влезе в някоя от парламентарните комисии.
Слагам внезапен край на писаницата, както внезапен бе и краят на Митко.

Copyright DI
108
31342
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
06 Септември 2016 19:40
Горкият Манрико... Таман се зарадва...
06 Септември 2016 19:41
апять - се пак повторението е майка на знанието.
06 Септември 2016 19:48
Майсторе, да илядиш, да видиш пак връщането на руските витязи и народните пенсии. Аз за себе си съм се зарекъл, тоя път да се уредя.
06 Септември 2016 19:53
Нали ви рекох - задръстването на Кулата...
06 Септември 2016 19:56
Аритметиката е бая пообъркана.
06 Септември 2016 20:05
Димитри Иванов
06 Септември 2016 20:10
Това със Симеон беше такава наглост и манипулация, че няма накъде повече. Никой никого не е избирал. Както и много други пъти, резултатите бяха нагласени. А Симеон се оказа нито повече или по-малко поредното говедо, въобразило си че съдбата на България му е в ръцете.
06 Септември 2016 20:13
Op-ed? Че като погледна "Контакти"-те, ДИ си е още в редакцията. Или той таквоз, вътрешна опозиция, идейно течение един вид.
06 Септември 2016 20:24
Ъъъъ,
"А колежанската библиотека освен Шекспир имаше и всякакви библии. В "Битие" 41 Йосиф вижда в съня си как седем охранени юници излизат от реката и започват да пасат, после излизат седем мършави крави и изяждат седемте охранени. "
Колежанската библиотека е имала доста интересни библии. Защото в православната този, който вижда в съня си седемте охранени юници да пасат в тръсталака, а после седемте мършави крави да ги изяждат, е фараонът египетски. А Йосиф тълкува съня му, за което е награден с пост, втори след фараона.
06 Септември 2016 20:30
Димитри
06 Септември 2016 20:30
67,

Щото "всякакви библии". Има и библия, в която през пролетта еква песента на костенурката. При ревизия на превода се оказва, че била гургулицата - turtle dove.
06 Септември 2016 20:31
През цялото интервю се обръщах към "царя" със "сир", както се обръщали към кралете в средновековна Франция, и той не схващаше иронията или се правеше, че не я схваща.
Признавам си, и аз нищо не схванах. Тогава нямах никакво отношение към С2СК-Г, по-скоро любопитство, и си помислих, че това католическо "сир" звучи гадно. Сега не мисля нищо.
Трудно е да се каже, че С2 навреди по-малко от ЖЖ. 4 спрени атомни реактора с обща мощност 1760000 МВт, подарено на чужденци "Електроразпределение", БТК - уж "продадена", макар и за без пари, но после и тези "без пари" върнати, престъпната сделка с външния дълг на "лондонското корифейче" Милен Велчев, престъпните условия за "затваряне на главите" за влизане в ЕС на кукувицата Пръмова, влизането в НАТО с "майната му на Православието". Достатъчно ли е?
Е, направи и едно много полезно нещо - прекрати църковния разкол и показа на изперкалия от дъртост и пороци Пимен къде му е мястото.
06 Септември 2016 20:34
показа на изперкалия от дъртост и пороци Пимен къде му е мястото.

Това май си беше Божа работа, прибра си го Господ заедно с вересиите му.
06 Септември 2016 20:34
Доста минорно....... ,но все пак :
06 Септември 2016 20:55
АБПФК- активен борец против фашизма и Капитализма !
06 Септември 2016 20:58
Мче то и животът (ни) е сън - Лопе де Вега (не псувам ... ) го е казал, написал и поставил на сцена (в Театъра на народната армия ) доста отдавна. Божият закон за тленноста е непоклатим като медицински факт. Та за "царя" - мижитурка от национален мащаб в ръцете на ком_номенклатурата, лаком(ник) и безгръбначно. И да си МУ глас по настояване на татко си - не го проумявам. Бащина препоръка - ама не е трябвало да липсва рационалната мисла в главата на Дим. Цонев. Все пак тогава не беше дете, а пораснал мъж. Нека Бог да го прости и да му простѝ!
06 Септември 2016 20:58
спрени атомни реактора с обща мощност 1760000 МВт


Много бе!
06 Септември 2016 21:07
"изперкалия от дъртост и пороци Пимен къде му е мястото."

Дядо Пимен беше с класи над днешните и тогавашни "защитници" на ужким единството на БПЦ. И тогава и днес , си скубят брадите за имоти и бради.
Слава Богу, дядо Неофит не взе страна . Читав старец,мъдър, не е алчен, с харизма .
06 Септември 2016 21:08
Щото "всякакви библии". Има и библия, в която през пролетта еква песента на костенурката. При ревизия на превода се оказва, че била гургулицата - turtle dove.


Има много интересни преводи на Библията. Аз имам една, останала е от баба ми, отпреди 44-та, където пише, че филистимците били въоръжени с щитове, щитчета и щитченца. Като го сравних с други, оказа се, че това означава брони, щитове и шлемове. А преводът на псалмите, където преводачът, като не знае някоя думичка, разказва значението ѝ, беше железен, никога нема да се сетиш, че това е нещо като поезия.


67, и от мен!
06 Септември 2016 21:10
Добре, множко са. Махнѝ 3 нули.
06 Септември 2016 21:10
се писаха АБФК (активни борци срещу фашизма и комунизма)

И на двата стола седнали, тарикатите!

Редакцията, толкоз ли няма кой да курдиса часовника?
06 Септември 2016 21:15
толкоз ли няма кой да курдиса часовника?
Чудо е, че сайтът им е още достъпен.
06 Септември 2016 21:18
Толкова години не разбрахте ли ,че ДИ ви пробутва във всяка писаница по една две кукички и ви гледа сетне сеира как ги налапвате хууубай и как след това умирате да се представяте за умни и начетени!!! С кого се мерите? С НЕГО ЛИ!?!?
06 Септември 2016 21:27
"Видях turncoats в България два пъти. През 40-те и 90-те години. Първия път, когато хора от кол и въже, ламтящи да имат втора пенсия и децата им да влизат без конкурс в университета, се писаха АБФК (активни борци срещу фашизма и комунизма), пребоядисаха се червени и станаха повече от шумкарите (партизаните, хванали гората). Втория път - когато комунистите се пребоядисаха на демократи."
***
Интересно тълкуване на термина АБФК - интересно и вярно - някои АБФК наистина угробиха комунизма с борбата си за демокрация все още бидейки на "народна" пенсия.

Интересно определение за Желю, като селски философ вс. "царя" и неговите "добряци говорители". Интересно сравнение между тези две фигури от демократ-миманса - не научихме кой е направил нещо пък макар и малко добро, затова пък разбрахме, че "царя" им на някои е направил по-малко зло. Та така и за Митю (бог да го прости) що статии се изписаха за неговата кончина само нийде не стана ясно с какво толкова е заслужил венцехваленето (ако някой знае моля да ми обясни - аз съм далеко). Баща му Коста, а.к.а. шпион Боев (до 10 ноември) се прочу повече като антикомуняга пост фактум, за преди това историята още не се е произнесла. Какво да кажем за юпитата на "добрия" цар - все рожби на АБФК‌ (виж по-горе, не твърдя че всички са влезнали без изпит в университета, но не бих се изненадал). И те направиха каквото можаха за днешното дередже и засега чакат да бъдат похвалени, като направили по-малко зло от някой след тях(може би) в някое от следващите писания. Но мълчи сърце - само господ знае кога това ще стане.

П.С. Без да съм особен познавач не мисля, че испанските вина (без някои червени - за да не ме награцат специалистите по всичко - форумни пишман енолози и/или злопаметни антикомунета) си заслужават споменаването. А може би като лек намек за съпричастността на Гарелов към вишеупоменатите... пуста му политкоректност.
06 Септември 2016 21:38
Има и библия, в която през пролетта еква песента на костенурката.

Сладкопойна костенурка
из блатата се цамбурка
и с разтворени крака
пее химн на радостта.
06 Септември 2016 21:41
Евалла Темелко ман, аз бих сменил "крака" с "крачка". Но, ти имаш авторското право на своя страна. Затова, плиийзъ допиши одата че наистина кефи.
06 Септември 2016 21:43
Темелко сенегалеца
06 Сеп 2016 21:38
Мнения: 133
От: USA


06 Септември 2016 21:54
ДИ ви пробутва във всяка писаница по една две кукички


Мисли си, мисли си така... Не си работил с него, блаженный. Папата трябва да те беатифицира. Даже три папи!
06 Септември 2016 21:56
и с разтворени крака
пее химн на радостта.


Крака и радостта рима ли е, с извинение за невежеството?
06 Септември 2016 21:56
Залага мини и писалки тотално авторът. И как пък да сбърка вино с коняк. Аз, дето не съм пил испанско вино, знам че Херес примерно го бива.
***********
Нека да не са крака, а бедра.
06 Септември 2016 22:10
Преобразяване на съществата

"Веднъж Джуан Джоу сънувал, че е пеперуда - пеперуда, която прелитала бързо, пърхайки с крилца; била щастлива и правила това, което й харесва. Тя не знаела, че е Джуан Джоу. Внезапно се събудил, и ето че бил ясно и несъмнено Джуан Джоу. Но той не знаел дали е Джуан Джоу, който сънувал, че е пеперуда, или пеперуда, която сънува, че е Джуан Джоу. Между Джуан Джоу и пеперудата трябва да има някаква разлика! Това се нарича Преобразяване на Съществата".

Джуан дзъ


Преобразуването на съществата е от същество, което изпитва съмнение, към същество, което не изпитва съмнение. Пеперудата не знае, че е Джуан Джоу и е щастлива. Джуан Джоу, обаче, без съмнение, че е Джуан Джоу изведнъж изпитва съмнение дали пък не е пеперуда и търси разлика. И не е ... Е, всъщност ние не знаем дали е щастлив. Което ще ни доведе, рано или късно, до това (да си питаме) дали не знаем, че сме щастливи или пък сме щастливи да не знаем, че сме нещастни.

06 Септември 2016 22:11
Бе и аз съм невежа, но май е. Вярно, малко по-улична рима, не става за "Почти пълно", но за форума - става.
06 Септември 2016 22:24
Сладкопойна костенурка
из блатата се цамбурка
и с разтворени крака
пее химн на радостта.

Щом затвори си краката
Гръмва мигом от гората
Хор на жаби и щурчета -
Славят с ода пролетта.

А след тях ку-кук закука
Кукувица в бяла бука
Радва се и тя, че тука
Ще ѝ мине младостта.
06 Септември 2016 22:29
.
06 Септември 2016 22:33
Ама че ги редите. От кого е това?
Ще взема да се пробвам и аз. С малко плагиатство.

Кукувица кука
от зелена бука
и хич не и пука
кой я слуша тука.

06 Септември 2016 22:48
perchance to Dream

Димитри Иванов
Научих, откъде е дошло заглавието на книгата на Robert B Parker
https://en.wikipedia.org/wiki/Perchance_to_Dream_(novel)

Така е като не съм чел Шекспир в оригинал, а "само" превода на Валери Петров.
Robert B Parker, писателят който е избран от бащата на криминалния роман Raymond Chandler, да редактира и издаде недовършените му работи.
Писах "бащата". Някой смятат Dashiell Hammett за баща на криминалния роман. Няма да споря за последното.
Век живей, век учи!
06 Септември 2016 23:40
ДИ сигурно вече не си спомня, че при социализАма лекарите и учителите получаваха в пъти по малко от чегарите и капарите. Да не говорим за комунягите по горните етажи на властта.
06 Септември 2016 23:58
ДИ сигурно вече не си спомня, че при социализАма лекарите и учителите получаваха в пъти по малко от чегарите и капарите

Че откъде да си спомня. Все пак не е бил лекар или учител.
07 Септември 2016 00:03
Та днес се налагало лекарите сами да си доплащат от живо и умряло, нъл тъй showstopper?

07 Септември 2016 00:44
"Кеворк пръв го интервюира, аз само стоях и слушах как "царят" казва, че няма никакви имотни претенции към България. "Ами и аз тъй го чух , пък колегата дабедабе твърди , че обещал да не търси пропуснати ползи. Дето казвал един : " Аз на х*я си ли да вярвам или на тъпана?"
07 Септември 2016 00:52
Наистина борците АБПФК бяха против фашизма и капитаализм, основно против капитализма.
(ДИ го е написал "против комунизма", но то е фройдова грешка)
07 Септември 2016 01:37
Firmin 06 Септември 2016 22:10
Преобразяване на съществата
"Веднъж Джуан Джоу сънувал ...
... Е, всъщност ние не знаем дали е щастлив. Което ще ни доведе, рано или късно, до това (да си питаме) дали не знаем, че сме щастливи или пък сме щастливи да не знаем, че сме нещастни.


Достоевски ?

07 Септември 2016 02:29
Кеворк пръв го интервюира, аз само стоях и слушах как "царят" казва, че няма никакви имотни претенции към България.


Винаги вдигам палчета, но тук лошо си слушал. Нямаше я думата "имотни". Слушай пак. Добавил си дума и много се е променил смисъла. Т.н "цар" никога не е казвал че няма имотни претенции. Каза, че няма претенции.
Само аз ли виждам разликата?
07 Септември 2016 03:52
07 Септември 2016 04:04
.
07 Септември 2016 04:06

Благодаря, ата. За разбирането.
07 Септември 2016 04:25
.
07 Септември 2016 04:28
Сега се събудихме и видяхме, че средната пенсия на българска учителка или лекарка, работила цял живот за България, е 300 лева, а издръжката на един пришелец от държавите, които САЩ потрошиха, е 1200 лева.

И тъй като хлябът е от мъката по-чер
Ще кажа аз: Съюз със СССР!!!
07 Септември 2016 04:38
граничните съоръжения, през които пиле не можеше да прехвръкне.

Верно е пиле не можеше да си и помисли да прехвръкне, но разните му охранени пуйки и месири си минаваха като едното нищо...
07 Септември 2016 04:50
Из България народът изпадна в умиление, целуваше ръката на "царя", разточваше му баници, на изборите царистите захлупиха другите партии.

Хайде пък сега!На всички е ясно, че Симеон бе скрития коз на другарете, а ти уважаеми ведно с Гарелов направихте доста това "вале" да проработи...Сега се правиш на страничен наблюдател.То бива дебелоочие, но това си е направо срамно...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД